Reserapport - KI-student
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Poppy Redenström
E-postadress: poppy.redenstrom@stud.ki.se

Innan avresa

En ny kontinent och nya livserfarenheter lockade minst lika mycket som själva utbildningen och patientbehandlingarna på studentkliniken. Att få se hur man med mindre, på något vis ändå kan göra lika mycket i en annan del av världen är en erfarenhet som jag önskar alla. 

Jag upplevde att det generellt fanns lite mindre information kring detta utbyte än de andra destinationerna, däremot var det ingenting som utgjorde något hinder. Kontakta en vaccinationsmottagning i god tid då det är fler vaccin som ska tas, varav några ska tas ca en månad innan avresa. Hepatit A och B samt Gula febern är obligatoriska, resterande är frivilliga men rekommenderade: Tyfoid, Kolera, Malaria. 

Ta även med tre ombyten klinikkläder då studenterna på Makerere enbart använder sina privatkläder och klinikrockar som de själva får köpa. Ta med klinikhandskar, munskydd, handsprit och visir. 


En informativ miss från Makerere University detta år var att de inte informerade oss om att de i vanliga fall ordnar boende, hämtning från flygplats och en så kallad Global Friend som visar dig runt staden och universitetet så fort du kommit fram. Vi ordnade därför allt detta på egen hand och tog oss till skolan och det internationella kontoret själva. Det gick visserligen bra, men jag rekommenderar starkt att använda er av hjälpen som erbjuds då det inte är helt okomplicerat. Fråga er kontaktperson på Makerere University om detta.

Ankomst och registrering

Vi reste så vi hade helgen innan skolstart på oss att komma till rätta, handla mat, ordna sim-kort, wifi, hitta till skolan och liknande saker. Det räckte gott och väl. På International Office ges all information om språkkurser, fadderorganisationen Global Friends samt vilka studenter som kommer att vara era klinikpartners under utbytet. Allt detta kan ni göra i lugn och ro den första skoldagen, ni behöver inte vara på kliniken redan från dag ett.

Sjukhusområdet

Ekonomi

Vad gäller utgifter under utbytet, är det främst flygbiljetter, vaccinationer och hyra som kostar. Vaccinationerna samt malariaprofylaxen får man räkna med kostar ca 2500kr.


Maten är billig på marknaderna, en stor avokado kostar 1-2kr och vill du äta ute kan du få en lunch/middag för 30-40kr. Även transport är billig men jag rekommenderar ändå att bo på gångavstånd från studentkliniken.

Vår väg till skolan

Boende

Skolan erbjuder att orda boende nära campusområdet, de erbjuder någonting som kan liknas ett korridorsrum. Vi kände däremot att vi gärna har vår egen lägenhet med alla bekvämligheter så som tvättmaskin, kök, varsitt sovrum samt en vakt som fanns på plats i området dygnet runt. 

Vi bodde i ett av Kampalas bästa områden Kololo nära Acacia, i ett 3rok ca 15 minuters gångavstånd till universitetets sjukhusområde där kliniken ligger. Hyran låg på ungefär 4000-4500 kr/person per månad, vilket verkligen var värt det! Det ligger nära restauranger och är ett relativt tryggt område vilket gjorde vår vardag mycket enklare och trevligare. Vi hittade lägenheten via en grupp på Facebook som heter ”Kampala Expats”, kontaktuppgifter till lägenheten vi bodde kan ni hitta hos våra utbytes koordinatorer på KI. 

Studier allmänt

Studiemässigt finns det likheter och olikheter. Vad gäller teori, använder de sig av kurslitteraturen betydligt mycket mer än vad vi gör och kan referera till både böcker, författare och artiklar. Föreläsningarna hålls vanligtvis i ett litet rum med en projektor där man får komma tidigt om man vill få sittplats eller inne på sal innan klinikpassen. Jag upplevde det som att de fokuserar mer på detaljer medan vi försöker se det stora hela, däremot tycker jag att vi rent teoretiskt är mer eller mindre likvärdiga. 


Lärar-student relationerna skiljer sig väldigt mycket, lärarna tilltalas med Dr. och de förväntar sig att du är påläst och kan svara på frågor. Lärarna sitter oftast vid ett skrivbord inne på kliniken och har i princip enbart kontakt med studenterna om en ny patient ska presenteras, en slutförd behandling ska godkännas eller när dagens klinikpass ska betygsättas i din loggbok. Eleverna från årskurs fem ansvarar för en varsin student från årskurs fyra och hjälper dem med deras patientbehandlingar och frågor. 


Patientkontakterna varierar beroendes på om din patient kan prata engelska samt om din patient bor långt ifrån eller nära kliniken. Studentklinikens patienterna är väldigt fattiga vilket kan leda till att de kan vara svåra att nå och kan utebli eller ibland komma 2 timmar sent. Däremot är era tilldelade klinikpartners ansvariga att tillgodose er med alla patienter som ni behöver och det har fungerat utmärkt. Det är ingen brist på patienter eller behandlingar! Regnar det, kan ni däremot räkna med att varken lärare eller patienter kommer att vara på plats under dagen. 


Vad gäller patientbehandlingar har de väldigt ont om instrument, en härdningslampa och EMS på hela kliniken, röntgen fungerade inte samtidigt som det inte fanns apexlokalisatorer, oslipade curetter, matrisband men inga matrishållare, sugarna sätts bara på ibland, och listan bara fortsätter. Det tar längre tid än för oss på KI men de lyckas ändå slutför sina patientbehandlingar. Det ska också nämnas att studenterna på Makerere själva får köpa fyllningsmaterial och anestesimedel för sina patientbehandlingar.


Hygienen går inte riktigt att jämföra, då studenterna själva ansvarar för den. Kliniken bistår varken med handtvål, handsprit, handskar eller munskydd vilket leder till att hygienen försummas.

På kliniken

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Då vi enbart var på utbyte i fem veckor kunde vi inte riktigt följa kurserna från början till slut, utan gick sporadiskt på föreläsningar som är relaterade med de kurser som vi parallellt läser på KI. Vi spenderade störta delen av våra dagar på kliniken och på tandteknikerutbildningen, då nästan alla proteser och jobb ska utföras av den behandlande studenten och tar upp väldigt mycket skol- och fritid. Tillgodoräknandet avser alltså främst termin 8.


Vi gick på föreläsningar och klinikpass i följande ämnen:

Oral surgery, endodontics, periodontics, pediatric dentistry, prosthodontics, cariology. 


Föreläsningarna var intima då kurserna är väldigt små jämfört med dem på KI, vilket underlättar för diskussioner men vilket också sätter dig i en mer utsatt position då du kan få en och annan fråga. Som jag nämnde innan, så fokuserar de väldigt mycket på detaljer, som att memorera snittlängden på alla tänders rötter enligt olika läroböcker, vilket de sedan förväntas komma ihåg. Då deras klinikpass även är uppdelade på olika ämnesområden beroende på dag, kan jag uppleva ett studenterna ibland missar en del av helhetsbilden om jag jämför men våra studier och hur vi kopplar samman teori och praktik. 


Vi närvarade även på eget initiativ vid en operation på käkkirurgen av ett ameloblastom där patienten miste hela underkäken och där även överkäken deformerades.


Patientbehandling

Språk och kultur

Tur nog så är utbildningen på engelska, vilket gjorde att vi kunde följa allt i undervisningen. Däremot så erbjöds utbytesstudenterna en snabb introduktionskurs till språket Luganda vilket var roligt. 

Kulturellt skiljde sig vardagen mest i tempot. Tiden i Uganda är minst sagt elastisk, som de själva uttrycker det. Oavsett institution, skola eller vardagsaktivitet, är allt oftast försenat eller förskjutet, vilket man vänjer sig vid efter ett tag. Kommer man sent till en bestämd träff med vänner ursäktar man sig inte enligt ugandierna, utan man säger förvånat ”Är du redan här?”. Efter att ha varit de första på plats på kliniken i några dagar och väntat på de andra i en timme, lärde vi oss tillslut deras vardagliga rytm. I övrigt är de ett väldigt välkomnande, vänligt och livligt folk! 


Fritid och sociala aktivteter

International Office hjälper till att organisera turer till både waterrafting och safariturer i Uganda med andra utbytesstudenter från universitetet. Vi valde däremot att själva åka på en safari till Tanzania med African Scenic Safaris och vi åkte även Zipline några timmar utanför Kampala. 


Staden är väldigt trafikerad och turbulent, vi tog oss runt med deras lokaltransport i form av en minibuss/van, bodabodas(mopeder) men vi tog även Uber när det behövdes. Som i de flesta städer så finns det områden man ska akta sig för, men i övrigt går det bra att röra sig runt under dagtid. Bor man i Acacia området som vi gjorde går det även att gå omkring efter solnedgång men kvällstid rekommenderas en Uber, taxi eller moped. Uber är billigt och ett bra sätt att ta sig runt, däremot fungerar det inte lika bra som hos oss och man måste vara beredd på att det kan ta 30 minuter tills en Uber kommer. 


Restauranger

Restauranger finns överallt, men vill man gå på dem med lite mer västerländskt stuk där det är mindre risk att bli magsjuk är det området Kololo och längs gatan vid Acacia mall som gäller. 


Acacia mall är ett shoppingcenter där de även har en biograf där man kan gå på bio för ca 30kr på vardagar. 


Sheraton

Behöver man en paus från vardagen i Kampala, kan man alltid åka till Sheraton eller något annat hotell med pool och svalka sig lite.  


Marknader 

Marknaderna i Kampala är minst sagt en upplevelse! Håll hårt i väskan, ha inte mycket pengar och värdesaker med er, klä er diskret och ge er in i folkmyllret. Jag kan rekommendera att åka till marknaderna någon gång efter första veckan i Kampala, då det annars kan bli chockartat och intensivt innan man vant sig vid hur saker och ting fungerar. 


Outreach

Då och då organiserar tandläkarhögskolans studentförening så kallade ”outreaches”, då vi med tandläkarinstrument och material åker ut till socioekonomiskt utsatta områden som inte har tillgång till tandvård och hjälper till med antingen extraktioner eller exkaveringar med temporära fyllningar. Det är högt tempo och en väldigt bra erfarenhet om man vill lära sig ta snabba beslut på egen hand och extrahera mycket. 


Barnhem 

Några helger gick vi till "Sanyou babies home" som är ett barnhem som behöver all hjälp de kan få med sina härliga barn! International Office på campus kan bistå med kontaktuppgifter.

Barnhemmet

Sammanfattning

Att komma tillbaks till kliniken hemma känns som en otrolig lyx i jämförelse för med studentkliniken i Makerere. Däremot har jag lärt mig många tips och tricks som man får ta till när man inte har annat att jobba med. Vi har fått göra amalgamfyllningar, extrahera fler tänder än vi får göra på hela vår utbildning hemma, lärt oss att jobba mer självständigt, lärt oss ett annat sätt att tänka på och jobba på från deras studenter, även fått lära deras studenter vårt sätt att tänka och jobba på. Det har verkligen varit ett utbyte. 

Utöver det, tar jag med mig alla intryck och tankeställare jag fått från Uganda, de var inte få. 
Safari Tanzania