Reserapport - KI-student
Lärosäte: The Chinese University of Hong Kong
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 16/17
Namn: Markus Österblad
E-postadress: markus.osterblad@stud.ki.se

Innan avresa

Att missa chansen till att resa under mina KI-studier var något jag inte ville göra, jag hade dock varken ekonomi eller förutsättningarna till att få till ens några korta utbytesperioder innan termin 8. När jag sedan skulle välja så insåg jag att den bästa perioden och med de mest intressanta platserna för utbyte var just under den sista terminen på utbildningen. Så jag bidade min tid och när det sen var dags att ansöka så var min ansökan likväl färdig först 3 dagar innan deadline. 


Jag hade egentligen önskat få åka till Australien men då deras sommarlov går över julen så var det ej möjligt, istället blev det Nya Zealand och Hong Kong som jag sökte. Jag ville komma bort från Europa och få träna på min Engelska.


Informationen var stundtals ganska stor till volymen och jag var inte helt säker på hur jag skulle söka och fixa, leta platser och så vidare men jag hade stor hjälp av studenthandläggaren. När jag väl var accepterad av KI och jag fick reda på vilket Universitet jag fick söka till(Nya Zealand gick bort då placering skulle skett i februari) så gick allting som på räls. Det var enkelt att samla ihop de papper och dokument som behövdes och man såg till att de både faxades och skickades med snigelpost åt mig. Vaccinationsbehovet i Hong Kong är utöver hep A och B ganska litet, så hade inte så mycket att oroa mig över där.

Ankomst och registrering

Jag var själv på plats först samma dag som min kurs började. Jag landade 6 på morgonen och tog mig till sjukhuset, där jag skulle bo och studera i två månader, med en hyfsat snabb buss. Jag "checkade in" på mitt boende och tog mig till kurssekreteraren . Jag hade försäkrat mig tidigare att mitt datum för ankomst var okej med kursansvarig, jag flög direktflyg så risken för förseningar var mindre än om jag flugit med mellanlandningar.  

Jag hade fått en hel del information i förväg i papper och mailformat, framför allt sådant som gällde boende. Introduktionen bestod i en web-baserad infektions- och säkerhetsutbildning för att få delta i kliniska aktiviteter på sjukhuset. Utbildningen testas då via ett mutiple question test. Halvkonstigt ställda frågor och krav på 100% rätt för godkänd, således tog det hela förmiddagen. Därefter tog kurssekreteraren och gick igenom schemat för kursens 4 veckor, de viktigaste lokalerna, ombytesrummet. Hon såg också till att jag fick tag på en lokal student som kunde visa mig runt mer på sjukhuset och dess närområde och agera som min fadder i klassen. 

Min andra kursstart 4 veckor senare. Vart väldigt lik denna, men med en lite längre genomgång av kursansvarig överläkare, som gärna ville hålla en lite personligare kontakt. Kontaktpersonerna var väldigt hjälpsamma, men ibland dröjde mailsvaren något. Universitets webbplats tror jag inte att jag behövde använda en ända gång. Man höll dock på att försöka ordna en flik på webbsidan och en samhörande facebookgrupp för just utbytesstudenter på CUHK, så man mer aktivt kan utbyta erfarenheter och dela med sig av tips. 
Hong Kong flygplats

Ekonomi

Hong Kong är en generellt dyr stad att bo i. Boendekostnaden hölls kraftigt nere av att jag som utbytesstudent erbjöds boende på studentboende för läkarstudenterna på Sjukhusområdet. Fortfarande var det en kostnad på ~4000 SEK/månad. Vi var flera utbytesstudenter på plats från olika universitet och länder. Tre av oss utnyttjade den erbjudna boendemöjligheten och var relativt nöjda. De tre som hade släkt i staden bodde hos sina släktingar. 1 bodde på hotell till skenande priser. En bodde egenfunnet vandrarhem och även de hade höga kostnader kring 6-7000 SEK/månad. Ytterligare en försökte "couchsurfa" och stanna som inneboende hos okända värdar med mindre lyckat resultat, det tog mycket tid från studierna och hen valde slutligen att ta in på vandrarhem. 

Maten fanns att tillgå till relativt överkomliga priser. Men är man som jag som hellre äter ute än står å lagar mat i ett gemensamt studentkök så stiger priserna rätt snabbt. Gick man till billigare dumpling och nudelrestauranger kunde man dock få en hyfsat måltid för 30-50SEK. Medans en riktigt bra måltid lätt landade över 200SEK.

I övrigt fanns det få obligatoriska avgifter, en ltie störra tillkom för att skolan skulle hjälpa en med att fixa studentvisum. Man kunde välja att betala för bibliotekskort för att ha möljligheten att använda sjukhusets datasal. Flygen var billigast/smidigast om man flög direktflyg och köpta biljetterna runt 3 månader innan. Att resa med lokaltrafiken var relativt billigt. Man betalade tunnelbana och bus per resa, man stämplade in och ut och betalade därefter. Det var kontant laddning om man inte har kinesiskt kontantkort dock så det tillkom extra avgifter för varje uttag. 

Annars är det en stad som har goda shoppingmöjligheter och flera av mina medstudenter med större ekonomiska tillgångar spenderade mycket tid o pengar på shopping.
Utbytesstudenter i den gemensamma soffan, Madam S H Ho Hostel

Boende

När jag fått information att jag godkänts för utbytet fick jag brev från CUHK med information. Med de informationsbladen så kom info angående möjligheten att bo på Madam S H Ho Hostel for Medical Students som ligger beläget mitt i sjukhusområdet för Prince of Wales Hospital, så man hade ypperligt läge det tog ~5 minuter från säng till föreläsning. Tunnelbanestationerna Sha Tin Wai och City One ligger ca 10min gång från boendet och båda stationerna ca 3 byten och 30-40minuter från de mer centrala stationerna. City one hade 2 mindre köpcentrum med en del hyfsade restauranger och matbutiker. Sjukhuset hade en allmän kantina, som inte rekommenderas. Där fanns även ett hyfsat mysigt café i huvudbyggnaden. Där fanns en vettig liten lunchrestaurang i huset bredvid Studentbostaden, på andra våningen av Jockey Clubs konferensbyggnad, i denna byggnad fanns även ett gym som man kunde ordna accesskort till på CUHKs campus för en mindre avgift. Där fanns även en personalmatsal som jag tyvärr aldrig besökte, men jag hörde att de hade bra och billig mat.

Själva Hostellet tillhandahöll ett korridorsrum antingen ensamrum eller dubbelrum. De flesta lokala studenter delade på rum. Och de 4 våningsplanen hade i regel ett singelrum dedikerat för utbytesstudenter. Rummen var relativt kala. Betongväggar, en hård säng(typiskt för Kina), ett skrivbord med en hylla över, ett skåp för kläder, en hurtz, en minikyl och ett handfat.  
Köket, toaletter, dusch och städförråd fanns gemensamt i varje korridor. Inget var särskilt nytt, fräscht eller rent. Utan allt var relativt gammalt och slitet. Där fanns tillgång till kaffe-, godismaskin i de gemensamma lokalerna. Där fanns även TV, biljardpool, pingisbord mm. Samtliga lokaler hade AC och det gick bra att hålla adevat inomhustemperatur.

Studier allmänt

I Hong Kong studerar man i 5 år för att bli läkare. Därefter gör man 1 år som "husläkare", inte Husläkare som vår utan som att du är bofast på sjukhuset under det året. Ditt sista år är avgörande för var du får sjukhusplacering och att du gör bra ifrån dig som "husläkare" på ett bra sjukhus avgör sedan oftast helt dina fortsatta möjligheter att få i eftertraktade Specialistutbilnindgstjänster. 

Jag gick mina kurser med de som gick 5e läsåret och således var nästan alla på tå och ville idogt göra sitt bästa och visa upp sig för lärare och handledande läkare. Detta tillsammans med att läkarstudenterna i Hong Kong har sin första egentliga klinikplacering under år 5 gjorde situationen något udda. För samtidigt som många var otroligt väl instuderade på teorin och kunde mer eller mindre rabbla testmetoders beskrivning så som det står i textboken, så hade väldigt få fått testa att utföra dessa testen innan de hade sin placering. Jag fann mig här i ett övertag, för även om jag inte kunde namnge testet på engelska eller för den delen i detalj besrkiva momenten i t.ex. Lachmann's test. Så kunde jag utföra dessa och samla den kliniskt relevanta informationen. Detta gjorde att jag då stundtals betraktades som mer kunnig än mina lokala medstudenter, då det var praktiken mer än teorin som testades.

Kontakten med lärare och handledare var varierande bra. En del var otroligt intresserade och pedagogiska lärare medan andra var mest irriterade över att behöva ha studenter i samma rum. Ungefär som vår egen utbildning då alltså. Patientkontakten var klart försvårad pga språkförbistring, men ofta hade jag väldigt hjälpsamma kursare som kunde översätta åt mig.

 
Promenad i renget på Campus

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
När man sökte till CUHK så önskade man då två kliniska placeringar/kurser som ingick i deras Termin 9-10. Placeringen gjordes på Prince of Wales Hospital.

Anestesi- och Intensivvård:
En kurs med ett klart fokus på anestesibiten. Kursen var egentligen 2 veckor för lokala studenterna. Under de två veckorna hade man tid på operationssal och fick assistera/stå bredvid vid förberedels och sövning. Därefter var det en mix av seminarium, praktiska övningsmoment likt KTC, föreläsningar och gå bredvid smärt- eller anestesikonsult. Dessa två veckor avslutades med ett multiple choice test. De andra veckorna hade lite luftigare schema, 5 dagar var jag på op-sal förmiddag och eftermiddag. Den andra veckan önskade jag få gå på IVA och fick tre dagar placering där, vilket var väldigt givande och intressant. De sista två dagarna fick jag ledigt för att turista. 

Ortopedi- och traumavård:
En kurs som huvudsakligen fokuserade på ortopedin, traumabiten hamnade lite avsides. Kursen hölls under 3 veckor. Under sista veckan föreslogs att jag skulle gå om första veckan igen, men jag önskade placering på traumaavdelning och man ordnade detta åt mig istället. Kursen hade fokus på dagliga placeringar på diverse avdelningar och mottagningar. Till detta kompletterade man med seminarium, föreläsningar och storronder/konferenser. Har testades man ofta både på teoretisk och praktisk kunskap men inget officielt test hölls under kursens gång. Tyvärr ingen möjlighet att vara del i de operativa momenten eller akutmottagningen då dessa var separata och inte studentvänliga på samma vis som vi har det på KI och våra 4 sjukhus.

Bonustips: 
Av de utbytesstudenter som jag lärde känna, hade många placering på Intermedicinkursen vilket, helt ärligt, få uppskattade som klinisk placering. De beskrev kursen som tråkig och ogivande och de spenderade mycket av den kursen med att turista och utforska Hong Kong istället. Lärarna hade dålig koll på närvaro och samtliga vart godkända ändå. Så vill man ha möjlighet att utforska staden mer dagligen så kan det vara ett gott alternativ. 

Vill man hellre ha en riktigt bra kursplacering där man får göra mycket, har högkvalitativ utrustning och riktigt bra praktiska träningsmoment och bra föresläningar. Så rekommenderar jag, utöver anestesikursen, ÖNG-kursen. Båda mina kamrater som hade den placeringen vart supernöjda. Men de spenderade också ofta 12-14 timmar per dag på sjukhuset och det kunde vara väldigt mycket att göra.

Språk och kultur

Studiemomenten hölls på Engelska, vilket det var krav på att man talande flytande innan. De flestas Engelska var bra eller åtminstone duglig, med vissa undantag och precis som för en del svenskar en del tydliga dialektala varianter.
Dock så var i stort sett samtliga patientmoment på Kantonesiska. Ingen språkkurs erbjöds för detta. Men bägge kursansvariga uppmuntrade till ett aktivt deltagande och lärande av medstudenter som samtliga var väldigt duktiga vad gällde båda språken. Men man fick hålla sig på tå och aktivt fråga undervisande läkare eller medstudenter att idogt översätta och förklara. Ett stundom tråkigt extramoment men man lärde sig sakteliga lite Kantonesiska.

Kulturellt var saker likt en mix av det västerländska man hittar i bland annat Japan med en relativt tydlig Kinesisk prägling. Där finns en hel del mer eller mindre subtila skillnader. 
Ett exempel på en mindre subtil skillnad är att personlig integritet för patienter är i stort sett obefintlig jämnfört med i Sverige. Man håller mottagning 4 läkare och 4 patienter i samma sal. Patienter delar till och med i vissa fall säng. Ett annat exempel är att man håller väldigt hårt på Hierarkin, en sjuksköterska ifrågasätter inte en läkare utan gör som hen blir tillsagd.
Ett mer subtilt exempel är att man lämnar inte dricks när man betalar i restaurang eller någon annanstan. Att lämna extra slantar utöver det man är skyldig ses som en nedlåtande gest i stil med "en almosa så ni kan göra något bättre med stället".

Fritid och sociala aktivteter

Hong Kong är en superhäftig storstad. Med >7 miljoner invånare på superliten yta, så är det mycket som nbygger på höjden. Man får tänka väldigt annorlunda vad gäller arkitektur jämfört med stockholm. Ibland kunde man gå in i ett höghus som såg ut som ett bostadshus, bara för att hitta ett kattcafé på plan 17, ett breakout room på plan 21, flera optiker på 14 och så vidare. Man fick börja fundera på och utforska staden vertikalt iställer för lateralt. Där fanns många häftiga områden. Mycket att göra och uppleva, tempel, butiker, restauranger, historiska monument, museum mm. 

Naturen är nära, och jag kunde med en rask promenad ta mig från sjukhusområdet upp i bergen som ligger mellan stadsdelarna. Här fanns flertalet hiking trails och en fantastisk utsikt från toppen(se bilden under). Det fanns även goda möjligheter att ta sig till ett par naturreservat och där se mer av den lokala floran och faunan. Museum of Science hade en rikgtigt bra utställning om den lokala naturen och kulturella historian. 

Min egen absoluta favorit i staden var då restaurang och matutbudet. Hong Kong är en av de Michelinstjärne-tätaste städerna i världen och det är förväntat av en respektabel medborgare att man har två favoritrestauranger. En som är mer känd, lite lätt att hitta och ett typiskt ställe att ta med stora grupper till. Den andra ett mer hemligt eller inkognito hak som du håller för dig själv och din bästa vän. 

Staden har ibland beskrivits som "Asiens mat-Mecca" och här hittar man samtliga asiatiska kök. Från Mongoliskt, Japanskt, Vietnamesiskt, Indiskt och Thailändskt till det lokala köket och de olika kinesiska köken. Man finner även en hel del europeiskt, mellanönstern och amerikanskt. Så stor variation av kök och gott om duktiga kockar. För en matfantast som mig själv var detta en fantastisk matresa och jag var inte det minsta besviken. Jag åt ofta ute och försökte testa nya restauranger och maträtter så gott som dagligen. Jag återkom till några favoriter och är man på besök borde man absolut hitta ett ställe som serverar soppfyllda dumplings s.k. 'Xiao Long Bao' eller Sweet and sour pork 'Gu Lou Yook' som är lokala specialitéer.

Under min tid i staden försökte jag träna någon gång i veckan. Men värmen och smogen var ofta begränsande faktorer för hur mycket jag var villig att springa. Där fanns vettiga gym att tillgå, men inget som intresserade mig. Basketplaner mindre träningsytor utomhus fanns även att finna. 

Studentlivet  och umgänget för mig fokuserade framför allt runt min klasskompis från KI och de andra utbytesstudenterna som vi träffade på plats. De lokala studenterna var väldigt studiefokuserade och pluggade med stor disciplin då deras sluttenta var väldigt nära men vi lyckades följa med på någon enstaka gruppaktivitet. Men vi hade fantastiskt roligt ihop vi utbytesstudenter vi umgicks mycket och hittade dagligen på aktiviter gemensamt. Om så planerade middagar, restaurangbesök, shopping eller barkvällar. 

Vad gäller barer och nattklubbar så fanns det en hel del men framförallt koncentrerat runt Central och SoHo på den södra ön. Barerna the Woods och the Quinery rekommenderas varmt. Med mysig stämning, trevlig musik och helgrymma drinkar. 
Hong Kong från toppen av Lion Rock

Sammanfattning

Hong Kong är en stor stad, väldigt annorlunda från lilla Stockholm. Utbildningen och kursmaterialet är väldigt likt. Sjukhusen är högteknologiska. med välutbildad personal vana att ha ett stort dagligt patientflöde. Man klarade sig väl på Engelska men man får bonuspoäng om man kan Kantonesiska. Kulturen är stundtals väldigt olik och ofta väldigt intressant. Jag lärde mig mycket och tar mycket med mig hem, när jag framöver åter har uppsparat kapital är Hong Kong en stad som jag gärna återvänder till. En lýckträff för en sistaterminsstudent som vill ha möjlighet att ta igen sig lite och uppleva en av världens bästa matstäder. Jag rekommenderar utbyte i Hong Kong varmt för nästa student som är villig att ta sig an staden.
Jag och Oscar representerar KI på ett tak <3