Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidad Complutense de Madrid
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 16/17
Namn: Shervin Khosousi
E-postadress: shervin.khosousi-fakhrabadi@stud.ki.se

Innan avresa

Jag är en person som alltid varit involverad i utbytesverksamhet, och eftersom T9 var en så passande termin för att själv få åka på utbyte tog jag genast chansen! Jag hade pluggat spanska i gymnasiet och fräschat upp språkkunskaperna på egen hand efteråt, och ville testa hur långt jag kunde komma. Jag älskar större städer, så Madrid var mycket lockande från första början. Det fanns även utbyten i Oviedo och Barcelona, men Oviedo verkade för litet, och Barcelona lite för mycket katalanska. 
Utbytesinformationen som fanns tillgänglig från KI var rätt bra. Det mest värdefulla var nog reseberättelserna, och jag kontaktade innan avresa flera som varit på Complutense tidigare. Informationen från värduniversitetet var sådär. De gav generella och inkonsekventa svar på mejl, även om de svarade snabbt. Tips är att mejla de flera gånger om något är oklart, så kan de ge bättre svar. 
Ansökningspappren var sedvanliga och inget som var extra svårt eller kostsamt att få tag på. Ansökningsprocessen hade precis blivit elektronisk, så det var ganska smidigt att skicka in alla pappren. Jag pratade med kursansvarig på KI och kom överens om vad som krävdes av mig och fyllde i mitt Learning Agreement. 
Jag hade inte fixat så jättemycket egentligen innan avresa. Exakt vilka placeringar jag skulle göras bestämdes på plats, och boende fixade jag inte förrän jag var i Madrid. 

Ankomst och registrering

Jag kom fram ca 1-2 veckor innan kursstart. Kurserna började i mitten av September, och jag minns att jag var nervös över vad som skulle hända, eftersom jag inte hade fått svar på mina kurser eller datum. Den första veckan bodde jag på ett vandrarhem och satt och letade bostad. Efter många meddelanden hittade jag till slut en lägenhet ganska centralt. De första dagarna fixade jag kollektivtrafiks-kort, sim-kort till mobilen, samt försökte gå på en del välkomstaktiviteter för att hitta lite kompisar. Hitta vänner bland utbytesstudenter i Madrid är väldigt enkelt, och är man proaktiv får ganska snabbt ett bra socialt nätverk. 
Efter en knapp vecka började spanskalektionerna som universitetet erbjöd, dessa gick jag på varje kväll och de var mycket givande, och jag träffade också en hel del erasmus-vänner där (läs mer under Språk).
Sedan skulle man också registrera sig på univsersitetet. Jag måste säga att mottagningen på Complutense inte var den bästa. När jag kom till Erasmuskontoret i Madrid, hade de ännu inte granskat min ansökan om kliniska placeringar. Där framkom det dessutom att jag bara skulle kunna göra mina kliniska placeringar inom 3 ämnen á 4 veckor. Efter mycket diskussion med universitetet gick de med på att ändra så att jag kunde göra mina kliniska placeringar inom alla 4 ämnen. Från sjukhuset fick jag helt andra bud om att de var flexibla och att det enbart var upp till avdelningarna när och var jag kunde vara. Till slut löste det sig med allt, men det var mycket som var oklart under hela mitt utbyte. Det var fler studenter än jag som var tvugna att ändra en hel del i sina Learning Agreements innan de kom igång. Ett tips är att på förhand mejla på flera gånger till erasmuskontoret, och även prata med sjukhusen på plats som ofta gör undantag. 

Ekonomi

Spanien är överlag billigare än Sverige. Min hyra för ett rum i en lägenhet med 4 andra studenter kostade 325 euro i månaden, då ingick även el, vatten, internet osv. Maten är något billigare, och dryck är betydligt billigare. Tacksamt då man är ute och äter oftare där, mycket häng på barer och restauranger på kvällarna. Om man är student under 26 år får man också en stor rabatt för kollektivtrafik, ca 200kr i månaden, för Madrid med omnejd. Jag var lite dum och inte sökte så många stipendium, men hade flera kursare som sökte och fick summor, så ett tips är att söka lite stipendier innan avgång. Erasmusstipendiet får man om man gör utbyte minst 13 veckor. 

Boende

Jag var nöjd med mitt boende, framförallt med priset och läget. Jag bodde vid Plaza de España, ca 10min promenad från Sol (motsvarande plattan i Stockholm), och nära 3 olika tunnelbanelinjer vilket var smidigt. Bodde också mycket nära kungliga slottet, och andra poupulära turistmål. Jag betalade 325 euro i månaden för ett sovrum i en lägenhet med 5 sovrum, kök, 2 badrum och ett stort vardagsrum. Jag hade dessutom tur med de delade lägenheten med, de var alla trevliga och skötsamma utbytesstudenter och hyfsat jämnåriga. Dessutom var hyresvärden väldigt trevlig, hör gärna av dig om du inte hittar boeende i Madrid, så kan jag förmedla kontakten. Standarden på boeenden är väl något sämre än i Sverige, men ändå fullkomligt acceptabelt för ett utbyte. 
Det är betydligt lättare att hitta rum att hyra i Madrid än i Stockholm, och de har många hemsidor där man kan kontakta hyresvärdar för att hyra rum. Jag kan rekommendera att man hittar något ganska centralt. De nora stadsdelarna är det lite bättre standard på, men de södra är lite mer hipster, beroende på vad man gillar. Malasaña och områden mot universitetet är studentvänliga. Många av mina vänner bodde i Lavapiés och var nöjda med detta. Personligen hittade jag mitt boende via Idealista, men Erasmusgrupperna på facebook har många andra hemsidor där man kan hitta boenden såsom erasmusu, spotahome, och housinganywhere. 
mitt rum

Studier allmänt

Utbytet har överlag varit jättebra! Handledarna på i princip alla mina placeringar har varit väldigt trevliga, och det har alltid varit fantastisk stämning mellan personalen på avdelningarna. Handledningen har varit okej på de flesta avdelningar. Läkarna där är inte lika vana som i Sverige att aktivt undervisa studenterna, och man måste själv vara ganska på och fråga. Dessutom är studenterna mycket mindre självständiga än i Sverige, och får sällan ta egna patienter och vara med och göra bedömningar. Många ST-läkare där behandlas dessutom som “super-kandidater”. Med det sagt, är läkarna dock väldigt trevliga mot studenterna, och man får ofta en personlig mellan student och handledare om man är på en avdelning en lite längre tid.

Det som var bra med att ha enbart kliniska placeringar, var att man själv kunde styra vad man lärde sig. Det blev lite mer eget ansvar, men å andra sidan kunde man se till att man fick vara med på samma saker och ungefär under lika lång tid som ens kursare i Sverige. Jag höll kontakten med kursare hemma såväl som andra på utbyte för att se till att jag inte missade något väsentligt. Sjukhusen i spanien är ganska avslappnade med att ha studenter, och frågade man t.ex. Om man kunde hänga 1 vecka på en specifik mottagning/avdelning så gick det alltid bra och alla var välkomnande. Det var bara erasmus-kontoret som inte alltid blev så glada när man avvek från deras block av 4 veckors placeringar, men det gick alltid bra till slut.

De spanska studenterna hade föreläsningar varje fredag, men jag valde att ha klinisk placering alla dagar i veckan, framförallt för att deras fokus och lärandemål ser annorlunda ut från våra.

Det fanns mindre hierarki än vad jag trodde. Även om den är mer påtaglig än i Sverige, kunde man oftast dua till och med överläkaren och tilltala med förnamn.

Hierarkin var dock mer påtaglig i patientkontakten. Läkaren skötte det mesta av samtalet, och samtalen skedde ofta över patientents huvud och var snabba och koncisa. Släkten var ofta involverad i patientens sjukdom också, ofta mer än patienten själv och tog ofta över anamnesen.


Studier skötte jag på egen hand, via böcker, internetkällor, onlineföreläsningar, gamla tentor etc. Madrid har flera väldigt mysiga bibliotek, och det är ofta ganska trevligt att dra dit och plugga med några kompisar efter sjukhuset.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Jag läste i princip hela termin 9 på Complutense. Jag behövde dock skriva sluttentan i Sverige och komplettera med två jourer, en på beroendeakuten och en på psykiatriakuten, vid hemkomst. Jag gjorde som sagt bara kliniska placeringar i Spanien och läste 2 veckor ögon, 3 veckor ÖNH, 4 veckor neurologi, och 5 veckor psykiatri. Detta för att ungefärligen matcha kurserna i Sverige. 

Universitetet ville helst att man bara skulle ha placeringar om 4v, men efter ankomst pratade jag med både sjukhuset och utbytesansvarig på universitetet, och löste det med veckorna. De flesta avdelningschefer är väldigt flexibla med vilka veckor man är där. Ett tips är att mejla universitetet flera gånger innan avresa och höra om de kan vara flexibla med veckorna, ibland kan de lösa det genom att man har några placeringar före eller efter deras terminer då det inte finns så många andra studenter på sjukhusen. 

Kursledningen på KI var under termin 9 mycket tillmötesgående, och jag fick mina alla mina placeringar samt PU, PV och VetU tillgodoräknade. Det är dock bra att stämma av med kursansvarig på KI innan avresa så att det finns goda chanser att tillgodoräkna vid hemkomst.  

Nu till mina kliniska placeringar i kronologisk ordning:

Oftalmologi, 2 veckor, Instituto Provincial de Oftalmología
(3,75hp på KI)

Placeringen var på ett ögonsjukhus, som hade de flesta delar utom en akutverksamhet, vilket låg på det stora sjukhuset. Det mesta bestod av öppenvårdsmottagningar, samt kirurgisk verksamhet. Under mina två veckor var jag på mottagning för ögats främre segment, strabism, retina, galukom, samt operationer. Jag pratade med verksamhetschefen innan mina placeringar och kom överens om ett schema där jag fick se lite av varje. Jag fick också lära mig ögonbottenspegla, oftalmoskopera, kolla synskärpa mm. Man fick absolut vara med och undersöka patienter, och handledarna (oftast ST-läkare) var villiga att undervisa. KI hade en ganska bra lista med lärandemål som jag försökte pricka av under mina placeringar. 

Öron-näsa-hals, 3 veckor, Hospital General Universitario Gregirio Marañón
(3,75hp på KI)

På mina ÖNH placeringar gick jag 1 vecka med jourläkaren, 1 vecka på öppenvården, och 1 vecka på operation. Jourläkaren jag gick med  var nästan alltid en ST-läkare. Då fick jag gå mellan akuten och avdelningen för det mesta. På avdelningen låg det en del pre- och postop patienter, och på akuten fick man se lite allt möjligt, från yrsel och vaxproppar, till näsblod halsbölder. Under min vecka på operationer fick jag också se en hel del, men man hade tyvärr inte så många möjligheter att assistera. Under veckan på öppenvården fick jag följa med olika specialister från dag till dag, och försökte även där får vara med på så mycket som möjligt. Det mest aktiva jag fick göra på mottagningen var att fibroskopera 2 patienter. 

Neurologi, 4 veckor, Hospital General Universitario Gregirio Marañón
(6,5hp på KI)

Mina neurologiska placeringar hade jag tillsammans med spanska studenter från fjärde året på läkarprogrammet. Detta var bra av två anledningar. Dels fick jag komma i kontakt med spanska studenter, och lära mig om deras utbildningsprogram. Dels betydde det att ST-läkarna bedrev mer strukturerad gruppundervisning. Under mina 4 veckor var jag placerad 2 veckor på den allmäna neuro-avdelningen, 1 vecka på stroke-avdelningen, och 1 vecka på öppenvårdsmottagningen. Det var framförallt under avdelningsveckorna som jag och studenterna gick rond på morgonen med läkarna, för att därefter själva gå in till patienter för att ta anamnes och status. Det var första gången jag tog anamnes och status på egen hand, vilket var nervöst till en början, men det gick för det mesta bra! Efteråt fick man diskutera sina fynd med läkarna och diskutera rimlig diagnos. Öppenvårdsplaceringarna var ungefär som på de övriga placeringarna då man fick gå med en specialistläkare.

Psykiatri, 5 veckor, Hospital General Universitario Gregirio Marañón
(11,5hp på KI)

Det mesta av tiden var jag placerad på en allmänpsykiatrisk avdelning, tillsammans med två andra läkarstudenter från år 6. Min handledare var en ST-läkare som gick sitt sista år och var superbra. Jag fick sitta med på en hel del intressanta samtal. Jag var på avdelningen 4 dagar i veckan. På onsdagar hade de ST-utbildning med föreläsningar och fallseminarier som var väldigt givande. 

Språk och kultur

I Madrid pratar de spanska, och en väldigt neutral sådan (även om de pratar snabbt och använder mycket slang) viket är tacksamt när man kommer som utbytesstudent. När man blir nominerad till ett erasmusutbyte får man tillgång till ett onlineprogram som heter Erasmus+ OLS, där man kan göra både språktest och språkkurser. Faktiskt ett helt okej ställe att fräscha upp sina språkkunskaper. Jag låg ungefär på en B1 nivå i spanska innan jag åkte till Madrid. När jag kom fram kunde jag klara mig i de flesta vardagliga situationer, men hade svårt att prata eller hålla längre konversationer. Spanjorer är inte de bästa på engelska, vilket är perfekt om man själv vill förbättra sin spanska.
Under de fyra månaderna som jag bodde i Madrid, försökte jag så ofta som möjligt öva på att prata spanska med andra utbytesstudenter och spanjorer, och undivka engelska så mycket som möjligt. Ett tips är att bli kompis med sydeuropéer vars spanska är bättre än deras engelska. Och våga prata spanska! Det kommer garanterat bli lite fel när man pratar i början, och vissa kommer tro att man inte fattar någonting och byta till engelska. Men man måste vara ihärdig och fortsätta prata, för det är det bästa sättet att lära sig språket. 
De två första veckorna erbjuder dessutom Complutense en intensivkurs i spanska, 4h per dag i 2 veckor, rekommenderas varmt. Generellt sett så kan jag rekommendera att man pluggar lite spanska när man bor där, då språkkunskaperna kommer fastna mycket snabbare då.
Personligen hade jag ungefär en C1 nivå vid hemkomst, vilket innebar att jag kunde förstå i princip allt och prata på ganska bra och säga det jag ville. Det var fantastiskt att se att man kunde utvecklas så pass mycket inom ett språk på så kort tid!

Fritid och sociala aktivteter

Spanien är ett perfekt land om man gillar fester, nattliv, och andra typer av sociala aktiviteter. Madrid har flera fristående företag som har i uppdrag att skapa sociala events, utflykter, och hjälpa utbytesstudenter med bostad, bankkort och SIM-kort mm. De här företagen anställer vanligtvis studenter som har i uppdrag att adda inkommande studenter på facebook, bjuda in till events, och göra reklam för företaget. Redan innan jag åkte ner till Spanien hade flera sådana kontaktpersoner lagt till mig på facebook, fortfarande oklart varifrån de får tag på informationen om vilka studenter som är nya i Madrid, men bli inte förvånad om någon okänd person med "madrid" i namnet lägger till dig på facebook. 
Fester sker 7 dagar i veckan om man skulle tycka om det, och många lägenhetstillställningar och "botellones" inträffar i studentområden. Om man vill vara delaktig i det spanska sociala livet, så kan jag rekommendera att man börjar med siesta när man kommer hem från sjukhuset, så att man orkar med både placeringarna och det sociala.   
Dessutom anordnas massa helgutflykter till olika städer i Spanien, och jag åkte bl a ner till flera städer i Andalucien under helgerna. Då Madrid ligger så centralt i landet och det är lika långt till allting är det verkligen att rekommendera att åka och besöka fler städer under utbytet. 

Sammanfattning

När folk idag frågar mig om mitt utbyte i Madrid, brukar jag sammanfatta det som det bästa halvåret i mitt liv. Ett Erasmusutbyte är något man oftast bara gör en gång, en unik och obeskriviligt rolig och lärorik erfarenhet. När jag kom hem förstod jag verkligen inte varför inte alla studenter gjorde detta! Visst det är en del jobb innan och mer eget ansvar, men det är verkligen värt det! Och allting avseende kurser och tillgodoräknanden löser sig till slut, och det är inget man behöver vara orolig över. Madrid blev dessutom min nya favoritstad, och är fantastiskt bra att göra ett utbyte i, både språkmässigt, och för att uppleva ett studentliv. Om du har några frågar svarar jag gärna på dem, så det är bara att mejla.
Tveka inte, åk!!
Parque del Retiro