Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Malta
Utbildningsprogram: Röntgensjuksköterska
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Louise Littecke
E-postadress: littecke@gmail.com

Innan avresa

Jag hade som motiv att söka utbytesstudier för att jag ville se röntgenvärlden från ett annat perspektiv. Mitt förstahands val var Malta och då tänkte jag att det är det som skiljer sig mest än t.ex. våra grannländer Norge, Danmark osv. 
Min generella uppfattning om att genomföra ett utbyte var till en början lite krånglig, och då är det endast alla papper som ska fyllas i. Framförallt för utbytesstudier som är 2-3 månader långa. Det hade kanske inte varit lika mycket pappersarbete om jag skulle ha åkt till Norge en månad. Det jag tycker man ska tänka på är att försöka få allt klart så fort som möjligt, för det är en del och det trillar in mer under tidens gång, det är också enklast att scanna alla papper så att det finns lättillgänglig på mejl och de som vill får skriva ut. Men både hemuniversitetet och partneruniversitetet var bra tillmötesgående, svarade på alla frågor och hjälpte till med alla saker man behövde, var man hittade dem osv. 

Ankomst och registrering

Vår praktikperiod var från 1 april till 26 maj, men vi var på plats 31 mars och hade då helgen på oss att komma in i stället. Det tycker jag var jättebra, för det kan vara lite svårt att sova första natten eller vad som helst eftersom det är en ny plats och då har du helgen på dig att vila upp dig. Vi åkte hem 31 maj, vilket innebar att vi hade från fredagen 26 maj till onsdagen 31 maj på oss att vara lediga. Så finns det möjlighet, var där så tidigt och sent det går för det är väldigt värt och jag känner nästan i efterhand att jag hade velat välja 3 månader iallafall.
I vanliga fall så är utbytesstudier på Malta 3 månader långa, men vår var endast 2 eftersom Maltas universitet meddelade oss att det bara fanns plats för oss i 2 månader, sen ändrades det och då sa vi "Nej nu kör vi 2 månader". Då var det direkt in på praktik, med en introduktionsdag, kanske hade det varit något mer om vi hade en månad till vad vet jag men jag tyckte det räckte med en dag, det är ju samma som i Sverige. Vi gick igenom vårt schema, vart allt låg, fixade våra passerkort, gick igenom våra uppgifter vi skulle skriva från Maltas universitet m.m. 

Ekonomi

Mat på Malta är billigare än i Sverige men inte kläder eller annat, det är ungefär samma pris som i Sverige. Jag hade sparat ihop 25.000 kr, och hade kvar 10.000 vid periodens slut. Då har jag inte snålat med mat, typ ätit sushi 2-3 gånger i veckan, åkt taxi som är lite billigare än i Sverige men inte mycket. Det bästa är att samla ihop ett gäng studenter och åka någonstans tillsammans för att dela på taxikostnaderna. 
Vaccinationer och MRSA prover kostade, minns inte hur mycket... upp mot 1000 kr kanske. När ni kommer till praktiken behöver ni köpa en TLD dosa för 30 euro, alltså ungefär 300 kr. 
Busskort till public transfers (Tallinja) är valfritt för det går en shuttle från residentet till sjukhuset och universitetet, men vill ni turista lite på helgerna så bör ni skaffa busskort. Det kostade ca 30 euro att beställa kortet bara, men det är billigare om man är på Malta i 3 månader. Sedan behöver man fylla på det allt eftersom, men totalt la jag kanske 500 kr för två månader på busskortet. Alternativ 2 är att betala när du går på bussen de gånger du åker, då betalar du 1,5 euro för en resa och biljetten gäller i 2h, går du över det måste du betala 1,5 euro igen.

För att hålla kostnaderna nere rekommenderar jag att köpa egen mat från supermarket och laga, eftersom det är billigare än färdiga rätter. Inte ta taxi överallt men där får du överväga om du vill åka buss i 1h eller taxi som är lite dyrare i jämförelse med bussen med kommer istället fram på 30 min. De bästa stränderna ligger t.ex. upp mot 1h bort. 

Boende


Vi gick in på Maltas universitets hemsida och hittade en flik som hette accomodations,då kommer man hit http://universityresidence.com/   där kan man se de olika rummen och kontakta dem per mejl vilket vi gjorde. Reser du med någon så kan du skriva att du vill bo med den personen. Vi gjorde det och fick då ett twin room som kostade 14 euro per person och natt. Totalt på 2 månader betalade jag 8080 kr, hälften betalas innan du kommer och resten när du kommer. Twin room innebär i princip en våningssäng, två skrivbord, varsin garderob och varsin "locker" som du måste ha ett eget lås till. 
Det är som en studentkorridor, du delar kök, dusch och toalett med andra studenter. Det gör att vissa inte diskar efter sig eller tömmer papperskorgen t.ex. så det kan vara lite skitigt. Det är lite små skräpigt, finns myror i vissa rum, är mycket musik även efter 23 då det egentligen ska va tyst enligt residentets regler m.m. Vi vande oss, och sov med öronproppar så det var inget större problem för oss, men är de det så kan ni ta hjälp av personerna i receptionen som är bemannad 24/7. 

Där vi bodde hette alltså Malta University Residence beläget i Lija, vilket innebär att det tar ca 15-20 min med public bus eller residentets egna buss för att åka till universitetet och sjukhuset som ligger jättenära varandra. "skolbussen" har en tidstabell, det pappret finns att hämta i receptionen. Vi använde "skolbussen" i början, sedan började det komma fler studenter och den var alltid full och hade hunnit åka på morgonen, så till slut tog vi public buses hela tiden istället. Jag tror det går att hyra rum på självaste universitetet också om man vill, osäker på om det är samma kontaktperson. 7

På residentet finns det en mini supermarket där man kan köpa basic saker men även måltider från 4-8 euro om man inte orkar göra mat men inte vill lägga för mycket pengar på att köpa färdigt heller. Det finns även en stor pool där det hänger mycket studenter så det finns alltid folk omkring att lära känna. 
Det finns tvättmaskiner där, men det kostar 3 euro per token som man måste ha för att kunna tvätta, det finns även en torktumlare som det kostar 2,5 euro att använda och den ger inte tillbaka växel. 

Studier allmänt

Maltesiska studenter som pluggar röntgen läser i 4 år, och då läser de även radioterapi. På Malta är deras benämning radiograf och inte röntgensjuksköterska. Lärarelationer fick vi inte se så mycket, men det kändes som om det var en stor respekt gentemot lärare, nästan så att eleverna är lite rädda för dem. Vi hade ju vår koordinator att vända oss till gällande våra uppgifter. Utöver det tycker jag att deras kurser och praktik verkade liknande vårt program, men vi får göra mycket mer än dem på praktiken. Sedan har de inte examination på riktiga patienter, utan dockor eller går igenom endast bildkvalitè. 
Gällande patientkontakt så var det generellt stor skillnad till Sverige, men det var lite individuellt. Vissa radiografer var jättebra med patienterna, medan andra sa ifrån mycket mer om patienterna började bråka med dem, men det är lite så kulturen är på Malta. Det är tydliga känslor och kroppsspråk utan att ha mer betydelse egentligen, sedan fick jag känslan att patienterna inte visste hur bra omvårdnad de kunde få så de var lite tillbakadragna liksom radiograferna. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Vi hade endast praktik på Malta och inget teoretiskt. De gav oss utrymme till att positionera på patienterna när vi ville, vilket egentligen var det jag lärde mig mest. Hantera patienter på ett annat språk och tillämpa min information till den situationen. De gick inte igenom eller diskuterade så mycket strålskydd eller parametrar med oss, eller hur de gjorde för att sänka kV och mAs osv för barn osv.

Språk och kultur

Språkkurser erbjöds inte, kanske vi skulle hunnit med om vi varit där i 3 månader, samtidigt så pratar alla engelska på Malta, så det var inga problem att kommunicera med varken personal eller patienter. Däremot var ju de flesta instruktioner och deras patientsystem på engelska, så man fick fråga dem vad olika saker betydde osv. Remisserna och patientinformationen var på engelska så man kunde läsa sig till själv iallafall.

Kulturen i stort är väl att det är lite mindre stress, men inte mycket. Radiograferna tycker inte heller om att diskutera hur de utför sina uppgifter för de tolkar ofta att man tycker de gör fel, och de är inte heller så intresserade över att ändra vissa arbetssätt men det är också väldigt individuellt. Deras kroppsspråk och tonlägen är mer hektiska och höga, vilket lätt kan misstas för att de är arga eller så, medan de bara diskuterar. Det lärde man sig ganska fort och de inflikade ibland med att de inte bråkar utan bara diskuterar, så det var en rolig tydlig kulturdrag att se. 

De flesta på Malta är djupt troende på något vis, även om det inte innebär att de går i kyrkan varje söndag. De har många olika dagar att fira där, mycket val och självständighetsdagar eftersom många länder försökte ta över Malta. De flesta har olika syn på t.ex. giftermål, det var några som uttryckte att det näst intill är ett måste för att kunna visa och bevara sin kärlek, så det var ett ämne att diskutera. 
Malta är ett land med väldigt mycket historia, och ett hett samtalsämne var också politik där det finns många åsikter. Vissa radiografer var väldigt intresserade över att höra hur det var i Sverige, rent politiskt men också mat och natur. Jag tycker att malteser är väldigt hjälpsamma och trevliga när du väl får dem att prata, många gånger var det jag som startade konversation och frågade mycket.

Fritid och sociala aktivteter

Residentet anordnade några utflykter till olika stränder och andra sevärdheter på Malta. De anordnade också en "residence olympics" där man fick tävla tillsammans med vilket land man ville i olika grenar som stafett, dragkamp m.m. 
Det dök också upp lappar om festbåt, galor m.m. som man fick köpa biljett till och gå på.

Det var väldigt lätt att få kontakt med andra studenter, speciellt om du bor på residentet. Det är alltid folk runt omkring och det är väldigt lätt att börja prata med vem som helst, eftersom alla är i samma situation lite grann. 
Möjlighet till att träna hemma fanns ju, residentet hade också en stor trädgård/skog som man kunde springa i, tar kanske 5 min dock. Gym finn på Malta men det får du ordna själv med. 

Det är rätt mycket fest som utbytesstudent på Malta, om du själv vill såklart. Nästan varje kväll fanns det ett gäng studenter som spelade musik, satt och drack och umgicks utanför vid poolen. Ofta blev det också så att de drog ut till Paceville, som är ett område med massa klubbar. Min favorit när det kommer till klubbar på Malta är Cafe del mar, en jättefin utomhus klubb med pool vid vattnet, det öppnar någon gång i början av maj. Är ni på plats runt 26/5 så ta del av G7 också, det är som en mini festival med housemusik varje fredag till september, utomhus men mer djungelaktigt. 
När det kommer till att upptäcka ön så pratade vi mycket med radiograferna och var de tyckte vi skulle se, på så sätt hamnar man inte på de typiska turistställena. Men de ställen jag skulle rekommendera är:

Riviera bay i Gahjn Tuffieha, där finns det strand men också klippor som man kan klättra på om man tycker om sånt. Vattnet var badbart och halvklart.
Comino och Blue lagoon, så klart och fint vatten men skit kallt i maj. Även där kan man vandra omkring på ön. Båt dit kostar 5-8 euro, och åk tidigt på helgen eller tidigt i veckan för att inte ha så mycket folk omkring.
Valletta, huvudstaden. En fin och mysig stad att gå i, men även runt vid muren.
Paradise bay, jättefint klart vatten, badbart men inte så bra möjligheter att ligga bekvämt och sola på. Det är inte en så stor strand och det är inte sand överallt. Här finns det också klippor att klättra på. 
Dingli Cliffs, en väldigt fin utsiktsplats med klippor längs vattnet.
Fomm ir-rih bay, ett riktigt bra hike-destination. Det är lite små trixigt att hitta hit, men det finns buss till området. Därifrån ska du gå ungefär 30 min, och det går jättebra att fråga lokalborna hur man går. De är väldigt hjälpsamma och det är helt klart värt att ta sig dit om man tycker om att vandra lite. 

Sammanfattning


Sammanfattningsvis är jag otroligt nöjd med mina utbytesstudier. Jag är ofantligt glad över att jag gjorde detta, roligast var ju såklart med en klasskompis. Det är rätt mycket förberedelser med papper och prover men det är helt klart värt det. Ta vara på er tid där! Man växer som person, märker vad du värderar i din yrkesroll och vad du vill tillämpa och inte, plus att man känner att det du har lärt dig under dessa år fastnar på ett helt annat sätt och du kan faktiskt, för du åker dit med kunskap också. Omvårdnaden är det största som du ser skillnad på och det är också då som du märker själv var du står i din yrkesroll när det kommer till patienter, vården och omvårdnad.