Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Newcastle
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17

Innan avresa

Pass

Passet bör vara giltigt i minst 6 månader efter planerad hemkomst.

Visum

Visum till Australien söks online och i visumansökan ingår en obligatorisk hälsoundersökning.  Hälsoundersökningen genomförde jag på Sibyllekliniken i Stockholm.

Flygresa

Jag rekommenderar att flyga till Sydney och därefter ta tåg vidare till Newcastle. Tågresan Newcastle-Sydney tar 2.5-3 timmar.  

Packning

Vid ankomst i januari är det sommar i Australien och temperaturen i Newcastle kan vara 40˚C och över. Vid kursslut i mitten av juni är det vinter och temperaturen varierar mellan ca 5-20 C med de lägre temperaturerna nattetid. Dessutom har inte alla hus värmeförsörjning. Därav är min rekommendation att packa både sommar- och höst/vinterkläder. Under de kliniska placeringarna på sjukhuset har man för det mesta på sig egna kläder och man förväntas klä sig aningen uppklätt och ha slutna skor. Sneakers anses oformellt men går bra om de är diskreta. Kurslitteratur inkluderar Essential Obstetrics and gynaecology  av Symonds och Illustrated textbook of paediatrics av Lissauer. Ett annat tips är att ta med sig några typiskt svenska presenter att ge bort till vänner.

Övrigt

-Värduniversitetet kräver en del dokument vid ankomst för att du ska kunna påbörja dina kliniska placeringar. Dessa inkluderar bland annat följande: Vaccinationsintyg (detaljer om vilka vaccin fås via mejl), svenskt belastningsregister utdrag på engelska och australiensiskt polisregisterutdrag (även om du aldrig besökt Australien tidigare).

-Innan avresa vill T10 kursledningen ha ett möte med de avresande studenterna till University of Newcastle för att diskutera utbytet.

-Under utbytet förväntar KI att man skriver loggbok över vad man gör på sina kliniska placeringar samt får en ”assessment form” ifylld för respektive kurs.

Ankomst och registrering

Värduniversitetet rekommenderar att man ankommer 1 veckan innan kursstart för ”orientation”. Detta hann jag dock inte med då jag valde att göra T9 tentan som var 3 dagar innan kursstart i Australien. Första kursdagen mötte kursadministratören oss utbytesstudenter och visade oss runt på sjukhuset John Hunter Hospital. Första veckan var det mycket att göra med obligatoriska föreläsningar, införskaffande av student ID etc. Kursregistrering görs online och information om detta fås via mejl innan kursstart.

Ekonomi

Utgifter

-Visumansökan kostade ca 3500 SEK och hälsoundersökningen till visumansökningen kostade ytterligare ca 4500 SEK.

-Vaccinationskostnad varierar beroende på tidigare vaccinationer .

-Flygbiljettskostand varierar stort men när jag bokade låg priserna mellan 12000-18000 SEK för tur och retur biljetter. Jag rekommenderar att boka tur och retur flygbiljett (ev. med ombokningsbart flygdatum) då detta vanligtvis är mycket billigare än att boka 2 enkelbiljetter.

-Boendekostnad varierar beroende på var du bor och hur hög standard du vill ha. Många utbytesstudenter väljer att bo i citycenter av Newcastle där hyran brukar ligga mellan 160-250 AUD/vecka. Dessutom brukar en deposition på några tusenlappar tillkomma.

Inkomster

-CSN merkostnadslån

-Stipendium

Boende

Jag och min KI kursare kom via slumpen i kontakt med en tjej som studerar året över oss på läkarprogrammet på University of Newcastle. I huset hon bodde hade hon ett ledigt rum som jag hyrde under hela utbytet samt delade de två första veckorna med min KI kursare. Ett annat alternativ är att bo på hostel i början av utbytet och titta på lägenheter/rum väl på plats. Några länkar som kan vara användbara i boendesökandet inkluderar följande:

easyroomate.com.au

domain.com.au

gumtree.com.au

Ytterligare ett förslag är att kontakta australiensiska kursare och fråga dem om boendetips. Inte allt för sällan känner de någon som har ett ledigt rum.

Studier allmänt

Läkarutbildningen i Newcastle är väldigt annorlunda ifrån KI:s. I Newcastle är det mycket fokus på självinlärning och det är i högre grad studenternas eget ansvar att se till att tillgodogöra sig den kunskap som förväntas. Dessutom upplevde jag att det var mycket tydligare hierarkiska strukturer inom den australiensiska sjukvården jämförelsevis med den svenska och att man som student oftare blir ”put on the spot” och utfrågad. Trots detta var majoriteten av handledarna mycket trevliga och man lärde sig mycket.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI

Terminsupplägget under utbytesterminen var följande: ”Common week” (1 vecka), Rotation 1 (6 veckor), Rotation 2 (6 veckor), Rotation 3 (6 veckor), ”Review week” (1 vecka) och egen inläsningstid (1 vecka). ”Common week” består av en obligatorisk föreläsningsvecka för samtliga som läser kursen. Klassen indelas i 3 grupper varav en grupp börjar med gyn/obstetrik kursen, en annan börjar med pediatrik kursen och den tredje grupper börjar med självvalda kurser/semester, vardera rotation på respektive 6 veckor. Under gyn/obsterik och pediatrik kurserna har man PBL seminarium som man förväntas vara förberedda till varje vecka. I tillägg förväntas man hålla 1 powerpoint presentation på ca 30 minuter om bestämt tema under respektive kurs (1 för gyn/obstetrik och 1 för pediatrik). Under självvalda kurser/semester rotationen har man 2 självvalda kurser på 2 veckor vardera samt 2 veckors semester. Examinationen består av en praktisk OSCE examination samt en skriftlig ”multiple choice” tenta. I tillägg ska man lämna in en portfolio med diverse inlämningsuppgifter och formulär (information om detta finns i kursboken samt fås under första kursveckan).

Språk och kultur

Jag upplevde den australienska kulturen som väldigt ”laid back”. Det var lätt att ta kontakt med klasskamrater och alla var otroligt snälla och hjälpsamma. Den australienska engelskan var lite klurig att förstå till en början, särskilt på sjukhuset där en hel del förkortningar användes. Dock kom man snabbt in i det. 

Fritid och sociala aktivteter

I Newcastle är sol, bad och surfing populära aktiviteter. Utöver detta finns det en trevlig promenad som heter ”Anzac walk” samt ett naturreservatområde som heter ”Glenrock nature reserve” som är trevliga att besöka. Det finns dessutom en hel del trevliga restauranger och kaféer.  

Under den 2 veckors långa semestern under kursen åkte jag och min svenska KI kursare till Alice springs och åkte därifrån på en gruppresa med reseföretaget g-adventures ner till Melbourne. Jag var otroligt nöjd med resan som inkluderade höjdpunkter såsom Uluru och Great ocean road.

Efter utbytet stannade jag kvar i Australien i en månad och reste på östkusten, vilket också var otroligt vackert och roligt.

Sammanfattning

Innan avresa samt under de 2 första veckorna i Newcastle upplevde jag att det var mycket pappersarbete och mycket som måste fixas. Trots detta och stor frustation många gånger på grund av otydlig information, skulle jag inte tveka att göra utbytet igen. Jag har haft otroligt roligt, lärt mig massvis samt fått vänner och minnen för livet.