Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Carolina von Grothusen
E-postadress: carolina.von-grothusen@stud.ki.se

Innan avresa

Jag kommer ihåg när jag gick på SACO-mässan i gymnasiet. Jag visste ju att jag ville plugga läkare och gick runt och spanade in de olika universitetens montrar. I varje monter frågade jag om möjligheten till utbytesstudier och hos de flesta fick jag svaret att "Klart man kan göra utbyte! Man måste bara fixa det själv..". I KIs monter däremot langades det fram en hel pärm med "färdiga" utbyten. Jag bläddrade lite i pärmen och snackade sedan lite men en kille som agerade studentrepresentant. Han berättade om sitt eget utbyte; han hade åkt till Sydney och spenderat mer tid på stranden än vad han hade pluggat. Sen blev det alltså läkarstudier på KI och när ansökningarna för utbyten under T11 öppnade, mindes jag den där killen och bestämde mig för att söka till Sydney.

Tiden från det att jag blev nominerad till fram tills det att jag lyfte från Arlanda typ 1 år senare innehöll allt det jobbigaste med ett utbyte. "En administrativ härva" skulle jag vilja kalla det, men frukta icke! Man tar sig igenom det. Tänkte ändå lista lite saker som jag tyckte var extra knepiga:
  • Vaccinationer: Universitetet kräver bevis på ett antal vaccinationer, inkl barnvaccinen. Jag lyckades lokalisera mitt gamla BVC-kort och det fungerade bra (var dock glapp i vaccinationsprogrammet för kikhosta när jag var liten så fick glatt hosta upp för att vaccinera mig mot det..). De krävde även bevis på vattkoppor och det löste jag med ett intyg från mina föräldrar. De ville också ha en serologi för HepB.
  • Visum: Vi blev rekommenderade ett visum som heter Subclass 600. Man ansöker online och sedan måste man göra en svindyr läkarundersökning (typ 5000 spänn). Det är förmodligen det mest korrekta alternativet, men många av de andra utbytesstudenterna var där på vanligt turistvisum. Beror väl lite på hur mycket ångest man pallar med vid immigration om man vågar chansa på det. När man söker Subclass 600 hursomhelst, behöver man en scanner för att kunna ladda upp olika dokument ex kopia på betalkort och personbevis. 
  • Utdrag ur belastningsregistret: Universitetet vill ha utdrag ur belastningsregistret både i Sverige och Australien (även om man aldrig har varit där) och det kostar en liten slant. Viktigt är att de vill ha originalen, så antingen skickar man dem per post (skulle aldrig lita på posten med nåt sånt men jaja) eller så skickar man en scannad kopia och tar med sig originalet till första dagen. 

Måste sedan säga att man fick superbra hjälp av handläggaren på KI och även från handläggaren i Sydney närhelst man hade några frågor. Eftersom KI och University of Sydney har "så starka vänskapsband" fick vi även välja placeringar före de andra utbytesstudenterna så alla fick i princip sina förstahandsval.

Ankomst och registrering

Var svinnervös över att gå igenom Immigration pga har tittat för mycket på "Border Security: Australia's Front Line" men det var exakt noll problem och bara att scanna sitt pass i en automat och så var man igenom. Jag kom till Sydney 1 vecka innan jag skulle börja på sjukhuset och det tyckte jag var lagom för att hinna bekanta sig med staden. Bland det första jag gjorde var att skaffa ett Opal card för kollektivtrafiken och ett kontantsimkort till min telefon. 

Första dagen på sjukhuset började med en liten genomgång och rundvandring för den veckans nya utbytesstudenter. Man fick sitt passerkort och blev visad vägen till sin avdelning. Väldigt friktionsfritt.

Ekonomi

Innan avresa är det en del ganska rejäla kostnader man måste räkna med. Vaccinationer, visum och flygbiljetter tex. Väl i Sydney så är prisnivån typ samma som i Sverige, förutom boende som är väldigt dyrt. Man kan söka extra CSN för utbytesstudier och även merkostnadslån för att täcka flygbiljetterna. Vet att flera sökte och fick olika stipendier för lite extra cash, så det kan ju vara en idé. Fick själv aldrig ändan ur. 

Boende

Det är inte svårt att hitta boende i Sydney när man väl är på plats. Jag började med några veckor med Airbnb för att ha någonstans att bo första tiden. Jag tyckte det kändes tryggt att boka Airbnb först så att jag kunde läsa recensioner och vara säker på att jag skulle bo på ett schysst ställe. Sedan på plats så höll jag koll på hemsidorna Gumtree och Flatmates efter boenden. Jag mailade hur många som helst och fick många svar. Jag gick på några visningar och fick tag på ett rum för resten av tiden. Fördelar med att söka boende på plats
  • Man kan gå på visningar och se rummet och träffa värden
  • Man får en känsla för vilka områden som är nice
  • De flesta som hyr ut vill helst att du flyttar in så snart som möjligt
Jag bodde i ett område som heter Glebe som ligger inne i stan. Jag bestämde mig tidigt för att jag ville bo inne i stan, snarare än nära sjukhuset som låg i norra Sydney. Med tåget tog det ca 25 min för mig att åka från Glebe till sjukhuset på morgonen. Jag tyckte att det var trevligt att bo inne i stan i ett område med mycket trevliga restauranger etc, och dessutom nära och lätt att ta sig runt till andra delar av stan ifrån. Många av de andra utbytesstudenterna bodde istället nära sjukhuset, men de områdena är mest bostadsområden och inte like "kul", plus att man ju inte va på sjukhuset jämt. Var man än väljer att bo så rekommenderar jag att man bor nära en tågstation

Boende i Sydney är dyrt. Jag betalade 290 AUD (typ 1900 SEK) i veckan för ett eget rum med ensuite i ett sharehouse som låg väldigt centralt och det får anses vara relativt billigt. Man kan komma undan billigare om man delar rum med någon (typ 190 AUD i veckan per person). Vill man ha mer eget utrymme och kan tänka sig att betala mer kan man hitta små studios för 450/500 AUD i veckan och uppåt. Det blir såklart också billigare ju längre från stan man kommer. 

Studier allmänt

Jag var placerad på Royal North Shore Hospital som är ett nybyggt, superfräscht sjukhus. Generellt var det en väldigt avslappnad attityd mot utbytesstudenter på sjukhuset. Jag blev väl bemött överallt och det var aldrig några problem om man ville ta en dag ledigt för att göra någon resa eller hänga på stranden. På sjukhuset fick man vara med på allt man ville och delta aktivt så ofta det fanns möjlighet. Några saker som kan vara bra att veta om studierna på sjukhuset:
  • Man har sina privata kläder på sig (äckligt och ohygieniskt men jaja) och klädkoden är typ smart casual. Jeans och sneakers är no go.
  • Läkarna tar alla blodprover och sätter nålar, så topptillfälle om man vill öva på detta. 
  • Man blir tilldelad en consultant (överläkare) som supervisor men denna ser man inte nödvändigtvis till över huvud taget. Istället hänger man på registrars (ST-läkare) och interns (AT). 
  • Ungefär såhär fördelades arbetet på de placeringar jag var på: registrars leder ronden, kör clinics (mottagning) och opererar. Interns ansvarar för det administrativa arbetet på avdelningarna, typ in- och utskrivning, remisser etc. Consultants fungerar mest som bakjour och är med på op, samt har sina egna privata kliniker.
  • De australiensiska läkarstudenterna agerar i princip assistenter åt interns. Jag upplevde att jag som utbytesstudent fick vara med och göra mer roliga grejor, typ operera, än vad de australiensiska studenterna fick. 
  • Väldigt mycket administration är pappersbaserad och har patienten tex gjort en CT på något annars sjukhus så kommer de med bilderna i ett kuvert.
  • Jag rekommenderar att välja kirurgiska placeringar om man kan tänka sig det. Mer varierade veckor och softare inställning (utifrån vad jag hörde från andra studenter).
  • På op klär man på sig sterila kläder själv! Kan vara bra att kolla upp hur man gör det innan så slipper man en pinsam situation hehe.
  • Varje fredag kan man gå på Sydneystudenternas föreläsningar om man vill. 
  • Maten i den stora cafeterian var jätteäcklig.
  • Det är alltid registrars som betalar om det vankas kaffe!
Jag trivdes väldigt bra under min tid på Royal North Shore. Alla var trevliga och vänliga och det var aldrig några problem att få vara med. Även patienterna var otroligt vänliga och tyckte allt som oftast att det var spännande att träffa en student från Sverige. 

Som svensk läkarstudent tyckte jag att man kände sig rätt självständig och trygg i själva yrket i jämförelse med både utbytesstudenterna från andra länder och de australiensiska läkarstudenterna. Jag träffade många läkarstudenter från sena terminer och de kändes ganska osäkra i sin läkarroll. Jag tror att vi är mer säkra där dels tack vare det stora fokus som läggs vid läkar-patientrelationen på läkarprogrammet vid KI, samt att vi i Sverige har möjlighet att jobba som underläkare från termin 9.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
ENT/Head & Neck Surgery

Mina första 4 veckor var jag placerad på ÖNH och det var toppen! Där var tre registrars och en intern under min placering och alla var superhärliga. Dagarna började med rond och därefter kaffe (registrars betalar!). Sedan var det antingen clinics (mottagning) eller op. På clinics fick jag vara med och undersöka så mycket jag ville och assistera registrars när det behövdes. Till skillnad från vad jag har sett på ÖNH i Sverige använde de mest otoskop vid undersökning och mikroskopet endast ibland. Deras undersökningsrum var heller inte lika fullt utrustade som undersökningsrum på ÖNH i Sverige. På op var det allra roligast och jag fick vara med och operera och assistera massor! Alla registrars gillade att undervisa så jag lärde mig mycket och fick faktiskt delta aktivt i fler moment än vad jag har fått i Sverige. Jag fick förutom att suturera och hålla hakar även hjälpa till med till exempel diatermi. Sista dagen var jag till och med "oumbärlig" eftersom de var för få på op så de blev superglada när jag dök upp och kunde hjälpa till och assistera. De var även jätteavslappnade när det gällde närvaro. Helt klart en toppenplacering!


Obstetrics & Gynaecology

Resterande 4 veckor var jag placerad på Ob/Gyn och det var också super! Här hängde man mest med en consultant som var gynonkolog, men jag fick möjlighet att vara med på allmängyn och på förlossningen när jag ville. Den största skillnaden mot Sverige var typ att deras gynstolar såg annorlunda ut. Fick även möjlighet att se förlossning med tång vilket jag inte sett i Sverige. Den consultant jag gick med var en superhärlig man med mycket humor och jag hade så roligt! Fick hänga med på hans privata klinik och även vara med och operera på det privata sjukhuset. Jag tyckte det var toppen att få en inblick även i det privata systemet. Hängde även med honom, några andra läkare och en av de andra studenterna friån KI till ett sjukhus i Gosford som är en liten stad utanför Sydney. Där hade vi gynonkmottagning på förmiddagen och sedan åkte vi till vår consultants beach house allihop och hade barbecue. Helt klart den bästa skoldagen ever! Kan verkligen rekommendera den här placeringen, även här var närvarosituationen väldigt avslappnad!

Språk och kultur

Språket var inga problem för mig. Kulturmässigt är Australien ganska likt Sverige, bara att alla är gladare och mer öppna (tror det beror på vädret). På sjukhuset tyckte jag inte att det var särskilt annorlunda heller. På de placeringar jag hade tilltalade alla varandra med förnamn (även till consultants) och det var allmänt trevlig och hjälpsam stämning mot studenter. 

Fritid och sociala aktivteter

Handläggaren för utbytesstudenter på universitetet anordnade en "social" varje vecka för alla utbytesstudenter genom att maila ut en tid och plats där alla kunde ses och ta en öl och umgås. Detta var verkligen jättetrevligt och ett jättebra sätt att lära känna nya människor! Annars hängde jag mest med de andra studenterna från KI, samt med några vänner jag kände sen innan som bor i Sydney. 

Finns massor med kul grejor att hitta på i Sydney. Tycker definitivt att man ska se till att njuta av alla stränder och att testa på surfing är ett måste! Personligen hängde jag mest i Manly som är ett såååå nice område med strand och massa roliga barer och restauranger. Om man gillar mat är Sydney en fantastisk stad, framförallt med alla asiatiska influenser. Jag gjorde en grej av det och bestämde mig för att testa så många olika ramenrestauranger som möjligt. Bästa tipset är Gumshara Ramen som ligger i en sunkig food court i China Town. Deras tonkotsu är galet bra! En annan kul matgrej att göra är att besöka Sydney Fish Market. Åt det största ostron jag någonsin sett där (vg se bild)! På ett annat tema vill jag tipsa om Glebe Markets som är en stor second hand-marknad som hålls varje lördag i Glebe. Säljs även smycket och solglasögon och annat kul.

Det är svårt att tröttna på Sydney men gör man det eller vill upptäcka nåt annat så kan man passa på att resa lite Australien. Jag åkte till Melbourne och till Byron Bay och kan rekommendera båda för en weekendresa. Melbourne är nice för mat och drinkar och Byron Bay för strand, surfing och fest med hippies och backpackers. I princip alla utbytesstudenter åkte också till Blue Mountains som är en nationalpark utanför Sydney och tydligen är jättefin. Personligen skippade jag just den grejen pga är ingen naturmänniska och ville inte förstöra mina sneakers.

Sammanfattning

ÅK TILL SYDNEY! Fick ett fantastiskt avslut på läkarprogrammet och massor med härliga upplevelser och erfarenheter både för det riktiga livet och för mitt framtida yrkesliv. Till yrkeslivet tar jag framförallt med mig kunskapen om ett annat sjukvårdssystem och en hel del uppdaterade kunskaper och färdigheter från de specialiteter jag studerade under utbytet. Jag tar även med mig ett fint rekommendationsbrev från min handledare i gynekologi, något som faktiskt kan komma väl till pass när jag tar nästa steg i mitt yrkesliv och ska ansöka om AT.