Reserapport - KI-student
Lärosäte: Medizinische Universität Wien
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 16/17

Innan avresa

Mina motiv till att söka utbyte var många och de baserades framförallt på mina erfarenheter från tidigare utlandsutbyten. Att uppleva en ny kultur, se ett sjukvårdssystem som är annorlunda från det vi har i Sverige och träffa nya vänner från hela världen är tre faktorer som för mig gör det väldigt svårmotiverat att inte åka på utbyte. 

Jag valde att åka till Wien av två huvudanledningar; Dels så var Österrike ett av de länder i Europa som jag alltid varit intresserad av att resa till men som jag ännu inte hade haft tid att göra. Utöver det så har jag pluggat tyska i sju år (från 6an i grundskolan till 3an i gymnasiet). Men efter sex år utan att tala tyska så glömmer man mycket och jag kände att det var dags för en liten "refresh" av mina tyskakunskaper. Nu, efter ett Erasmusutbyte i Österrike, så är min tyska bättre än vad den var när jag gick ut gymnasiet.

Innan utbytet så måste man dels vara i kontakt med de som är ansvariga för kursen som du egentligen ska läsa i Sverige och med universitetet som du planerar att åka till. Du måste hitta kurser vid universitet som du ska åka till som både överlappar i ämnesområde och tid med kursen/kurserna i Sverige. Utifrån detta ska du sätta ihop ett Learning Agreement och få detta godkänt från båda parter. Det kan vara lite klurigt, framförallt eftersom att terminstiderna inte är samma i Sverige och Österrike. Jag gjorde detta utbyte under höstterminen och i Österrike sträcker sig höstterminen från Oktober till Februari. Detta innebar att jag fick börja med att läsa en månad i Sverige samt att jag kom hem lite sent i Januari så att jag fick skippa originaltentatillfället (och sedan göra omtentan). Utöver det så missade jag de första dagarna av nästa termin och behövde därför redan innan jag åkte på utbytet planera med kursansvariga för nästa termin och få godkännande från dem. Det krävs helt enkelt lite arbete innan man kan åka iväg på sitt utbyte men tro mig - det är värt det. Jag fick alltid väldigt bra hjälp från både KI och universitetet i Österrike (Medizinische Universität Wien) för att kunna sätta ihop utbytet.






Ankomst och registrering

Jag var på plats några dagar innan kursstart och detta rekommenderar jag dig att vara också. Man behöver nämligen registrera sig på universitetet och detta kan bara göras under specifika tider. Sedan kan det vara skönt att ha några dagar att fixa allt med med boende, sim-kort och transport innan kursen börjar. Vissa kurser börjar ganska intensivt (t.ex. kan man ha ett test eller redovisning redan första dagen) och därför rekommenderar jag starkt att gå in på kurswebben innan första kursdagen. 

Du kommer träffa många andra Erasmusstudenter och första eller andra veckan är det någon form av Welcome day/night. Där kommer du få information om alla organisationer som har med Erasmus att göra och därefter kommer du ha möjlighet att starta ditt Erasmusliv på fulltid.

Ekonomi

Obligatorisk terminsavgift: 19, 20 Euro.
Terminskort kommunaltrafik: 150 Euro (i princip obligatoriskt då det är så man tar sig runt, kommunaltrafiken i Wien fungerar väldigt bra).

Wien är inte billigt, men det är billigare än Stockholm. Mitt boende kostade ca 400 euro i månaden (se mer under Boende). Mat/dryck är lite billigare än Stockholm och det beror självklart helt på vad/vart/hur mycket man äter/dricker. Jag köpte ett simkort med fria samtal och sms samt 4gb data för 15 Euro/månad.

Inga speciella vaccinationer behövdes.

Boende

Jag ordnade boende via en organisation som heter OeAD (https://housing.oead.at/en/accommodation/wien-en). De hjälper bland annat inkommande Erasmusstudenter att hitta boende i studentboenden. Mitt boende var helt okej, bodde i ett studentboende i "Floridsdorf" som är en av slutstationerna på en tunnelbanelinje. Det var lite utanför stan men eftersom att det fanns tunnelbana så var man i centrum på 20 minuter. Hur långt det var till skolan varierade lite eftersom att man blir placerad på olika sjukhus på olika kurser, men det varierade mellan 20 min och en timme. Jag betalade 400 Euro i månaden och då hade jag ett rum på 18m2, eget badrum men delat kök. Hade även tillgång till gym, bastu och klätterrum. 


Studier allmänt

Jag läste psykiatri, neurologi och öron-näsa-hals i Wien. Minst 50% (oftast snarare 70-80%) av tiden var man ute i kliniken, resterande tid bestod av obligatoriska seminarier och icke-obligatoriska föreläsningar. Under varje kurs var det något moment som man behövde förbereda sig lite extra inför, t.ex. en mindre tenta, en inlämningsuppgift eller en redovisning. När man var ute i kliniken fick man tyvärr mest "gå bakom" läkarna och man fick göra mycket mindre praktiskt än i Sverige. Dock finns det vissa obligatoriska praktiska moment som du måste få påskrivet för i en loggbok (som du får vid registrering), och dessa moment kommer du självklart få tillfälle att göra. Bristen på praktisk undervisning märker man även bland de österrikiska studenterna då man som svensk student är mycket bättre på de flesta praktiska moment. All undervisning är på tyska.

Jämfört med Sverige så är relationerna mellan lärare och student, läkare och student och läkare och patient mycket mer hiearkisk. Det är alltid en tydlig hiearki även mellan läkare och det är sällan man ser någon som vågar säga emot en överläkare. Man tilltalar personer som är "över en själv" (i hierarkin) med hövlighetsform. Dock förstår dom att man inte menar illa om man glömmer detta när man är en utbyttesstudent. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Neurologi - tillgodoräknar Neuro-momentet i T9
- 50% seminarier där studenter fick i uppgift att redovisa olika ämnen (oftast sjukdomar; t.ex. meningit, hydrocephalus eller hjärntumörer). Varje student hade egna 2-3 redovisningar. Under dessa seminarier fick vi även träffa patienter med de relevanta sjukdomarna vilket var väldigt lärorikt.
- 50% klinisk rotation. Då hamnar man på en specifik neuroavdelning i 2-3 veckor. Hade självklart varit mer givande att få se lite olika avdelningar. Som jag beskrivit under "Studier" så är det inte lika praktiskt som i Sverige men man får göra alla obligatoriska moment.


Psykiatri - tillgodoräknar Psyke-momentet i T9
- 30% seminarier. Här var det mest sitta och lyssna. Ibland kan man få personliga frågor och egentligen ska alla "delta aktivt". 
- 70% klinisk rotation. 3 veckor rotation på en specifik psykiatrisk avdelning. Även här hade det varit bättre om man kunde rotera på olika avdelningar. I slutet hade jag här ett praktiskt prov där jag fick ta en patient och ta ett psykiatriskt status och komma fram till diagnos/handläggning. Detta bedömdes av en läkare som satt med. 

ÖNH - tillgodoräknar delmomentet Öron av momentet Sinnen i T9
- 30% seminarier. På dessa seminarier presenterade vi studenter fallexempel från de kliniska rotationer som vi hade varje förmiddag (seminarierna var på eftermiddagarna). Utöver det behövde vi lämna in två kortare "fallanamneser" och en längre (ca 3-4 A4) fallberättelse. Utöver detta var det ett anatomiprov andra dagen av kursen. 
- 70% klinisk rotation. Här fick jag rotera mellan mottagning, avdelning och operation så det var väldigt varierande och lärorikt.

Språk och kultur

Undervisningen var 100% på tyska (med österrikisk dialekt). Det var väldigt svårt till en början men när mina tyskakunskaper började komma tillbaks blev det lättare. Men självklart var det mycket som jag inte förstod även i slutet av utbytet. Rekommenderar att man iallafall är på B2/C1 nivå. Det fanns möjlighet att ta språkkurser där nere men jag gjorde det inte.


Fritid och sociala aktivteter

Wien är en fantastisk stad och det finns alltid något att hitta på. Det finns inte bara en hel del kända historiska platser att besöka utan staden har även ett väldigt bra uteliv. Utöver detta så arrangeras det hela tiden olika aktiviteter av Erasmusorganisationerna som du kommer att ha konstant kontakt med via Facebook. All information ang. detta får du på Welcome day/night som jag berättade om tidigare. Något annat som jag starkt rekommenderar är att resa i Östeuropa. Det är otroligt billigt (använd Flixbus) att ta sig till de omkringliggande länderna som t.ex. Tjeckien, Slovenien, Slovakien och Ungern. 

Genom universitetet finns det även många alternativ vad gäller idrottsaktiviteter och om man vill kan man förmodligen sysselsätta sig med detta varje eftermiddag. Personligen nöjde jag mig med gymmet som fanns vid mitt boende.

Sammanfattning

Precis som alla andra utbyten så tror jag att även detta har haft en mycket positiv påverkan på mig som person, på mina framtida studier och i min framtida yrkesroll. Vi har en fantastisk utbildning på KI och vi har ett väldigt bra sjukvårdssystem i Sverige. Men det bästa sättet att verkligen förstå vad som är bra med Sveriges system och till och med vad som skulle kunna vara bättre är genom att se och uppleva något annat. För varje utbyte jag gör så uppskattar jag och tar vara på mina studier på KI mer och mer, samtidigt som jag tar med mig goda egenskaper och erfarenheter från där jag har varit. Och jag tror att detta kommer att vara sant även för mitt läkaryrke. Under terminen i Wien så lärde jag känna många fantastiska människor som jag hoppas ha kontakt med livet ut. Jag förbättrade mina tyskakunskaper som jag också ska försöka ha kontakt med livet ut. Jag lyckades resa massor i Östeuropa och uppleva massa nya saker som jag sent kommer att glömma.

Jag antar att du som sitter och läser detta överväger att åka på utbyte till Wien, om du tvekar angående att åka eller inte så ber jag dig att sluta tveka. Du kommer att ha ett fantastiskt lärorikt utbyte, du kommer skapa minnen för livet och träffa nya massor av nya vänner från hela Europa, och kanske världen. Om du inte har gjort något liknande förut så kommer det förmodligen vara terminen som du minns bäst och som du saknar mest när du om 10 år tänker tillbaks över din läkarutbildning. Och om du inte åker så borde det vara beslutet som du ångrar mest om 10 år. Det skulle iallafall jag göra.