Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: La Trobe University
Utbildningsprogram: Barnmorska
Utbytesprogram: Ny Mobilitet 10/11
Termin: Hösttermin 11/12
Antal dagar: 11
Namn: Eva Nissen
E-postadress: Eva.Nissen@ki.se

Boende

 Vi blev hämtade på flygplatsen av Helen McLaclan och Della Foster vid La Trobe universitetet. Bostad var ordnad. Jag har bott centralt i Melbourne i ett mycket bekvämt lägenhetshotell 5 minuter från La Trobes forskningscentrum, City Tempo. Kostnadsläget var acceptabelt.

Språk och kultur

Engelska

Fritid

Jag har åkt på en sightseeingtur genom Melbourna samt en endagsresa i naturen och tittat på kängurur, koalor, papegojor och regnskog.

Övrigt

Melbourne är en stad med goda kommunikationer, kostnadsläget är ganska högt så det gäller att studenterna planerar sin vistelse; skaffar sig rebattkort för transporter osv.

Annan verksamhet

Jag har utbytt mycket forskningserfarenhet med olika forskare och har dessutom sammantrålat med en doktorand ifrån Umeå och fått lite inblick i hur det kan vara att vara forskarstuderande i Melbourne.

Förberedelser

I våras vistades barnmorskeptogrammet av professor Della Foster och ass prof Helen McLaclan barnmorskeprogrammet vid Karolinska Institutet.

Vi diskuterade då om och hur vi skulle kunna anordna ett studentutbyte med La Trobe universitetet i Melbourne. Under tiden har vi haft täta kontakter med representanter för La Trobe.  Innan avresan fick vi ett program för vårt arbete i Mebourne. 

Reflektioner

Melbourne förefaller vara en stad med mycket studenter och ett rikt studentliv, vilket kan var trevlig för våra utresande studenter.

Undervisning

Jag undervisade barnmorskestudenterna i amning och tidig hud-mot-hud-kontakt efter förlossning. Jag deltog också i två seminarier, ett om amning och fetma, ett om mor-barn-relation. Aktiviteterna och föreläsningen rönte stor uppmärksamhet och stort intresse.  Jag har besökt dels den kliniska verksamheten vid Royal Women’s Hospital och funnit de bästa förutsättningarna för våra studenter. Jag har också besökt barnmorskeutbilodningen på La Trobe och informerat mig om kurser och organisation.

Diskussioner har förts med internationaliseringsansvarig Sonia Reishoffer samt programansvarig  Michelle Newton. Det ser ut som om den första studentkullen till Sverigs kulle kuknna komma  nov-dec 2012 eller i maj 2013. Våra studenter skulle kunna komma redan ht 2012 i september.I båda utbytena har vi tänkt oss kliniska kurser.

  Studentera var mycket intresserade men ovana vid att en lärare ställde frågor till dem och ville få igång en diskussion.

 

Dessutom hade jag en hel del diskussioner med rektor vid barnmorskeprogrammet Bill Mc Guiness, som ställde sig mycket positiv till utbyte. Han ville gärna skicka lärare också, vilket skulle vara en utmärkt id’e att även vi gjorde 

Undervisningstimmar

1 timme föreläsning

5 timmar seminarier

5 timmar klinikbesök