Reserapport - KI-student
Utsikt från El Cerro Arco
Lärosäte: Universidad Nacional de Cuyo
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Petra Roxå
E-postadress: petra.roxa@stud.ki.se

Innan avresa

Jag hade redan varit iväg på ett utbyte via KI under termin 6 då jag åkte till Bryssel, och då den terminen blev en väldigt viktig upplevelse och jag lärde mig mycket om medicin, mig själv och även plockade upp ett nytt språk ville jag inte missa möjligheten att göra det igen. Den här gången ville jag göra ett utbyte utanför Europa och även bättra på min spanska, varför Sydamerika blev den självklara destinationen. Att jag sedan valde Mendoza berodde på att jag ville åka till en mindre stad, och jag tänkte att läget vid foten av Anderna skulle vara en perfekt bas för utflykter och vandringar.

Som vanligt var informationen och stödet från den internationella handläggaren på KI jättebra och det var inga problem att få ihop rätt papper till ansökan. Däremot upplevde jag kontakten med partnervuniversitetet UNCUYO som ganska rörig. De missförstod hur länge jag skulle vara där och trodde länge att jag skulle göra utbytet en hel termin trots att jag tydligt talat om vilka veckor jag skulle vara där, och de kunde inte heller ge mig något definitivt besked på vilka kliniska placeringar jag skulle få utan sa att det skulle bestämmas när jag väl var på plats. Utöver den något förvirrade kontakten med handläggaren i Mendoza var det ganska enkelt med ansökan till UNCUYO. Eftersom Sverige har fritt turistvisum till Argentina så länge man inte stannar längre än 90 dagar behövde jag inte ansöka om något studentvisum, och den enda ytterligare informationen de var intresserade av var detaljer från Kammarkollegiets försäkring.

Ankomst och registrering

Jag kom fram på söndagen, dagen innan jag skulle börja, och det räckte gott och väl tycker jag eftersom jag hade ordnat boende innan. Det finns ett faddersystem på UNCUYO som innebär att man får kontakt med en student på den fakulteten man är antagen vid via mail i samband med antagningen, och hen hjälper en sedan med allt man kan tänkas undra över innan ankomst. Min fadder kom och hämtade mig på flygplatsen och hjälpte mig sedan att komma till rätta med mitt boende, växla pengar och fixa mat den första dagen – det sistnämnda var helt ovärderligt eftersom jag kom fram på en söndag då i princip hela Mendoza är stängt.

 

På måndagen tog jag mig till universitetet för att få reda på vilka kliniska placeringar jag skulle göra, och den första internationella samordnaren jag pratade med var lika oengagerad som på mailen. Det visade sig att hon inte hade så mycket koll på själva utbytet utan mest ville kolla att jag faktiskt hade kommit fram innan hon skickade vidare mig till koordinatorn på den medicinska fakulteten som hade ansvar för mina placeringar. Väl där fick jag vänta i flera timmar på att få träffa rätt person, men när den personen väl dök upp löste sig allting väldigt snabbt och smidigt och jag fick papper på när och på vilket sjukhus jag skulle befinna mig dagen därpå.

Ekonomi

Prisläget i Argentina är billigare än i Sverige, men det är fortfarande ett av de dyrare länderna i Sydamerika. Universitetet tar inte ut några avgifter vare sig för de argentinska eller internationella studenterna, och om man är på campus kan man äta lunch i deras matsal för motsvarande 7 kr. Tyvärr var jag inte det så ofta eftersom jag var placerad på sjukhusen runt om i stan, men en lunch ute kunde kosta allt mellan 20-70 kr – billigt jämfört med Stockholm med andra ord. Jag handlade det mesta av min mat på Carrefour, vilket är lite dyrare än om man t ex går till marknader och handlar där. För mig var det mest en bekvämlighetsfråga då jag bodde precis bredvid en matbutik. Transport är billigt och lokaltrafiken kostar ca 4 kr per åk. Vill man sedan åka på lite längre utflykter under helger kan jag rekommendera att man tar sig runt med buss då även längre sträckor inte kostar mycket.

Boende

Från att ha läst tidigare reseberättelser förstod jag att det finns möjlighet att få boende via universitetet på campus, men detta var inget jag undersökte närmare då det ligger en bit utanför stan och min fadder berättade att man för att ta sig dit måste ta sig genom Parque General San Martín vilket kan vara lite osäkert på kvällen när det har blivit mörkt. Istället hittade jag mitt boende via Airbnb. Jag valde att hyra ett rum i en lägenhet med två tjejer från Mendoza för att på så sätt tvingas att prata mer spanska även hemma samt att komma in i ett socialt sammanhang. Jag har använt Airbnb tidigare och det funkade lika smidigt som vanligt. Lägenheten låg i ett område i Mendoza som heter Godoy Cruz nära stadskärnan och jag betalade ca 3500 kr i månaden för ett stort rum samt tillgång till kök, badrum, vardagsrum och takterrass. Det går säkert att hitta något billigare, men jag väntade till ganska sent innan jag fixade boendet och prioriterade att hitta rätt människor att bo med över priset. Ett extra plus med lägenheten jag bodde i var att den låg precis bredvid en busshållplats samt ett stopp på Mendozas enda spårvagnslinje, något som underlättade tidiga morgnar när jag var tvungen att ta mig tvärs över staden till sjukhuset.

Studier allmänt

I Argentina finns statliga universitet som är gratis (exempelvis UNCUYO), och privata universitet där studenterna måste betala. Generellt är det högre konkurrens om att komma in på de statliga universiteten varför de också håller en något högre kvalitet, och jag upplevde att studenterna var väldigt kunniga och ambitiösa och att de sätter mycket stort värde på sin utbildning. Det vanligaste i Argentina är att man börjar på universitetet direkt efter att man avslutat motsvarigheten till gymnasiet när man är 18 år, och därför är studenterna på läkarprogrammet generellt sett lite yngre än vad de är på KI. Det är också vanligt att folk engagerar sig i extraaktiviteter på universitetet, både undervisningsrelaterade sådana, men också grupper som är kopplade till idrott, kultur och politik.

 

En stor skillnad mellan undervisningen på UNCUYO och KI upplevde jag var att de argentinska studenterna förväntades kunna väldigt mycket utantill och hade mycket detaljkunskaper i huvudet, men att de inte hade särskilt mycket forskningsrelaterad undervisning. Därför kände jag mig ibland lite vilsen när jag inte på rak arm kunde ange doser av ett särskilt läkemedel – och inte heller kunde slå upp det eftersom den avdelning jag var på bara hade tillgång till en enda dator – men jag hade å andra sidan mycket lättare att delta i kritiska diskussioner kring vetenskapliga artiklar som presenterades på olika seminarier. En annan stor skillnad tyckte jag också var hur lite vikt som lades vid patientcentrering. Under hela utbildningen i Sverige har det gått som en röd tråd att något av det viktigaste för att kunna ge vård också är att se till att patienten är införstådd med vad som sker och varför, medan jag tyckte att läkarna i Mendoza många gånger pratade över patienternas huvuden och lämnade dem mer förvirrade än de var innan mötet. Ett skräckexempel var en patient som hade med sig ett recept där läkaren hade skrivit en liten notering längst ner: ”Jag tror ej patienten tar sina läkemedel som hon ska då jag inte är säker på att hon kan läsa och förstå instruktionerna”. Detta skilde sig dock mellan statliga sjukhus, där jag upplevde problemet som betydligt större, och de privata sjukhusen där patienterna hade större kapital både kunskaps- och statusmässigt och därför kunde ställa högre krav på sina läkare.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Internmedicin på Hospital Central


Min första placering var fyra veckor klinisk placering på internmedicin, eller ”clinica” som det kallades i Mendoza, på det statliga sjukhuset Hospital Central. Det är det största sjukhuset i Mendoza och de har även ett provinsiellt uppdrag med ett stort upptagningsområde. Patienterna som kommer dit har oftast en låg ekonomisk status och läkarna som jobbar där tjänar ofta rätt lite och jobbar väldigt mycket. Detta tyckte jag speglade sig i lokalerna som var små, nedgångna och ibland dåligt rengjorda med gamla blodfläckar kvar på golv och akutbritsar. Däremot var kvalitén hos personalen helt enastående. De var oerhört kunniga och jobbade på en hög nivå och uträttade fantastiska saker med mycket små medel.

 

Första dagen jag kom dit blev jag presenterad för min överläkare och tre andra sistaårsstudenter som också gick med henom den veckan, och sedan blev vi direkt ivägskickade på rond. Ronden gick till så att alla studenter hade ansvar för att ta vitalparametrar på vars två patienter som vi sedan rapporterade till de två ST-läkare som också var i samma team som överläkaren under den veckan. Sedan gick vi och läste på så gott det gick i patienternas pappersjournaler om varför de var inlagda och vilka läkemedel de tog. Jag kan erkänna att jag aldrig lyckades tyda någonting i de där pappersjournalerna, och det var knappt så att de argentinska studenterna lyckades med det heller. När sedan flera överläkare samlats på avdelningen började storronden där fyra studenter, två ST-läkare och tre, fyra överläkare gick omkring till patienterna och i tur och ordning pratade sinsemellan om vad som planerades. Detta pågick i kanske en timme, och när överläkarna hade skingrats följde vi studenter efter vår egna överläkare när hen gick på olika konsultuppdrag till andra avdelningar på huset. Förmiddagen avslutades med att någon av ST-läkarna på kliniken höll i ett seminarium där vi antingen granskade vetenskapliga artiklar eller diskuterade extra knepiga patientfall. Innan alla studenter fick gå hem för dagen samlades vi tillsammans med vår överläkare och diskuterade igenom dagen, samt fick var sin frågeställning att fundera över till morgondagen som vi sedan skulle presentera för de andra i gruppen. Och så såg det sedan ut varje dag.

 

Utöver det kliniska arbetet på avdelningen hade jag även möjlighet att följa med de andra studenterna på diverse föreläsningar som hölls på campus, och även följa med på akutpass på kvällar och helger. Föreläsningarna gav inte så mycket tyckte jag, utom möjligen att få öva medicinska facktermer på spanska, men om möjligheten bjuds att följa med på ett pass på akuten kan jag starkt rekommendera detta. Eftersom de på Hospital Central saknar de resurser jag är van vid på svenska akutsjukhus måste de förlita sig mycket mer på sin kliniska blick, anamnes och status, och det var riktigt imponerande att se hur studenterna och ST-läkarna som jobbade med så små medel lyckades utföra sitt arbete med så god kvalitet. Det fick mig att fundera över hur mycket prover och undersökningar som görs kanske helt i onödan i Sverige, bara för att möjligheten finns där, och hur man tvingas att jobba på ett helt annat sätt så fort resurserna krymper.

 

Sammanfattningsvis trivdes jag mycket bra under min placering på Hospital Central, och jag kan verkligen rekommendera framtida utbytesstudenter från KI att välja internmedicin där när ni ansöker. Man får en inblick i den argentinska statliga vården ur ett brett medicinskt perspektiv, och dessutom var alla jag träffade där oerhört trevliga och måna om att jag skulle trivas och lära mig. Medstudenter, ST-läkare och överläkare hade alltid tid över att förklara om det var något jag inte förstod (både medicinskt och språkmässigt), och det kändes som att alla trivdes med sina jobb och tyckte om att vara där. Dessutom bjöds det alltid på storfika med olika tårtor, mate och dulce de leche så fort någon student eller ST-läkare var klar med sin placering!


Gynekologi och obstetrik på Hospital Universitario


Min andra placering, fyra veckor gynekologi och obstetrik på Hospital Universitario, fick jag inte bekräftad förrän jag var inne på min fjärde vecka på den första placeringen. Det var lite stressigt, men precis som med min första placering löste det sig ändå när allt var dags.

 

Hospital Universitario är ett semi-privat sjukhus som endast har mottagningsverksamhet. Jämfört med Hospital Central betyder det alltså att patienterna har det lite bättre ställt och är lite friskare när de kommer till mottagningen. Sjukhuset är rätt nyligen renoverat och har fräscha lokaler och utrustningen liknade mycket den i Sverige med tillgång till elektroniska journaler, ultraljudsutrustning och kolposkop som man kan koppla till videoskärmar i undervisningssyfte.

 

Vanligtvis är det bara en sistaårsstudent placerad på kliniken åt gången, men eftersom jag var utbytesstudent fick jag möjlighet att följa med den argentinska student som hade sin ordinarie placering. Det fanns tre mottagningsrum och fem läkare som turades om att jobba olika dagar och pass under veckan, och alla dessa läkare hade olika specialiteter inom gynekologin vilket också styrde vilken typ av patienter som kom vilken dag. Det kunde till exempel vara en dag med bara cellprover och uppföljning av gynekologiska maligniteter, en dag med bara endokrinpatienter, och eftersom bröstcancer ligger under gynekologi i Argentina spenderades vissa dagar med att analysera mammografier. Jag och den andra studenten satt med bredvid gynekologen, och fick i olika stor utsträckning beroende på vilken läkare som jobbade den dagen ta anamnes, genomföra undersökningar, skriva recept och remisser, samt journalföra. Det var inte jättestor variation bland patienterna och det ingick ingen akutverksamhet i den här placeringen, men det positiva var att det blev en väldigt stor mängd patienter och en väldigt bra mängdträning på bl a cellprover och bröstundersökningar.

 

Det var som sagt fem läkare som turades om att ha studenter, och fyra av dessa var väldigt trevliga och tyckte om att undervisa, men tyvärr var enhetschefen, som också hade huvudansvaret för sistaårsstudenterna, riktigt otrevlig. Han började alltid första dagen med en ny student med att skälla ut denna, tala om för den hur dålig den var och kasta ut den ur mottagningsrummet med order om att inte komma tillbaka förrän man var bättre påläst. Jag blev riktigt chockad när detta hände mig och trodde att det kanske var min spanska som påverkade situationen, men när jag sedan pratade med andra studenter och läkare berättade de att han gjorde detta på rutin. Under hela min placering fortsatte han sedan att vara otrevlig och göra personliga påhopp, utan hänsyn till om det var en patient i rummet eller inte. Han kunde stå mitt i en gynundersökning och sedan med ett ganska grovt språk börja uttala sig om hur inkompetent jag eller den andra studenten var, och otrevligheter och integritetskränkningar också mot patienter skedde dagligen. När jag tog upp detta med de andra läkarna sa de att det var svårt att göra någonting åt det då enhetschefen var mycket duktig inom sitt område och jobbat på sjukhuset väldigt länge, och att det bästa var om jag ignorerade det och istället gick med någon av dem under dagarna. Jag gjorde även en skriftlig redogörelse som jag lämnade in till universitetet, men jag fick ingen feedback eller bekräftelse på att de tagit emot den.

 

Sammanfattningsvis var min placering på gynekologi och obstetrik på Hospital Universitario ganska jobbig. Majoriteten av läkarna var som sagt jättetrevliga och positiva till undervisning och jag utvecklades mycket i den praktiska delen av gynekologisk öppenvård, men det var väldigt ångestfyllt att gå omkring och försöka undvika enhetschefen hela dagarna, och även om jag efter första veckan endast gick med övriga läkare la han ändå många gånger en kommentar när vi möttes i korridoren eller om han kom in i vårt mottagningsrum för att konsultera – oftast något om att jag var en rädd utbytesstudent som undvek honom, eller något negativt om mina språkkunskaper. Tillslut var jag riktigt nervös för att jag inte skulle få mina papper påskrivna, men det gick jättebra att någon av de andra läkarna skrev på, och de gav mig väldigt bra både positiv och konstruktiv feedback på mina veckor där. Hade jag fått välja om mina placeringar hade jag inte valt gynekologi och obstetrik på Hospital Universitario igen, vilket är synd, för det jag lärde mig från majoriteten av läkarna är både värdefullt och användbart inför framtiden. Det är dock möjligt att det hade varit lättare att hantera om jag varit bättre förberedd på enhetschefens attityd och redan från dag ett bestämt mig för att bara gå med de andra läkarna. Taskiga hierarkier och elaka överläkare är ju ett globalt fenomen, så om jag ska vända hela upplevelsen till något positivt fick jag under mina veckor på Hospital Universitario i alla fall god övning i hur jag ska hantera dessa typer när jag stöter på dem igen i framtiden.

Utsikt från Hospital Central

Språk och kultur

Jag kunde inte så bra spanska när jag först skickade in min ansökan, men jag hade bestämt mig för att lära mig och åkte under sommaren på en tvåveckors intensivkurs i Barcelona och följde upp det med en kvällskurs i Stockholm under hösten. Detta gav mig bra grunder, och när jag anlände till Mendoza kunde jag föra enklare samtal och göra mig förstådd i de flesta sammanhang. UNCUYO kräver inget språkprov, men de förutsätter att man klarar sig bra på spanska och erbjuder heller ingen språkkurs. Som tur var är människorna i Mendoza väldigt vänliga och inkluderande och min spanska blev snabbt bättre och bättre. Det var lite svårare med den medicinska spanskan, och hade jag gjort utbytet igen hade jag nog jobbat ännu hårdare med den biten och övat specifikt på fraser som man använder i patientmöten. Men efter några veckor på den första placeringen lossnade även det, och både patienter, medstudenter och personalen på sjukhusen var väldigt förstående och hjälpte mig gärna om jag inte förstod. En stor fördel är dessutom att inte många pratar engelska vilket gör att man mer eller mindre tvingas kommunicera enbart på spanska vilket gör att språket snabbt utvecklas.

 

Kulturen i Argentina är som tidigare nämnt väldigt varm och inkluderande. Familjen är viktig och jag blev ofta medbjuden hem till folks föräldrar för stora middagar och grillfester – ”asados” – där vänner och familj samlades för att äta och ha trevligt. Jag upplevde också att politik och religion tog en mycket större plats än i Sverige, även i vården, och under min placering i gynekologi blev detta extra tydligt framför allt i diskussionen kring abort. De flesta kände till abortlagstiftningen i Sverige och var mycket intresserade av att diskutera och jämföra åsikter, och trots att jag inte sällan hade helt andra åsikter än de jag pratade med blev diskussionerna aldrig otrevliga och de blev alltid intressanta utbyten.

 

Argentina är, som de flesta andra länder, något mer hierarkiskt än Sverige, och många gånger tilltalar man sin överläkare med titel och efternamn snarare än förnamn, och samma med patienter, framförallt om de är äldre än en själv. Dock var det ganska vanligt att både överläkare och patienter snabbt bad en att säga ”vos” istället för ”usted” och tilltala dem med förnamn istället för efternamn, och jag tyckte generellt att stämningen mellan studenter och överläkare var mycket mindre formell än jag hade förväntat mig.

Fritid och sociala aktivteter

Det arrangerades sociala aktiviteter för utbytesstudenterna (och det fanns en introduktionsvecka som tyvärr hölls innan jag anlände) men jag deltog inte jättemycket i dessa. Mycket av aktiviteterna skedde på campus, och eftersom jag enbart gjorde kliniska placeringar på sjukhus runt om i stan träffade jag inte på mycket av de andra utbytesstudenterna. UNCUYO ordnade även en ”obligatorisk” onlinekurs (den var intressant men inte nödvändig för att tillgodoräkna sig utbytet) om argentinsk kultur som avslutades med en internationell vecka där alla länder hade möjlighet att presentera sig själva med typisk mat, dryck och kultur. Tyvärr hade jag redan avslutat mitt utbyte och åkt tillbaka för att delta i examensceremonin så jag missade allt detta.

 

Trots att jag inte umgicks med de andra utbytesstudenterna fick jag snabbt vänner bland studenterna som jag träffade under mina kliniska placeringar. De hade ganska mycket att plugga under veckorna, men på helgerna fanns det alltid tid för att åka på utflykt till bergen, följa med någon hem för asado på söndagarna eller bara gå på bio eller ta en fika. Det bästa med hela utbytet var när jag blev medbjuden hem till en vän och hennes familj över påsk till en stad som heter San Luis som ligger några timmar österut in i landet. Där fick jag träffa hela hennes släkt, äta en massa god mat och vara med och fira en traditionell katolsk påsk – vilket jag aldrig tidigare varit med om. Gästfriheten som jag upplevde hos människorna jag träffade i Mendoza var helt överväldigande och jag kommer hålla kontakten med många jag lärde känna där och hoppas att jag får möjlighet att ge tillbaka om de någonsin kommer på besök i Europa.

 

Jag umgicks också lite med min fadder och hennes kompisar som gick näst sista året på läkarprogrammet. De var allihop väldigt aktiva i olika föreningar på campus och jag fick möjlighet att följa med dem på olika seminarier som anordnades på kvällstid om olika politiska frågor. Det var alltid väldigt intressant och spännande att få ta del av de argentinska studenternas perspektiv och engagemang, och det serverades alltid olika typer av bakverk och mate – fika har en nästan lika stor plats i den argentinska kulturen som i den svenska.

 

Ytterligare ett måste när man är i Mendoza är att hyra cyklar och cykla runt bland de bodegas som finns runt om staden där man kan lära sig om vinproduktion och gå på vinprovningar. Det finns dyrare alternativ med guidade turer som inkluderar luncher på olika bodegas, men att cykla runt själv eller tillsammans med en kompis går minst lika bra. Det finns också bra möjligheter att från Mendoza resa runt för att utforska lite mer av Sydamerika. En annan student från min klass hemma på KI som gjorde sitt utbyte i Santiago de Chile tog bussen över till Mendoza en långhelg och hälsade på, och det går såklart att göra tvärt om man är sugen på att besöka grannlandet. På vägen hem till Sverige valde jag också att göra ett lite längre stopp på en vecka i Buenos Aires för att uppleva huvudstaden som skiljer sig mycket åt från lilla Mendoza i både tempo och kultur.

La Boca, Buenos Aires

Sammanfattning

Jag är väldigt glad att jag åkte på utbyte till Mendoza. Det var en stor utmaning att komma till en ny kultur och ett nytt språk, men jag har med mig ovärderliga erfarenheter hem och har fått vänner som jag hoppas att jag kommer få träffa många gånger igen, både i Sydamerika och Europa. Jag har utvecklats väldigt mycket i min spanska, och jag har lärt mig ett annat medicinskt tänk och blivit bättre på att jobba med mindre resurser. Jag tror att detta kommer att ha en positiv inverkan på min framtida yrkesroll, främst i och med att jag under utbytet fick många tillfällen att reflektera över hur jag tycker att man ska bemöta sina patienter, och hur viktigt stämningen i ett team är för kvaliteten på vården som ges. Dessutom är Mendoza med sitt läge vid foten av Anderna en oerhört vacker plats att göra dessa reflektioner på, och jag kan starkt rekommendera alla som överväger det att göra ett utbyte där!



Potrerillos