Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidad de Oviedo
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Sofie Albåge Pettersson
E-postadress: sofie.pettersson@stud.ki.se

Innan avresa

Jag har tänkt att jag ville åka på utbyte sedan jag började på läkarprogrammet och det visade sig att termin 9 passade bäst. Eftersom jag har pluggat spanska och bott några månader i Spanien förut ville jag gärna tillbaka dit. Jag ville åka till en lite mindre stad där de pratar castellano och valet blev då Oviedo. Jag visste nästan ingenting om norra Spanien innan jag åkte dit men det visade sig bli riktigt bra!


Informationen från KI var tydlig och internationella handläggaren svarade snabbt om jag behövde hjälp med något. Själva ansökan till Universidad de Oviedo var ganska enkel men sedan var det svårt att få kontakt med de utbytessansvariga där. När jag väl var på plats i Oviedo svarade de dock snabbt på mejl eller så kunde jag gå direkt till medicinska fakulteten.


Universidad de Oviedo har campus både i Oviedo och i Gijón. Jag var placerad på sjukhuset i Oviedo som kallas HUCA.

Ankomst och registrering

Jag kom fram till Oviedo ungefär en vecka innan jag började med de kliniska placeringarna, främst för att jag inte visste exakt vilket datum jag skulle börja. Egentligen räcker det med ungefär två veckodagar för att registrera sig och fixa boende. Jag var rätt nöjd med att vara där en vecka innan kursstart eftersom det ordnas många aktiviteter för erasmus- och utbytesstudenter första veckan av terminen. Jag hade alltså tid för att lära känna både nya personer och staden.


Man registrerar sig på internationella kontoret och går sedan till medicinska fakulteten för att få information om själva placeringarna. Internationella kontoret skickade ut en länk där det gick att anmäla att man kommer en viss tid. Medicinska fakulteten har öppet till ungefär 14 men det är säkrast att mejla erasmus-administratören innan.


Universitetet har ett program som heter A-duo där utbytestudenter får kontakt med en spansk student som kan hjälpa en med registrering och pappersjobb. Jag fick inte kontakt med en spansk student förrän det redan gått några veckor och behövde alltså ingen hjälp med sånt.

Ekonomi

Det är generellt sett billigare i Oviedo än i Stockholm. Speciellt caféer, restauranger och barer är mycket billigare. Jag hade nästan inga resekostnader inom staden eftersom jag bodde centralt och kunde promenera överallt. Mitt boende i Oviedo var billigare än det hemma och jag fick också erasmusstipendium så utbytesterminen blev inte dyrare än en vanlig termin.

Boende

Enligt Universitetets hemsida finns det möjlighet att bo hos en värdfamilj, i studentkorridor eller i delade lägenheter. De allra flesta utbytesstudenter hyrde ett rum i en delad lägenhet. Det går att hitta rum på hemsidor, till exempel idealista och easypiso, eller i erasmusgruppen på facebook. Universitetet har också listor på kontaktuppgifter till en del hyresvärdar.

Månadshyran för ett rum är ca 230-300 euro beroende på läge, standard och om el/vatten ingår. Jag rekommenderar starkt att titta på rummet innan man bestämmer sig eftersom standarden i Spanien varierar mycket. Jag hittade och kunde flytta in i ett rum på två dagar men det kan ju vara bra att börja kolla på hemsidor redan i Sverige och kontakta några värdar.


Bor man centralt är det gångavstånd till det mesta. Från katedralen är det ca 25 min promenad till sjukhuset HUCA och 10 min till Campus Milan där en spanskakurs hålls. Obs att det är hög ljudnivå i den gamla delen av stan under helgnätter och dåligt ljudisolerat in i lägenheterna.

Studier allmänt

Jag läste T9 i Oviedo och hade kliniska rotationer inom oftalmologi, neurologi, ÖNH och psykiatri. Jag hade alltså bara praktik i Spanien och läste in all teori på egen hand. Beroendemomentet, en psykiatrijour och tentan gjorde jag i Sverige.


Jag hade alla kliniska placeringar på HUCA förutom en vecka på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Under alla placeringar förutom ÖNH var det andra läkarstudenter där men de spanska studenterna är bara en vecka på varje placering. De spanska studenterna har praktik fram till lunch och föreläsningar eller seminarier på eftermiddagarna. Jag kunde välja ungefär hur länge jag ville vara på sjukhuset men oftast hade inte läkarna patienter efter kl 14.


Alla läkare jag gick med var trevliga, förklarade lite extra och svarade gärna på frågor. De hade också förståelse för att min spanska inte var perfekt. Som student förväntades jag mest var observatör vilket var annorlunda jämfört med i Sverige där studenter deltar mycket mer praktiskt. Det gäller att se till och fråga så att man får utföra praktiska saker själv, det brukade inte vara något problem. De har inga studentmottagningar eller liknande och jag hade aldrig några egna patienter.


På sjukhuset har man egna kläder och läkarrock (kan vara bra att ta med sig hemifrån). Vid operation finns engångskläder att låna.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI


Oftalmologi 2 veckor

Oftalmologiplaceringen fungerade väldigt bra. Första veckan var det också två spanska studenter där. Varje dag började med genomgång av några olika ögonundersökningar och vi fick öva på varandra. Sedan var jag placerad med olika specialister varje dag tex barn, retina eller akuta besök. Jag var också på operation två dagar. Jag hann träffa många patienter varje dag och fick vara med och undersöka dem.


Neurologi 4 veckor

Jag roterade mellan mottagning, strokeavdelning och avdelning för allmän neurologi. Jag fick också vara på neurofysiologi några dagar. Varje morgon började med nattrapport och sedan var det föreläsning om neurostatus eller strokediagnostik för studenterna. Eftersom de spanska studenterna bara är en vecka på varje placering var det dock samma föreläsningar varje vecka. På fredagarna var det föreläsning för alla läkare om något intressant patientfall. Hur mycket undervisning det var på avdelningen varierade beroende på handledaren (precis som i Sverige). Det var bara en läkare som föreslog att jag kunde göra status själv på en patient. Det gäller alltså att fråga själv och ta för sig för att få utföra status på egen hand. 


ÖNH 2 veckor

Jag var omväxlande på avdelning, mottagning och operation. Undervisningskvaliten varierade en del. På avdelningen fanns inte särskilt mycket att göra. På operation var det rätt trångt eftersom det oftast var en överläkare och två underläkare som opererade. Det fanns helt enkelt inte plats för mig att assistera på operationerna. De flesta läkare försökte i alla fall förklara vad som hände och de har tv-skärmar som man kan titta på. På mottagningen hann jag träffa många patienter och kunde ibland göra någon undersökning. Jag var också med på audiometri och fick testa min egen hörsel.


Psykiatri 4 veckor

Jag var 1 vecka på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning, 2 veckor på avdelning och 1 vecka gick jag med psykiatrikonsulten för patienterna på somatiska avdelningar. Det gick oväntat bra att vara med på psykiatrin trots att allt var på spanska. Jag tyckte att det fungerade bra på öppenvårdsmottagningen, även om vi några dagar var två studenter som gick med samma läkare. På avdelningen började varje dag med ett långt möte och sittrond. Det gjorde att jag inte hann träffa så många patienter per dag vilket var synd.

Språk och kultur

Jag lärde främst känna andra erasmusstudenter och vi pratade mest engelska med varandra. På sjukhuset var det spanska som gällde. De medicinska orden är väldigt lika de som används i Sverige och jag kunde ganska lätt hänga med i ett samtal om patienter. Vissa läkare översatte till engelska om det var något ord jag inte förstod, men de flesta var ovana vid att prata engelska.


Det finns en spanskakurs för utbytesstudenter som kostar 70 euro. Den går varje eftermiddag i 4 veckor och finns i olika nivåer. Det blev en hel del grammatik men jag tyckte att det var bra att gå kursen för att komma igång mer med spanskan. Universitetet kan också ordna en tandem, dvs en annan student som man träffar och pratar omväxlande engelska och spanska med. Det finns också språkcaféer/barer dit man kan gå för att träffa folk som vill öva på att prata olika språk.

Fritid och sociala aktivteter

Oviedo är en väldigt fin stad och regionen Asturias är känd (i Spanien) för sin natur. Det är nära till kusten, bergigt och mycket växtlighet. Många åkte iväg på helgerna för att surfa, hiking eller klättring. Det är också lätt att åka buss eller tåg till andra städer i norra Spanien eller till Madrid över en helg.


Det finns studentorganisationer som ordnar aktiviteter i princip varje dag för utbytesstudenter (sök till exempel på erasmus Oviedo på facebook). Speciellt i början av terminen är det ett enkelt sätt att lära känna andra studenter på till exempel tapaskvällar.

Sammanfattning

Jag är väldigt nöjd med mitt utbyte och glad över att jag åkte till Oviedo. Det var en jätterolig termin, jag träffade nya vänner från andra länder och har förbättrat spanskan. Det gäller att ta eget ansvar för sitt lärande, både på sjukhuset för att öva upp praktiska färdigheter och för att kontinuerligt plugga teori. Ett utbyte är jätteroligt och en värdefull erfarenhet. Det är helt klart en av mina bästa terminer på KI!