Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Tromsø
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Rand Ishaq
E-postadress: rand_essam@yahoo.com

Innan avresa

Hoppas att min resedagbok kan vara till hjälp. Jag funderade på att åka på utbyte länge och hörde av mig till flera studenter son hade åkt tidigare. Detta hjälpte mig att forma mitt beslut att åka på utbyte till Norge. Det var verkligen en givande period av mina studier och lärorikt att åka!


Jag har valt att åka till Tromsö för att jag hörde att det var en bra skola med duktiga lärare. Staden har också en underbar natur för naturälskare. Man kan koppla av från skolan i Flemingsberg och göra massa roliga aktiviteter .


Innan avresa bör:

1-Närvara på olika möten som KI arrangerar och notera vilka dokument, krav och material som man behöver ordna

2- Du ha hittat ett boende och det gör du genom ansökan om studentboende på https://studentbolig.samskipnaden.no/. Där hittar du olika typer av boende, egen lägenhet eller rum med delat kök/toalett och gemensamma utrymmen.

3- du bör spara pengar innan du åker, aktiviteter kostar och man vill inte missa sina chanser på grund av ekonomiska skäl !

Ankomst och registrering

Vi flög till Tromsö en dag innan vårt utbyte började, vilket var på en söndag. Alla matbutiker stänger då och bussarna går inte så ofta men vi valde att ta en taxi från flygplatsen till där vi bodde. Taxi kostnaden var runt 300 NOK. Nycklarna kan man inte heller hämta på en söndag, därför bad vi en kompis att hämta dem innan.



På måndfag träffade vi Inger Ann, den internationella koordinatorn på UIT tannbygget som visade oss runt i kliniken, hjälpte oss att hitta bra förvaringsskåp, och de olika faciliteter i skolan. Man får även en bricka för att komma in i de olika salarna. Inloggning till OPUS och Windows fick vi också tidigt så att man kunde logga in och kolla upp patienters journaler. Inger gav oss även ett kopia av schemat och gick genom vilka lektioner vi skulle ha under utbytesperioden.

Dagen efter så hjälpte hon oss att skaffa ett studentkort och köpa busskort som kostade runt 1200 NOK för 3 månader. Registreringsprocessen var smidig och enkel.


Saker att tänka på första veckan i Tromsö:

1-Lokalisera tandläkarhögskolan, Bostaden, närmaste mataffären

2-Skaffa busskort, OPUS inloggning, brickan för att komma in i skolans faciliteter

Ekonomi

Generellt så är Norge lite dyrare än Sverige. Man måste därför spara pengar i förväg och söka stipendium om möjligt. Det är också rekommenderat att boka flygbiljetter flera månader i förväg för att spara pengar.


  • Boende: Mitt boende i Tromsö kostade ungefär 3700 NOK per månad och det verkar vara vad en får räkna med att ge för ett rimligt boende. Man måste dock ha sparat lite extra för att betala depositionen

  • Mat: Priset på många varor är klart högre i Norge, dock upplevdes detta inte som ett så stort problem då hyran var längre än vad jag hade räknat med. Tromsö har även en mat-vecka som kallas för “Spis for en hundrings” där man kan köpa olika maträtter för enbart hundra kronor . https://www.facebook.com/spisforenhundringstromso/ 

  • Det som egentligen kostar mycket i Tromsö är aktiviteter och utflykter såsom kryssningar, hundsläder samt hyra bil och skidor. De extra pengarna från CSN (lån) och resebidraget blir en stor hjälp i detta avseende.

  • Museum och Polaria: Studenter har rabatterat pris för inträde i flera museum såsom Polar museum, Tromsö museum, fjellheisen så man detta sparar pengar som man kan lägga på andra aktiviteter

Boende

Boende

Vi bodde i varsitt korridorsrum på 12kvadratmeter i samma korridor, med delat kök och badrum. Resan från där vi bodde till skolan tog 10 minuter med buss, och 15 minuter till stan (Byn). Vi delade kök med 4 andra personer och badrum med en till person. Rummet var rent och värmt, köket var stor med massa köksredskap och toaletten var inte toppen fräsch men man kan överleva den. Rummet hade en säng,garderob,skrivbord,stol och ett kaffebord.

Hyran per månad kostar 3700 NOK (runt 4000 svenska kronor) och en deposition krävs på 5000 NOK. Boendeområdet heter Orndalen och det andra området som studenter nära campus bör ta är Brevika.


Studier allmänt

Jag tycker att studierna i Tromsö liknar de i KI. Man får som utbytesstudent komma in direkt i systemet redan första veckan. Vi fick delta i alla seminarier, föreläsningar (inte obligatoriska) och Vuxpass. Norska studenter jobbar med ett liknande system som svenska studenter, de bokar in patienterna, utför undersökningar, lägger terapiplan, får signering av daganteckningar via OPUS vilket är i princip det vi gör i KI.


Det största fördelen jämfört med KI är att klassen är uppdelad i 6 grupper där varje grupp har en ansvarig lärare (handledare). Handledare är med i alla Vuxpass och hjälper till, han följer upp studenterna och hjälper dem om de behöver flera patienter eller att boka akuta patienter. Detta tycker jag skapar kontinuitet och hjälper studenterna att reflektera över deras starka och svaga behandlingstyper. De får kontinuerlig feedback från handledaren.


Man jobbar alltid i samma bås och tar hand om den och om man vill ha extra hjälp med tex. Torrläggningen så har varje grupp en “sekretär” alltså en sköterska som hjälper studenterna. Det är också väldigt positivt då vår sköterska gick igenom material som studenterna använde och visade mig hur man skicka tandteknikerns jobb.


Röntgenprogrammet var dock Digora och sensorerna analoga som scannas in i journalen på några sekunder. Detta upplevde jag vara bekvämare för patienterna men kunde vara ett litet problem framförallt vid endodontisk behandling då man inte kunde se bilden direkt.


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Det största fokuset lägger man som utbytesstudent på kliniska erfarenheter. Vi hade ingen Preklin när vi kom och vi började med patienterna redan första vecka vilket var ett fantastisk möjlighet att komma igång till skillnad från andra utbyte destinationer. Det finns även en pärm för akuta patienter där man kan boka dem inom kort varsel om egna patienter uteblir. Detta gör att man fyller upp sin kliniska pass och maximerar inlärningsprocessen. 


 PED och Ort får man också ett pass varje vecka. Man har Ped varje tisdag.  Jag fick  jobba ensam och brukar vanligtvis ha två patienter per pass. Behandlingar på PED kan vara: undersökningar, hygienkontroller, FF, fyllning terapier. Det finns ett stort fokus på barn patienters munhälsa och därför ser man att Norska barn har inte ett stort behandlingsbehov. 

På ORT fick vi jobba två-två och hade  olika typer av behandlingar såsom: aktivator kontroller, screening,seminarier och undersökningar. Man kan även få remiss från Ort-specialisten att extrahera tänder vilket jag och min partner fick göra ! väldigt intressant!.  

Det fanns även möjlighet att assistera vid specialistkliniken inom de olika områden  en 
våning upp. Man får även gå på Kirurgi pass och Narkos ( ungefär 4 gånger under utbytes perioden). Kirurgi passen innebär att man assisterar eller utför i vissa fall OpEx.  


Man hinner göra mycket i Tromsö om man planerar rätt från början. Boka gärna en tid med klinikchefen och berätta hur mycket du har gjort och vad önskar du göra under ditt utbyte. Det finns gott om kronor, fyllningar och en-rotiga Endo.  Om man gör protetik  så är tandteknikerns labtid ungefär en vecka om man beställer den i Tromsö ( den heter Hugo) och de är otroligt duktiga kan man säga !  Som jag skrev tidigare så får man sitt schema och en patientlista redan första veckan, därför kan man planera och boka in patienter ungefär två veckor fram. Detta hjälpte mig att synkronisera mitt schema med mina patienter.  


Kliniska Pass: 
Man har i snitt 3-4 VUX pass per vecka förutom PED och ORT.  Det är rekommenderat att boka protetik patienter under torsdagar då protetik specialisten finns tillgängliga för extra hjälp.  Kurskrav finns i Tromsö men de är inte så strikta med att man måste göra allt innan man ta examen. Därför såg man en variation av hur mycket hade studenterna gjort när de gick termin 8. Dessutom så har dem VFU där de får praktisera ute i kliniker och göra väldigt mycket. 
Jag har märkt att Studenterna i Tromsö är väldigt duktiga på karies och fyllningar jämfört med oss från KI. De jobbar med kofferdam, har kortare tid och fokuserar på estetik av tanden.

Språk och kultur


Språkmässigt så är det inga bekymmer att förstå eller göra sig förstådd både i kliniken och ute. Flera lärare kommer från Sverige och man kan till om hitta föreläsningar på Svenska. Med tiden lär man sig norska ord som används i behandlingssammanhang :


spårsmål : fråga

fyllningsterapi: KONS

trenger: behöver

husk: kom ihåg

tanńlege: tandläkare

tandhygienist: tannpleier

Pussar: borstar

eksamen: prov


I stan kan man prata svenska och få ett positiv feedback och leende med det. Studenter som bodde i samma korridor pratade flera olika språk såsom Rysska, Engelska och Bulgariska. Man kunde diskutera ibland och lära sig om olika kulturer och traditioner.

Tromsöborna är enkla människor som har mycket kärlek för naturen och är väldigt välkomnande för de nya besökare då Tromsö är en turiststad.


En intressant dag som vi upplevde i Tromsö var Nationaldagen den 17:e maj. Det var en folkfest, kvinnor och men i sina traditionella dräkter , fest och ballonger, parad och gratis inträde till olika museum och Polaria akvarium. Man kan ta reda på programmet för den dagen och följa upp flera aktiviteter. Notera att bussar kan ändra sina busshållplatser på grund av stans parad. Man kände att Norskar är väldigt stolta och såg deras patriotiska sidan.

Fritid och sociala aktivteter

Jag åkte med Enlil Tadaros och vi var väldigt intresserade av att hitta på saker och utförska Nordens Paris. Studenterna anordnade flera medlemsaktiviteter såsom sittningar, grillkvällar samt utgångar på stans pubar. Detta hjälpte en att lära känna och få bättre kontakt med sina klasskamrater. Universitetet hade även ett eget gym där man kunde träna gratis under universitetets öppettider.

För teater intresserade så finns Nord-Erupas äldsta bion som kallas för Verdensteatret. http://www.verdensteatret.no/. I denna teatern visas olika filmer: svartvita ,gamla ,internationella och nya filmer. Den har även ett kafe och en bar. Det finns även Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) som man kan också delta i. 

Middnattsol och Norrsken (Nordlys) får man inte missa heller. Man ser dem bäst som man åker upp till Fjellheisen (https://fjellheisen.no/) vilket är en linbana som tar en upp till toppen av ett högt berg strax intill ön. Precis intill ön kan man åka utförsskidor på ett ställe som heter Kroken (http://tromsoalpinpark.no/). Backarna är väldigt bra och det är enkelt att låna skidor om man inte har med sig egna från Sverige.

Tromsö är en söt liten kulturstad som har en del shopping, muséer, trevliga restauranger och uteställen. När det kommer till kafféer och restauranger skulle jag starkt rekommdera Riso (http://www.risoe-mk.no/), Lugar 34 (https://www.facebook.com/lugar34/) samt Mathallen (http://www.mathallentromso.no/) Tromsö har ett stort köpcenter som ligger ganska nära flygplatsen, Jekta (http://jekta.no/). Där hittar man flera butiker för shopping, mat och handel.

Sammanfattning


Min resa till Tromsö var en givande period av mina studier. Jag har utvecklad mig mycket och det har hjälpt mig att mogna mer klinisk och att få bättre erfarenheter. Jag känner att jag har utvecklat mig mest inom Cariologi och protetik , då jag har fått göra flera behandlingar på patienterna. Däremot så upplever jag att har saknat möjligheten att utveckla mig inom orofacial smärta lika mycket som jag skulle göra om jag stannade kvar i Sverige.

Det var intressant att få uppleva en ny stad , ny klinik och träffa nya studenter. Detta förstärker mina förmågor att adaptera till nya internationella miljöer samtidigt som det ger en stark merit för mitt CV. Man får naturligtvis knyta kontakter genom att prata med de svenska lärarna om olika möjligheter till jobb i Norge och specialisttjänster . Jag kan säga att man fick ett annat perspektiv på hur en tandläkare jobbar i Norge .

Tromsö har en fin natur som fick mig att njuta och undvika stressiga plugg perioder. Att vakna varje dag till ett fint bergsutsikt och njuta av midnattssol är saker som jag kanske inte skulle uppleva om jag inte åkte på utbytet.