Så, efter en wall of text som heter duga, vad läste jag för kurser under min tid därborta? Tanken från början var att jag skulle läsa 3x3 veckor av electives, men då UCLA införde obligatoriskt jullov á 2 veckor från mitten av december och electivesen som ”internationella” utbytesstudenter kunde läsa inte började förrän 2 veckor in i SVK-perioden kändes mina chanser som dåliga att ens kunna genomföra utbytet då jag ville hem till examensceremonin. Jag lyckades efter idogt mailande och mycket väntan ändå få mina två förstahandsval och förlänga dessa till fyra veckor styck, vilket gjorde att jag läste electives 2 x 4 veckor och jag fick 1.5 veckas ledighet före och efter utbytet för sightseeing. Man behöver få ihop minst 8 veckors utbyte (12hp) om man läst sexualmedicin (3hp) under T11 eftersom SVK-perioden är på 15hp.
#1 Introduction to Trauma Patient Management, Harbor-UCLA Hospital (Torrance)
Timmar? 75-99h/v.
Sjukhuset? Sjukhus beläget i Torrance, ett lägre medelklassområde vars upptagningsområde inkluderar några av de mest brotts- och narkotika-belastade områdena i Los Angeles - perfekt för traumakirurgisk placering alltså! Även ett community hospital, dvs tar emot alla patienter och där en majoritet saknar försäkring, vilket gör att patientklientelet tillhör samhällets lägre klasser och ca 25% inte pratar någon engelska alls. Relativt nybyggd akutklinik. Du får låna två par scrubs (fås ut via ScrubEx-maskin på källarvåningen) mot en deposit på 88 dollar som betalas tillbaka efter placeringen med en check. Man får inget eget skåp men kan låna de som finns på joursovrumsvåningen, där det även finns specifika läkarstudentssängar man kan sova i efter/under jourpassen. Jag plockade oftast ut scrubs och bytte om i ”surgery library” och lade även ryggsäck/jacka där, vilket majoriteten av interns/residents också gjorde. I ”surg lib” finns datorer, kaffemaskin och sköna soffor att hänga i mellan larm/operationer - här kommer du hänga mycket!
Antal lediga dagar? En pre-call day/v.
Måltider? Ingår 8 måltider/vecka i läkarnas matsal under placeringen - bra frukost, okej lunch, sådär middag. Bra salladsbuffé till lunch också ifall måltiden i sig inte mättar. Oftast bjöd någon av residentsen eller attendingens på take away-middag på call days så jag behövde aldrig betala för något av mina mål under denna placering. Det finns en kaffekapselmaskin i surgery library så tips är att köpa egna kapslar i någon matvarubutik och bruka dessa.
Allmänkirurg i USA? 5-årig ST/residency efter läkarprogrammet, som oftast byggs på med 1-3 år lång fellowship inom det man tycker är intressant. Många lägger in ett forskningsår.
Introduktionsdag? Ankomst 7:30 för att gå igenom svar på tidigare inlämnat test på journalsystemet med en av residentsen. Sen till kursadministratören (jättetrevlig!) som guidar runt en på sjukhuset, tar ned en till studenthälsan för att få sista godkännande av hälsointyg, och slutligen till personalkontoret för att fylla i ca 50 papper och få ut ditt studentkort. Sedan till Teresa igen för att bestämma vilket team du ska gå med och resten av dagen avgörs av ditt team.
Välkommen till kursen där måndag-söndag inte gäller utan ditt liv kommer kretsa kring tre dagar: pre-call day, call day och post-call day, i repeat. Det är så det traumateam du väljer (A, B eller C) kommer jobba. Teamet består av: chief/senior resident, 1-2 junior residents, 2 interns (där ena går dag, andra kväll/natt) och dig. Utöver detta har teamet på varje call day en utsedd attending som roterar enligt separat schema. Tips innan du väljer team: prata med några av residentsen/internsen i "surg lib" innan för att få dig en bild om hur teamen är sammansatta innan du bestämmer dig - något av teamen kanske har en skönare chief resident liksom.
Så vad innebär dessa dagstermer?
Pre-call day: dagen innan call day. Innebär oftast fix och trix med inneliggande patienter, vanligt avdelningsarbete liksom. Som kandis hjälper man internen i första hand denna dag och denne bestämmer när man får gå hem - alltifrån 11-17 gällde för mig men oftast kring lunch. Ibland även operationer denna dag (ingreppen är listade på call day).
Call day (5:30- ca 8:00 dagen efter): den roligaste (och jobbigaste) dagen. Teamet tar här hand om alla:
-traumalarm som kommer in till sjukhuset; oftast skottskador och trafikolyckor x flera.
-uppsatta allmänkirurgiska ingrepp
-kirurgiska konsultationer, d.v.s. om t.ex. akutläkarna (finns ingen separerad medicin- och kirurgakut som därhemma utan akuten gäller för samtliga patienter) eller medicinarna behöver input på en patient med trolig kirurgisk diagnos.
Traumalarm: indelade i tre kategorier, vilka meddelas i sökaren när larmet kommer. Akutmedicin sköter ABCDE och får input av oss i traumateamet, men beroende på kategori/allvarlighetsgrad får trauma mer ansvar.
1) TTA (Trauma Team Activation) - prio #1. Innebär att teamet ska ner till traumarummen ASAP för att hjälpa akutmedicin. Oftast allvarligare fall som skottskador, högenergitrafikolyckor och annat av allvarligare grad. Akutmedicin sköter ABCDE men ”högsta hönset” blir närvarande trauma attending och/eller chief resident - de tar alltså beslut om patienten är stabil nog för trauma-/PAN-CT, ska ”red lineas” direkt upp på op eller ska till avdelning/kirurgiskt IVA. Tar även beslut om läkemedel och åtgärd tillsammans med akutmedicinsk attending/chief resident. Det är ofta mycket folk på rummet (sjuksköterskor x flera, phlebotomist som tar venproverna, pharmacist som ger läkemedel, akutläkare x flera samt hela traumateamet) och som kandis blir man lätt undantryckt. Här hjälper man till med E i ATLS-konceptet; d.v.s. klipper av kläderna på patienten m.h.a. ”trauma shears” (speciella saxar som kostar 10-12 dollar på Amazon) och ser till att patienten är varm med filtar. Vid beslut om CT hjälper man till med förflyttning av patienten och är allmänt behjälplig. Man lär sig dock mycket av att observera då läkarna (speciellt traumaattending) är fantastiskt duktiga och drillade i konceptet. Fick vid ett tillfälle utföra intrathorakal hjärtmassage i traumarummet (!!!) på en patient och vid ett annat tillfälle även koppla på LUCAS och hjälpa till vid hjärt-lungräddning - annars rätt anonym roll alltså.
Vanligaste flödet: patient in med paramedics (brandmän med ambulanssköterskeutbildning typ) -> allmänt virrvarr då infarter sätts och akutläkarna undersöker enligt ATLS + FAST-ultraljud (samtidigt som de rapporterar fynd högt) -> diskussion om åtgärd mellan attendings/chief residents -> åtgärd -> ev slätröntgen på traumarummet -> transport till CT i samma korridor -> snabbanalys av bilderna av kirurgerna -> diskussion -> slutgiltig rekommendation/åtgärd.
2) TC (Trauma Call) - prio #2. Lättare trauma där akutmedicin tillkallar hjälp efter en stund och inte direkt alltså. Mindre roll som kandis.
3) Delayed TC - prio #3. Oftast traumapatient som överförts från annat sjukhus till Harbors akutavdelning för vård och därför behövs ses över av kirurgteamet (oftast p.g.a. att de saknar försäkring eller behöver mer avancerad vård än skickande sjukhus besitter). Som team går man och bedömer patienten och skriver ev in denna.
Traumalarmen börjar oftast komma efter lunch; peaken är oftast från 17-00. Mest action fredag-lördagkvällar. Tycker detta var höjdpunkten, framförallt de två gångerna jag var med om att patienter blev ”red lineade” direkt upp på operation i livräddande kirurgi där man öppnade buk, thorax och hals i jakt på blödningskälla efter trauma. Så ballt!
Då trauman oftast kommer sent på dagarna gäller de operationer som är uppsatta på opschemat innan det, detta då teamet är sjukhusets ”aktiva” allmän-/övre-GI-kirurger. Dessa görs av lagets junior residents under handledning av chief resident. Blir mycket lap-gallor (antagligen vanligaste ingreppet med tanke på de mindre välbärgade amerikanernas kostvanor) och appar blandat med sårdebrideringar (knarkorsakade oftast), analabscesser, amputationer (misskött diabetes) och annat trevligt. Beroende på team och hur på man är får man göra olika mycket på op; jag fick assistera en del men inte lika mycket som förväntat. Å andra sidan är det inte särskilt mycket att assistera på vid t.ex. en lap-galla som kandis.
På call days tidiga morgontimmar är det olika mycket att göra. Ibland får man bara 15 mins sömn på ett helt pass, andra kunde jag med gott samvete sova ett par-tre timmar. Man rondar alla patienter igen vid 6:00 och gör pass-ons till det team som går på call day vid 7:00, efter det åt teamet gemensam frukost innan jag drog hem som kandis om inte internen behövde hjälp med någon daganteckning direkt efteråt (mer detaljerat schema längre ned).
Post-call day
Samma dag som man går av sitt call pass och är rätt slut efter 27-28h på sjukhuset åker man hem och sover - man är alltså ledig resten av dagen för att ladda upp för en ny pre-call day dagen efter.
Övergripligt dagsschema
5:30 Ankomst surgery library för att hjälpa ditt teams intern att förbereda för ronden. Hjälp denna fylla i Input (total intagen vätskemängd PO+IV) och Output (total utsöndrad vätskemängd i form av urin, avföring, drän) på era patienter.
6:00 Rond med teamet som leds av dess chief resident (4-5e års resident).
7:00 Pass-ons/överlämning. Teamet som haft call day sedan gårdagen rapporterar om alla intagna patienter samt eventuella operationer för samtliga team, framförallt viktigt för det team som går på call day den dagen. Röntgenfynd och patienter diskuteras också då samtliga traumakirurger (inkl attendings) är på plats.
Ca 7:45 Teamet går till matsalen och äter frukost, förutom onsdagar då det är undervisning.
Ca 8:30 På pre-call days ofta upp och hjälpa internen med daganteckningar. På call-days oftast upp på op för att assa, annars hjälpa internen i väntan på traumalarm/konsultationer.
Tillägg/veckoliga aktiveter (som kandisar måste gå på om det inte är post-call day):
*Tisdagar, kl 10-11: teaching rounds surgical ICU med kandisar+interns. SICU’s attending/fellow/chief resident tar upp ett patientfall och grillar kandisarna med frågor gällande dennes tillstånd. Mycket bra inlärningstillfälle även om man är livrädd för att bli direkt ”pimped”/tillfrågad. Vid denna typ av rounds ”pimpas" man i hackordning - alltså får läkarstudenterna frågan först, om man inte vet eller svarar fel går frågan vidare till internen, och om dessa misslyckas vidare till de juniora residentsen. Efter nyligt IST-plugg kändes dock teorin helt okej även om den hade sina brister (t.ex. mycket mer kärlkirurgi här än vad kirurgkursen på DS erbjöd).
*Onsdagar, kl 7:30-9: M&Ms (Morbidity och Mortality). Här diskuterar respektive kirurgisk avdelning patientfall där vårdförloppet inte gått optimalt och förekommit komplikationer av olika iatrogena anledningar. Bra lärotillfälle! Oftast 3-4 fall som tas upp där presenterande chief resident blir grillad av attending om fallet i fråga och hur man resonerat. Detta är direkt efterföljt av residentföreläsning 9-9:45, där en senior resident håller en föreläsning om något kirurgiskt tema med patientfallsbakgrund som oftast är av ”publiken ska med”-karaktär och många direkt ställda frågor till residentsen i publiken, t.ex. ”vilken åtgärd skulle du vidta här dr X?”.
*Torsdagar, 13 till 17-18: clinics/mottagning. Alla kirurger och läkarstudenter som är på pre-call day eller call day kommer hit och betar av 60-80 patienter (!!) på en eftermiddag. Handlar oftast om återbesök för utskrivna patienter där man som kandis snabbt kollar läget, tar anamnes+status, lägger om ev sår och får konsultera någon av specialisterna innan man skickar hem patienten. Här gör man verkligen nytta som kandidat och stöter på allt ifrån post-amputationspatienter till analabscesser där Penrosedrän skall dras ut.
*Paramedic ridealong: under kursens gång kan man frivilligt välja att auskultera hos några av de paramedics som kör patienter till sjukhuset. Detta görs i sådana fall under en pre-call day. Jag valde att utnyttja detta så en fredag mellan kl 13-20 var jag på Firestation 116 i Carson. Där hängde jag med paramedicsen och brandmännen och följde med dessa på larm i en auskulterande roll. Var en rolig upplevelse och blev riktigt väl omhändertagen av killarna på stationen. Fick se 6 larm och däremellan blev jag bjuden på både mat och trevligt häng när det inte hände något. Rekommenderas!
Sammanfattningsvis: kan varmt rekommendera kursen. Var beredd på kontant trötthet och att i princip bo på sjukhuset samtidigt som man lär sig mycket.
_________________________________________________________________________________________________________
#2 Plastic and Reconstructive Surgery, UCLA Ronald Reagan Hospital (Westwood)
Timmar? 60-75h/v.
Sjukhuset? Beläget i Westwood inne på UCLA:a main campus och är Los Angeles stora akademiska sjukhus. Här bedrivs högspecialiserad vård som exempelvis inkluderar alla former av organtransplantation. Rankat som USAs tredje bästa sjukhus och det bästa i västra USA. Relativt nybyggt med 8-10 år på nacken. Högre socioekonomisk status bland patienterna då det till stora delar är privat och många kändisar får vård här- Kanye West ska enligt skvallerpressen ha legat inne på psykiatrin under min tid t.ex. Du får låna två par scrubs (fås ut via ScrubEx-maskin) och får ett skåp i op-personalens omklädningsrum. Sköna jourrum finns i bottenvåningen. Även tillgång till kirurgiskt KTC på samma våning där man kan öva suturer, Da Vinci-robotkirurgimoduler osv. Dagkirurgin görs i Surgery Center (200-byggnaden, beläget ca 100m från Ronald Reagan) och den mer avancerade kirurgin i Ronald Reagans main-OR. Man får ett plastikkirurgikompendium på ca 140 sidor av kursadministratören som är ett bra stöd placeringen igenom.
Lediga dagar? En ledig dag/v (lör eller sön). Den andra helgdagen kom man in på morgon och hjälpte till att ronda eller assistera på op om det fanns någon inplanerad.
Måltider? Ingår inte. Lunch kostar 6-10 dollar. Finns olika kök, salladsbar och Starbucks. Man slipper betala moms om man uppger att man är läkarstudent vid betalning, ca 10% rabatt alltså. Har man ett längre break kan man dra ut på Westwood Village 5 min bort för att äta på någon av dess restauranger. Vid 17-18-tiden fylls kylen i läkarnas lunchrum i main-OR (Doctors’ lounge) på med mackor och chips som även studenter får ta av - riktigt uppskattat efter en lång dag med operationer.
Plastikkirurgi i USA? Två olika program som gäller i USA just nu. Den ”gamla” skolan innebär först avklarad 5-årig allmänkirurgisk residency innan man söker plastikresidency på 3 år. Den ”nya” skolan innebär 6-årig residency direkt efter läkarprogrammet. Dessa byggs sedan på med 1-år långa fellowship inom det kirurgen är intresserad av; t.ex. huvud-hals-kirurgi, kosmetisk kirurgi och mikrokirurgi. UCLA har för fyra år sedan bytt till den ”nya” skolan medans vissa institutioner (t.ex. Vanderbilt i Nashville) fortfarande har den ”gamla” skolan. För att bli plastikkirurg i USA idag krävs absoluta toppbetyg på deras USMLE-exams, framförallt på step 1 där poäng över 250 oftast behövs för att ens bli tilltänkt till en eventuell intervju (UCLA tar in tre residents per år).
Introduktionsdag? Ca 7:00 går man till op för att få kort genomgång och guidning där samt bli tilldelad skåp. Sedan till kursadministratören (jättetrevlig!) i Surgery Center för att få ut sitt kort, i det här fallet ditt Bruincard som är UCLA:s ”officiella” studentkort. Detta kan man fylla på med pengar för olika tjänster på UCLA och används även som accesskort om du skaffar gymkort på UCLA:s gym. Sedan får du hjälp av plastikteamets nurse practitioner att ordna upp journalsystemet så det blir strukturerat á la den plastikkirurgiska verksamheten. Efter det rundtur på sjukhuset och slutligen möter du upp teamet och resten av dagen sätts upp efter det.
Efter en månad på ett community hospital i ett av LA:s fattigare delar kändes det spännande att flytta till UCLA:s flaggskeppssjukhus Ronald Reagan och mer privatiserad vård á la amerikansk modell. Det är beläget i Westwood, ett relativt välbärgat och trevligt område med mycket studenter då UCLA:s huvudcampus ligger här. Anledningen till att jag valde att läsa plastikkirurgi i första hand var att få exponering för det under läkarutbildningen då jag inte fått det förut, och varför då inte göra det på sjukhuset där några av landets främsta plastikkirurger praktiserade? Varför jag valde att läsa det på Ronald Reagan istället för Harbor (där man får göra mer som kandis) är för att jag ville se kosmetisk kirurgi utöver den rekonstruktiva delen, där Harbor enbart har rekonstruktiv plastikkirurgi. Ronald Reagan har även en liten del brännskadekirurgi även om dess huvudcenter i LA är på USC som KI haft utbyte med en gång i tiden (Uni of South California, Keck School of Medicine).
Mina första dagar kände jag mig väldigt malplacé. Hierarkin var betydligt mer märkbar här än på Harbor, journalsystemet var nytt och mycket kändes annorlunda gentemot tidigare erfarenheter. Detta släppte dock efter denna invänjningsperiod och framförallt i takt med att jag blev allt mer bundis med mitt team (helt underbart) och att attendingsen hälsade på en med förnamn och visade en mer förtroende i opsalen. Det framkom senare att de uppskattade mig som svensk läkarstudent på teamet då jag inte ”played the game” som det fåtal lyckliga amerikanska studenter som lyckas få sub-internplatsen på plastikkirurgen i förhoppning om att få en residency där senare (lite på samma sätt som vi sommarvik:ar på sjukhus över hela landet på somrarna i förhoppning om AT där) och försöker ”show off” vad gäller det mesta. Jag var tydlig med att jag var där för att lära mig så mycket plastikkirurgi och vara så behjälplig som möjligt utan att direkt ha residency som mål, vilket gjorde att gänget var mer avslappnat gentemot mig och jag fick med mig lärdomar som kanske hade behövts krigats mer för annars. Detta slutade till sist som en av mina absoluta favoritplaceringar under läkarprogrammet.
Operationerna man får se här är väldigt varierande. Under mina fyra veckor fick jag se bl.a. septoplastik, rhinoplastik, läpp-gomspaltsop, kirurgiska ingrepp av olika slag för att förbättra estetiken hos barn med kongenitala syndrom, hudtransplantationer, olika varianter av bröstonkologisk kirurgi, bröstplastik (både kosmetisk och rekonstruktiva lambåer/proteser/inlägg), ”tummy jobs” (maglyft), liposuktioner av olika slag, många typer av lambåoperationer och mikrokirurgiska ingrepp. En stor skillnad här gentemot Harbor är att det är attendings som opererar med assistans av fellows och residents. Mitt plastikteam bestod av chief resident (8:e residencyåret), junior chief resident (7:e året), junior resident (4:e året) och intern (1:a året). Utöver detta fanns en mikrokirurgifellow och en huvud-hals-fellow på plats. Kombinationen attendings som huvudoperatörer och många opsugna fellows/residents gör att man som kandis får ställa in sig på att mest hålla hakar och klippa stygn. Fick vara huvudassistent vid ett par mindre ingrepp, sätta intrakutana stygn och enkelsuturer på några operationer men det var mest observation (inscrubbad) från min sida. Vissa huvud-hals-operationer kunde det t.ex. stå en attending, en huvud-hals-fellow och två chief residents runt huvudet på en 3-månaders bebis och där får man helt enkelt inte plats. Ändå mycket trevlig erfarenhet att få se många coola ingrepp och återigen bli förundrad över hur fantastisk människokroppen är; hur t.ex. området under naveln kan fridissekeras till en DIEP-lambå och sedan bli ett nytt bröstsubstitut hos en kvinna som genomgått mastopexi p.g.a. bröstcancer.
Vad gäller utbildningen i sig upplevde jag det att vissa attendings var mer utbildningsinriktade än andra. Vissa attendings gillar att pimpa en och undervisar en om man svarar någorlunda rätt och visar engagemang, andra säger inget alls om man inte frågar. Alltså: man får svar på sina frågor under operation om man frågar snällt, men man ska inte ställa för många frågor då de kan bli irriterade på en som kandis. Man lär sig snabbt när man kan ställa frågor (3-5 per op) och för mig blev det aldrig några problem. Attendingsen var generellt trevliga och många ville såklart veta hur Sverige är osv. När man lärt sig vilka attendings som är mer utbildningsinriktade/trevliga och man sett majoriteten av de ingrepp som görs på sjukhuset (vilket man gör på 4 veckor) gick man på dessas operationer. Mina residents var som tur var intresserade av att lära ut så mycket av det praktiska och teoretiska fick jag lära av dom då de assisterade under dessa operationer.
Praktiskt på denna placering är man återigen sub-intern, alltså internens hjälpreda. Dock gjorde journalsystemet Epic på Ronald Reagan att mina daganteckningar inte var honom till större hjälp, så jag hjälpte istället till med att läsa in och presentera patienter på morgonronden och att göra eller assistera alla omläggningar och avdelningsingrepp han gjorde. Jag hade tidigt berättat att jag ville se så många operationer som möjligt och det gjorde jag - jag gick helt enkelt på de operationer jag ville. Detta gjorde placeringen rätt flexibel och placeringen i sig var rätt lugn i jämförelse med den tuffa traumakirurgiska rotationen innan. Operationerna var dessutom elektiva till 95% vilket gjorde att man i god tid innan kunde plocka ett ”eget” opschema - man kunde välja operationer dagen innan och läsa på ingreppen på kvällen för att vara förberedd. Dessutom opererades det oftast bara måndag-fredag - ett par helger togs de operationer som inte hunnits med på fredagen. Gillar du att hänga mycket i operationssalen är detta en perfekt kurs för dig då vissa ingrepp kunde bli upp mot 8-10 timmar långa.
Övergripligt dagsschema (mån-fre)
5:45 Ankomst till plastikkirurgens rondrum för att hjälpa internen och läsa på om ”sina patienter” som man presenterar för teamets chief resident senare.
6:15 Rond. Börjar med att man går igenom samtliga patienter med chief residenten i rondrummet innan hela teamet gör gårond. Tar ca en timme totalt.
7:15 Frukost.
7:45 Dagens första operationer börjar. Operationer resten av dagen. Lunch när tillfälle ges mellan 11-16.
18-19 Kvällsrond. Sker oftast i läkarnas lunchrum på main-OR. Hemgång när dessa är avslutade.
Tillägg/veckoliga aktiveter
*Journal club en gång/varannan vecka, från ca 17:30-19:30. Några residents presenterar plastikkirurgiska artiklar och rekommenderas att man som kandis gått igenom de översiktligt innan. Schema skickas ut av kurssekreteraren.
*Residentföreläsningar - någon per månad. Finns i samma schema som ovan.
*Onsdagseftermiddagar finns möjlighet att gå på plastikmottagning för barn med olika syndrom och missbildningar, vilket UCLA-Ronald Reagan är (som jag förstod det) huvudcentra för i Los Angeles. Väldigt givande och bra möjlighet att se diagnoser man bara hört vagt om i litteraturen.
*Gör du placeringen i mitten av december kommer ”interview”-dagarna för de lyckliga läkarstudenter som lyckats få intervju till plastikresidency, och jag lyckades pricka in detta vilket var trevligt. Dagen före interviewdagen bjöds det på middag och efterföljande AW. Interviewdagen är i princip alla operationer inställda då attendingsen + residentsen är upptagna med att intervjua och scouta sina eventuella framtida kollegor. Dock bjuds det på frukost, lunch och trevligt umgänge med de amerikanska kandidaterna.
Sammanfattningsvis: kan varmt rekommendera denna kurs för dig som gillar att hänga mycket i opsalen och samtidigt se hur fantastiskt intressant plastik- och rekonstruktiv kirurgi är. Om du däremot vill ”göra” mer och ha en större roll i teamet/opsalen rekommenderar jag dig att söka kursen på något av de mindre sjukhusen, antingen Harbor (Torrance) eller Cedars-Sinai (Beverly Hills).