Reserapport - KI-student
Lärosäte: Pravara Institute of Medical Sciences
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 16/17
Namn: Emmi Johansson
E-postadress: emmi.johansson@stud.ki.se

Innan avresa

Denna reseberättelse upplevs bäst med bakgrundsmusik i form av låten "Love You Zindagi" av Amit Trivedi, Jasleen Royal från filmen "Dear Zindagi". 

Våren 2013 satt jag hemma i lägenheten i Göteborg och sökte utbildningar inför hösten. Jag hade precis bestämt mig för att välja fysioterapeututbildningen högst upp på listan. Utbytesmöjligheten på universitetet var ett av mina kriterier.

Jag ville åka långt bort, till något helt annorlunda och nytt, en längre period. Efter ett år på KI började jag maila med de internationella handläggarna och ville veta mer om Indien, när jag insåg att det var detta som skulle bli aktuellt för mig. Jag har alltid varit nyfiken på andra kulturer och religioner, Indien och allt vad det innebär, var inte ett undantag. Jag ansökte tillsammans med min bästa vän, och vi fick varsin plats. Lyckan var total! Äntligen skulle en av mina drömmar, att få plugga utomlands, bli verklig. 

Vi fick genast mycket information ifrån de internationella koordinatorerna och hade både mailkontakt och möte i början. Vi fick också kontakt och mycket hjälp ifrån den svenska läraren Kristina Kindblom grå KI, som är expert då hon spenderar minst tre månader om året där nere som gästprofessor. Vi träffade de två indiska utbytesstudenterna som var på väg hem till Indien igen, efter tre månader här i Stockholm på KI. Efter detta möte kändes utbytet och äventyret som väntade oss än mer självklart!

Flygbiljetter bokades, vilket vi rekommenderar att göra så tidigt som möjligt då man kan hitta fantastiskt billiga sådana om man är ute i god tid. Vi ordnade med vaccinationer vilket gick smidigt att boka. Vi fick båda bra hjälp från gamla som nya vårdcentraler då man behöver få skickat papper på gamla vaccinationer om man är från annat landsting, som jag är. Även här är det bra att vara ute i god tid och kolla upp med vaccinationscentralerna vilka vaccinationer man ska ta samt hur lång tid innan, då vissa av dem ska tas flera gånger.

Ankomst och registrering

Vi anlände till Mumbai den 15 oktober 2016, en lördag. Skolan skulle börja på måndagen och vi skulle alltså ha två dygn på oss att acklimatisera oss lite. Vi bestämde oss för att stanna första natten i Mumbai på hotellet som Kristina rekommenderat. Det var ett litet och mysigt hotell i ett bra område med närhet till det mesta. Dagen därpå kom, hör och häpna, chauffören från skolan 40min tidigt för att köra oss från Mumbai till Loni. Denna resa sägs ta sex till sju timmar, med bil tar den inte mer än fyra till fem timmar. Vi var i Loni runt 16-tiden där vi möttes av Kristina och en annan lärare från fysioterapin som visade oss runt i skolan och lät oss sedan göra oss lite hemmastadda. Vi packade upp väskorna och gick sedan med Kristina för att köpa kurtas i den lilla butiken på Lonis långa, och ungefär enda, gata. Här blev vi stammisar hos den charmiga kvinnan med den rostiga rösten som ägde butiken tillsammans med sin man.

Morgonen därpå, efter att genast ha brutit mot reglerna och sovit ihop på Malins rum, blev vi visade runt på campusområdet. Det består av sjukhuset och universitetet, alla hostels och lite andra boenden för lärare och internationella gäster, restauranger och "the ground", platsen vi spenderade varje kväll på. Mer om den senare. Området skulle kunna jämföras med KI Solna, storleksmässigt. Här skiner alltid solen, det är varmt och luktar sådär härligt exotiskt. Här är det dock vi det som är det exotiska. Att folk tittar nyfiket, alternativt stirrar, pekar och viskar, fnittrar, är sånt där som man vande sig vid med tiden. Även de indiska studenterna och övriga invånare vande sig med två långa ljushåriga tjejer, som gjorde allt vad de kunde för att se ut som resten, i kurtas. 

Vi fick träffa den internationella studiehandläggaren, rektor, lärare och elever på fysioterapiutbildingen, lärare och kursansvarig på CSM, Center of Social Medicine, där vi skulle läsa vår första kurs. Alla var väldigt trevliga och måna om att vi skulle känna oss välkomna och ha det bra. Vi fick ett bra och intensivt första intryck helt enkelt!

Ekonomi

Innan avresa var det vaccinationer som gällde som jag tidigare nämnde. Har man som jag inte tagit så många innan, kan det bli ganska dyrt. Men vilket såklart trots allt är värt det. Jag la ca 4000kr på vaccinationer. Flygbiljetter hittade vi billiga och då vi skulle till Sri Lanka efter våra tre månader i Indien, köpte vi först bara ditresan som gick på ungefär 2600kr. Visumet kostade knappa 800kr. Utöver detta är det kostnader för boende och mat som man betalar när man åker ifrån Loni. Boendet gick på ungefär 9000kr för de 12 veckorna, och maten som man åt i skolmatsalen kostade cirka 200-300kr för frukost, lunch och middag sju dagar i veckan, förutom middagen på söndagen. Det tyckte vi kändes mer än ok. Skulle man iväg med CSM på studiebesök packade de dessutom ned maten åt en. Maten var het ok, och kändes absolut värt det med tanke på att det var så billigt.

Nästan allt i Indien är billigt i jämförelse med Sverige. Käka ute på restaurangen på campus, eller på ställena precis utanför vid vägen, kostade cirka tio till 20 kr beroende på vad man åt såklart. Jag och Malin delade ofta på måltiderna då man får ganska mycket mat. En kaffe, som smakar söt och något bränd pannkaka, kostar inte ens en krona.

Transporter är också billigt. Att åka till Mumbai från Loni med buss kostade under hundralappen. Inte de bästa vägarna eller skönaste bussarna, men det var en billig och relativt smidig upplevelse. Det andra alternativet var skolans privata bilar och chaufförer, och det var en helt annan prisklass. Att åka med buss tog drygt sju timmar, istället för fyra till fem timmar med bil. Det positiva var dock att det var nattbuss, så man kunde (iallafall försöka att) sova under resan. 

Det mesta i Loni betalas kontant, kortet använder du i större städer. Det finns tre till fyra bankomater längs med den stora gatan. Under tiden vi var där införde de nya sedlar, vilket gjorde hela den ekonomiska situationen mycket krångligare än vad den annars är. Pengarna i automaterna var nästan alltid slut, och köerna till dem när de fyllts på var en till två timmar långa. Det mesta man kan behöva finns i lilla Loni. Utanför gaten finns butiker med allt från schampo, till yoghurt och till vatten. Längre in i Loni finns även ännu fler butiker och affärer. 

Boende

Till skillnad från de indiska studenterna som delade rum på två till fyra personer, fick vi egna rum. Med eget badrum och dusch, balkong, kyl och TV.  I rummen fanns även en hård dubbelsäng som man till slut vande sig vid. Rummen var kanske 20 kvm stora och låg vägg i vägg på andra våningen i NRI, International Hostel. Här bodde vi, Kristina, andra internationella studenter och lärare samt vissa masterstudenter. Tror vi.. NRI låg precis vid biblioteket och sjukhuset och det tog ingen tid alls att gå över den ligga grusvägen och traska bort. CSM låg byggnaden bredvid och tog alltså heller ingen tid att gå till. Utöver NRI fanns Boys Hostel och Girls Hostel som låg åt varsitt håll från NRI sett, RMO Hostel där manliga masterstudenter bor låg inne på universitet. 

På NRI fanns de folk som sköter städning av ditt rum, bara du ber om det och lämnar in nyckeln. De kunde även tvätta din tvätt för en billig peng, fick vi höra. Detta gjorde dock jag och Malin själva i tvättmaskinen på samma våning. Utöver dessa allt-i-allo-killar fanns mannen som är ansvarig för NRI och som delar ut toalettpapper. Han, och vakterna som jobbar där såg till att det bli krångligt att ta sig iväg. Bittert sagt.. Varje gång du ska ut från NRI måste du nämligen fylla i boken med namn, rumsnummer, datum och tid, var du ska, varför du ska dit, och signatur. När du sedan kommer tillbaka skriver du tid och signatur igen. Detta för vår säkerhet. Just det, du måste vara tillbaka och inne senast 21.00 också. Absolut om du är kvinna. De manliga studenterna kan komma och gå lite som de vill. Jag lämnar det vid det, tror jag..
Framsidan av NRI

Studier allmänt

I Indien har man en lite annorlunda relation mellan lärare och elev, mot vad vi har i Sverige. Man visar stor respekt för lärarna, samtidigt som respekt i Indien visas på ett annat sätt än i Sverige. Man står upp när man får/blir beordrad att prata, man tilltalar dem namn + mam eller sir, och man ifrågasätter inte. Om en lektion börjar klocka 9.00, börjar den förmodligen 9.30-10.00, vilket man också vande sig vid ganska snabbt och alltså inte befann sig på plats vid utsatt tid. Detta var dock något som förväntades av en, speciellt från de indiska studenterna. De indiska lärarna är mycket flexibla och alltid villiga att hjälpa till. Vi gjorde större delen av projektarbetet där till vår uppsats, och fick mycket hjälp ifrån lärarna och eleverna. 

Man lär ihop tillsammans på ett annat sätt än i Sverige också, mellan terminerna. De som går i högre terminer undervisar och handleder de från lägre terminer. De fungerar som våra metodiklärare, eller handledarna vi har på VFU. Eftersom man i Indien arbetar inom fysioterapin på ett helt annat sätt, blev det mycket observation. Man använder sig mycket av traktioner och ultraljud, men även värme och kyla med hjälp av vattenbad och dynor. Det var också få patienter, vilket resulterade i ett stort antal studenter per patient. Det blev alltså mycket tittande för alla, vilket man i och för sig också lär sig en del på. Träning och fysisk aktivitet var alltså inte prior, vilket var den största skillnaden i behandlingen. I de olika utbildningssystemen var det just att man hade mer utbyte mellan terminerna än vad vi har på KI, vilket vi såg både för- och nackdelar med. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
PM
Vi hade börjat lite smått redan innan vi åkte, och hade Kristina som handledare. I Sverige träffades vi i studiegruppen med Kristina några gånger innan, och planerade lite upplägg på arbetet och vårt projekt utöver PM-skrivandet. Vi hade totalt två veckor avsatta för att skriva PM på detta under tiden i Indien. Eftersom vi gjorde en interventionsstudie med kombinerad kvalitativ och kvantitativ metod, hade vi ganska mycket att göra. Vi använde tid på helgerna och kvällarna eftersom vi hade ganska långa dagar med CSM de fyra första veckorna. Vi fick mycket hjälp av Kristina som varit vår stöttepelare genom hela vistelsen i Indien och genom vårt arbete. 
Kurser motsvarande termin 6 på KI
Valbar kurs, programöverskridande
Den här kursen läste vi vid CSM och hette Social Health and Development. Det var vår första kurs, och varade under fyra veckor. Kursen bestod av dagliga studiebesök till bland annat vattenreningsverk, bordeller, vårdcentraler och HBTQ-center. Jag tyckte det var väldigt spännande och intressant, även om det ibland kunde bli väldigt långa dagar och lite väl upprepande. Med oss hade vi alltid kunniga lärare som kunde svara på, de flesta, av våra frågor. Utöver oss två var det tre amerikanska studenter som hade varit där i fyra veckor redan. Det var även indiska masterstudenter som läste med oss. Det passade bra att börja med denna kurs då man fick se mycket utav landet och vården direkt. 

Valbar kurs, fysioterapi
Den andra kursen vi läste var Clinical Rotation på fysioterapiprogrammet. Alltså VFU på universitetssjukhuset, tillsammans med fysioterapeutstudenter från olika terminer. Vi var på olika avdelningar varje vecka, och hade denna VFU sammanlagt under fem veckor. De olika avdelningarna vi var på var neuro, ortho, hjärta-/lung, community och pediatrik. Det blev mycket observation och vi kände oss ganska passiva. Eftersom det var relativt få patienter och stora språkbarriärer så var det kanske inte så konstigt heller. Vi var ju dessutom bara en vecka på varje avdelning, vilket gjorde det svårt att komma in i det. Trots detta var det intressant att få se. Förmiddagarna var ofta praktiska, mesans eftermiddagarna emellanåt bestod av föreläsningar. Lärarna lät oss här arbeta med vårt projekt på eftermiddagarna ganska ofta, vilket vi var mer än tacksamma för. 

Språk och kultur

I Indien pratar de flesta Hindi. Vi befann oss i Maharashtra, där man pratar Marathi. Engelska är också ett av språken större delen av befolkningen talar. De flesta föreläsningar vi var på under fysioterapin var på engelska, även om de ibland pratar hindi med varandra när det kommer upp frågor. Vi hade en dag på CSM som nästan bara bestod av föreläsningar, för oss och sjuksköterskestudenter. De flesta av dessa föreläsningar var på hindi, vilket gjorde det ganska meningslöst för oss då vi självklart inte förstod någonting. Så, skolan och kommunikationen där fungerade för det mesta väldigt bra. Även om det är oerhört svårt att i början hänga med på vad som sägs med hindidialekten. Den anammade vi dock snabbt!

Både jag och Malin är intresserade av språk och hade redan innan avresa som mål att lära oss en del på hindi. Varje gång vi frågade vad ordet var på hindi, eller marathi, undrade de varför vi ville veta det. "Ni kan det ju på engelska..?" Det tog ett tag för dem att först att vi verkligen ville lära oss. Vi skrev upp på mobilerna och tragglade vissa användbara, och även de som helst inte skulle brukas. Listan var lång när vi åkte hem! Våra "värsta" ord och som tjejerna fnissade hysteriskt och nervöst till när vi sa var ord som "netrasukh", -"eye candy". Vi hade lite olika syn på vilka ord som var fräcka eller opassande!

Vi upplevde många olika kulturskillnader under dessa 12 veckor, såklart. Allt från hur man ska klä sig, till vad det innebär att vara vuxen och ha ett eget ansvar, till relationen till ens föräldrar, status, vad respekt är och hur man visar det, hur mycket (eller lite) tid är värt. Detta är saker man måste få uppleva själv, för att faktiskt förstå.

Fritid och sociala aktivteter

Vad vi gjorde på vår fritid var det vi som fick styra upp. Det var inte direkt några sociala aktiviteter som arrangerades. Vi hittade med hjälp av Kristina snabbt till "grounden", som är ett stort grusfält där man kan utöva olika aktiviteter och idrotter. Basketplanen som var asfalterad och ny var full av killar som spelade, och vi ville såklart vara med. Men, det tyckte inte killarna var en lika bra idé. Vi fick sitta och titta på.. Vi gav däremot inte upp. Vi gick dit igen dagen efter och fick vara med, och spenderade efter den dagen varje eftermiddag två till tre timmar på planen med killarna. Flera av dem blev några av våra närmsta vänner, och glädjen och energin de kvällarna gav oss var det bästa med hela Indien, om ni frågar mig.

Varje morgon hade vi även yoga i en timme mellan 7.15-8.15, med Chavan Sir. En gammal härlig indisk gubbe som undervisade yoga både inne i stan och på universitetet för en billig peng. 1000 rs i månaden, och vi hade alltså yoga en timme sex dagar i veckan. Chavan Sirs engelska var tillräcklig för att vi skulle förstå varandra, han var mån om att man ska röra på sig och gillade fysioterapiyrket. Ingen av oss hade tidigare hållt på med yoga och tyckte det mest verkade långsamt och tråkigt, när vi testat hemma i Sverige. Chavan Sir lät oss stå på huvudet och tyckte att vi var "very good", vilket var precis vad vi behövde! Jag är oerhört tacksam för tiden i yogasalen med Chavan Sir och Malin. Det blev många skratt och fina minnen därifrån. Flera av dem finns även förevigade på våra mobiler, på Chavan Sirs beordran. 

Ibland, innan yogan, när Kristina tittade på oss med sina hundögon och bad oss följa med på stavgången, så gjorde vi det. Detta var alltså 6.30-7.10, vilket är väldigt, väldigt tidigt för mig och Malin. Men, ack så trevligt! Under dessa promenader fick vi med oss, en del, av våra tjejer från projektet till examensarbete. Detta var även tiden på dygnet det inte var stekhett, utan till och med i december ganska skitkallt. 

På campus finns även gym. Ett för varje hostel, men eftersom vi är tjejer fick vi gå till girls gym. Det är lortigare, har färre, sämre och mer trasiga maskiner än RMOs gym, så vi började gå dit istället. Det var inte populärt, men vi fortsatte med det. Vi och amerikanskorna förstod nämligen inte och kunde heller inte riktigt få det förklarat för oss varför vi inte skulle få kunna vara där och träna.

Vad gjorde vi mer på vår fritid än att vara duktiga och aktiva fysioterapeutstudenter då? Jo, vi var på marknaden i Loni där allt från kläder till bär till frukt, fisk, bestick och kryddor fanns. Till ett förtjusande billigt pris såklart! Det var också mysigt att bara gå runt där ett gäng eller med Kristina, och bara titta. Något annat man kunde titta på i Loni, var bio. Bion tar man en rickshaw till inte så långt bort. Man bokar bion med hjälp av sina indiska vänner eller åker helt enkelt dit och bokar på plats. Vi var och såg filmen Dear Zindagi, med två andra tjejer från Sverige som var där under fyra veckor. Här hade vi tur då det fanns engelsk text, även om de pratar en hel del engelska. Vid ett annat tillfälle var jag och Malin på bio i Jaipur och såg filmen "Dangal", där vi inte hade samma tur. Filmen var trots detta fantastisk, och vi älskade det ändå! Bio ska man gå på i Indien, den är en upplevelse. 

Något annat man ska göra när man åker dit är att skaffa massa indiska vänner och umgås så mycket man bara kan! Spela basket, äta middagar och gå och ta en kaffe ihop. Vi fick i början tvinga ut våra indiska vänner på middagar efter basketen med oss, av olika skäl, men vilket sedan blev standard. Mycket trevligt, och roligt att få komma in i livet där och inte bara vara de två skandinaviska turisterna utan faktiskt studenter precis som de andra, tillsammans med dem. Ta för dig, fråga mycket och lär dig deras sätt att leva på (men en svensk tvist), så blir det mer än kalasbra!

Under helgerna passade vi ibland på att åka iväg, och för att göra detta måste man som tidigare nämnt ha godkännande från olika män och visa upp för vakterna, som sedan kommer ringa den mannen för att dubbelkolla och sedan godkänna att vi åker iväg. Man lärde sig att vara ute i god tid och gå ner en stund innan så de kunde ringa sina samtal och få tag på folk innan vi kunde åka.
Efter bara någon vecka att vi anlänt var det Diwali, ljusets högtid. Under de dagarna fick man ledigt från skolan och vi tillsammans med de tre amerikanskorna passade på att åka till Goa. Många, väldigt många, timmar i buss för en billig peng och så var man där. Det var skönt att få komma iväg och bearbeta alla nya intryck, tankar och känslor och bara ha väldigt roligt i några dagar! Vi besökte under vår tid även Sula Vinyards, Ellora Caves och åkte flera vändor till Mumbai. Besök hem till vänner och deras familjer, samt vår chaufförs och lärares familjer blev det också en hel del av. Mycket trevligt! Malin och jag passade på under jul och nyår att åka iväg en längre resa till New Dehli, Taj Mahal i Agra, Jaipur och Mumbai. Väldigt roligt att få se mer av Indien, och att få klara sig lite själva! Taj Mahal är något som alla borde åka till och se, så obeskrivligt mäktigt och vackert. I Mumbai mötte vi upp lite vänner från skolan för att fira nyår, vilket blev ett minne för livet!

Sammanfattning

Jag vet inte om jag kan säga att detta utbyta kommer påverka mig i min yrkesroll på något större sätt. Jag är ofantligt glad över att vi valde att åka, och för alla minnen jag nu delar med Malin och massa andra fina människor vi träffade där. Att ständigt vilja veta mer och förstå varför, blev det som jag utvecklade mest under tiden i Indien. Insikten om ens eget värde, hur andra ser på mig och hur andra kulturer fungerar och hur man lever på en helt annan plats än Sverige, var så otroligt givande. Vi hamnade i någon slags gråzon, där vi varken blev sedda som kvinnor eller män, studenter eller gäster. Vi var svenskarna som inte behövde följa alla regler, men som heller inte kunde göra helt som de ville. Vi kanske inte alltid höll med varandra, eller ens kunde förstå resonemangen.. Men, att ha respekt för varandra ändå, och inse att de flesta inte gör saker av ondska utan för att det är så det fungerar hos dem, och det är så de lärt sig att det ska vara, var för mig nyttigt och intressant. Vi hade många diskussioner och samtal om bland annat bordeller, utegångsförbudet och tvångsäktenskap. Dessa samtal kommer föralltid att finnas kvar i mig. Att aldrig skämmas för mitt värde eller för att jag står upp för just det, kommer också föralltid att finnas kvar i mig. Tack vare Indien.

Tack vare Indien har jag vackra, färgglada och varma minnen tillsammans med en av mina finaste vänner men även tillsammans med människor jag tidigare inte visste existerade, från ett land jag tidigare bara drömt om att få åka till, under tre fantastiska månader. Jag kan med ord inte beskriva min tacksamhet. Jag önskar alla åkte på utbytesstudier, och hade en lika fin tid som jag hade. Tre månader kan kännas som en lång tid, men inte om man tänkt leva i 100 år!