Reserapport - KI-student
Lärosäte: Università Degli Studi di Firenze
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 16/17

Innan avresa

Jag har alltid varit nyfiken på att göra ett utbyte och eftersom jag sedan tidigare är förtjust i Italien har jag varit där mycket och lärt mig en del Italienska. För utbyten till Italien under läkarprogrammet finns bara ett etablerat, till Florens. Jag hade varit i denna stad en gång tidigare och älskade den, så för mig var det en dröm att åka på utbyte dit. 

Informationen från KI var lättillgänglig och relevant. Det var smidigt att utforma ett learning agreement från KI's sida. Desto svårare var det att hitta kursutbud och information på hemsidan för Florens Universitet. Det visade sig senare att den info som fanns ej var uppdaterad. Jag fick avslag på mitt learning agreement från Florens då de menade att de ej kunde erbjuda placeringarna i den längd jag förfrågat och under de perioderna, för att plötsligt ändra sig i augusti och fixa placeringarna precis som jag förfrågat för hösten. 

Det var även lustigt att det fanns tidsbegränsningar från Florens Universitet över hur långa placeringarna skulle vara (minst 2 eller 4 v) vilket inte alls överensstämde med några önskningar från klinikcheferna på sjukhuset då de flesta Italienska studenterna ofta hade bara en veckas placeringar. 

Ankomst och registrering

Jag anlände en vecka innan första placeringen. Om man ej har hittat boende bör man komma lite innan för att ha tid att åka runt och kolla på lägenheter etc. Jag kan även rekommendera att ta del av universitetets språkkurser i Italienska innan placeringarna ifall man har möjlighet. 

Mina första dagar bokade jag tid med Erasmus-kontoret för att anmäla min ankomst och få lite information. Det var även en obligatorisk introduktionskurs i säkerhet innan placeringarna kunde påbörjas. Kursen var två dagar, mycket mastig (kl 8-18) och irrelevant. Efter kursen var det en examination med multiple choice- frågor som var relativt svåra men provomständigheterna var avslappnade. Denna examination var också obligatorisk.

Senare under terminen kallades jag för en obligatorisk hälsokontroll med urin och blodprov samt ett läkarmöte för alla som utförde placeringar på sjukhuset. 

Ekonomi

Italien är generellt 20-30% billigare än Sverige och Stockholm. Under mitt utbyte var mina största utlägg hyra och nöjen. Om du bor centralt i Florens får du räkna med minst 450 € i hyra, ofta mer, för ett rum i en delad lägenhet. Samma upplägg kan du få för 300€ en bit från centrum. 
Storhandla mat på billiga stormarknader (Tuodì, Lidl, Penny) så kan du få nästan halva priset jämfört med mindre supermarkets i centrum.  
Skaffa en cykel för att ta dig runt istället för busskort, billigare, roligare och smidigare på kvällen. 
Tåg är ett trevligt och snabbt sätt att ta sig runt i Italien men det är ganska dyrt. Boka i tid, skaffa ett cartafreccia ungdomskort (gratis http://www.trenitalia.com/tcom/Cartafreccia) så blir det billigare, jämför priser på tåg med italotreno, alternativa färdmedel är buss (flixbus billigt!) och blablacar (car sharing). 

Boende

Jag försökte hitta bostad innan jag åkte ned, men det var svårt om man inte använde en agentur, och då är det mycket dyrare hyra. Det största problemet är att bara vilja hyra i 3 månader, vilket många hyresvärdar tycker är för kort. När jag kom ned bad jag en italiensk kompis om hjälp att ringa på lägenhetsannonser. Detta är ett tips, då jag snabbt fick napp trots att det var en kort period. Jag hittade mycket på http://www.subito.it/ (även http://www.easystanza.it/ och http://www.affitto.it/)
I centrum kostar ett rum ofta runt 400-500€ och utanför 300-400€. Oftast är inte avgiften för internet, vatten, gas och elektricitet inkluderad utan man delar på räkningen när den kommer. Kolla innan vilka avgifter som är inkluderade och ungefär vad avgiften blir varje månad så du har en uppfattning om hur mycket som kommer läggas på utöver hyran. 

Studier allmänt

Generellt studerar många unga Italienare på universitetet i Italien. Som jag förstår det är mycket av undervisningen mycket teoretisk och tentorna är nästan alltid muntliga och mycket svåra. Likadant är det på läkarprogrammet i Italien, då "preklinisk" kunskap är huvudfokus under hela utbildningen (6 år). De utförs en del kliniska placeringar men inte alls i den utsträckning som i Sverige. Studenterna har stor respekt för sina lärare och professorer och de tilltalas oftast formellt. Det är lättare att komma i på läkarprogrammet i Italien, men konkurrensen är hård och tentorna svåra. Det finns ingen AT utan direkt efter utbildningens 6 år gör många några månaders praktik på sjukhuset, sedan konkurrerar de utbildade läkarna om ST-platser på sjukhusen genom att göra en examination med poäng. Lönerna för ST-läkare är relativt låga jämfört med i Sverige. Systemet är annorlunda och jag uppfattade att det orsakade stress hos många studenter som kände sig otillräckliga.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Jag läste termin 9 i Florens och det fanns placeringar på sjukhuset för Oftalmologi, Neurologi och Psykiatri. Generellt var mina placeringar jättebra, man själv är ansvarig att ta initiativ till de saker man tror är nyttiga och spännande. Du identifierar själv en handledare, fråga när du inte förstår! 

2 v Oftalmologi 
Första dagen träffade jag klinikchefen som introducerade mig till olika delar av kliniken. Jag såg mycket under min tid på kliniken, det fanns både intressanta undersökningar (t.ex. Bomikroskopering)  att vara med på, mottagningar för olika tillstånd (diabetesretinopati, katarakt m.m.), ögonoperationer och akutmottagning. Alla dessa var mycket intressanta att se, på akutmottagning träffade man en stor variation av patienter och där var jag många dagar men man bör även passa på att auskultera mottagningar. Man får själv bestämma och ta initiativ till vad man tycker är spännande eller roligt. Mottagningarna börjar ofta runt kl 9 och akuten runt 8.30. 

6 v Psykiatri
Hela perioden var jag på dagkliniken för psykiatripatienter. Det finns ingen psykiatrisk slutenvård eller akutmottagning på Careggi. Måndag, onsdag och fredag var det patientrond som började kl 9. Den tog ofta 2 timmar, sedan kunde man följa någon av underläkarna under enskilda patientsamtal. De flesta psykiatriska diagnoser var representerade bland de 20-30 pat som kom till kliniken på dagarna. De flesta patienter var på dagkliniken halvdagar och det kom nya patienter på eftermiddagen. Tisdag diskuterade underläkarna sina patienter och deras utveckling md överläkarna. Torsdag var det patientfall då alla läkare diskuterade en svår psykiatrisk patient. Det fanns även mottagningar att vara med på, de flesta var blandningar av olika patienter. Jag upplevde att 6 v var lite väl lång placering eftersom det bara fanns en klinik att se. 

4 v Neurologi
Min sista placering var på neurologikliniken. Första dagen träffade jag klinikchefen som tog mig med på en av sina konferenser och rundvisning av kliniken för ryggmärgsskadade. Jag återvände senare till denna klinik för att vara med under rehabilitering och mottagning för ryggmärgsskadade. Det fanns många neurologimottagningar med olika inriktningar som jag lärde mig jättemycket på och man fick även ta status m.m. (MS, Demens, Parkinsson, Epilepsi, Neuromuskulära sjd m.m.). På ronden på neurologiavdelningen såg man också många olika patienter och fick utföra komplett neurostatus. Jag var även med på neuro-operationer vilket var spännande. De mesta börjar strax innan kl 9. 

Språk och kultur

Universitetet erbjuder en gratiskurs i Italienska för utbytesstudenter. De är en jättebra kurs som finns för olika nivåer, om man har möjlighet att gå en kurs för att komma in i Italienskan innan första placeringen rekommenderar jag det. 

I övrigt så är Italienare stolta över sitt språk och blir smickrade att man vill prata Italienska. Många är dessutom inte så bra på engelska. Om du vill utveckla språket rekommenderar jag förstås att ha lite italienska vänner. En del florentinier uppfattas som lite fördomsfulla t.ex. mot utbytesstudenter, jag tror de är lite blyga och man får själv ofta ta initiativ till första kontakt om man vill träffa kompisar.

Ett formellt språk används i Italienskan när man talar till främlingar, äldre eller herarkiskt "högre" personer (t.ex. doktorer, professorer etc). Detta är ovant för oss från norden men man kommer in i det. 

Italien har en mycket rik kultur som de är mycket stolta över. Jag märkte själv att, trots att jag redan varit i landet minst 10 gånge, hade jag bara börjat skrapa på ytan av en mycket komplex och varierande kultur. Jag förstår efter utbytet mycket mer men har fortfarande mycket att upptäcka som tur är. 

Fritid och sociala aktivteter

Florens ligger mitt i Italien och det är nära att åka både till Turin, Venedig, Milano, Rom, Bologna o.s.v. Passa på när du är i Italien att upptäcka andra delar, du kommer bli förvånad över vilka stora skillnader det är mellan städer och områden. Det är även spännande och vackert att resa runt i Toscana: Maremma, varma källor, Lucca, Pisa, Siena, kusten med fantastiska stränder, Cinque Terre m.m. 

Kulturen i Florens är mycket imponerande, det finns många fantastiska sevärdheter och museum du kan besöka om det intresserar dig. Det finns även många sociala aktiviteter för utbytesstudenter i Florens, via olika föreningar (ESN, Florencia, Erasmusland, ISF o.s.v.) som arrangerar resor, mycket fester och även kulturella evenemang. Detta är ett fantastiskt sätt att träffa kompisar, utbytesstudenter och en del Italienare som gillar att umgås i dessa sammanhang. För språket och kulturupplevelsens skull ansträngde jag mig även för att träffa Italienska vänner. 

Sammanfattning

Det har varit en fantastisk upplevelse att vara i Italien och Florens under en termin. Jag är enormt glad och tacksam att jag tog denna möjlighet och stödet jag fått på vägen av KI och Univerità degli Studi di Firenze. Jag rekommenderar alla att åka på utbyte, tror vart man än åker är det en oförglömlig upplevelse. 

För mig var Italien ett jättebra val! Det är ett så vackert land, varmt och soligt, men det är också mycket levande, varierande och komplext med sin rika historia och kultur. Det finns otroligt mycket att se och upptäcka - oavsett vad du är intresserad av!