Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Toronto
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Sanna Spännare
E-postadress: sanna.spannare@stud.ki.se

Innan avresa

Jag hade alltid velat åka på utbyte men inte kommit iväg av olika anledningar, drömmen var att åka till något nordamerikanskt land så termin 11 var den ultimata chansen. Dock hade jag inte några meritpoäng så fick veta att min bästa chans att få en plats var att missa min examen. Inget svårt beslut för mig och det fanns flera fördelar. 

Utbytet i Toronto sker under sommaren under 8 veckor någon gång mellan maj - augusti, jag började i mitten av maj och det resulterade med flera veckors ledighet efter IST (välbehövligt) sedan var det ingen idé att börja något vik efter utbytet så blev en del ledighet då också. Dock skulle jag börja min AT i september, jag kan rekommendera att vara lite vaksam på tiden att få tillgodoräknande och examensbevis om man är T11 och skall börja AT sedan, speciellt beroende på vilka månader du väljer att placera ditt utbyte. Jag förvarnade om min kommande ansökan under semestertider och fick mitt tillgodoräknande snabbt men examensbesviset tog ca 3 veckor att få. 
Dock vet jag att hen som var på utbyte året före mig åkte sommaren efter T10, så det är också ett alternativ om terminerna matchar. 

Jag tycker ansökningsprocessen gick bra, värt att tänka på är att ansökan sker hela 1,5 år innan man åker iväg.  


Ankomst och registrering

Jag var en vecka före kursstart i Toronto och var glad för det i efterhand, innan man startar sin placering behöver man registrera sig på "Visiting Electives Office" vid universitetet och öppettiderna för detta var bara måndag eller fredag förmiddag. Jag ville inte missa min första dag på praktiken så det var skönt att kunna registrera sig på fredagen, men detta är inget måste! 
Sedan blev det en del krångel för min del också, värduniversitetet ansåg att det saknades uppgifter i min ansökan (Bevis för språkkunskaper i engelska samt Malpractice försäkran), dock var alla mina papper i ordning så det löste sig tillslut. Även om det kändes som lite onödigt krångel så fick jag mycket hjälp från båda internationella handläggaren hemifrån och på plats. 

Jag planerade in ett möte med den internationella handläggaren innan starten av mitt utbyte, det var skönt att kunna ställa frågor och diskutera schema. För min del hade jag ganska stora hål i mitt schema vilket jag tyckte var tråkigt, men då hjälpte handläggaren mig att hitta ett annat alternativ. 

University of Toronto har ingen speciell mottagning för utbytesstudenter eller möjlighet för träff med andra studenter. 

En annan anledning varför det var skönt att komma innan kursstarten var att jag hade möjlighet att hämta ut mitt passerkort på sjukhuset. 


Ekonomi

Det positiva gällande ekonomin är att Toronto är billigare som stad i jämförelse med Stockholm, dock kom det en del oundvikliga utgifter. 

Den "tråkigaste" utgiften är en hälsoundersökning som skall utföras efter att man fått sitt antagningsbesked, där ingår även röntgen för TBC samt test för blodsmitta. Det kostade totalt 4700 kr samt 536 kr för röntgen. De vill även ha uppgifter om uppdaterat PPD för TBC samt antikroppar för Hepatit B och Varicella zoster, detta kostade totalt ca 1800 kr. De vill även veta datum för vaccination för mässling, påssjuka och röda hund. Jag hade tappat bort mitt vaccinationskort men kunde beställa uppgifterna från landstingsarkivet för 65 kr. 

Se boendekostnader under punkten boende. 

Wow air är ett relativt nytt budgetflyg som åker mellan Sverige - Island - Kanada, jag betalade totalt 6300 kr för flyg tur-retur, detta beror dock på hur många väskor man behöver checka in. 

Som tidigare nämnts är Toronto som stad billigare, går att hitta en helt okej lunch för 50 kr. Så om man känner lite rädsla för korridorsboende med tanke på delat kök så kan man använda pengarna man tjänar in till att äta ute. Det finns gott om kollektivtrafik i Toronto, jag använde dock ingen kollektivtrafik då jag gillar att upptäcka städer genom att gå så kan inte säga så mycket om de kostnaderna. 

Jag ansökte om en del stipendier innan avresa, då jag inte hade något CSN kvar pga tidigare studier hade jag både det och utlandsstudier som mina "anledningar" till ansökan. Jag använde mig av en söktjänst på www.stipendier.se där man fyller i anledning till ansökan så får man förslag var man kan ansöka, kostar ca 300 kr, väl värt det tycker jag (speciellt när studier upptar ens tid istället). Jag fick totalt 4 stipendier/understöd under den terminen. 
- Läkarförbundets understödsfond (kan ansökas om du inte har CSN längre och varit medlem i minst 1 år): 11 000 kr
- Anna Whitlocks minnesfond: 6000 kr
- Carl Levins stiftelse: 16 000 kr 
- Helge Ax:son Johnsons stiftelse: 8000 kr 
Sedan får man också LINK bidrag på 6000 kr (5000 kr inför avresa). 

Boende

Jag hittade ett väldigt centralt boende på New College vid St Georges campus University of Toronto, det var ett korridorsboende där man delar badrum och kök. Då det är öppet för alla att hyra under sommaren och inte bara studenter fanns det en del mer intressanta figurer, dock med tanke på pris, läge samt chans till socialt umgänge är det helt klart värt det! Jag betalade totalt 9600 kr för boende i 8 veckor. Universitet har flera ställen som hyr ut boende under sommaren, här är en bra länk att utgå ifrån, titta under summer housing: http://www.studentlife.utoronto.ca/hs/temporary
New college där jag bodde har information här: http://www.newcollege.utoronto.ca/current-students/residence-at-new-college/summer-residence/
De lägger ut platserna ganska tidigt och jag förbokade mitt boende redan i december (inflytt i maj), så kolla inte upp boendet alltför sent. 

Kan beskriva boendet lite mer, vad jag inte visste före ankomst är att man skall ta med sig egna kastruller och dylikt. Det finns några överblivna sedan tidigare som man kunde använda om man inte vill köpa egna, men t.ex. glas och koppar behöver inhandlas. 

Jag tyckte boendet ändå kändes fräscht, hade städning flera gånger i veckan av gemensamma utrymmen samt det var inga överdrivet stökiga personer som bodde där. Fanns flera tvättmaskiner på varje plan så gick lätt att få tvättid (behövde inte ens bokas), väldigt användbart då man behöver tvätta sina egna sjukhuskläder... 

Studier allmänt

I Kanada tar studenterna först minst en kandidatexamen innan de påbörjar ett 4-årigt läkarprogram.

Då jag var placerad på en akutmottagning under hela perioden gäller min jämförelse med praktiken hemma endast akuten. Jag tycker det inte var helt olikt hemma gällande uppdelning med överläkare (staff physician), ST-läkare (residents) och studenter (clinical clerk). Som student får du träffa egna patienter som efter överrapportering överläkaren eller erfaren ST-läkare också träffar. Man skriver anteckningar, ringer konsulter och ordinerar prover/rtg. Jag kände inte att det var ovälkommet med frågor eller att det var orimliga krav på mig som student. 

Jag tycker överlag det var väldigt likt praktiken hemma, dock kanske det var lite mer "hungriga" studenter. Majoriteten kändes väldigt ambitiösa och jag fick senare veta att rekommendationsbrev från placering inom det område man vill göra ST vägde tungt vid senare antagning. 

Det som var svårast för mig var att få koll på alla läkemedel och doseringar, kanske skvallrar om mina kunskaper i farmakologi men var definitivt knepigast att få koll på. 

Sen den största skillnaden var hygienrutinerna, där jag var kunde man antingen gå i civila kläder (tänk skjorta, längre kjol) eller scrubs. Dessa skulle tvättas hemma och det var inga konstigheter att gå klädd i sina sjukhuskläder på stan till och från jobbet. Sedan var det okej med "någon ring" och klockor, nagellack gick också bra. Hade varit spännande att veta om smittspridningen skiljer sig något mellan våra två länder. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Mina kurser är SVK under termin 11, det är de jag kommer tillgodoräkna. Glöm inte att gå kursen i sexualmedicin för att få alla poäng för examen. 

Läst totalt 8 veckor akutpediatrik på Sick Kids Hospital. Detta sjukhuset insåg jag efter ett tag var ett väldigt välrenommerat i världen (!) och många patienter reste långt för att få vård här. Detta betyder också att många fall var mer specialiserade. 

Inför praktiken får man en presentation/test att genomföra innan kursstart, detta är ett sätt att få information samt lära sig journalsystemet. Väldigt bra idé i teorin tycker jag, dock väldigt mycket information och svårt att hänga upp det på något när man inte får testa själv praktiskt. Men det kommer snabbt när man väl börjat med praktiken. 

Första dagen för praktiken ska man bara dyka upp på akuten, ingen introduktion (mer än den webbaserade). Betyder också att man mer fördel redan är ombytt då det inte finns några omklädningsrum. De är vana med studenter och efter att man presenterat sig för överläkaren får man logga in och ta egna patienter direkt. Läskigt men lärorikt!

Sedan är rutinen den vanliga vid akuten, anamnes, status, bedömning och rapportering till handledare. Superlärorikt! Jag var väldigt tacksam för placeringen då vi har så kort pediatrikplacering på akuten hemma. En stor skillnad var att efter varje pass så fylls ett evaluation card i, detta är hur man presterat på olika punkter. Jag fick också utvärdera min handledare skriftligt. Man får även muntlig feedback efter varje pass, jag uppskattade det mycket och saknar liknande system i Sverige.  

Det var teori en gång per vecka som bestod av föreläsningar om aktuella ämnen, den första var anpassad till studenter medan den andra var till för alla arbetande läkare. Det var överlag ett väldigt drivet sjukhus. 

För att få sina papper påskrivna från KI rekommenderar jag att man bokar en träff med den handledare man fått för kursen, skadar inte att vara ute i god tid om man har viktiga deadlines. För min del startade AT i september och pga semestertider ville jag kunna skicka in alla papper så fort som möjligt, för att påskynda processen kunde man be internationella handläggaren skicka pappren till Sverige och på så sätt få de validerade direkt. 

Språk och kultur

Toronto är en väldigt multikulturell stad så det kommer inte vara några problem att smälta in, jag kände aldrig att det var något problem språkmässigt eller kulturellt. Möjligen är kanadensarna lite bättre på småprat än vad vi svenskar är. 

Fritid och sociala aktivteter

Som sagt inget arrangerat för utbytesstudenter från universitet. Jag var ensam svensk från KI och min placering på akuten innebar att jag träffade nya personer varje dag och det var inte lätt att knyta band som kunde leda till umgänge, dock finns det andra sätt! 
- Man kan fråga internationella handläggaren om mailadress till andra läkarstudenter som är under utbyte just då. Jag testade detta och fick inget svar, men värt ett försök! 
- Mitt boende i korridor möjliggjorde att jag träffade andra både elever och arbetande, mestadels runt min ålder (27). 
- Jag anmälde mig till en kurs i silversmide under min tid Toronto, var ett bra sätt att få ett kul avbrott och komma in lite mer i "vardagslivet". 
- Finns många appar idag där man lätt kommer i kontakt med människor, behöver inte bara vara dejting utan finns även alternativ för vänskap, t.ex. Bumble. 

MEN! Vill inte trycka på att träffa andra människor är det som Toronto står och faller med. Jag tycker staden är så pass öppen att det är lätt att upptäcka den på egen hand, folk är allmänt trevliga och mer öppna än svenskar. 

Toronto är en cool stad belägen vid sjön Ontario, finns många olika stadsdelar som är värda att upptäcka som alla har sin egen charm. Jag gick som sagt överallt och tycker det är ett bra sätt att upptäcka staden på. Jag gillar kultur och Toronto har ett rikt kulturliv, mycket fina utställningar och events. Mycket som arrangeras gratis. Om du gillar att äta ute finns det massor med alternativ. 

Känner att det är svårt i skrift att göra staden rättvisa men gillade den skarpt! 

Sammanfattning

Jag är väldigt tacksam för den här chansen och att jag tog den. För mig har utbytet förutom lärt mig mycket gällande pediatrik också öppnat dörren för eventuellt arbete utomlands. Jag tyckte Toronto var supertrevlig stad och gillade stämningen på sjukhuset. 

Hoppas jag kunnat sälja in Toronto, om det är några frågor går det bra att kontakta mig via mail eller fb.