Reserapport - KI-student
Utsikten över Lissabon och Ponde de 25 Abril från Cristo Rey.
Lärosäte: Instituto Politécnico de Lisboa - Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Emma Sörqvist
E-postadress: emma.sorqvist@stud.ki.se

Innan avresa

Anledning till utbyte. 

Att studera i ett annat land har alltid varit en dröm för mig och sedan programstart då de meddelade om möjligheten för utbyte har jag haft det som mål. Med ett utbyte såg jag möjligheten till nya upplevelser, ett nytt land, ny kultur men även chansen att få se ett nytt sjukvård- och hälsovårdssystem. Jag såg chansen att få växa som person, men framförallt som akademiker och som framtida biomedicinsk analytiker. 


Val av land och universitet. 

Som biomedicinsk analytiker student med inriktning klinisk fysiologi finns just nu endast två alternativ, Lissabon, Portugal eller Wien, Österrike. Jag valde Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa (ESTeSL), Lissabon och Portugal, dels på grund av tidigare studenters reseberättelser men även för att få komma till en helt annan kultur och varmare klimat. Tack vare de studenter som varit i Lissabon året innan mig bestämde jag mig för gör ett utbyte som dem, två olika praktiker och ett projektarbete under termin 4, vilket sägs vara den smidigaste terminen att göra sitt utbyte på då mestadels av terminen består av praktik.

Viktigt att tänka på innan ett utbyte. 

Det som är viktigt att tänka på är att det tar längre tid än vad man tro att få ihop sin ansökan, men att både internationella handläggaren och programmets handläggare gärna hjälper till. Vi fick tyvärr informationen om utbyte endast ett par veckor innan deadline, vilket gjorde den första processen lite påskyndad. Den andra processen med ansökan till ESTeSL var mer komplicerad men med hjälp av internationella koordinator lyckades allt bli klart och i november 2016 kom mailet där jag blivit accepterad av ESTeSL. Processen innan utbytet tar som sagt längre tid än vad man tror, men bra information finns att hitta på KI:s hemsida och det finns alltid någon man kan vända sig till om man har frågor. 


Ankomst och registrering

Mina första dagar.

Eftersom att våren på termin 4 är väldigt fullspäckad åkte jag ner till Lissabon två dagar innan kursstart, ankomst på lördagen och första dagen på ESTeSL var på måndagen. Jag skulle gärna velat haft flera dagar innan starten men tack vare välkomnandet kändes det bra med de runt omring som: transport, staden och boendet. Jag fick tre faddrar från ESTeSL, varav en av dem var väldigt tillvägagångsmötande och mötte upp mig på flygplatsen. Hon följde med mig till mitt boende och visade sedan mig hur jag tog mig till universitetet och ett shoppingcentret där det fanns en stor mataffär. På söndagen valde jag att åka och handla mat och kökstillbehör för att sedan åka in till centrala Lissabon, strosa runt och smälta alla intryck innan den första dagen. 


Eftersom att utbytet bestod av två praktiker krävdes ingen introduktionskurs. Första dagen mötte jag den internationella handläggaren för praktisk information, hur jag skulle ordna mitt metrokort, hur jag skulle ta mig till de olika praktikplatserna, inloggning till wi-fi och för att fixa ett student-iD. Sedan mötte jag med den ansvariga handledaren som förklarade mer ingående vilka uppgifter jag hade under utbytet och vem som var ansvarig för vad och hur mitt schema såg ut, vilket var att jag hade praktik fyra dagar i veckan och "ledig" på fredagar. Sedan hade jag möte med respektive tutor för varje område och även för mitt projektarbete där jag fick en snabb introduktion i neurofysiologi som var mitt första område.

Ekonomi

Kostnadsläget i Portugal.

Eftersom att jag fick mitt acceptance letter i november kunde jag snabbt boka flygbiljetten vilket var bland det dyraste med utbytet, jag bokade via TAP airlines tur- och retur, direktflyg för 3300kr. Vad gällande kostnaderna i Lissabon hittade jag ett väldigt bra boende som kostade 149 € i månaden, vilket är väldigt billigt men standarden på boende var därefter. Månadskostnaden för metron skiljde sig mellan de två månaderna, första månaden var jag placerad på ett sjukhus som låg inom Lissabon vilket gjorde att jag kunde köpa ett billigare månadskort, vilket kostade 36 €. Andra månaden var jag på ett sjukhus utanför Lissabon där jag var tvungen att köpa en annan biljett för 87 € som sträckte sig till Vila Franca de Xira, för att sedan åka buss som kostade 2,5 € tur och retur varje dag. Kostnaden för kollektivtrafiken blev därför en stor kostnad för mig, men fördelen var att man kunde ta sig överallt med metro, tåg och buss. 


Mat och dryck är billigare i Portugal än i Sverige, och jag bodde väldigt nära Oriente, där det finns en stor mataffär som Ica maxi eller Coop som heter Continente, dit jag åkte och storhandlade för att sedan kunna göra storkok och matlådor till praktiken. 


För att hålla nere kostnaden under utbytet skulle jag rekommendera att köpa flygbiljetten i tid då de fortfarande är ganska dyrt att flyga till Lissabon. Jag skulle även rekommendera att handla på större mataffärer för att spara pengar. Jag skulle även utnyttja studentrabatten vid olika turistattraktioner och på vissa ställen kan du till och med komma in gratis om du bor på ett campus. Men jag skulle även rekommendera att spara pengar för att kunna göra utflykter på egen hand och med olika studentorganisationer.

Boende

Val av boende.

Eftersom att jag åkte själv valde jag att söka mig till ett studenthem, men det skulle jag även rekommendera om man åker flera. Den portugisiska internationella handläggaren gav fler förslag på boenden, både större och mindre. Tillslut valde jag att söka till Maria Beatriz residence, vilket är ett studentboende vid ISCAL (Metrostation Chelas). Detta är ett väldigt billigt boende där både portugisiska och andra utbytesstudenter bor. Månadskostnaden var väldigt låg (147 €) per månad vilket även standarden på boende var. Jag fick ett rum på översta våningen som jag delade med en portugisisk tjej. De första tre veckorna bodde jag där själv vilket var ganska skönt, men jag hade inga problem med att dela rum med någon annan när hon väl var där (jag rekommenderar att ha med öronproppar och ögonbindel då ljudnivån kunde vara hög ibland). De flesta som bodde där pluggade tekniska ämnen och gick på universitet som låg på campus, men för att komma till ESTeSL åkte jag endast tre stationer till Oriente för att sedan gå i cirka 10 min. Boendet kändes väldigt centralt, det tog cirka 20 minuter till centrum, 25 minuter till första praktiken, ungefär en timma till andra praktiken och vid sena kvällar/nätter stannde nattbussen vid campus. 


Eftersom att det bodde andra utbytesstudenter på boendet fick jag snabbt nya vänner och bjöds in till flera Facebook grupper där de planerade olika aktiviteter. På detta sätt fick jag även vänner som var från andra delar av världen och jag fick uppleva staden på ett sätt jag inte hade fått göra annars. International dinner på Residence Maria Beatriz

Studier allmänt

Utbildningen på ESTeSL. 

I Portugal har programmet precis förnyats, där nu kardiopneumologi och neurofysiologi slagits samma till ett program, kallad klinisk fysiologi. I Portugal består programmet utav fyra år, vilket gör att de hinner fördjupa sig mer inom de olika områdena. De läser exempelvis electroecephalografi (EEG) under två terminer medan vi har fyra veckor med all neurofysiologi. Inom lungfysiologin spenderar de tre terminer medan vi endast läser tre veckor. 


Studenterna bekostar även sin utbildning själva, vilket gör att många studenter behöver jobba utöver studierna. Detta gör att studierna får studera flitigt och sent på nätterna men det underlättar då universitet har studierum som är öppna dygnet runt för studenter som behöver plugga. 


Med dessa fyra år hinner de specialisera sig inom olika områden som neurofysiologi eller kardiologi och lungfysiologi. Detta gör att de blir experter inom ett område medan vi i Sverige får en bredare kunskap om många metoder och områden. Efter examen skriver även många svar på undersökningarna som sedan läkarna godkänner, medan det i Sverige kräver mer erfarenhet och utbildning för att få skriva svar. Detta är en stor fördel för portugiserna då jag tror att man lär sig otroligt mycket mer av att även skriva svar på undersökningen än att bara utföra den utan att tänka vad det innebär. 


Min studietid i Lissabon. 

Som sagt bestod mitt utbyte av två praktiker och ett projektarbete. De två praktikerna var inom neurofysiologi och lungfysiologi. Inom varje område skrev jag ett patientfall och jag skrev även ett projektarbete, där jag fick välja inom vilket område och valde därför ekokardiografi. 


Eftersom att mina tutors på universitetet och på sjukhusen hade erfarenhet om hur mycket vi svenskar lär oss kunde de inte kräva samma saker som av sina portugisiska studenter. Men trots det hade de höga krav och de ville se ett bra arbeten i slutändan, vilket gjorde att jag verkligen ansträngde mig för att lära mig och skriva ett sådant bra arbete som möjligt. Från studenterna skulle jag säga att de upplevde lärarna som stränga, där en av mina handledare beskrev sig själv som att hon inte var omtyckt av sina elever då hon är otroligt sträng vad gällande prov och inlämningar. Medan jag inte alls upplevde samma sak, hon var väldigt mån om jag skulle lära mig nya saker och förklarade de jag inte förstod eller behövde mer kunskap om. Hon gav mig bra vägledning inom patientfallet för att arbetet skulle bli så bra som möjligt.


Mina handledare på universitet var till viss del väldigt tillvägagångsmötande. Jag skulle starkt rekommendera att planera in möten med handledarna för feedback om arbeten under tiden som man skriver för att ta reda på vad man kan förbättra och vad man ska skriva mer om. Under min första period skrev jag ett patientfall inom neurofysiologi och eftersom att de har ett annat upplägg på patientfallet gjorde jag mitt bästa utifrån den mall som jag fick och med hjälp av mina handledare på sjukhuset som hjälpte mig otroligt mycket om var jag kunde hitta relevant fakta och information. Tyvärr fick jag ingen återkoppling från min handledare från universitetet förrän slutet av mitt utbyte vilket gjorde att det fanns mycket som kunnat utvecklas på mitt patientfall. Inom lungfysiologi hade jag en handledare som var väldigt hjälpsam och vi träffades två gånger under tiden för att gå igenom oklarheter inom lungfysiologi, de olika lungfunktions testerna och mitt patientfall. Detta hjälpte mig otroligt mycket och resulterade i ett väldigt bra arbete och otroligt mycket kunskap. 


Under mitt utbyte skrev jag även ett projektarbete där jag valde inriktningen ekokardiografi. Därefter blev jag tilldelad en handledare som bollade med mig angående vad jag skulle skriva om. Efter vårt första möte och vårt gemensamma intresse om idrott valde jag att skriva om orsaken till plötslig död hos atleter. Jag tror att det är väldigt viktigt att välja ett ämne som man tycker är roligt, för att man behöver läsa ungefär 20-30 artiklar, sammanfatta och komma fram till en slutsats vilket tar väldigt lång tid och att hitta ett ämne som man tycker om underlättar detta. Jag skickade in en version av mitt arbete varje vecka och varannan vecka träffades vi och diskuterade mitt arbete. Hon granskade mitt arbete och skrev vad jag skulle ändra och vad jag behövde skriva mer om vilket gav stor vägledningen i hur jag skulle fortsätta mitt arbete. 


Jag och mina handledare på Hospital da Luz (Neurofysiologi).

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 4 på KI

Tillgodoräknande 

För att underlätta utbytet valde jag har göra två av de fyra praktikerna som utförs under termin 4 i Lissabon, och valde lungfysiologi och neurofysiologi. Därmed läste jag inga teoretiska kurser och missade ingenting i Sverige. Under utbytet gjordes klinisk praktik och ett projektarbete för att kunna tillgodoräkna kurserna neurofysiologisk diagnostik (7,5 hp) och lungfysiologi (7,5 hp). 


Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Min första praktikplats var på Hospital da Luz, där jag hade min neurofysiologiska praktik under fyra dagar i veckan. Eftersom att kunskapsnivån skiljer sig från svenska studenter och portugisiska fick mina handledare anpassa nivån efter vad jag visste och de hade flertalet genomgångar om undersökningarna oh fysiologin. På Hospital da Luz har det endast ett litet rum på sjukhuset där de utför olika typer av elektroencefalografi (EEG), rutin-, sömn EEG men även flertalet polysomnografier (PSG). Dessa undersökningar kräver inte mycket kommunikation med patienterna vilket gjorde att jag kunde utföra nästan hela undersökningen själv, förutom att ta anamnes och förklara undersökningen. Jag tränade hemma på att säga: öppna och stäng ögonen och att de skulle andas djupa och snabba andetag vilket imponerade på mina handledare enormt. Eftersom att det sammanslagna programmet med både neurofysiologi och kardiopneumologi precis skett hade mina handledare endast läst neurofysiologi i fyra år, och de hade även varsin master i sömn. Detta gjorde att jag i min mening fick väldigt bra kunskap inom EEG och en stor förståelse för EEG mönster och hur man tolkar sömn EEG:n och graderingen av de olika sömnstadierna. På grund av den lilla utsträckningen av neuroundersökningar på sjukhuset fick jag inte bevittna någon annan undersökning som elektroneurografier, elektromyografier eller evoked potentials. Men eftersom att mina handledare var professorer på universitetet fick jag teorin och de praktiska delarna förklarade för mig, vilket gav en fördjupad kunskap utöver de jag redan hade. 


Min andrapraktikplats var på Hospital Vila Franca de Xira vilket låg utanför Lissabon, där jag behövde byta till pendeltåg vid Oriente metrostation och därefter ta bussen till sjukhuset vilket tog ungefär en timma. På sjukhuset hade jag tre tutors varav min huvudhandledare pratade flytande engelska då hon är uppvuxen på en amerikans militärbas. Mina tutors var väldigt tillvägagångsmötande och väldigt hjälpsamma vad gällande både patientfallet och i hur undersökningarna och apparaturen fungerar. De undersökningar som utfördes på kliniken var statisk och dynamisk spirometri, reversibilitetstest, luftvägsmotstånd, diffusionskapacitet, gångtest med syremätning och pulsoxemetri. Inom sjukhusets område ligger det flera industriområden och fabriker vilket medför flertalet lungsjukdomar vilket gjorde att jag fick se väldigt många sjuka patienter. Undersökningarna är väldigt kommunikationsberoende och många av patienterna var analfabeter och därför blev det väldigt svårt för mig att utföra någon undersökning, men då patienterna kunde engelska kunde jag göra det. 


Projektarbetet sträckte sig över hela utbytesperioden och var väldigt tidskrävande. Men som nämnt innan skrev jag om ett arbete som jag var väldigt intresserande vilket gjorde att jag lättsamt kunde läsa artiklar och sammanfatta. För att slutföra projektarbetet krävdes många sena kvällar och många fredagar vid caféer, men ett tips är att hela tiden försöka läsa och leta efter nya artiklar och skriva för att inte komma av sig från arbetet.  Jag och min ena tutor på Hospital Vila Franca de Xira (Lungfysiologi)

Språk och kultur

Portugisiskan och engelskan

Det portugisiska språket var det störta hindret under mitt utbyte. De första veckorna kunde jag inte bokstavera orden de sa, det lät som ett helt främmande språk. Men tack vare min spanskakunskap från skolan kunde jag tillslut förstå ord, sammanhang och mina tutors på sjukhusen förklarade då det var några tveksamheter. 


Under terminen erbjöd skolan en portugisisk kurs, men då jag kom i mars hade kursen redan börjat jag kunde tyvärr inte delta. Mina tutors och vänner lärde mig snabbt de fraser som är nödvändiga för livet i Lissabon. Under min första praktik krävdes inte mycket portugisiska vilket gjorde att jag snabbt kunde instruera patienterna vid undersökningarna. Mina två handledare var ganska bra på engelska men med hjälp av Google translate kunde de översätta de ord och meningar som de ville, och även till svenska vissa gånger. 


Andra praktikplatsen låg utanför Lissabon där många av patienterna inte kunde engelska, och tyvärr fanns inte tiden till att öva de portugisiska fraserna som krävdes. Mina tutors var väldigt bra på engelska då ena av mina tutros är uppvuxen på en amerikansk militärbas.


Den portugisiska kulturen

Jag upplevde inga kulturkrockar, snarare tvärt om. Portugiserna är ett väldigt välkomnande och trevligt folk vilket gjorde att jag alltid kände mig trygg och uppskattad. Staden är fylld av arkitektur, historia, ljus och ett lugn som inte finns i Stockholms innerstad.  Alla portugiser är även väldigt intresserade av fotboll vilket passar mig väldigt bra och jag fick även möjligheten att att se Portugal mot Ungern. Mina tutors på sjukhusen gav mig många tips på saker att göra, och mat att pröva och själv eller tillsammans med mina vänner från studentboendet har jag upplevt staden på bästa sätt. Den enda krocken jag upplevde var att de äter middag runt 20-21, men i slutet gjorde även jag det.


Inom den portugisiska kulturen ingår även en rad maträtter och bakelser från olika områden utav Portugal. Pastéis de Belém från Lissabon, Francesinha från Porto och Bacalo (torsk) i alla dess former. Pastéis de Belém som finns att köpa i Belém är ett MÅSTE enligt alla portugiser, men bästa stället för denna bakelse enligt mig är hos Manteigaria vid Baixa Chiado, men då heter den pastéis de nata.

Fritid och sociala aktivteter

Upplägget under utbytet

Under min första dag på ESTeSL fick jag rekommendationen att studera stenhårt på vardagarna för att få helgerna fria för andra aktiviteter. Detta rekommenderar även jag väldigt starkt eftersom att det är stora arbeten som ska in och det krävs mycket tid för att läsa och hitta artiklar. Detta gjorde att jag aldrig behövde stanna upp allt för sent för att hinna bli klar med arbetena. På  min lediga fredagarna tog jag med mig datorn in till stan och satte mig på ett café för att skriva på antingen patientfallet eller projektarbetet under dagen. 


Universitet erbjöd inte direkt någon friskvård eller dylikt, men om man är intresserad av att vara med i exempelvis fotbollslaget eller volleybollaget på universitetet finns möjligheten. Det som krävs är ett läkarintyg från Sverige och kontakt med någon student inom laget för att arrangera tillstånd för att få spela. 


På helgerna fick jag därför tid för att vara turist. Det finns otroligt mycket att göra i Lissabon, många sevärdheter och aktiviteter att göra. I Lissabon finns även flera utbytesorganisationer som erbjuder både fester och flertalet utflykter vilket jag rekommenderar då man kan uppleva mer utav Portugal och träffa nya människor. Eftersom att jag åkte själv valde jag att gå med och åkte på några utflykter, bland annat till Coimbra där de har Europas näst äldsta universitet. 


Eftersom jag bodde på ett boende med andra utbytesstudenter fanns det nästan alltid någon som ville hitta på något och några av dem hade varit i Lissabon under en längre tid vilket gjorde att jag fick se delar av staden som jag annars inte hade gjort. Men nu i efterhand skulle jag nog säga att bara stora runt i stan med glass och musik i öronen själv är nog det jag uppskattat mest. Som portugiserna säger, är ljuset i Lissabon otroligt vackert och arkitekturen i staden tillsammans med ljuset gör en otroligt glad och pigg. 


Mina tips om Lissabon; 

Miradores. Eftersom att Lissabon består utav sju kullar finns det flera utsiktsplatser runt om staden, eller miradores. Mina favorit blev i slutändan Mirador da Senhora do Monte där man hittar den bästa utsikten över staden enligt mig. En annan favoritutsiktsplats är från andra sidan floden, vid Jesusstatyn Cristo Rey, som kan ses på förstasidan. För att ta sig hit tar du enklast färjan från Cais de Sodré och kan sedan gå eller åka buss upp till statyn. Här får man en otroligt vacker bild över staden och även 25 de Abril bron som liknar golden gate bron. Men ett tips är att utforska själv, söka på internet och hitta egna miradores.


Sol och bad. Utöver den vackra arkitekturen i staden finns det möjlighet till sol och bad inte allt för långt ifrån centrala Lissabon. I slutet av april kan värmen stiga upp mot 30-35 grader vilket gör det väldigt skönt att ligga på stranden. Om man tar tåget från Cais de Sodré kommer man efter en tågresa längs Costa do Estoril till en otroligt vacker liten stad som heter Cascais, med fina gator där man kan strosa runt i och en vit sandstrand med kristallklart vatten. Här kan man sola och bada, strosa runt bland de färgglada husen och äta god mat vid havet, ett måste att besöka enligt mig. 


Portugal är även känt för bra surfing och om man vill testa på surfing, vilket jag absolut rekommenderar tycker jag att man ska bege sig till Costa de Caparica. För att komma hit tar du bussen från Parca de Espanha vilket tar ungefär 40–50 min. Längs Costa de Caparica finns flertalet surfingställen där man kan hyra brädor och våtdräkt. Man kan även anmäla sig till olika dagskurser (tips! Det blir billigare om du väljer någon där man får studentrabatt via Erasmus organisationerna). 


Områden: Lissabon består utav olika områden som har olika arkitekturer och uppbyggnad. 


Alfama är ett av mina favoritområden med trånga gränder och gamla kvinnor som pratar med varandra från deras fönster. Här kan man hitta mysiga restauranger där lissabonborna äter, flertalet kyrkor men jag rekommenderar att bara strosa runt och möjligtvis lyssna på lite fado. 


Bica och Baixa är områden som jag även strosade runt i, där Bica är det enda området i Lissabon som inte blev förstört i jordbävningen 1755. Här hittar ni den typiska spårvagnsbacken som många turister besöker men även väldigt god god glass. Baixa är ett väldigt mysigt område som på kvällen/natten består utav barer med billig öl och vin som fylls av människor.


Belém är ett måste som även varje turist besöker, här äter man Pastéis de Belém, besöker Torre de Belém, Moseiro dos Jeronimos och Padrao dos Descobrimentos monumentet. För att komma hit kan man åka spårvagn 15 som man smidigast tar från Parca da Figueira. Innan Belém finns även LX Factory, här kan man stora runt i olika affärer och äta god chokladkaka. Här finns även en väldigt mysig rooftop bar där man kan sitta och dricka drinkar med vänner.

Surfning vid Costa de Caparica med mina vänner (Turkiet, Italien, Sverige och Spanien)

Sammanfattning

Mitt livs upplevelse 

Det är svårt att sammanfatta mitt utbyte i ord, hur det har påverkat mig både akademiskt och personligen. Jag har studerat som aldrig förr vilket har gjort att jag inser att inget är omöjligt bara man lägger manken till. Utbytet kommer underlätta och hjälpa mig vid mina framtida studier men även i mitt yrkesliv där jag alltid kommer sträva efter att bli bättre och utmana mig själv till att alltid lära mig nya saker. Jag har även fått vänner för livet från olika dela är av världen vilket jag kommer uppskatta för resten av mitt liv. Jag har fått uppleva en annan kultur och stad på ett sett jag anser att man inte kan göra om man är på semester. Jag har bott och klarat mig själv i ett annat land och jag vet att jag har kommit tillbaka till Sverige som en bättre person. 


Jag rekommenderar verkligen ett utbyte till alla, visst var det inte alltid lätt men att åka därifrån med den erfarenheten som man får under ett utbyte kommer jag vara påmind och glädjas av resten av mitt liv. Om du får möjligheten att åka på ett utbyte så skulle jag säga; Tveka inte, SÖK! Passa på att lära känna nya människor, bo på ett studenthem och gå med i studentföreningar. Det blir ditt livs bästa upplevelse som kommer stärka dig på alla möjliga sätt.


Jag vid Mirador da Senhora do Monte.