Reserapport - KI-student
Jag på trappen till ett strandhus målat som Australiens flaga på Brighton Beach i Melbourne.
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 16/17
Namn: Mathilda Svedberg
E-postadress: mathilda.svedberg@stud.ki.se

Innan avresa

Varför sökte jag utbyte?

Anledningen till att jag sökte en utbytestermin var för att jag gärna ville se hur hälso- och sjukvården fungerar i ett annat land än Sverige för att få en ökad kulturell erfarenhet av hälso- och sjukvården. Jag valde Monash University i Australien därför att jag tycker att Australien är ett intressant land som ligger på andra sidan av jorden samtidigt som de har liknande standard som här i Sverige. Jag har även planer på att i framtiden arbeta internationellt och att studera en termin utomlands är en bra förberedelse.

Hur du går tillväga för att söka utbyte
Inför avresan var det mycket som skulle ordnas. Det är inte bara att packa och åka som en del kanske tror, och framförallt hoppas på. Det är en hel process av pappersarbete och val av kurser som måste avklaras innan det är dags att åka.

Jag tänkte berätta hur jag gick tillväga för att ansöka om utbytesstudier som jag hoppas kommer att vara till hjälp. 

Först så skickade jag ett brev till KI för att visa mitt intresse för att åka på utbytesstudier och motiverade varför just jag skulle få åka. Ansökningstider finns på KI's hemsida. För att öka sina chanser att få åka på utbyte kan man under sin tid som sjuksköterskestudent skaffa sig meritpoäng genom att vara aktiv i programmet. Det som kan ge dig meritpoäng är bland annat att delta som fadder på kollon, vara fadder till en utbytesstudent, vara terminsrepresentant, engagera sig i Medicinska föreningen eller vara språklärare i KI language. 

I det motiverande brevet får du även rangordna de länder som du skulle vilja åka på utbyte till. När du väl får svar och förhoppningsvis ett godkännande att du är antagen till utbytesstudier börjar processen med allt pappersarbete som behövs för sin ansökan till värduniversitetet. 

Jag fick mycket information av Monash University och blev även tilldelad en kontaktperson som jag hade kontakt med via mail. Tänk på att ställa frågor till din kontaktperson i god tid då det kan ta sin tid att få svar på grund av tidsskillnaden. Inför ansökan rekommenderar jag att läsa på universitetets hemsida samt skriva ut den information som du får på mail av värduniversitetet för att tillgodose informationen om universitetet på bästa sätt. Bekanta dig gärna med de kurser som väljer att läsa. Kurserna väljer du tillsammans med med KI's programdirektör som även hjälper dig med din individuella studieplan. De kurser som du väljer att läsa skickas tillsammans med din ansökan till värduniversitetet. När du sedan får ett godkännande från dem är din plats säkrad. Grattis!

Några tips innan du kommer till universitetet: 

  • Se över vilka vaccinationer du behöver innan du åker så du slipper göra dem där och översätt dem till engelska då du behöver fylla i en så kallad "Immunization compliance form" på plats.
  • Ansök om student visum.
  • Ta med dig läderskor och ett par svarta kostymbyxor, de behövs för praktiken.
  • Sök ett WWCC (Working with children card) det behövs för att du ska få komma ut på praktik. 
  • Ett utdrag ur polisregistret behövs också. Jag hade inte med mig något svenskt men det gick bra att söka på plats genom en Police Check, däremot kostar det en slant. 
  • Boka transfer till flygplats och ditt boende med hjälp av skolans service Allied Cars. 


Jag vill vara extra tydlig med vaccination då detta var något som krånglade för mig.  
Försök att vaccinera dig innan avresa genom att du i förväg kontaktar ditt universitet och tar reda på vilka vaccinationer som behövs. Saknar du något, ta dessa i Sverige och ta med alla intyg på engelska som kan styrka att dem är utförda. På så sätt behöver du inte känna dig stressad för att ordna med vaccinationer på plats, samt försöka leta fram gamla vaccinationsintyg från andra sidan av världen. Allt blir mycket lättare om det redan är gjort. Du får inte börja din VFU om du inte är vaccinerad eller kan intyga det. Vid vaccination på plats behöver du ta ett nytt blodprov ca en vecka efter vaccinationen för att kontrollera att vaccinet har fungerat. 

Kom ihåg att du som är svensk medborgare har tillgång till MediCare, ett frikort som ger dig tillgång till gratis sjukvård i Australien. Du får hjälp att skaffa det på plats av universitetet. Jag rekommenderar att du gör det omgående när du väl har kommit på plats. 
På flygplatsen på väg mot den långa resan till Australien.

Ankomst och registrering

Hej Australien!

Att komma till Australien helt på egen hand var såklart lite skrämmande. Mitt flyg landade i Melbourne vid 20.00 och jag blev upphämtad av skolans taxi på flygplatsen. Det var flera studenter som kom med samma flyg från Dubai och innan alla hade kommit igenom säkerhetskontrollen hade någon timme passerat. Resenärer med svenskt pass kunde väldigt lätt passera säkerhetskontrollerna och fick gå i en så kallad "Fast line"

När jag väl kom till huset jag skulle bo i så var klockan väldigt mycket men på grund av tidsomställningen och alla intryck kunde jag inte gå och lägga mig utan somnade inte fören på morgonen och sov bort hela första dagen. 
Att vända på dygnet tog sin lilla tid så att vara på plats ett par dagar innan allt sätter i gång kan vara att rekommendera. Då hinner du orientera dig lite i omgivningen också. 

Introduktionsvecka
Veckan innan kurserna startade anordnades en introduktionsvecka med föreläsningar om hur Australien är som land, dess kultur, hur Australierna är som personer events att åka på. Det kom en kille som pratade om surfresor i norra Australien och så var det flera olika events om inträffade under Halloween etc. Monash University har även ett stort idrottscentrum, Monash Sport. I början av terminen får alla en veckas prova-på-träning i deras gym och gruppträningspass. De erbjuder även sporter så som basket, fotboll och tennis.

Jag tycker att första veckans upplägg var ett bra sätt att introducera oss som nya studenter samt göra oss engagerade i aktiviteter. Vi gick även en rundvandring på campus. Monash University är ett väldigt stort universitet med fler än 50 000 studerande. Det var flera utbytesstudenter från andra skolor i Sverige och även från andra delar av världen så som Kina, Hong Kong, Danmark, Norge, Italien, Spanien och så vidare. Det är ett väldigt bra tillfälle att knyta kontakter med härligt folk runt om i världen. Universitetet anordnade BBQ-kvällar och pub-kvällar under hela första veckan. En kväll var vi inne i Melbourne city och besökte Eureka Skydeck med vacker utsikt över hela staden. Det kan jag verkligen rekommendera om ni åker dit. De anordnade även dagsturer till flera djurparker, tyvärr såldes biljetterna väldigt snabbt innan jag fick tag i en biljett. Däremot finns flera olika arrangörer av olika dagsturer runt om i Melbourne som jag bokade på egen hand under min tid i Melbourne. 

Volontär 
Det finns möjlighet att vara volontär i någon av skolans föreningar och restauranger. De presenterar sig under introduktionsveckan och du har möjlighet att vara med och delta. Det är ett väldigt bra sätt att få nya vänner och känna sig delaktig! Länk till universitets webbplats där du kan läsa mer om att bli volontär: https://www.study.monash/why-choose-monash/student-experience/volunteer

Inför kursstart 

Under introduktionsveckan kommer du även få möjlighet att registrera dig inför kursstart och en sista gång kontrollera att de kurser du valt stämmer. Du får även lägga ditt schema för de kurser som du ska läsa vilket kan innebära att du bara har skola några dagar i veckan. Du kommer få tillgång till universitetets plattform, ungefär som PingPong fast ändå inte ;-) Det tar lite tid att lära sig, precis som med allt som är nytt, men det är inte så svårt och du kommer snabbt in i det. Ett tips är att ta en karta över universitetet och markera dina salar så att du hittar dit du ska när kurserna väl sätter i gång. 
Utsikt över Melbourne från Eureka Sky Deck.

Ekonomi

Först behöver du bekanta dig med valutan i Australien för att inte bli lurad när du går i affärerna. Jag tänkte första att allt var så billigt men så är det inte riktigt när man omvandlar. En australienska dollar är i skrivande stund cirka 6,6 svenska kronor. Jag upplevde att det var lika dyrt i Australien som det är i Sverige, om inte ännu dyrare. 

Mitt råd till dig är att räkna med att utbytesperioden kommer att kosta en del. Om du redan i termin 1 planerar att åka på ett utbyte, börja jobba extra och spara pengar så att du har när du väl är där. Förutom avgifterna för, flyg, boende, visum, vaccination, uniform för VFU, Working with Children Card och Police Check så vill du säkert unna dig saker och upplevelser medan du är där.

Råd till dig som vill hålla kostnaderna nere

Hitta boende tillsammans med andra studenter och laga mat tillsammans.
Det är bra att planera vad du ska äta och storhandla en gång i veckan. Jag vet av egen erfarenhet att det kan vara tungt och jobbigt att bära flera kilo tunga matkassar men det är värt det. Du kommer att spara pengar på det. Av de matvarokedjor som jag provade under min tid i Australien var Coles en av de billigaste. 

Ett annat råd är att hålla utkik efter grillkvällar och annan gratis mat som serveras på Campus genom att gå in på universitetets hemsida. Gratis är gott! Universitet har bland annat en vegetarisk restaurang som serverar hälsosam mat gratis en gång i veckan. Här är direktlänk till universitets hemsida där du kan hålla dig uppdaterad på när och var det finns gratis mat, samt allt annat som händer på campus: https://www.monash.edu/news/events 
Det var även på denna sida jag såg att försökspersoner till en forskningsstudie eftersöktes. Det handlade om att undersöka reaktionsförmåga. Jag fick titta på en datorskärm och klicka när jag såg ett visst mönster. Instruktionerna var väldigt lätta och jag fick en liten slant för det, samtidigt som jag fick möjlighet att bidra till forskning. 

Det finns även många restauranger, caféer och butiker som vill anställa utbytesstudenter så tveka inte att söka ett extrajobb under perioden du är på utbyte.

Ett tips gällande uniformen som du måste bära under VFU:n, ta med dig svarta läderskor samt mörka kostymbyxor om du har det hemma så slipper du köpa det på plats. Behöver du ändå köpa något så tipsar jag om Target. Det är en lågpriskedja som har allt du kan tänka dig från kläder och smink till sängkläder och inredning. 

Boende

Jag sökte boende på campus men fick tyvärr inget. Därför råder jag dig att ansöka i god tid om du är intresserad av att bo på campus. Det gör du via universitetets hemsida som du kommer till genom att följa denna länk: https://www.monash.edu/ 

Jag betalde ca 4000 svenska kronor för ett rum som låg avlägset från stan men nära Campus. Jag bodde tillsammans med fyra andra personer och delade på gemensamma ytor så som kök, vardagsrum, badrum och toalett. För att hitta boende använde jag mig av hemsidan Flatmates som du enkelt kommer till genom att klicka på följande länk: https://flatmates.com.au/  

Monash University ligger ca 1,5 timme från själva city med kommunaltrafiken, vilket jag inte hade koll på innan jag kom dit. Hade jag vetat att det tog så lång tid att åka till stan hade jag hellre bosatt mig närmare stan och istället pendlat till skolan de dagar det var obligatoriska träffar och föreläsningar vilket max var ett par dagar per vecka. 

I början var det väldigt skönt och tryggt att ha nära till skolan men jag rekommenderar er som ska åka att bosätta er närmare stan för det är där ni kommer vilja vara och uppleva saker de dagar ni inte är i skolan. Ett tips är att inte boka boende för hela vistelsen innan du kommer dit. Hade jag väntat hade jag kunnat dela boende med andra utbytesstudenter. Jag träffade flera utbytesstudenter som väntade med att hitta något långvarigt boende tills dem kom på plats och bodde på Airbnb de första dagarna. På så sätt hittar du personer som är där för samma anledning som du och också vill uppleva och göra det bästa av utbytesperioden. Ingen som jag delade hus med var utbytesstudent och de levde sina liv som vanlig utan att vi delade samma upplevelse och gjorde så mycket saker tillsammans. Direktlänk till Airbnb: https://www.airbnb.se/ 
Bild på huset jag bodde i.

Studier allmänt

Efter att ha läst andra studenters reserapporter var jag lite rädd och trodde att lärarna skulle vara strängare än vad dem faktiskt var. De var jättesnälla allihopa och de tog mycket väl hand om mig som utbytesstudent. En annan sak som jag också var orolig över eftersom att det inte finns omtentor som det gör här i Sverige. Däremot tyckte jag inte att det var svårt att få godkänt i betyg. Lärarna gav otroligt mycket feedback vid varje skrivuppgift. Universitetet erbjöd även resurstid för de studenter som kände att de behövde hjälp att gå igenom uppgifterna och få tips på hur att skriva samt strukturera sitt arbete. Jag var på flera sådana tillfällen vilket hjälpte mig i mina skrivuppgifter så jag rekommenderar att ta chansen att få extra stöttning i skrivandet.

Jag tyckte att skillnaden mellan Karolinska Institutet och Monash University främst upplägget av kurserna. Vid Monash läste vi först en kurs och inte fören när den var slut läste vi nästa, även om den inte alls tog upp mycket tid. Det blev därmed mycket tid där jag varken hade skola eller uppgifter på. Praktiken var inte heller sammanhängande med kursen utan delades upp i perioder och min period var flera veckor efter avslutat teoretisk kurs. Jag hade därmed ett par veckor där jag varken hade skola eller praktik. I början var det var frustrerande med så mycket ledig tid men jag utnyttjade den till att resa runt på egen hand vilket jag i slutändan var väldigt tacksam över. 

Ett stort plus var att Monash University i Clayton har ett väldigt stort campusområde. På campus finns flera restauranger, ett apotek, en studentpub och mataffärer. De har även frisör, bio, vårdcentral och en stor idrottsanläggning med simhall. Det är inte alla campus som har ett sådant stort utbud på aktiviteter och faciliteter som det fanns där. Jag var jättenöjd med campus och brukade vara där ofta då det låg nära huset där jag bodde och det var långt för mig att åka till stan. 


Under min VFU upplevde jag också stora skillnader mellan hälso- och sjukvården i Sverige och Australien. Bland annat att hygienrutinerna skiljde sig åt samt att personalen inte arbetade i team på samma sätt som vi gör här i Sverige. Jag upplevde att patienterna var glada och positiva till att jag var utbytesstudent och tyckte att det var intressant. Jag fick goda omvårdnadsrelationer med de patienter som jag vårdade. Däremot var sjuksköterskan som jag gick med på ena placeringen väldigt stressad samt osäker på vad jag kunde göra och inte. Hon vågade inte ge mig ansvar för patienterna vilket var tråkigt. Även fast jag förklarade för henne vad jag kunde göra och att jag faktiskt skulle ha ansvar för visst många patienter vågade hon inte riktigt släppa taget men det blev bättre mot slutet då hon själv insåg och förstod att jag visste vad jag höll på med. 


Mitt tips är att våga förklara för din handledare vad du faktiskt kan göra och om han eller hon trots detta inte ändrar sitt sätt att låta dig arbeta -kontakta ansvarig på skolan så att du får ut det mesta av din praktik. Det finns ansvarig personal kopplade till universitetet som besöker dig ett par gånger under din placering för att se hur du har det så prata med dem om något skulle kännas fel. 



Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

1SJ008 Vård vid akuta sjukdomstillstånd 15 hp ersattes av Chronic Illness Management in Primary Care




1SJ012 Ledarskap, pedagogik och samverkan i sjuksköterskans yrkesutövning 7,5 hp och Valbars kurs 7,5 hp ersattes av Preparing for Practice


Chronic Illness Management in Primary Care

I denna kurs läste vi om vanligt förekommande kroniska sjukdomar hos äldre personer samt hur de behandlades. Vi hade föreläsningar och seminarium på skolan. Jag tyckte att de uppgifter vi hade anknutna till kursen var relevanta och i lagom takt. Kursen examinerades på en omfattande skrivuppgift med ett patientfall där vi skulle skriva omvårdnadsdiagnoser, samt identifiera resurser för  i patienten själv och dennes omgivning. Jag har lätt för att skriva men att skriva på engelska då detta inte är mitt modersmål var förstås en utmaning. Däremot finns det hjälp att få på skolan där du kan gå igenom din uppsats med en lärare under tiden du skriver den. Det var jättebra tyckte jag och jag använde mig av den servicen vid några tillfällen även under den andra kursen. Det som var väldigt skönt var att inte ha någon tentamen utan vi betygsattes på de skrivuppgifter vi lämnade in. 


Under denna kurs var jag på praktik på Monash Outpatients. Det innebär att patienterna inte är inneliggande på sjukhuset utan det är mer som en vårdcentral. Jag fick träffa patienter som hade diabetes, astma, KOL, hudförändringar etc. Att arbeta på ett sjukhus i Australien är långt i från att vara på att sjukhus i Sverige. De har för det första inget omklädningsrum så all personal åker hem i sina smutsiga arbetskläder efter dagens slut. Det var inte heller ovanligt att se personal på stan och i restauranger med sina kläder på. När jag kom första dagen och frågade vart jag skulle byta om stirrade dem bara på mig. Så det var bara att ta på sig sina kläder från morgonen, gå rakt hem och slänga dem i tvätten. Journalsystemet var också annorlunda. Det fanns inget system via datorn utan omvårdnadsanteckningar och ordinationer och åtgärder skrevs för hand. Likaså läkares ordinationer. Så om vi ville veta vad vi skulle göra med en patient fick vi läsa i pärmen. Det var aldrig så att läkare och sjuksköterska kommunicerade eller hade rond tillsammans. Under min praktik på Outpatients upplevde jag att det inte fanns så mycket att göra. Jag försökte fråga vad jag kunde göra och fick till svar att jag kunde gå och städa någonstans. Det var inte riktigt varför jag var där tyckte jag och kände mig inte riktigt väl bemött. Jag hade en supersjuksköterska som tog hand om mig under tiden jag var där, Sonia heter hon. Hon brann för sitt yrke att hjälpa människor och var väldigt duktig. Vi fick bra kontakt och under min sista dag blev jag hembjuden till henne och hennes familj på middag. Hennes två barn spelade gitarr och sjöng för mig när jag var där. Jag är väldigt tacksam för att jag träffade henne genom min placering. 


Preparing for Practice

I denna kurs förbereds studenter inför arbetslivet. Det är den sista kursen som sjuksköterskestudenterna läser innan deras examen och för mig var det bara min femte termin. Jag tyckte ändå att jag kunde tillgodose mig innehållet på ett bra sätt och det var nyttigt att se hur de arbetade och förhåller sig till sjukvården och omvårdnaden i ett annat land än Sverige. Denna kurs innehåller seminarium, föreläsningar och patientsimulation på ett ställe som liknar det kliniska träningscentrumet, KTC, som finns på Karolinska. I denna kurs väntar inte heller någon tenta utan vi examinerades på samma sätt som i den andra kursen, på våra skrivuppgifter. För den som har svårigheter att skriva kan det säkert upplevas som jobbigt och tungt att läsa två kurser som till största del består av skrivuppgifter men vi är alla olika. Jag tyckte att det var jättebra och trivdes med examinationssättet.


Under denna kurs hade jag klinisk placering på samma sjukhus som tidigare, Monash Health. Denna gång var jag på en somatisk avdelning där patienter med njursvikt och de som har genomgått et njurtransplantation samt de som precis ska genomgå en njurtransplantation var inneliggande. Det var väldigt intressant att fördjupa sig och lära sig mer om detta. Jag har sedan mina praktikplatser i Sverige ingen tidigare erfarenhet av nefrologi och uppskattade allt som denna placering lärde mig inom området. Patienterna var i alla åldrar och jag märkte att det var stor vikt vid bemötande och att försöka lugna patienterna och få dem att känna sig trygga. 


Det fanns inget omklädningsrum på denna placering heller. Jag märkte också att rutiner och riktlinjer vid smittor skiljde sig åt i jämförelse med de riktlinjer som finns i Sverige. För att gå in i ett rum där en patienten var bärare av MRSA behövde personal sätta på sig handskar. Även fast man kanske bara skulle fråga vad han eller hon ville dricka till maten. Det var för mig lite svårt att förstå och det kändes nästan oförskämt att ta på sig platshandskar för att kliva in i rummet. I Sverige får vi lära oss att inte använda handskar vid beröring om det inte finns risk för kontakt med kroppsvätskor, vid blodprovstagning eller andra medicintekniska moment. 






På middag hos sjuksköterskan Sonia tillsammans med hennes två barn.

Språk och kultur

Jag tyckte att det gick bra att följa med i språket både vid undervisningar och i samtal med Australiensare. Såklart fanns det en mängd uttryck som jag inte alls förstod i början men som jag lärde mig efter ett tag. Den enda gången jag upplevde språket som en svårighet var under de kliniska placeringarna. För det första var termer och begrepp inom sjukvården svåra att förstå. Det är som ett helt annat språk i sig, precis som här. Därför rekommenderar jag att du slår upp begrepp så att du lättare hänger med och förstår vad som sägs när du väl är på plats. Men glöm inte att det som är väldigt enkelt och självklart för dem kan vara svårt för oss utbytesstudenter då vi inte har engelskan som modersmål och inte har studerat på engelska tidigare. Min handledande sjuksköterska stirrade på mig som om jag vore från en annan planet för att jag inte visste vad förkortningen av kateter heter på engelska. Kolla gärna upp var du ska vara någonstans så att du kan läsa på om begrepp som är specifika för just den avdelning du ska vara på. Är du placerad på en hjärtavdelning så sök på termer inom det området och så vidare. Jag kände att mina handledare inte alltid förstod att jag var utbytesstudent och inte hade engelska som modersmål och undervisningsspråk i Sverige. Men låt det inte skrämma dig. Du kommer garanterat att växa som person genom din resa och utöka ditt ordförråd. 

Australiensarna var väldigt trevliga, precis som så många andra personer oavsett var de kommer ifrån. Jag upplevde dock inte att personer började prata med varandra på tåg och bussar så som jag har hört att andra personer har upplevt australiensare. Jag gillade Melbourne för det var väldigt mångkulturellt. Det fanns många personer från Grekland och Kina vilket influerade både restauranger och mataffärer i området. Det fanns till exempel Hong Kong supermarket och grekiska livsmedelsaffärer där de importerat äkta råvaror som fetaost från Grekland. 
Baklava från en Grekisk restaurang.

Fritid och sociala aktivteter

Det var lätt att träffa andra utbytesstudenter. Genom de aktiviteter som anordnades under introduktionsveckan träffade jag flera vänner och vi anordnade i våran tur lite olika aktiviteter som t.ex. International dinner där alla tog med sig mat som var speciell och typisk för det land som man kom i från. Jag tyckte däremot att det var svårare att få kontakt och komma in i den klass man gick med. Kanske för att det var sista året och deras sista termin och alla redan hade sina kompiskretsar. Det kan också ha berott på att vi inte hade seminarium så ofta utan istället samlades och lyssnade på föreläsningar och efter dem var slut gick alla hem. Det fanns därmed inte så mycket tid att umgås på. 

Jag bodde i ett hus väldigt nära campus men för att få en känsla av ett mer studentliv skulle jag rekommendera att på bo campus eller att bo tillsammans med andra studenter. Det finns en studentpub som har öppet varje kväll men det som lockade mig mest var Monash Sport, deras träningsanläggning. De har både simhall, gym, gympasalar för olika kamp- och bollsporter samt gruppträningspass. Alla som var nya på Monash University fick träna gratis i en vecka. Efter min prova-på-vecka köpte jag ett träningskort där och gick på olika pass. Där träffade jag flera som delade samma intressen som mig och det var, enligt mig, ett av de bästa sätten att träffa nya människor på. Att träna, och träna tillsammans i grupp stärker den sociala samhörigheten samtidigt som aktivitet och rörelse i sig har flera positiva effekter på hälsan. 

Jag hade turen att möta Caen, en fantastisk person, cirka en månad innan min resa till Australien på en färja i Kroatien. Det visade sig att hon bodde i Melbourne och vi beslöt oss att hålla kontakten och mötas upp under tiden jag var där. Hon brukade vara på Philip Island, en vacker ö som bland annat är känd för sina pingviner, under med sin familj när hon var yngre. Vi åkte dit tillsammans och hyrde en liten stuga på en Camping där vi sov över natten. Vi gick bland annat på ett naturreservat där det bokstavligen kryllade av kängrus! Och flera av dem hade små bebisar i deras ficka på magen. Det var så gulligt och häftigt att få se dem! Många av dem kom så nära att man fick klappa både dem och deras unge. 

På din fritid rekommenderar jag verkligen att du ser och upplever så mycket som möjligt medan du är där. Klimatet i Melbourne var i Juli månad ganska kyligt. När vi har sommar i Sverige är det vinter i Australien. Dock inte en vinter som vi har här men ändå kallare än vad deras varma somrar har att erbjuda. Temperaturen var omkring 12-14 grader de första månaderna. Det fick mig att längta efter värmen. Melbourne ligger i södra Australien och tvärtemot Sverige, är söder kallare och norr är varmare. Melbourne som ligger långt norrut var därmed en av de kallaste städerna i Australien. Det fick mig att längta efter värmen. Jag gjorde en resa på ca två veckor och började med att flyga till Sydney. Det var en jättefin stad och att se operahuset i verkligheten var så häftigt. Jag tog färjan från Sydney hamn till Manley Beach som är ett trevligt ställe med badstränder och caféer. Från färjan får du även tillfälle att beskåda Operahuset från havet. Väl i Sydney tog jag en buss till Bondi Beach och promenerade efter den berömda kusten längs havet. Det tog ca 3-4 timmar men det var det verkligen värt. Därefter reste jag ännu längre norrut och besökte Whitsunday, den vackra vita stranden i Queensland som ligger i norra Australien. Jag reste ensam men jag upplevde aldrig att jag var rädd, Australien kändes som ett väldigt tryggt land att resa ensam i. Jag hoppas att du också får möjlighet att upptäcka Australien under din tid som utbytesstudent. 

För dig som vill resa runt i Melbourne rekommenderar jag att du bokar bussturer och åker The Great Ocean Road och till Melbournes vackra nationalparker. Det finns flera olika företag som säljer billiga bussturer. Mitt tips är att kolla vilken som har bäst erbjudanden när du väl är på plats. Det finns flera grupper på Facebook för personer som är nya i staden, bland annat en som heter "Svenskar i Melbourne". I den gruppen delas olika event med varandra och personer bjuder in varandra till olika aktiviteter och sällskapshäng. 
Operahuset från färjan mot Manley Beach.

Sammanfattning

En utbytestermin är en period i livet du sent kommer att glömma. Du lär dig så mycket, både om dig själv, om landet du besöker, om yrkesrollen och kulturen samtidigt som du blir flera erfarenheter rikare än om du läser alla tre åren av sjuksköterskeprogrammet vid ditt hemuniversitet. Erfarenheten jag har fått av att studera en termin vid Monash University i Melbourne har förberett mig inför min kommande yrkesroll som sjuksköterska. Jag känner att jag har fått ett bredare perspektiv på omvårdnad då jag har fått erfara det i två olika världsdelar. Jag har fått större förståelse för hur hälso- och sjukvården fungerar i Australien samt fördjupat mina språkkunskaper och på så sätt förberett mig inför en eventuell yrkeskarriär utomlands. Jag rekommenderar alla studenter med den minsta lilla nyfikenhet att läsa en utbytestermin. 

Du ångrar bara de saker som du inte gör. Så ta chansen och sök utbyte du med. 

Bild från kustpromenaden från Bondi beach.