Hong Kong är en superhäftig storstad. Med >7 miljoner invånare på superliten yta, så är det mycket som nbygger på höjden. Man får tänka väldigt annorlunda vad gäller arkitektur jämfört med stockholm. Ibland kunde man gå in i ett höghus som såg ut som ett bostadshus, bara för att hitta ett kattcafé på plan 17, ett breakout room på plan 21, flera optiker på 14 och så vidare. Man fick börja fundera på och utforska staden vertikalt iställer för lateralt. Där fanns många häftiga områden. Mycket att göra och uppleva, tempel, butiker, restauranger, historiska monument, museum mm.
Naturen är nära, och jag kunde med en rask promenad ta mig från sjukhusområdet upp i bergen som ligger mellan stadsdelarna. Här fanns flertalet hiking trails och en fantastisk utsikt från toppen(se bilden under). Det fanns även goda möjligheter att ta sig till ett par naturreservat och där se mer av den lokala floran och faunan. Museum of Science hade en rikgtigt bra utställning om den lokala naturen och kulturella historian.
Min egen absoluta favorit i staden var då restaurang och matutbudet. Hong Kong är en av de Michelinstjärne-tätaste städerna i världen och det är förväntat av en respektabel medborgare att man har två favoritrestauranger. En som är mer känd, lite lätt att hitta och ett typiskt ställe att ta med stora grupper till. Den andra ett mer hemligt eller inkognito hak som du håller för dig själv och din bästa vän.
Staden har ibland beskrivits som "Asiens mat-Mecca" och här hittar man samtliga asiatiska kök. Från Mongoliskt, Japanskt, Vietnamesiskt, Indiskt och Thailändskt till det lokala köket och de olika kinesiska köken. Man finner även en hel del europeiskt, mellanönstern och amerikanskt. Så stor variation av kök och gott om duktiga kockar. För en matfantast som mig själv var detta en fantastisk matresa och jag var inte det minsta besviken. Jag åt ofta ute och försökte testa nya restauranger och maträtter så gott som dagligen. Jag återkom till några favoriter och är man på besök borde man absolut hitta ett ställe som serverar soppfyllda dumplings s.k. 'Xiao Long Bao' eller Sweet and sour pork 'Gu Lou Yook' som är lokala specialitéer.
Under min tid i staden försökte jag träna någon gång i veckan. Men värmen och smogen var ofta begränsande faktorer för hur mycket jag var villig att springa. Där fanns vettiga gym att tillgå, men inget som intresserade mig. Basketplaner mindre träningsytor utomhus fanns även att finna.
Studentlivet och umgänget för mig fokuserade framför allt runt min klasskompis från KI och de andra utbytesstudenterna som vi träffade på plats. De lokala studenterna var väldigt studiefokuserade och pluggade med stor disciplin då deras sluttenta var väldigt nära men vi lyckades följa med på någon enstaka gruppaktivitet. Men vi hade fantastiskt roligt ihop vi utbytesstudenter vi umgicks mycket och hittade dagligen på aktiviter gemensamt. Om så planerade middagar, restaurangbesök, shopping eller barkvällar.
Vad gäller barer och nattklubbar så fanns det en hel del men framförallt koncentrerat runt Central och SoHo på den södra ön. Barerna the Woods och the Quinery rekommenderas varmt. Med mysig stämning, trevlig musik och helgrymma drinkar.