Reserapport - KI-student
Studentkliniken på Radboud Universitet
Lärosäte: Radboud Universiteit
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Malin Backman
E-postadress: malin.backman.1@stud.ki.se

Innan avresa

Att jag skulle åka på ERASMUS under mina studier var självklart för mig då jag vet hur roligt det är att vara utbytesstudent efter att ha gjort ett år utomlands under gymnasiet. Detta betydde att jag tidigt började engagera mig i kåren samt tog planeringen av mina patientbehandlingar på stort allvar. Själva ansökan om ERAMUS-utbyte var inte svår att göra, gäller bara att få tummen ut.

 

Jag fick en plats på Radboud Universitet i Nijmegen, Nederländerna. Det visade sig även att jag skulle vara ensam student från Stockholm.

 

Innan avfärd var det många papper som skulle fyllas i och skickas till universitetet samt intyg på vaccinationer + antikroppar mot hepatit. Intyg och tester kan göras på cityakuten och de måste man betala för själv.

 

Kommunikationen med utbyteskoordinatorn i Nijmegen gick utan problem. De var oftast väldigt snabba med att svara på frågor.

Ankomst och registrering

Jag flög till Amsterdam med SAS och tog sedan tåget från flygplatsen till Nijmegen. Mycket bekvämt (förutom att tågen här är ungefär lika pålitliga som SJ) och gick snabbt. Tåg är bästa färdmedlet förutom cykel, vill säga. Men för att ta sig fram kollektivt behöver en ett ”OV-chipkaart”. Kortet kan köpas på alla större tågstationer för 7,50€ och sedan laddas med egenvald summa pengar. Resan från Amsterdam Airport till Nijmegen kostar ca 20€. En bussresa inom Nijmegen kostar ca 1,50€.

 

Jag anlände 3 dagar innan första schemalagda aktiviteten, det räckte gott och väl. Första som behövdes göra var att registrera sig hos internationella kontoret. Därefter var det introduktion med den odontologiska fakulteten och de personerna som var ansvariga för oss tre utbytesstudenter som startade samtidigt. Under denna introduktion fick vi även 2 faddrar tilldelade.

 

Första veckan var väldigt lugn. Mest skulle praktiska saker som skåp, passerkort och rundtur på kliniken ordnas. Veckan avslutades med en skriftligt hygientest.

Ekonomi

Jag hade sparat undan pengar innan utbytet då jag bland annat visste att jag inte ville bo i studentkorridor samt att jag under tiden här skulle resa en del. Dessa sparpengar plus CSN och ERASMUS-stipendiet räckte bra. Nijmegen är en studentstad vilket gör att många saker är lite billigare än i resten av landet, men annars är prisläget som i Sverige. Förutom ölen då. Mycket billigare.

 

Jag köpte även en cykel som jag efter 3 månader sålde tillbaka för en liten förlust. Helt klart värt det. Cykeln var min käraste ägodel under mina tre månader. 

Boende

Universitetet erbjuder studentboende genom något som kallas för SSSH. Dock hade jag oturen att bara bli erbjuden rum i det ökända Hoogeveldt. Efter att ha läst mycket negativt om Hoogeveldt valde jag att hitta eget boende. Hittade ett superbra rum genom Airbnb och bodde då med en Nederländsk kvinna och hennes katter för ca 500€ i månaden. Denna lösning var perfekt för att jag slapp ta med mig lakan, handdukar etc.

 

Jag kan dock tipsa om det nybyggda Thalia som ligger i centrala Nijmegen.

 

Studier allmänt

Tandläkarutbildningen i Nederländerna är 6 år och studenterna får vid examen en master. På Radboud Universitet börjar studenterna väldigt tidigt med pre-klin och sedan med klinik. De har även en mycket tydligare uppdelning av olika kliniska kurser, jämfört med hur det fungerar i Sverige.

 

Varje pass (FM eller EM) börjar med en presentation där en behandlingsplan diskuteras fram eller ett patientfall och färdig behandling utvärderas. Dessa presentationer gjordes endast på holländska under min tid på universitetet. Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Innan jag åkte ner fick jag en lista med kurser som kunde läsas. Då man ska läsa ett visst antal credits behövde jag ta alla föreslagna kurser samt lägga till pedodonti och ortodonti.

 

PRE-KLIN – FUNCTION 2 & 3

Vecka 2 och 3 på utbytet var endast pre-kliniska och avslutades med ett praktiskt prov. Detta var för att vi skulle lära oss de nya materialen samt en möjlighet för lärarna att utvärdera våra kunskaper. Vi lärde oss inget nytt under denna tid utan satt på pre-klin och preppade. Fredagen på vecka 3 var provet, som bestod av att göra en preparation för en klass II fyllning samt göra en kompositfyllning.

 

iTEAM

Är en kurs som de nederländska studenterna har under sitt sista år. Alla tandläkare har en tandhygienist som de samarbetar med. Under denna kurs gör de alla typer av behandlingar. Det handlar endast om att samla ihop tillräckligt med timmar för att bli godkänd. Här gjorde jag undersökningar. Hade iTEAM 4 pass i veckan.

 

RECONSTRUCTIVE DENTISTRY

Under sitt femte och sjätte år följer studenterna en profil. Den profil som jag fick följa innefattar protetik (protetik på implantat, estetisk protetik, kron- och bro) och endo. Denna kurs gick en heldag i veckan och jag fick endast assistera.

 

POLICLINIC

Mer som akuttandvård och även där jag fick göra mest. Blev smärtutredningar, frakturerade fyllningar, tappade provisorium, slipning av proteser. Patienterna blev utdelade vid passets början. Ibland fanns det mycket att göra, ibland ingenting.

 

PEDIATRIC DENTISTRY

Vid två tillfällen hade jag PED. Fanns ingen möjlighet att själv behandla barn utan fick endast kolla på, då de redan jobbade i par.

 

ORTHODONTICS

Då ingen klinisk undervisning sker på universitet i Nijmegen, utan är del av en profil i en annan stad, så fanns ingen möjlighet att delta i den undervisningen. Jag fick däremot auskultera hos specialistutbildningen för ortodonti tre halvdagar. Väldigt intressant då de till 99% gjorde fastsittande tandställningar.

 

FUNCTION 6

Egentligen en kurs där studenterna göra blandade typer av behandlingar. Jag gjorde endast undersökningar. 

Språk och kultur

Holländarna är väldigt duktiga på engelska. Detta gäller både studenterna/lärarna men även patienterna. Dock hjälpte det mycket att jag talar tyska för att förstå journaler.

 

Kulturen är väldigt lik den svenska. Dock är Nijmegen en utpräglad studentstad. Detta betyder att det varje torsdag är studentpub i tandläkarbyggnaden och det finns ett stort utbud av fester och aktiviteter anpassade för en studentbudget.


Jag blev varnad om att holländarna är väldigt direkta. Detta var dock ingeting som jag upplevde som annorlunda eller störande under min tid.  

Fritid och sociala aktivteter

Som tidigare nämnt är Nijmegen en studentstad med studentkultur. Mycket festande och öldrickande. Varje torsdag är Dappen (tandläkarstudenternas studentpub) öppen. Det finns även många restauranger som har studentanpassade erbjudanden.

 

Att gå ut i Nijmegen är väldigt annorlunda jämfört med Stockholm. Så packa med ett par ”öl-drickar-skor” som du inte tycker om så mycket.

 

Radboud har en väldigt stor sportanläggning som man får tillgång till för ett väldigt förmånligt pris. Där kan man träna i gymmet eller gå på pass som lätt bokas genom en app.

 

Jag hade turen att få två riktigt bra faddrar som bjöd med mig på olika aktiviteter. Men studenterna är väldigt sociala, det gäller bara att fråga om någon vill hitta på något. Dessutom är det väldigt lätt att resa med tåg i Nederländerna, så passa på när det finns tid över. Universitetet har emellanåt erbjudanden på utflykter. Men hugg biljetterna snabbt, de är populära. 

Ölprovning på Nijmegens egna bryggeri

Sammanfattning

Trots att jag inte har fått göra så mycket kliniskt (förutom undersökningar) så är jag väldigt glad att jag åkte. Det har varit en rolig upplevelse och jag har träffat människor som jag absolut kommer hålla kontakten med. Att lära känna ett nytt land och dess kultur under 3 månader är absolut värt den tid jag har behövt lägga på att plugga för tentorna hemma. Nijmegen är en stad med ett utbud som passar alla typer av människor.