Reserapport - KI-student
Ishavskatedralen och norrsken
Lärosäte: Universitetet i Tromsø
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17

Innan avresa

För mig var Tromsö ett naturligt förstahandsval. Snö och skidåkning i fantastisk natur har alltid lockat mig. Kliniken hade tidigare fått goda recensioner och jag hade hört från tidigare utbytesstudenter att det är väldigt mycket kliniktid i Tromsö.

Innan vi åkte på utbyte anordnades möten och informationsträffas där det bland annat informerades om boende, ekonomi, vaccineringar och tillgodoräknande.Utöver detta hade vi tandläkarstudenter några få egna möten där det informerades om hur långt vi förväntades ha kommit med det kliniska arbetet och om vi hade några frågor besvarades detta.


För att besöka Tromsö behövs inga vaccinationer.

Ankomst och registrering

Jag anlände till Tromsö en dag innan utbytet började. En dag innan är gott med tid, dock skulle jag rekommendera att man anländer en annan dag än söndag då alla matbutiker är stängda på söndagar i Norge. För enkelhetens skull tog jag en taxi till boendet från flygplatsen men jag skulle rekommendera att fråga den internationella koordinator på Tandbygget om någon student har möjlighet att plocka upp en då de gärna gör det, när vi anlände var de på deras årliga hyttetur och hade därför ingen möjlighet att göra detta.

Det är bra att köpa busskort så tidigt som möjligt samt ladda ner deras lokaltrafikapp Troms Reise. Busskort går att köpa på universitetsområdet eller i stan.

 

Första dagen på utbytet träffade vi den internationella koordinatorn som visade oss runt på tandbygget, på kliniken, klinikkläder och omklädningsrum. Koordinatorn hjälpte oss även att få keycards och inloggningsuppgifter samt introducerade oss till klinikhandledare och klasskamrater.

Redan andra dagen fick vi en lista på patienter som vi skulle ansvara över och behandla under vårt utbyte och därefter började klinikarbetet.

Ekonomi

  • Boende: Mitt boende i Tromsö kostade ungefär 4000 kronor per månad och det verkar vara vad en får räkna med att ge för ett rimligt boende.
  • Mat: Priset på många varor är klart högre i Norge, dock upplevdes detta inte som ett så stort problem då hyran var längre än vad jag hade räknat med.
  • Det som egentligen kostar mycket i Tromsö är aktiviteter och utflykter såsom kryssningar, hundsläde samt hyra bil och skidor. De extra pengarna från CSN (lån) och resebidraget blir en stor hjälp i detta avseende.


Boende

Boendet bestod av ett rum i korridor (12kvm) med 3 rum på varje plan. Kök delades mellan 2 våningar, dvs 6 personer totalt. Från boendet till universitetet gick det regelbundna bussar och resan tog mindre än 10 minuter, bussen till stan tog 15 minuter.

Rummet var rent och varmt, köket stort med mycket köksredskap så det var inga problem att laga god mat. Inredningen i rummet bestod av skrivbord med hylla, garderob, säng, kaffebord och bokhylla. Ett tips är att redan i början av utbytet komma överens med de man delar boendet med vem som gör rent vilka veckor för att undvika att det blir ofräscht.

Min månadshyra var 3700 norska kronor vilket ungefär motsvarar lite mindre än 4000 svenska kronor vilket var helt rimligt för vad man fick. Universitetet hjälper en alltid att hitta boendet och man får skriva på kontrakt och skicka deposition innan man åker. Om man åker tillsammans med en kompis skulle jag även rekommendera att man ber om att få boende nära varandra då de lyckades ordna 2 rum på samma våning åt oss.

Studier allmänt

Studierna i Tromsö är inga konstigheter, som utbytesstudent får du vara med på alla moment som hålls. Den teoretiska undervisningen var inte obligatorisk men väldigt lärorik.

Klinikarbetet var lite annorlunda upplagt jämfört med KI. I Tromsö var klassen uppdelad i sex olika klinik-grupper där en lärare ansvarade för att handleda studenterna i gruppen oavsett vilken behandling som utfördes. Vid lite större och knepigare behandlingar fanns dock alltid specialister tillgängliga att konsultera. På samma sätt som på KI ringde vi och bokade in patienterna men bås behövde inte bokas då varje student hade ett eget. Om det var något man undrade över eller behövde hjälp med var lärare, sköterskor och kurskamrater väldigt hjälpsamma. Kliniktiden är betydligt mer i Tromsö med mellan 3 och 4 vuxpass i veckan.

Pedodonti och ortodonti hade vi ungefär 1 gång i veckan vardera och patienterna bokades då in av receptionen.

Journalsystemet var Opus, samma som på KI, vilket underlättade det administrativa väldigt mycket. Röntgenprogrammet var dock Digora och sensorerna analoga som scannades in i journalen på några sekunder. Detta upplevde jag vara bekvämare för patienterna med mjukare och tunnare sensorer men det kunde vara ett litet problem framförallt vid endodontisk behandling då man inte kunde se bilden direkt.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Största fokuset på utbytet ligger i det kliniska. I början gick vi ofta även på deras föreläsningar och andra icke-obligatoriska moment då de var så lärorika men när tentaperioden började närma sig fanns det inte lika mycket tid för detta och då la vi ner den tiden på att ta igen och plugga på de föreläsningar och demmor vi hade missat på KI samt plugga inför tentor.

Ped och Ort:
I Tromsö har dem ungefär 1 ped-pass och 1 ort-pass i veckan. Ort var alltid på måndagar med ett kort seminarium först och därefter jobbade man två och två och hade 2 patienter per pass. Ped var alltid på Tisdagar och om receptionen inte hade bokat in någon barn-patient fram till några dagar innan passet kunde man boka in sina vanliga vuxen-patienter på dessa pass.

Vux:
Under vårt utbyte hade vi 3-4 vaxpass i veckan, alltid på Torsdag förmiddag och eftermiddag samt på Fredag eftermiddag. Ibland hade vi även vux-pass på Måndag förmiddagar innan ort som var på eftermiddagen. Upplägget av passet var ungefär samma som på KI fast vi hade alltid en genomgång av alla patienter innan passet men ingen reflektion efter. Man ansvarade för ungefär 10 patienter under sitt utbyte och behandlingarna varierade stort. Ett tips är att dokumentera noga med bra anteckningar och kliniska bilder vid protetiska behandlingar så att dessa kan tillgodoräknas som kurskrav när man kommer tillbaka på termin 9.

Kirurgi:
Tromsös tandläkarhögskola har mycket undervisning inom kirurgi och under utbytet får man vara med på 3-4 operationer. Oftast är detta Op-Ex av visdomständer och då får man vara delaktig genom att skära snitt, borra bort ben, suturera samt beroende på vilken handledare det är även dela och extrahera tanden efter att handledaren visat hur man ska göra. Detta var väldigt givande samt utvecklande och är något jag tror jag kommer ha nytta av under Op-Ex kursen på KI sista året.

Språk och kultur

Språket är absolut inget problem i Tromsö. Norrmännen förstår bra svenska och det är även väldigt enkelt att förstå vad dem säger. Många lärare på universitetet är från Sverige och en stor del av undervisningen är därför också på svenska. Med andra utbytesstudenter var engelskan inget problem alls då allas nivå var väldigt hög.

Kulturmässigt upplever man under detta utbyte den norska Nationaldagen den 17:e maj. Det är en stor skillnad mellan hur stor nationaldagen är i Norge i förhållande till Sverige. I Norge var det stort firande med folkfest i traditionella dräkter, flaggor, ballonger, glada människor och långa parader. Det var en väldigt rolig upplevelse.


Fritid och sociala aktivteter

Kåren anordnade flera medlemsaktiviteter såsom sittningar, grillkvällar samt utgångar på stans pubar. Detta hjälpte en att lära känna och få bättre kontakt med sina klasskamrater. Universitetet hade även ett eget gym där man kunde träna gratis under universitetets öppettider.

Precis intill ön kan man åka utförsskidor på ett ställe som heter Kroken (http://tromsoalpinpark.no/). Backarna är väldigt bra och det är enkelt att låna skidor om man inte har med sig egna från Sverige.

Tromsö är en söt liten kulturstad som har en del shopping, muséer, trevliga restauranger och uteställen. Något jag skulle rekommendera att man gör rätt tidigt är att åka fjellheisen (https://fjellheisen.no/) vilket är en linbana som tar en upp till toppen av ett högt ber strax intill ön. Om man åker upp i mars eller början av april kan se väldigt fina norrsken där uppifrån. När det kommer till kafféer och restauranger skulle jag starkt rekommdera Riso (http://www.risoe-mk.no/), Lugar 34 (https://www.facebook.com/lugar34/) samt Mathallen (http://www.mathallentromso.no/)

Tromsö har ett stort köpcenter som ligger ganska nära flygplatsen, Jekta (http://jekta.no/). Där hittar man flera butiker för shopping, mat och handel.

Överlag är Tromsö en mindre stad men med ett relativt stort utbud på butiker, muséer, sevärdheter och nöjen.
Ön Tromsö från Fjellheisen

Sammanfattning

Sammanfattningsvis var detta utbyte väldigt givande och utvecklande. Jag fick möjlighet att utveckla mina kliniska färdigheter och göra många patientbehandlingar inom odontologins alla ämnesområden.

Överlag tror jag inte att mitt utbyte i Tromsö kommer innebära att jag hamnar efter med patientbehandlingar under mitt sista år på Huddinge utan snarare att jag utvecklat min kliniska färdighet. När jag sedan kommer ut och arbetar tror jag att detta utbyte kommer göra mig mer öppen för nya idéer och sannolikheten att jag jobbar några år utomlands har definitivt ökat efter detta utbyte.

Utbytet i Tromsö har från början till slut varit en tid att njuta av och minnas, tiden har varit spännande, fylld av naturupplevelser och nya människor. Att återvända till Sverige och till familj och vänner känns skönt men jag kommer sakna min tid i Tromsö.