Reserapport - KI-student
Lärosäte: Tokyo Metropolitan University
Utbildningsprogram: Arbetsterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17

Innan avresa

Hej!
Jag är en italienare som har bott i Sverige i 5 år bara, så jag ber om ursäkt i förskott om eventuellt kommer att finnas några felstavade ord i min reseberättelse. I Italien jobbade jag som flygvärd så jag har rest väldigt mycket på grund av mitt gamla jobb och privat men jag hade aldrig åkt till Japan innan den här utbytesstudie. Jag måste erkänna att att åka till Japan har alltid varit min dröm. Då var inte svårt att välja till vilket land ville jag åka som utbytesstudent. Dessutom valde jag att plugga i Tokyo Metropolitan University för att arbetsterapi är en väldigt avancerad bransch i Japan, så för mig var en stor möjlighet att utveckla mina personliga och professionella kompetenser.
Man får tillräckligt information från KI och TMU några månader innan avresa. Vi var i kontakt med TMU redan från Sverige och det gick ganska smidigt att få alla nödvändiga info i förväg. 
Man behöver inte ha ett visum får att åka till Japan som student om man stannar mindre än 90 dagar. Däremot är lika bra att ta med sig den invitation lettern man får från TMU innan avresa bara för säkerhet skull. 
Vaccinationer rekommenderas bara om man åker utanför Tokyo, så jag har inte gjort de. 
När man planerar resan måste man tänka på att det finns två flygplats att välja mellan: Haneda airport eller Narita aiport. Jag skulle rekommendera att landa i Haneda för att den ligger mer centralt än Narita och resan med tåg från flygplatsen till staden är betydligt billigare än att åka från Narita.  

on the air

Ankomst och registrering

Jag landade i Haneda flygplats fyra dagar innan kursstart. Jag tycker att det var skönt att ha fyra lediga dagar innan kursstart. Det kändes som jag hade tillräckligt med tid för att kunna ställa om klockan och vänja mig i det nya landet och sin stor tidsskillnad från Sverige. Så vi hade en weekend på oss innan kursstart, vi gick ut och festade lite. Skolan började på måndag därefter. Det var en bra stämning. Man börjar kursen på bästa sätt efter en weekend sådär. Alla i universitet är hjälpsamma och artiga. Vi fick en introduktionsdag där förklarades allt vi skulle göra under kursen. De ordnade en liten välkomstfest till oss med en liten buffet fullt med japansk mat och dryck, samt en liten konsert där vissa studenter spelade japanska traditionella instrument. I festen deltog rektorn, alla lärare och några studenter. Vi kände oss verkligen välkomna.
Haneda aiport

Ekonomi

Att åka till Japan kräver en del pengar. De stora kostnader är flygbiljetter och boende men om man har tur och förbereder sig med god tid innan avresa kan man hitta flygbiljetter i lagom pris. Jag känner att jag spenderade de flesta av mina pengar till tåg och tunnelbana biljetter. Tokyo tunnelbanesystem är lite komplicerad. Det finns olika bolag som äger olika tunnelbanelinjer. Man betalar biljetten beroende på distansen man åker och de har inte abonnemang, så man betalar varje gång man åker tunnelbana och det är inte billigt alls. Kursen var strukturerad med föreläsningar och studiebesök. Vi hade schemalagd minst en eller två studiebesök per vecka. De här studiebesöken var väldigt givande för att vi besökte många sjukhus och kliniker, men de var ganska dyra, eftersom för att nå dessa platser åkte vi kommunalt och som sagt att åka kommunalt i Tokyo är ganska dyrt. 
Maten i Japan kostar ungefär lika mycket som Sverige förutom grönsaker och frukter som är väldigt dyra. En (1) persika kostar typ 50 kr. Däremot finns det en matplats i universitet där man får en lagom portion noodles eller ris för ca 50 kr. Att käka i restauranger är nästan billigare än att handla i mataffärer. Om man vill finns det också 7/11 affärer överallt som erbjuder färdiga maträtter till bra pris dygnet runt. Street food  kan vara en billig och smarrig alternativ.

Dyra grösaker

Boende

Bostad måste man ordna med god tid innan avresa. Det är så svårt att hitta bostad i Tokyo så man måste leta efter det några månader innan. De standard japanska lägenheterna är trånga. Vi hittade en 50 kvm lägenhet på nätet (airbnb). Det står i annonsen att 7 personer skulle få plats där men (tack och lov!) vi bokade bara för fem. Vi bodde vid Nippori Station, vilket jag tycker att det är bästa ställe att bo i, för att det inte ligger så lång bort från skolan, ca 30 minuter promenad, plus är Nippori ett ganska centralt område. När man bokar boende måste man tänka var man bokar någonstans för att man kan spara pengar, som sagt tidigare betalar man tunnelbanabiljett beroende på distansen man åker. 

Studier allmänt


Studierna i allmänt var inte så svårt, tycker jag. Alla personaler i skolan är väldigt artiga och svarar gärna på alla frågor, man får hur mycket hjälp som helst. Relationer med lärarna var utmärkta och de lät oss kända som hemma från första början. 

kursschema

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Kursen är 5 veckor lång. Man får ett schema där det står en bra blandning av teori och praktik. Dessutom får man många lediga dagar för att plugga eller för att upptäcka staden och den japanska kulturen. Vi gjorde många studiebesök på olika sjukhus och kliniker. Man får en uppgift med ett fall att lösa, man jobbar i grupp och i slutet av kursen presenterar man sitt jobb skriftligt och muntligt. Man presenterar lösningen på fallet där alla olika professioner (arbetsterapeut, sjuksköterska och fysioterapeut) har samarbetat. Fallet ska lösas enligt det japanska vårdsystemet genomfört med det svenska vårdsystemet.  
Lektionerna är på engelska och nästan alla lärare använder powerpoint.

Språk och kultur

Tyvärr är det engelska språket inte så populärt i Japan och väldigt få behärskar språket i Tokyo. I början var det lite frustrerande men man vänjer sig ganska tidigt. Man blir jätte duktig på att använda sitt kroppsspråk.
Kursen och alla lektioner var på engelska. Lärarna presenterar sina lektioner på engelska i powerpoint. De skriver ganska mycket i sina powerpointsslides jämfört med lärarna i Sverige. Vissa studenter pratar engelska men inte alla. Jag tycker att det är lika bra om man läser lite japanska innan avresa för att kunna djupa in sig lite bättre i samhället. Japanerna uppskattar om man vågar pratar lite japanska, de blir väldigt glada om det och de försöker lära dig enkla och roliga japanska ord. Den japanska kulturen är så fascinerande. Japanerna har respekt för allt och alla, de är super trevliga. Tokyo är så safe. Man känner sig aldrig i fara i Tokyo, även om man promenerar mitt i natten i en park. Det känns som det inte finns kriminalitet alls i Tokyo. Dessutom är Tokyo renaste staden jag har någonsin besökt i hela mitt liv, den är verkligen superren. 

Fritid och sociala aktivteter

Skolan arrangerar vissa aktiviteter, exempelvis konserter där studenter spelar traditionella instrument, möte med lokala studenter osv. Det är så spännande att se hur japanerna engagerar sig i vissa aktiviteter. De respekterar sina traditioner jättemycket, det är alltid fascinerande att se unga människor spela ett månghundraårig instrument. 
Det finns ett gym för studenter i campus där vi var men vi använde aldrig det för att man måste anmäla sig i receptioner tre dagar innan. Vi föredrog ett gym nära vårt hem istället, det kostade bara 30 kronor per pass. Det finns ett matplats i campus där man kan köpa lunch för ett rimligt pris och kan käka tillsammans med andra studenter. Det var spännande att träffa japanska studenter varje dag. Vi fick många tips från de, typ var man kan käka god och billig sushi osv. 
Tokyo i sig bjuder många ställe för att käka traditionellt mat, det finns jätte många barer, restauranger och pub i alla gator. Det finns tusen olika former av streetfood och alla av de är supergoda. Tokyo är en metropol och som man kan tänka sig finns det mycket som man kan göra. I Tokyo finns det många trevliga och fina stränder om man vill sola eller bada. Om man gillar bergen istället för stränder då kan man klättra Mount Fuji. 
Mount Fuji

Sammanfattning

När jag bestämde mig för att åka till Japan var mitt mål att utforska det japanska hälsosystemet generellt med tillägg av att se hur arbetsterapi tillämpas i hälsosystemet där i Japan. Som förväntningar hade jag att se en avancerad arbetsterapi nivå. Jag planerade att göra en internationell erfarenhet för att kunna sedan använda det i mitt framtida yrke. Jag var nyfiken på att se vilka arbetsterapi åtgärder används i Japan och hur dessa skulle kunna möjligen användas i Sverige. Nu, efter denna utbytesstudie, kan jag verkligen säga att alla mina förväntningar har uppfyllts.
Det har varit en fantastisk upplevelse att studera i Tokyo Metropolitan University. Det har varit en perfekt kombination av föreläsningar och studiebesök. Det har varit väldigt intressant att lära sig en bit av den japanska kulturen och att lära sig hur hälsosystemet fungerar där.
Jag tror att min utbytesstudieperiod kommer att påverka min framtid på ett positivt sätt, både personligt och professionellt. Det har varit en givande erfarenhet som jag kommer att ta med mig resten av livet.
arbetsterapi i vardag