Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Jeanette Tour
E-postadress: jeanette.tour@gmail.com

Innan avresa

Det är mycket fix innan avresa - ansöka till universitetet, vaccinationer med vaccinationskort (HBV serologi, kikhosta-vaccin, booster MPR för min del), läkarundersökning, polisregisterutdrag x2, mm mm. Skicka ffa in första ansökan tidigt, så du får veta vilka vaccinationer du behöver komplettera med. Det var det som tog tid. 

Ankomst och registrering

Jag gjorde IST på tis, flög på fre, kom fram lö kväll, började skolan mån. Passade mig utmärkt. Framförallt för att Australien går mot höst och jag gjorde mina 8 veckor de varmaste 8 veckorna. I slutet av maj var det lite regnigt, och man var ganska sugen att åka hem till maj-Stockholm. 

Jag välkomnades väl av internationella handläggaren på ett intro-möte, där jag också träffade andra internationella studenter. Väl ute på klinik var det rätt in i vardagens rutiner.

Ekonomi

Kostnadsläget är som i Sverige, varken billigare eller dyrare. Inför avresan-kostnaderna var ju höga med flygbiljett, läkarbesök, rtg mm. Väl där hade vi liknade utgifter som hemma, kanske lite högre för vi gjorde fler utflykter. 

Boende

Vi använde sidan homeexchange.com. Vi hittade 2 par som ville byta sitt hem mot vårt i 4 veckor var, och betalade därför inget för vårt boende i Sydney. Först bodde vi i ett hus i Manly, norra Sydneys strand, där vi stormtrivdes. Kan verkligen rekommendera detta område, om strand och surf är varför man åkt till Sydney. Buss gick direkt till sjukhuset, ca 45 min. Mycket finare än Bondi beach området enligt mig. De sista 4 veckorna bodde vi i en lägenhet i Surry Hills, också fint område mer stadsliv. Även härifrån tog det ca 45 min till sjukhuset. 

Har man en lägenhet i Stockholm, och är trygg med att andra bor i den så kan jag varmt rekommendera att få till byten med Sydney-bor. Vi har sparat enormt mycket pengar på detta, och har sluppit hyra in oss i ett litet rum och trängas. 

Studier allmänt

De electives man gör här är kända för att vara lugna. Alla australiensiska studenter jag mötte var öppna med att det inte förväntades mycket av oss som studenter under våra electives. De spenderade mer tid på att öva inför sina slutprov. På mina placeringar fick jag även det intrycket från läkarna. Jag tyckte man verkligen välkomnades när man ville, men kände inga krav på att jag måste göra något. Läkarna var otroligt duktiga på att undervisa, men man behövde visa sig intresserad och fråga. Det passar mig väl, då jag tycker studenten har ansvar över sin inlärning. Som student förväntas man inte ta eget ansvar, tvärtom fick jag mest titta på på operationerna. 

En stor skillnad från Sverige är att det är mer utbildning via utfrågning/förhör här. Det var många utfrågningar av australiensiska studenter inför hela gruppen. Men det var alltid på en trevlig nivå, och det var inte dåligt när man inte kunde. Jag som internationell student frågades sällan, men ibland. Även ST-läkarna förhördes, ofta tufft, av överläkarna, och här fick jag intrycket att det förväntades svara rätt. På dermtologikliniken förväntades de kunna prata fritt i 5 minuter kring en diagnos och få med - symptom, etiologi, diagnoskriterier, väsentlig anamnes och status, histologi, behandling, kontraindikationer, biverkningar, osv - ja ni förstår. De jobbade mycket med akronymer och förväntades kunna allting i huvudet. Jag tror det är lärorikt, men jag tror de lägger ner mycket tid på utantill kunskaper i relation till hur vi i Sverige gör. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag läste först 4 veckor dermatologi. Första dagen fick man ett schema med veckans upplägg - mån general clinic, tis Moes surgery, ons halvdag barn dermatology, to general surgery, fre lectures med läkarstudenter. Ungefär så. På kliniken hade ST-läkarna eget rum med patienter medan en överläkare roterade runt och konsulterade. Jag tyckte det var utmärkt att följa överläkaren och på så vis se fler patienter och höra deras diagnostik och beslut. På torsdagar var även australiensiska studenter med. De pratade kring olika diagnoser som varje student hade förberett en powerpoint kring, och läraren förhörde alla en efter en. 

Sedan läste jag 4 veckor radiologi. Här var mer fritt. Första dagen gick vi en rundtur och jag fick schema på alla radio-möten inom de olika specialiteterna. Sedan fick jag välja fritt vad jag ville göra. Jag kunde vara på rutinultraljud för gravida och inom specialistmödravården. Jag var med när ST-läkarna rapporterade röntgen från akuten, något jag inte uppskattade för man fick inte göra något själv och att titta på när någon annan scrollar genom en CT är inte att rekommendera något. Så mest av min tid var jag på angiografi, där olika operationer gjordes. Det var lite blandat, rutinmässigt gjordes många port-a-caths och picc-lines, då fick jag också tvätta mig. Jag var även med på vasospasm behandlingar i hjärnan, explorativa operationer efter tromber mm. Jag ser de specifika sjukdomarna som mindre intressanta, vad jag verkligen uppskattar är att jag fick se angiografier på så många organsystem - hjärna, hjärta, lungor, njurar, lever, extremiteter. Man insåg sina halvrepeterade anatomikunskaper över kärlsystemet.

Båda mina placeringar är jag jättenöjd med. Alla är trevliga och undervisar bra om man visar sig intresserad. 

Språk och kultur

Det pratades såklart engelska i Sydney, så kommunikationen upplevde jag aldrig som svår. Dock fanns många förkortningar, som man behövde fråga om. Läkemedelsmässigt användes sällan det generiska namnet, så även där fick man fråga. Men upplevde aldrig att någon tyckte det var störande med mina frågor. 

Kulturen är väldigt lik svensk kultur, så man kom in i den väldigt snabbt. På sjukhuset var alla så hjälpsamma och väldigt inkluderande så man kände sig aldrig utanför. 

Fritid och sociala aktivteter

Sydney är en underbar stad. Vi gjorde inte många utekvällar, det får ni läsa hos de andra studenterna. Vi spenderade däremot mycket tid på stränderna, framförallt i Manly. Vi surfade och badade och simmade och tränade. Underbart liv. Vi åkte också en vecka över påsken upp till Port Douglas och stora barriärrevet. Och en helgtrip till Blue Mountains för lite hiking. 

Onsdagskvällar arrangerades pubkväll för alla internationella studenter, men då jag reste med min familj var jag sällan där.

Sammanfattning

Sydney är verkligen en toppenstad för en familj. Det är varmt och skönt, och har samtidigt bra infrastruktur, kommunikationer, och bra lekplatser. Vi hade det jättebra. Eftersom skolkraven inte var så stora hade jag relativt korta dagar, och kunde umgås med familjen mycket. Samtidigt hade jag jättetrevligt på sjukhuset, och lärde mig massor. Sammanfattningsvis skulle jag rekommendera alla att göra utbyte i Sydney.