Reserapport - KI-student
Min första dag i Leiden. Bild tagen vid Botermarkt den 31/1 2017
Lärosäte: Universiteit Leiden
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 16/17
Namn: Andrea Olofsson
E-postadress: andreaolofsson94@gmail.com

Innan avresa

Denna reserapport består av information om mitt studieutbyte till Leiden University (LU), i Nederländerna våren 2017, dit jag åkte i samband med mina psykologistudier på Karolinska Institutet (KI). Det är första gången ett psykologutbyte till LU, i Leiden, har erbjudits från KI. Därför har jag fått pröva mig fram själv, men fått stöd från både KI och LU, som svarat på mina frågor och assisterat mig. Informationen om utbytesstudier och universitet var tydlig från början. Jag valde att åka till Leiden för att få mer internationell erfarenhet, knyta nya kontakter och för att prova någonting nytt. Jag ville även upptäcka Nederländerna som land och studera på ett universitet som är väl renommerad och forskningsinriktad. LU är Nederländernas äldsta universitet och har ett stort utbud för psykologistudier och ett positivt rykte från andra utbytesstudenter. 


Följande steg förklarar mina förberedelser inför utresan. 


Våren 2016 

1) På KI informerar ordförande för psykologprogrammets internationella kommittée (PINK) och KI's internationella handläggare om vilka utbyten som finns tillgängliga och om ansökningsprocessen till KI 

2) Ansökan till KI, 15 maj 

a. Biforgar: Ansökningsblankett (elektroniskt), CV, studiemeritförteckning och motiverande brev 


Sommar 2016 

Besked: Godkännande från KI 


Hösten 2016 

1) Ansökan till Leiden University, 15 oktober 

a. Skapar konto på LU's ansökningssida för utbytesstudenter

b. Fyller i informationen 

c. Bifogar: Valid passport, Official transcripts, Home university student ID och Nomination form 


Besked (ca 1-2 veckor senare): Godkännande från LU 

- Bifogat fanns ett Acceptance form som ska fyllas i och skickas tillbaka. Vill man ansöka om boende via LU fyller man i det i formuläret. SEA Housing skickar därefter ut ett separat mail, med information om boende.


2) Ansökning om stipendier 

a. Innan avfärd ansökte jag om Medicinska Föreningens (MF) stipendie för utbytesstudier. Det stipendiet kan delas ut till medlemmar i MF och man kan få upp till 3 000 kr. Då jag hade varit styrelseledamot för MF samma år, fick jag tyvärr inte stipendiet, men för aktiva inom kåren är detta rekommenderat att söka. 


Våren 2017 

1) Förberedande möte, med den internationella handläggaren 

2) Utfördande av Erasmus+ Online Linguistic Support (OLS) språkbedömnings test (ca 60 min) 

3) Utbetalning av Erasmus Stipendiet på 11 844kr (80% av den totala utbetalning) 

4) Den pågående kursen Arbets- och organisationspsykologi 2 avslutades från KI med kompletteringsuppgifter, ett Skype möte och grupparbete med en skriftlig rapport på distans 

a. Rekommenderat är att påbörja grupparbetet av kursen tidigt, och därmed besöka en organisation och påbörja rapportskrivandet innan eller i och med avfärd. Då utbytesstudenterna som åker till Australien också åker tidigare, grupperades vi tillsammans. 


Innan man kommer till Leiden är det bra om man har; 

  • Sitt studentnummer (tex s1972453) 
  • Ansökt om ett Leiden University card 
  • Skapat en inloggning för LU portalen uSIS (likt ladok): Används för att skriva in sig på kurser och tentamen, samt för att se sina betyg 
  • Skapat en inloggning för LU portalen Blackboard (likt pingpong): Används som LU's kommunikativa plattform, där man kan ta del av information och webbföreläsningar 
  • Skapa en inloggning för Umail (LU’s mail): Kan koppla den till vanlig mail (rekommenderas) 
  • Bokat ett möte med Gemeente i Leiden (Stadshuset för inskrivning): Om man stannar i Leiden i mer än 3 månader ska detta göras. Väntetiderna för ett möte är ofta ca 1 månad. Födelsebevis behövs för inskrivingen.  

Ankomst och registrering

Terminen i Leiden startade den 1/2 2017, och min första kurs började dagen därpå. Jag kom dit två dagar innan min kurs började, och det gav mig tid att hämta mina nycklar från SEA Housing på Plexus och orientera mig. 


När man kommer till Leiden är det bra att ordna med bibliotekskort och inloggning till LU portalerna: Blackboard och uSIS. Detta är viktigt för att få tillgång till kursinformation, biblioteket och skrivare, samt för att anmäla sig till tentamen och kurser. Man kan vända sig till både LU biblioteket och byggnaden för internationella studenter, Plexus, för att få assistans på plats. Information om inloggning till portalerna ska komma via mail innan ankomst. Vid ankomst är det bra att ha sitt studentnummer tillhands då det används för inloggning till portalerna och inskrivningar, och därför kan efterfrågas. 


Bor man i Leiden i mer än 3 månader så bör man registrera sig i staden. Detta kan man göra genom att boka ett möte via Leidens Gemeentes hemsida eller via telefon. Väntetiden för ett möte är ca en månad, och därför rekommenderar jag att boka mötet innan avfärd. Viktigt att ta med sig till det mötet är pass och födelsebevis (med stämpel och intyg som även inkluderar information om föräldrar). 


Veckan innan terminsstart erbjuder LU internationella studenter på en introduktionsvecka vid namn OWL (Orientation Week in Leiden). OWL kan vara ett bra sätt att få nya kontakter och att lära känna staden. Jag kunde dock inte medverka då kursen Arbets- och organisationspsykologi 2 på KI inte hade avslutats. Istället kom jag veckan efter, och blev integrerad med de internationella studenterna genom att engagera mig i LU’s internationella grupp, ISN. ISN anordnar rundvandringar i bland annat Leiden, Hague och Rotterdam, samt middagar och andra arrangemang. Varje vardag är det också olika event i deras samlingsrum. På måndagar arrangerar ISN brädspelsklubb, på torsdagar filmklubb och på fredagar musikklubb. Under våren anordnade de även resor till Keukenhof (tulpanfält) och under Kingsday arrangerade de båtresor i Amsterdam. ISN skapar även buddy groups, vilket är grupper av internationella studenter som ofta leds av en nederländsk student och som möts för att umgås och knyta nya kontakter. ISN har både en egen hemsida, och är aktiva på facebook, och det är där man kan få mer information och anmäla sig till olika grupper. Jag rekommenderar att man kollar upp denna grupp när man ankommer till Leiden (om inte tidigare), för att lättare integrera sig och lära sig mer om Leiden och Nederländerna.


Jag blev rekommenderad att köpa en cykel redan under min första dag i Leiden. Man brukar säga att med cykeln tar det inte mer än 15 minuter att ta sig från ena sidan till den andra i Leiden. Även fast att man bor centralt i Leiden och bara stannar där i några månader, blir det smidigare och snabbare att ta sig runt med cykel. Jag köpte min cykel i början av min vistelse, och rekommenderar andra att också köpa en cykel om man ska bo och studera i Leiden. 

Ekonomi

Priserna i Nederländerna skiljer sig inte markant från Sverige. Generellt sätt är det lite billigare, speciellt på barer. 


Har man ett Mastercard och Visa kreditkort kan man stöta på problem i vissa affärer som inte tar dessa. Därför tog jag ofta ut pengar för att ha kontanter. Det kan vara bra att se över sin banks kostnader för att ta ut pengar utomlands. Man kan även ansöka om ett Nederländskt bankkort, men då behöver man registrera sig i Leiden. 


Det finns många olika mataffärskedjor i Leiden. Jag bodde nära Albert Heijn, vilket är en mer exklusiv kedja med priser likt Sveriges. Budget alternativ är Jumbo, Hoogvliet och Dirk. 


I Leiden har alla cyklar, och även fast att det går snabbt att ta sig utan cykel, är det verkligen värt att köpa en, då det är det bästa sättet att ta sig runt. En cykel kan man hitta på facebooks köp-och säljsidor Leiden Housing eller Leiden- Buy/ Sale/ Exchange. En bra cykel kan man få för 50-100 EUR. Vid avfärd kan man sedan sälja cykeln. Jag köpte min cykel för 80 EUR och sålde den för 60 EUR innan jag åkte. Jag sålde min cykel i juni, och kan tänka mig att man skulle få mer för den om man istället sålde den i augusti då fler utbytesstudenter ankommer till Leiden.


Under utbytesterminen klarade jag mig bra på Erasmus stipendiet och CSN (bidrag+lån), samt vissa besparingar från tidigare. Jag spenderade mer pengar första månaden, med startkostnader för en cykel och mat. Mina största utgifter var de resor jag gjorde runt om i landet och hyran.

Boende

Det kan vara svårt att få boende i Leiden, då efterfrågan är stor. Däremot finns det många alternativ. Man kan antingen söka efter boende själv eller via LU. 


Jag sökte boende via LU's SEA Housing. Fördelen med att vända sig till dem är att det går relativt enkelt att få en bostad, men nackdelen är att det kostar mer. För att söka boende hos SEA Housing kan man besvara det mail som man får skickat till sig efter ansökan till LU. För att de ska hitta ett boende, måste man först betala en avgift på 350 EUR och sen får man fylla i en blankett med önskemål om bostad. Ytterligare kostnader för SEA Housing är 150 EUR för att skriva på kontraktet och 500 EUR i deposition, samt 50 EUR för sängkläder. Viktigt att tillägga är att man inte är garanterad boende hos SEA Housing, även fast att man betalat den första avgiften. Man har rätt till att få tillbaka pengarna om man inte har fått något anbud om boende, men för att få ett boende som man vill ha, är det bra att ansöka hos dem i god tid (efter antagningen från LU).


Några alternativ för studentboende (från ca 350 EUR/ månad) i Leiden är: 

Smaaragdlaan ligger ca 10 minuters cykelavstånd från centralen, men nära skolans gym. Här finns många delade rum för två personer. 

Hugo de Grootstraat ligger nära biblioteket i en fin byggnad. Här finns det många enkelrum med gemensamt kök och toalett. 

Hooigracht/Kloosterpoort/ Middelgracht, är en gammal stor byggnad lokaliserat i Leidens innerstad. Här finns många mindre lägenheter (1:or) för en person. 


Jag sökte boende i Hooigracht/Kloosterpoort/ Middelgracht och fick tidigt ett erbjudande och information om en enrumslägenhet i Kloosterpoort. Jag hade fem dagar på mig att acceptera boendet, och därefter fick jag boka in ett möte för att skriva på kontraktet för boendet (vilket sträckte sig i 6 månader) och hämta nycklarna. Då tiderna för detta möte är begränsat till några få timmar varje dag, rekommenderar jag att se över mötestiderna innan man bokar ett flyg så att man kan få nycklarna till boendet samma dag som man ankommer. 


Kontraktet för SEA Housing sträckte sig till den 15 augusti. Planerar man att åka hem tidigare kan man ansöka om en tidig uppsägning (”early termination”). Detta innebär att SEA Housing söker efter en internationell student som kan ta över kontraktet. Man kan även göra detta själv, men det är svårt då de har strikta regler över vem som kan ta över kontraktet. Bra att veta är att detta inte alltid går igenom och då får man betala till kontraktets slut. Det är dock bra att ansöka, om man planerar att lämna Leiden tidigare. Ju tidigare man ansöker desto mer tenderar de även att prioritera uppsägningen. 


Har man hyrt boende från SEA Housing måste man ansöka om att få tillbaka sin deposition på 500 EUR. Detta ska inte glömmas! Om man stannat i mindre än 7 månader har man också rätt att få tillbaka 100 EUR av de 350 EUR som man betalat till SEA Housing


Jag betalade 670 EUR i månaden (inklusive internet, el och vatten) för mitt boende i Kloosterpoort. Från lägeheten kunde man gå till mataffärer, centrum och centralstationen på 5-15 minuter, samt cykla till campus på 6-10 minuter. Boendet var rent och relativt stort. Jag hade högt i tak, utsikt över innegården, ett litet badrum och kokvrå med utrustning för en person, samt ett rum med säng, skrivbord och garderob. För att få tillgång till internet måste man antingen ta med sig eller köpa en sladd eller router. 


Även fast att jag var nöjd med mitt studentboende, så var det ett dyrt alternativ (speciellt om man har en dyr hyra och måste betala hela sommaren), och därför rekommenderas att försöka söka boende på egen hand, för att spara pengar. Man kan till exempel hitta många olika boenden på facebooksidorna Leiden Housing, Rooms/ Housing & Furniture Leiden University eller Student Housing Leiden. Där cirkulerar det ständigt olika annonser om boendealternativ till bra priser, där man slipper betala ytterligare kostnader för kontraktsskrivning och för tjänsten att söka boende. Däremot kan det ta lite tid i början, men i längden tjärnar man på det. 


Jag rekommenderar boende i Leiden, istället för boende längre bort. Har man dock svårt med att hitta boende där kan grannstaden Haag vara ett alternativ, som bara ligger 15 minuter bort med tåg. 


Det kan även vara bra att nämna Leidens sopsystem. I Leiden måste man ha ett speciellt containerpass för att slänga skräp. Detta kort kan finnas i det boende man hyr, och gäller för en specifik sopstation. Kortet kan även komma med post, vilket man då bör hålla utkik efter då det kommer att komma till användning. Om man inte får kortet kan man besöka stadshusets hemsida.

Studier allmänt

LU är Nederländernas äldsta universitet och har hög standard. Det fanns en bra kommunikation mellan de kursansvariga och studenterna. Till exempel, fick man snabbt svar via mail och de visade en öppen inställning att vilja lyssna på studenterna. Jag tyckte även att föreläsningarna på LU höll en bra kvalitet, likt KI föreläsningarna. Detta då informationen baserades mycket på forskningsstudier och forskningsresultat, samt hölls av personer som arbetade specifikt inom de områden de föreläste om. 


Till skillnad från KI hölls färre föreläsningar (ca en föreläsning i veckan per kurs) på LU. Detta gjorde att man kunde vara mer flexibel i sitt studerande men även att man fick mer ansvar. Denna typ av studier passade mig bra, men det kräver disciplin, vilket kan vara extra svårt när man är på utbyte och har höga ambitioner i studier men också socialt. 


Universitetet erbjöd mång olika platser att studera, antingen tyst på biblioteken eller för mer öppna samtal på LU’s olika fakulteter. Jag spenderade mycket tid på LU’s huvudbibliotek, då jag tyckte att de hade en lugn atmosfär och mycket plats (vid tentaplugg var man dock tvungen att komma innan 10-tiden för att få en plats). 


Alla föreläsningar som hölls på LU spelades in, i form av ljud tillsammans med PowerPoint, och lades därefter upp på Blackboard. Detta tyckte jag var mycket bra, och är någonting som jag skulle uppskatta även på KI. Jag gick på alla föreläsningar under mitt utbyte, men kollade även på alla webbföreläsningar för genomgång till tentamen, vilket gör dem bra för repetition. 


Anmälningsprocessen till tentamen är en viktig skillnad att känna till. Viktigt att ha i åtanke är att man alltid måste anmäla sig till alla tentamen, även för ordinarie. Det gör man på uSIS mellan 100-10 dagar innan tentamen. Ett tips är att göra det vid ankomsten. Studenterna, på LU, har även ansvaret för att skriva in sig på kurserna för att ta del av kursinformationen. 


Vid tentamen tillfällerna fanns det även vissa skillnader. På LU blir man tilldelad en specifik plats, när man skriver sin tentamen, som man måste hitta. Detta förvånade mig lite i början, och det tog lite tid innan jag hittade rätt, men det fungerade bättre vid andra tentamen. Vid tentamen fanns även en kursutvärdering på plats vilket man fyllde i efter provet. 


Resultatet för tentamen ser man på uSIS och man får även ett mail skickat till sig (därför är det bra att koppla skolmailen till sin egen mail så man ser det). Betygsystemet i Nederländerna skiljer sig från det svenska. De har en skala från 1-10 där 6 och högre innebär godkänt. Resultaten avrundas även upp, så om man har 5.5 poäng på provet så är det slutliga betyget 6, vilket betyder att man har fått godkänt. 


LU campus är väldigt utspritt runt om i staden. Bra att känna till är var Plexus, LU Library, University Sport Center (USC) och föreläsningssalarna (information om plats finns på kursens Syllabus) är lokaliserade. Huvudbyggnaden för psykologi, vid namn Faculty of Social and Behavioral science (FSW), ligger nära tågstationen. Det är i FSW byggnaden som många av psykologiföreläsningar hålls och där LU's internationella handläggare för psykologstudier har sitt kontor ("drop in" tider för möte med handläggaren är på torsdagar mellan kl 10.30-11.30).

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

I Leiden erbjuds flertal kurser på 5 ECT. ECT syftar till European Credit Transfer and Accumulation System, och motsvarar den poäng man får för avklarad kurs. Det mottagande universitetet vill att man ska läsa minst 20 ECT. Då den valbara kursen bestod av 22.5 ECT, togs ett gemensamt beslut (mellan de internationella handläggarna för psykologstudier på hem- och borta universiteten) om att 15 ECT skulle läsas på LU och 7.5 ECT på distans från KI. 


Upplägget på kurserna var lik det på KI. Information fanns på universitetets studentportal och där skickade kursansvarig ut information. Föreläsningarna hölls i olika salar (beroende på kurs) och föreläsarna använde PowerPoints, som för det mesta var väldigt tydliga och enkla att följa. Presentationerna lades upp på Blackboard efter föreläsningarna. Som tidigare nämnts baserades det mer på egen inläsning och mindre tid lades på föreläsningar. Jag tyckte att kurserna höll en bra standard och även fast att kurserna skiljde sig åt lyfte de intressanta ämnen som inte riktigt erbjuds på psykologprogrammet på KI. 


Kurserna bestod av sju till åtta föreläsningar, som vardera var två timmar långa. Varje kurs hade en föreläsning varje vecka och de avslutades med en tentamen under den nionde veckan. Tentamen för alla kurser, var också två timmar långa, och bestod av antingen flervalsfrågor och öppna frågor eller essäfrågor. 


Alla kurser som jag deltog i var på engelska, och hölls antingen i Lipsus byggnaden eller på FSW. Tentamerna hölls i USC. 


Mina kurser på LU sträckte sig från den 2/2-8/6 2017. Terminen var uppdelad i två olika block: Block IV (2/2-28/3) och Block V (11/4-8/6). Under mitt utbyte läste jag kurserna Culture and Diversity at Work, The Adolescent Brain och Psychology of Advertisment på LU och kursen Klinisk Forensisk Psykologi på distans från KI.

Culture and Diversity at Work 

Den första kursen som jag läste i Block IV var Culture and Diversity at Work (5 ECT). Denna kurs hade åtta föreläsningar, varav den sista var en sammanfattning om kursen, och hölls av en professor inom området. Utöver föreläsningarna förväntades man, varje vecka, att läsa två till tre artiklar, som fanns tillgängliga på Blackboard. Denna kurs fokuserade på mångfald och ojämlikheter, och tog upp exempel på arbetsmarknaden, med fokus både internationellt och nationellt. Kurslitteraturen var relevant och man fick en bra överblick över hur det ser ut på arbetsmarknaden. Efter fyra veckor in på kursen gavs ett midtest med exempeltentafrågor som var relevanta till tentamen. Tentamen bestod av både information från föreläsningarna och litteraturen. Jag läste kurslitteraturen, och mycket av det kom även på tentamen. Tentamen för denna kurs bestod av 40 flervalsfrågor och fem öppna frågor. 


Kursen kändes även relevant då jag innan ankomst hade läst två kurser om Arbets- och organisationspsykologi, på KI. Kursen innehöll många bra exempel på skillnader på arbetsplatser samt länder emellan. Det jag tyckte var mest intressant var diskussioner kring ”solos” och ”tokens” på arbetsplatsen samt könsskillnader. 

The Adolescent Brain 

Under Block V läste jag en kurs kallad The Adolescent Brain (5 ECT) som bestod av sju föreläsningar och en tentamen med sju essäfrågor. Kursen handlade om hjärnan under ungdomsåren, och tog upp den sociala hjärnan, beslutsfattning, hormonella förändringar, emotioner, själv-koncept och problembeteenden. Till varje föreläsning fanns artiklar som skulle läsas. Många av artiklarna togs upp under föreläsningen, men inte alla. De kompletterade varandra och gjorde att man fick en bra överblick av ungdomars utveckling och de kändes väl genomtänkta. Föreläsningarna bestod av olika föreläsare som forskade inom området och som föreläste om sina specialområden. På tentamen skulle man integrera den information som man fått från föreläsningarna och artiklarna, likt den tentamen från kursen Preklinisk integration (T5) på KI. 


Jag tyckte att denna kurs var väldigt bra. Även fast att jag hade bra kunskaper om hjärnan från tidigare kurser, fick jag mer information om den sociala hjärnan och utveckling i ungdomen, vilket vi inte läst specifikt om tidigare. 

Psychology of Advertisement 

Psychology of Advertisement (5 ECT) var den andra kursen som jag läste under Block V. Kursen bestod också av sju stycken föreläsningar och en tentamen med 40 flervalsfrågor och fem öppna frågor. Föreläsningarna hölls av gästföreläsare och den kursansvarige. Kursen tog upp hur människor uppfattar information, i olika faser, och olika teorier som är kopplade till attityder och övertalning, samt information om minne, marknadsföring i praktiken, hur marknadsföring påverkar beteende, sociala influenser och online marknadsföring. 


Kurslitteratur för kursen var boken ”The Psychology of Advertising” av Fennis och Stroebe. Till varje föreläsning skulle man läsa en till två kapitel. Boken var lätt att läsa och gav fler exempel och djupare förklaringar än det som tagits upp på föreläsningar. Däremot är föreläsningarna väldigt bra och övergripande, vilket man klarar sig långt på. Boken kan köpas men finns även på biblioteket att låna. 


Mycket information kände jag igen från tidigare kurser, till exempel minnet och social övertalning. Det var dock väldigt intressant att läsa om marknadsföring och undersökningar som gjorts, samt att få möjlighet att använda den informationen i praktiska exempel under tentamen.

Språk och kultur

I Nederländerna pratar många bra engelska. Därför fungerar det bra med goda engelska kunskaper. Det är även lätt att få internationella vänner under utbytestiden och engelska blir därför det främsta talade språket. Även föreläsningarna hölls på engelska. Vill man däremot lära sig nederländska, erbjuder ISN rabatt på språk kurser, för internationella studenter. Budgetalternativet är att använda språk appar. Här rekommenderas appen Duolingo. 


Leiden är relativt liten i storlek om man jämför med storstäder som Stockholm och Amsterdam, men det finns en stark gemenskap och mycket anordnas. Som utbytesstudent är det även skönt att man kan stöta på vänner och bekanta ute i staden. I Nederländerna stöter man även på många cyklister, det sägs finnas fler cyklar än människor och man kan inte riktigt komma bort från deras cykelkultur. Generellt sätt stämmer bilden av cyklar, tulpaner och väderkvarnar bra in på Leiden och Nederländerna i stort. Värt att nämna är även deras matkultur av friterad mat, ost och bröd. På många ställen kan man hitta ”French fries with sate sauce (jordnöttssås) and mayonnaise” vilket är en specialitet, och riktigt gott. Kulturen kommer att nämnas ytterligare i nästa stycke.

Fritid och sociala aktivteter

Studierna i Leiden består till stor det av egenstudier, vilket gör att man är mycket flexible när det gäller studier och fritid. 


Leiden har mycket att erbjuda. Som internationell student finns ISN (tidigare nämnt) som anordnar event. Det finns även flertal alternativ för gym och träning. För detta rekommenderas the University Student Center (USC) där man får tillgång till gym och många olika gruppträningar till ett bra pris. Det finns även ett flertal olika museum i Leiden, till exempel riksmuseumet, japanska museumet, väderkvarnmuseumet, botanisk trädgården och folkmuseumet. Leiden's studenter får reducerat pris eller till och med gratis inträde till många av dessa. 


Vid Botermarkt i Leiden hålls varje lördag och onsdag en matmarknad. På marknaden kan man köpa goda ostar och massvis med grönsaker till ett bra pris. Bra att hålla utkik efter: stånd som säljer skålar med grönsaker för endast 1 EUR styck. Under våren anordnas det även fler och fler utomhusevents i hela staden. Dessa kan man hitta på facebook, och de kan bestå av olika festivaler och marknader. De är för det mesta gratis och rekommenderas varmt. 


I Nederländerna används ofta ett ”token” system på vissa fester och festivaler, vilket innebär att man måste köpa ”tokens” för en summa som man därefter kan använda som betalningsmetod. Inte det smidigaste systemet, tycker jag, eftersom det blir lite omständligt att omvandla och använda upp alla tokens. 


Det finns mycket att göra i Nederländerna, både dags- och halvdags utflykter. Om man vill resa som en Nederländare kan man köpa ett OV-kort (typ som vårt SL-kort). Kortet kostar ca 7 EUR om det är anonymt och ca 14 EUR om det är personligt. Skillnaden mellan dessa är att man får fler rabbater på resor om man har det personliga kortet. Planerar man att resa mycket kan det därför vara bra att överväga att köpa det dyrare, personliga, kortet. OV-korten kan fyllas på med pengar i många mataffärer eller på tågstationen. Kortet fungerar runt hela landet och även på bussar, och det blir generellt billigare och smidigare. 


Det finns många vackra platser att besöka i Nederländerna. Jag tyckte att alla de platser jag besökte hade sin charm. Även fast att Amsterdam (35 minuter med tåg) är storartat så var det de mindre städerna som imponerade mig mest. På 15 minuter med tåg kan man ta sig till Haag (större stad med shopping, museum och regeringskansliet). Inom 30-40 minuter kan man ta sig till Gouda (ost mecka), Utrecht, Haarlem, Rotterdam (mer modernt), Delft (känd för sitt porslin) och Zaanse Schans (känd för sina väderkvarnar). Vill man göra en lite längre resa på 2-3 timmar rekommenderas att åka till Groningen, Maastricht och Breda. 


Leiden ligger nära Nordsjön. Vill man ta sig till havet för att bada, se solnedgången eller ta en strandpromenad, kan man cykla från Leiden till Katwijk aan Zee på 30 minuter eller ta bussen dit från Leiden Centraal på 20 minuter. 


I februari firas ”carnival” i södra Nederländerna. Det är en stor traditionell festlighet med musik, mat, dryck och utklädningar. Vill man uppleva en carnival rekommenderas att åka till antingen Breda eller Maastricht.


Den 27 april varje år firar man i Nederländerna kungens födelsedag, ”Kingsday”. Även kvällen innan hålls det fester längsmed och på kanaler i Leiden och i grannstäderna. På dagen klär sig alla i orange och det är en härlig festlig stämning överallt. Jag blev rekommenderad att fira Kingsday i Amsterdam på en båt, vilket är det många gör. Det finns många organisationer som anordnar detta, jag gjorde det tillsammans med andra internationella studenter och tyckte det var väldigt roligt. 


Nederländerna är kända för sina tulpaner. Jag rekommenderar varmt att ta en dagstur till Kreukenhof under april för att se deras vackra tulpanlandskap. Det går en direktbuss dit från Leiden Centraal, vilket gör det enkelt att ta sig dit och hem. Detta är verkligen ett bra sätt att uppleva något som man typiskt kopplar till Nederländerna. 


Då Nederländerna ligger så pass centralt i Europa, är det lätt att även resa till andra städer utanför Nederländerna. Till exempel kan man åka till Paris eller Belgien under en helg. Wanderlust är en organisation som anordnar billiga bussresor till städer runt om i Europa vilket kan vara kul om man vill åka på en lite längre resa. 


Det finns även möjlighet att hyra båt i Leiden. Man kan då åka runt längst kanalerna, vilket är väldigt charmigt. Om man är en grupp som hyr, är det även väldigt prisvärt. Till exempel har Bootjes en Broodjes bra erbjudanden. 


I slutet av maj hölls ett event i Leiden där alla museer var öppna under natten (Museumnacht in Leiden). Detta är ett event jag varmt rekommenderar då man får gå på många museer till ett bra pris, socialisera och där man erbjuds båttur mellan museerna. 


Att promenera runt i Leiden eller ta en cykeltur är även ett bra sätt att orientera sig, hitta "smultronställen" och uppleva den vackra staden. Mina rekommendationer i Leiden är: 


Caffeer: The Chocholat Company, Francobolli, Roos, Bean and bagels, Banketbakkerij en Lunchroom Snijers, Bakker Van Maanen, Gelateria Cafè Bar Maxims och Old School nära Pieterskerk.


Pubbar: De Twee Spighels (fantastisk jazz bar), De Bonte Koe, Oliver’s Belgium Beer Café, Einstein’s (internationell pub på onsdagar), Pilibar (studentbar), Café Barrera och Café De Kroeg.


Restauranger: Lot & de Walvis, La Place (billigt), Delphi (grekisk), Fratelli (italienskt), Very Italien Pizza/ VIP och Café van Engelen. 


Platser: Burcht van Leiden, Van der Werfpark och Huigpark.

Sammanfattning

Jag var den första psykologstudenten från Karolinska Institutet som åkte som utbytesstudent till Leiden University, i Nederländerna. Enligt mig har universitetet i Leiden hög klass, som kräver mycket egenstudier och eget ansvar. Leiden är välkommande och det finns många möjligheter att integrera sig i samhället, till exempel genom att delta i evenemang och att engagera sig i ISN.


Jag läste kurserna Culture and Diversity at Work, The Adolescent Brain och Psychology of Advertising i Leiden (totalt 15 ECT), och kursen Klinisk Forensisk Psykologi (7,5 ECT) på distans från KI. 


Att åka som utbytesstudent är utvecklande och man skapar många nya kontakter och man blir mer självständig. Till exempel utvecklade jag min studieteknik och min motivation för studier ökade. Sammanfattande känner jag att jag har utvecklats mycket under min utbytestermin och det har gett mig en väldigt positiv erfarenhet.