Reserapport - KI-student
På besök i Antwerpen, en knapp timme från Bryssel med tåg.
Lärosäte: Université Libre de Bruxelles
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Shwan Ghaderi
E-postadress: shwan.ghaderi@stud.ki.se

Innan avresa

Jag åkte på utbyte till Paris under termin 6 och fick en blodad tand efter det. Eftersom jag redan hade varit iväg på utbyte så förlorade jag min merit och hamnade längst ner i prioriteringslistan. Detta ledde till att jag fick mitt sistahandsval - Reykjavik. I kontakten med värduniversitetet insåg jag att det skulle bli svårt att få till ett utbyte där under termin 9 eftersom de ville att man talar isländska för att gå psykiatriblocket. I samma veva dök det upp en restplats till Bryssel så jag knep den. Detta är jag oerhört glad för att jag gjorde, eftersom min termin i Bryssel kom att bli min hitintills bästa termin! 

Vad gäller formalia inför ansökan till värduniversitetet tycker jag att det mesta gick rätt smidigt till. Vad jag minns krävdes inget egentligt språkintyg (jag tror att jag skickade med ett intyg på genomfört utbyte i Paris) eller någon särskild vaccination som vi inte redan fått genom KI. Tydligen finns det möjlighet att få studentrum genom universitetet, någonting jag inte tyckte framgick i mejlkontakten med utbytesansvarig i Bryssel. Annars var han hjälpsam och flexibel.
Under ett besök i Europaparlamentet.

Ankomst och registrering

Jag var på plats en knapp vecka innan kursstart och jag tycker att det räckte väl. Inskrivningen var smidig och gjordes hos utbytesansvarig på campus i Erasme. Eftersom jag började under vårterminen så anordnades det ingen särskild välkomstintroduktion, inte heller fick vi veta hur många andra utbytesstudenter det fanns. Turligt nog var det en schweizisk utbytesstudent (som kom att bli en av mina bästa vänner under min tid i Bryssel) som frågade den utbytesansvarige om det fanns andra utbytesstudenter. Då skickade han iväg ett mejl till oss alla och frågade om någon kunde "hjälpa den schweiziske utbytesstudenten eftersom han verkade så orolig". Även om det var högst märkligt att han valde att göra detta, så är jag glad att han gjorde det eftersom jag genom mejlet kunde hitta de andra nya studenterna. Vi startade tillsammans först en mejlgrupp och sedan en Whatsapp-grupp och såg till att mötas upp tidigt. Efter det hängde vi en hel del under hela utbytesperioden.

Genom ULBs hemsida hittade jag en franskakurs för Erasmus-studenter. Den var hur bra som helst! Man behövde göra ett språktest på campus i Solbosch för att veta vilken nivå man låg på, efter det tilldelades man en grupp. Jag rekommenderar varmt att man går denna kursen. Det var dessutom ett utomordentligt sätt att lära känna nya människor.
Moules frites

Ekonomi

Bryssel är för det mesta billigare än Sverige, särskilt när det kommer till alkohol och restaurangbesök. En öl brukar kosta runt 3 euro och en middag ute mellan 10 och 20 euro. Boende- och matkostnader är oftast också lägre. Jag valde att söka merkostnadslån från CSN (2200 kr/månad) och till det tillkommer Erasmus-bidraget (ca 2500 kr /månad). Tillsammans med det ordinarie CSN-bidraget/lånet så har man en disponibel inkomst på 15 000 kr/månad och det räcker långt i Bryssel. 
Ibland kunde man se pissoarplank på kyrkfasader...

Boende

Jag ordnade boende via AirBnB som förvånansvärt nog inte alls var särskilt dyrt. Jag bodde i ett rum på sjätte våningen utan hiss i ett våningshus belägen på en höjd. Det var förstås stundvis fruktansvärt och efter en redig utekväll kunde det ta mig 20 minuter att gå upp för de trapporna. Lägenheten höll en låg standard. Utöver de papperstunna väggarna och den gången jag såg en död mus på golvet, så är det faktum att kylskåpet låg i badrummet ett bra exempel på det. Men med tanke på att jag betalade 3500 kr/månad och bodde i Saint Gilles med kort avstånd till spårvagnen så är jag nöjd. Ett tips är att noga läsa igenom recensioner för att bilda en uppfattning om boendet är något för dig. Många av mina vänner bodde i de mer hippa områdena Etterbeck och Ixelles. Jag tycker personligen de områdena känns andefattiga och med dåliga anslutningar till stan. Jag rekommenderar varmt Saint Gilles som håller en god balans mellan det halvsunkiga men genuina Bryssel och det moderna Bryssel.
Brugges

Studier allmänt

Jag är i ärlighetens namn inte helt insatt i belgarnas utbildningssystem, särskilt eftersom de nyligen genomgått en förändring av läkarprogrammet. Det verkade som om de har ett liknande system som vi, men med färre seminarier och ökat eget ansvar. De har dessvärre mindre fritid än oss och har under de senare terminerna egentligen bara en månads semester (eftersom de måste göra praktik även på sommaren). 
På sjukhuset är de flesta trevliga och det finns en gemytlig stämning mellan läkare och studenter. Man är sällan tilldelad en handledare och om man vill lära sig något är det upp till en själv att fråga läkarna eller ta eget initiativ. Belgiens motsvarighet till ST-läkare arbetar hårt och länge, därför är de ofta för upptagna för att se till att vi studenter får ut mycket av praktiken. Beroende på placering så får man hjälpa till olika mycket och ibland kräver de att man hjälper till med journalföring. 

Tips till framtida utbytesstudenter:
- Läs på lite teori innan. När man inte kan språket väl kan det kännas skönt att ibland glänsa med lite teoretiska kunskaper. Det är förstås vanskligt att ligga före i studierna samtidigt som man vill lära sig språket och uppleva staden som utbytesstudent. Men det är också svårt att komma helt oförberedd till en placering när man inte behärskar språket till fullo. Jag tänker att det alltid är bättre att i alla fall läsa igenom första kapitlet i kursboken än att inte ha läst något alls.
- Ha god kontakt med de andra studenterna. Genom att fråga de andra utbytesstudenterna, särskilt de som varit där lite längre, kan man få information om vad man ska tänka på under sin placering. Detta är förstås inget måste, det löser sig ändå!
- Damma av språkkunskaperna innan avresa. Det är förstås omöjligt att tala ett språk flytande när man aldrig bott i det landet. Men ju mer du hunnit läsa desto tryggare kommer du känna dig på din placering.
- Slappna av och ha kul. Kom ihåg, du är utbytesstudent och utbildningssystemet är annorlunda hemma. Därför varken kan eller bör du bära på samma kunskaper som de belgiska studenterna. Ta det som ett ypperligt tillfälle att lära dig hur det känns att vara "utomjording" i ett land, det stärkte mig i alla fall.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Terminen började med oftalmologi, som jag läste på S:t Eriks i Stockholm. Direkt efter åkte jag iväg i 3,5 månader och kom sedan tillbaka nästan två veckor innan tentan för att gå beroendemedicin.

Öra-näsa-hals
Jag hade 4 veckors praktik på ORL på Hôpital Erasme. Dagarna började oftast kl 9 och slutade runt kl 15 på eftermiddagen. Vissa operationer började redan kl 8 så ibland behövde man vara på plats redan kl 7.30. Jag var den ende studenten där större delen av tiden, vilket innebar att jag fick göra lite som jag ville. De hade väldigt få vårdplatser på avdelning och ofta upptogs de av personer som precis genomgått en operation och behövde några nätters återhämtning på sjukhus. Därför var jag mest på operation men följde även ofta med på öppenvårdsmottagning. Jag fick se väldigt mycket och om jag kände att jag ville ta eftermiddagen ledig för egenstudier så var det ingen som anmärkte på det. På operation stod jag mest i ett hörn och tittade på. Om man tar eget initiativ kan man säkerligen assistera, men det ställer förstås krav på god kännedom i språket och att man kan namnen på instrumenten. Det blir särskilt svårt att förstå franska när den man talar med bär munskydd och inte gestikulerar alls! 
Läkarna hade ett rätt pressat schema på mottagning med ca 15 minuter per patient. Därför lämnades inte mycket tid till "öppen konsultationsteknik" eller att jag fick ta anamnes. Men vid undersökning brukade de flesta handledare låta en undersöka medan han/hon skrev recept. Det var rätt lärorikt och man fick se många olika diagnoser. De flesta läkarna hade sin egen subspecialiserade mottagning, vilket gjorde att man i förväg kunde bestämma sig att följa en viss läkare om man till exempel ville se mer laryngologi.

Neuro
Jag läste 4 veckor på Neurologie på Erasme tillsammans med sex andra studenter. Vi var förstås alldeles för många på avdelning så vi beslutade tidigt att dela upp oss så hälften gick på öppenvårdsmottagning varannan vecka och den andra hälften stannade på avdelning. På så vis hade jag två veckor på avdelning och två veckor på mottagning. På avdelning började man kl 9 och på mottagning började man mellan kl 8 och 10, beroende på vilken läkare man följde. Det fanns ingen bestämd tid man fick gå hem, men en oskriven regel var runt kl 16. På avdelning var det mest strokepatienter men det fanns en del med meningit, skalltrauman eller ovanliga neurologiska sjukdomar. Vi studenter gick oftast in och tog hjärt/lung- samt neurostatus och journalförde senare resultaten. Vi gjorde även MMSE-test på patienterna, vilket kunde vara rätt svårt när man själv inte talar franska flytande. Vi kunde även hjälpa till med andra diverse moment - jag fick t ex ta en hel del blodgaser och springa ner till labb för att analysera dem.
På mottagning fick jag se många patienter med epilepsi, MS och poststroke. Hur mottagningen såg ut berodde mycket på läkaren. Oftast satt man tyst under anamnesen men fick komplettera med en/två frågor när läkaren var klar med konsultationen. Efter patienten hade gått fanns ofta lite tid att diskutera fallet om det var något man inte hade snappat upp. Vissa läkare tvingade dock en verkligen att arbeta. Jag minns särskilt en som bad mig ta blodtryck, vikt och hjärt/lungstatus på alla patienter. Det kändes bra när man kände att man kunde bidra. Det negativa med det var att det kunde ta fokus från det "medicinska" så att man inte följde med helt i läkarens differentialdiagnostiska tankegångar. 

Psykiatri
Jag läste 6 veckor på en slutenvårdsavdelning för maniska/psykospatienter på Erasme tillsammans med en annan student. Här började man aldrig tidigare än klockan 9, och de flesta läkare droppade in som tidigast kl 9.30, något jag tidigt kom att efterhärma... Däremot slutade man senare jämfört med tidigare placeringar och ibland kunde man stanna till kl 18. Personalen här var helt fantastisk. Läkarna var inkluderande och man kände verkligen hur sköterskor och läkare arbetade ihop. Det fanns en gemensam expedition för både sjuksköterskor och läkare (något jag tycker man ofta ser i Belgien) och patienterna hade insyn till den och kunde komma förbi och ställa frågor. Fikarummet brukade alltid hålla dörren öppen på vid gavel, vilket gjorde att patienterna även här kunde gå förbi och se oss. Det var ovant i början men jag tycker att det fungerade förvånansvärt bra. Ofta hade patienterna rätt enkla frågor och kunde därför snabbt få svar på dem istället för att vänta till morgondagens rond för att ställa dem. Dessutom inbillar jag mig att det skapade ett lugn hos patienterna att känna att det fanns personal närvarande hela tiden och att det minskade risken för missförstånd. Med det sagt så kunde det vara besvärligt när en patient var väldigt manisk/psykotisk. Då var det svårt att känna att man kunde slappna av helt i fikarummet. Dessutom kan man fråga sig hur väl man kan upprätthålla sekretessen med detta system. Varje onsdag kom en domare och beslutade vilka patienter som behövde stanna och vilka som fick lämna (de flesta patienterna var inlagda under en belgisk motsvarighet till LPT). Patienterna hade då alltid en advokat närvarande vid sin sida.
Jag var för det mesta på avdelning men var även på mottagning. Liksom här, så bestod avdelningsarbetet för en student av klinisk undersökning av patienten (ofta neurostatus för att upptäcka eventuella biverkningar av läkemedlen) med efterföljande journalföring. Här kunde man ta mer plats under konsultationen med patienterna och läkarna rynkade sällan på pannan om man fick för sig att ställa en dum fråga till patienten.
På mottagning kunde man se patienter med bland annat schizofreni, depression, bipolaritet men även sömnstörningar. Det var skönt att se patienterna när de var välmedicinerade och kom på återbesök som kontrast till de inlagda som ofta befann sig i ett besvärande skede. Det gav hopp om att man kan leva ett någorlunda vanligt liv med en schizofrenidiagnos. Emellanåt kom patienter som oftast inte hade någon psykiatrisk sjukdom i botten men som led av sömnstörningar. Jag tycker det var intressant att följa en psykiater handlägga en sådan patient och jag tror att det kan leda till att man fångar upp och behandlar en del besvär som en "somatisk läkare" inte hade gjort. 
Jag observerade även patienter undergå ECT-behandling under några morgnar. Det var kul att ha sett men det var verkligen inte så dramatiskt och lärorikt som man tror att det ska vara.
Under en operation med koldioxidlaser.

Språk och kultur

Belgien är tvåspråkigt, vilket gör landet otroligt intressant. Den södra delen är fransktalande och påminner mycket om Frankrike medan man talar flamländska (dialekt av holländska) i den norra delen. Bryssel är fransktalande även om det officiellt är tvåspråkigt. Ett tips är att resa runt i Belgien. Avstånden är korta och närliggande platser kan skilja sig rätt mycket med avseende på kultur och språk. 
Jag åkte som sagt redan på ett utbyte till Paris termin 6 och kunde därför känna mig rätt lugn med språket denna gång (till skillnad från när jag bodde i Paris). Belgare är hjälpsamma och vana vid att man inte alltid kan varandras språk och de flesta talar engelska rätt bra. 
I överlag tycker jag Belgien och Bryssel är fantastiskt. En lagom blandning av fransk finkultur och flamländsk organisering. Människorna är generellt rätt avslappnade och har lite åsikter om vad andra gör och hur andra beter sig. Det är nog därför som jag skulle hävda att Bryssel inte bara är Europas huvudstad utan även "the Capital of Eurotrash". Gå på någon galen belgisk nattklubb så får du se vad jag menar!
Pommes frites från en kiosk dit Angela Merkel brukar gå för att äta pommes.

Fritid och sociala aktivteter

På både campus Solbosch och Erasme finns det gym och tillgång till träningspass. Gymkortet kostar 50 euro per år men om man stannar mindre än ett halvår så kan man få det för 35 euro. Öppettiderna på gymmet är inte de bästa men för priset är det OK. Det finns en Erasmus-sida på Facebook som anordnar en hel del insparksfester. Kvaliteten var sådär på dessa fester men man kunde helt klart lära känna kul folk. I överlag tycker jag det var lätt att lära känna folk och jag skulle hävda att jag har fler vänner i Bryssel än vad jag har i Stockholm. 
Med några andra utbytesstudenter.

Sammanfattning

Min termin i Bryssel var den bästa hittills! Jag lärde känna fantastiska vänner, var på galna fester och åt god mat och choklad i en hel termin (och ja, jag lärde mig lite medicin också). Dessutom har jag fått ett Erasmusbidrag för att få erfara allt detta. Det finns alltså så lite att förlora och så mycket att vinna. Åk!