Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 16/17
Namn: Karin Malmqvist
E-postadress: karinmalmqvist@hotmail.se

Innan avresa

Att tacka ja till fem års studier i Stockolm var lite utav en oro för mig, då jag under många år efter gymnasiet jobbat och rest och inte stannat alltför länge någonstans. All min tid (och pengar) har spenderats på olika långresor världen över, men aldrig till Australien. När chansen fanns att få åka till Australien valde jag det som mitt förstahandsval just för att jag ville upptäcka något nytt, studera på engelska, få lära känna en ny kultur och nya människor och så hade jag sett många frestande bilder på regnskog, berg i Nya Zeeland och långa, vilda stränder som kantades av stora blåa hav. När jag hade turen att få en plats var det därför lätt att tacka ja.

Det var en hel del fix innan utbytet. För det första skulle vi välja kurser som vi ville läsa på Monash University. Jag valde ungefär sex stycken som jag kunde gå genom att titta på tidigare reseberättelser över vilka kurser som andra gått tidigare, samt hittade några nya jag trodde skulle kunna passa in i kursplanen och tillslut fick jag några av kurserna preliminärgodkända. Det var en del saker som var lite svåra att förstå när det gällde ansökan till Monash och vilka kurser man skulle kunna läsa och hur man hittade dem och även under ansökan om studentvisumet, men jag mailade mycket med Monash University efter att mitt Acceptance letter kommit i slutet av november. De var vana vid att hjälpa studenter.


Jag köpte flygbiljetter under hösten med ombokningsbara datum då tentaperioden i slutet av terminen är under några veckor och man inte vet förrän i mitten av terminen ungefär när man ska ha den. Jag och min psykologkompis som också skulle åka skrev en lista med saker vi skulle göra innan avfärd. Dessa var bland annat:


-Kolla utgångsdatum pass

-Ansöka om studentvisum (www.immi.gov.au), kostar ungefär 3500 kronor. Till detta behövs ett “Certificate of Enrolment” som man får från Monash när man antagits på skolan

-Säga upp gymkort

-Frysa telefon

-Vaccinationer

-Ansök om INK-bidraget

-Söka stipendier (tips Medicinska föreningen)

-Kontrollera reseförsäkring

-Internationellt körkort via Motormännen på Fridhemsplan (dock gick detta att fixa även i Melbourne till ungefär samma pris)

-Meddela extrajobb

-Ev. hyra ut lägenhet

-Ansöka om studiemedel CSN

Jag hade hört från tidigare studenter att det kunde vara krångligt att söka CSN. Jag gjorde först en ansökan digitalt och när den inte blev godkänd ringde jag och bad att få prata med en handläggare som hade koll på utbytesstudier. Många verkar ha problem med att CSN inte tycker att man studerar på heltid då terminen i Australien sträcker sig över fler veckor än den gör i Sverige. Efter att jag pratat med handläggaren ändrade jag ansökan som hon sagt och jag blev tillslut godkänd för heltidsstudier med merkostnadslån (samt lån för flygbilett) under hela studieperioden. Det verkar som att svaren beror på handläggare men jag rekommenderar att vara ihärdig, så det blir rätt. 

Ankomst och registrering

Monash har gratis flygtransfer för utbytesstudenter som man ska beställa i förväg. Det hade vi gjort, vilket var otroligt skönt efter de 32 timmarna i luften. Vi ankom dagen innan uppropet och registreringen under "Enrolment week" där utbytesstudenter introduceras till universitetet. Då får man träffa alla de andra utbytesstudenterna, de visar hur man registrerar sig för kurserna, och det anordnas många aktiviteter som gratis pannkaksfrukost samt rundvisningar på skolan. Organisationen för utbytesstudenter som heter MOVE kom på introduktionen och anordnade kvällsaktiviteter redan samma vecka. Det var ett bra sätt att lära känna de andra utbytesstudenterna.


De hade verkligen tänkt till och gjort så att vi inte skulle känna oss bortkomna eller bortglömda, så vi blev ordentligt omhuldade. Det gick att skriva upp sig på ett buddy-program som anordnas av MOVE där man blir tilldelad en fadder baserat på liknande intressen, vilket kan vara skönt om man vill fika med någon eller fråga om saker. Veckan efter det började "Orientation week" då alla nya studenter var på campus där man fick skriva upp sig på olika aktiviteter och klubbar. Vi såg till att lägga upp annonser på boende och skaffa ett australienskt mobilnummer så snabbt som möjligt. 

Ekonomi

Det är nog bra att vara medveten om att utbytesstudier i Australien kan vara ganska dyrt och det kan vara bra att försöka spara lite pengar om man kan innan avresa då det kan behövas lite extra till boende, deposition, flygbiljetter o.s.v. Jag fick en del av mitt CSN (som lånet för flybiljetten) innan avresa och det var bra att ha en buffert i början då man ofta ligger ute med fler kostnader. Jag betalade för att bli medlem i kåren och då fick man gå med i många av de andra klubbarna billigare. Vi såg till att fixa ett "Concession card" i skolan som intygar att man är student och då går det att få hälften så billig kommunikation. 


Ska man hyra bil en längre tid (t.ex. över påsken) skulle jag rekommendera att boka den i tid, då det är särskilt ont med bilar denna tid. Det kanske också är värt om man är flera personer och vill bila omkring att hyra en campervan så betalar man låga priser för campingplatser istället för att bo på hostel. Jag rekommenderar också att ladda ned appen "Campermate" om man kommer att campa en del, då kan man se alla gratis campingställen och ställen som kostar men som också har en del faciliteter. Annars känns det som att de vanliga trötta spartipsen, som att göra matlåda, koka kaffe hemma och ta med i termos, likväl gäller i Australien.

Boende

Jag och min kompis Nora från psykologprogrammet valde att söka bostad tillsammans. Vi bokade hostel (på Flinders backpackers i mitten av stan) för att ge oss två veckor att kunna söka bostad på plats samt lära känna vilka områden vi var intresserade av att bo i. Detta rekommenderar jag om man inte är alltför nojjig av sig. Vi lade upp annonser på gumtree.com och flatmates.com.au samt gick med i olika facebook-grupper, däribland “Fairy floss real estate” där det läggs upp många lägenheter och delade boenden.


Vi ville inte bo på campus då det ligger långt från statskärnan och de områden norr om stan som vi gillade och vi hörde att campus var dyrt och hade en ung medelålder. Då vi båda är lite äldre kändes det bättre att försöka hitta ett delat boende i stan. Vi letade boenden i de områden vi hade varit i och gillat och som vi fått rekommenderat; Brunnswick, Fitzroy och Carlton och hittade slutligen ett delat boende på “Fairy floss” i Fitzroy. Fitzroy är ett hippt område med många klubbar och barer, men som också är lite dyrare. I Brunnswick är det lite billigare och där finns det en del stora hus som hyrs ut till studenter. Hade jag gjort mitt utbyte igen hade jag sökt boende där istället. Då vi inte var i skolan varje dag, tycker jag det var värt att bo mer i stan, men jag antar att det är en smaksak. Det var otroligt skönt att kunna gå hem från många sena utekvällar, till skillnad från våra kompisar som bodde på campus och fick anpassa sina hemtider efter tågen eller ta dyra taxis. Det var också mycket lättare att upptäcka Melbourne när man faktiskt bor i stan och inte långt ute på campus. Dock tog det mer emot att göra saker på campus, som att delta i sportaktiviteter och events som klubbarna anordnade då det låg så långt bort.


Jag tyckte boendekostnaderna generellt var dyrare än någon annanstans jag varit. De låg på mellan 5000-7000 kr. per person. Även om jag och Nora delade rum betalade vi 6000 per person per månad ungefär. Då bodde vi också med elva andra personer som vi delade kök med. Man betalar dessutom ofta “bond” på ungefär 4-6 veckors hyra innan inflytt, som fungerar som en deposition. Från Fitzroy var det längre till campus, ungefär en timme med spårvagn och tåg. Bor man närmare stan är det bra att försöka få sina kurser på Caulfield istället för Clayton, då det ligger närmare stan. 

Studier allmänt

Det första jag slogs av var hur annorlunda det blir när man inte läser ett program utan när man läser olika kurser tillsammans med tusen olika studenter som studerar “Arts”. Det gör ju att man inte direkt får någon sammanhållning som man får om man studerar ett program och tvingas spendera mycket tid ihop. Alla studenter får ju pussla ihop sina egna scheman med egna tider vilket gör det svårt att tajma t.ex. att äta lunch ihop. Det var en chock att höra tystnaden från hundra studenter med sina mobiler utanför klassrummet i väntan på att lektionen skulle börja. Dock blev lektionerna mer sociala under terminen samt under seminarierna när grupperna var mindre. Det var också lätt att få kontakt med studenter om man ansträngde sig och pratade med folk och många var nyfikna att veta mer om Sverige. 


Jag tyckte att relationen med lärare var bra. Vi fick tider när det gick att komma och besöka lärarna om vi hade frågor och jag tyckte lärarna var förstående för att man som utbytesstudent kanske har fler frågor än andra studenter. Jag tyckte att det var jätteroligt att få välja kurser själv och verkligen få plocka russinen ur kakan och välja det man faktiskt är intresserad av. Dock kan jag också tycka att kurserna blir lite lösryckta och att det därmed saknas någon sorts känsla av en helhet.


Det var mycket av studierna som gick att göra någon annanstans än på skolan, då alla föreläsningarna var inspelade och lades ut på nätet. Det var ovant att vissa av kurserna innehöll ett obligatoriskt seminarium per vecka och att det krävdes hög närvaro på dessa då de inte alltid var så givande. I de kurser jag gick lades också större fokus på att skriva individuella uppsatser och kurserna innehöll inga grupparbeten vilket var ovanligt för mig. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Introduction to sociology

Denna kurs introducerade begrepp och teorier inom sociologin. Många begrepp var bekanta från KI men en del var nya. Denna kurs är en första-års-kurs och innehåller därför moment om hur man skriver akademiska uppsatser, t.ex. Jag tyckte att denna kurs var den lättaste av kurserna jag läste och krävde varken mycket tid och var inte svår att greppa. Kurslitteraturen var lätt att förstå och det fanns en övergripande helhetsbild med kursen som jag tyckte att lärarna förmedlade väldigt bra. Jag tyckte också att det var härligt att släppa fokuset på individen som vi präglas av på psykologprogrammet och se hur sociala faktorer påverkar människor och hur vi kan bygga ett samhälle som skapar bästa förutsättningar för människor att må bra. Vi arbetade i moduler, med tre övergripande teman under kursens gång. Vi hade tre skrivuppgifter, varav en större i slutet av kursen, 75% obligatorisk närvaro på seminarierna och en tenta i slutet som inte var obligatorisk och som utgick från instuderingsfrågor vi fått. Jag hade dock tillräckligt med poäng för att inte behöva tentans poäng i slutet och kunde därför åka hem innan tentaperioden var slut.


Jag tycker att denna kurs är något som borde ingå i många olika program för att förstå människor i ett större perspektiv och hur samhället påverkar oss. Dock tycker jag att det var lite för mycket repetition från psykologprogrammet och den kändes väldigt lätt, så om man vill ha en utmaning kanske detta inte är kursen man ska välja.


Encountering cultures: Introduction to anthropology

I denna kurs lärde vi oss om olika kulturer och hur man ser på olika fenomen i olika kulturer. Stundtals var det svårt att förstå vad ämnet egentligen handlade om och vad som räknas som renodlad antropologi. Kursen innehöll ingen övergripande bok om ämnet vilket gjorde att det var svårt att få grepp om helheten på kursen och detta märktes speciellt i skrivuppgifterna. Det var ibland svårt att veta vad som egentligen räknas som antropologi och vad som räknas som vetenskaplig metod inom antropologin och således vad man kan hävda i en antropologisk text. Trots dessa brister tyckte jag dock att denna kurs var otroligt intressant och väldigt bred, då vi gick igenom ämnen från speciella levnadssätt hos urbefolkningar, vad gåvor har för funktion i en speciell kultur, hur man ser på genus på olika ställen i världen och så vidare. Vi hade olika teman under kursens gång, med 75% obligatorisk närvaro på seminarier med skrivuppgifter och små quiz under vissa veckor, med den största skrivuppgiften i slutet av terminen. Det var ingen tenta i slutet av denna kurs.


Jag tyckte att denna kurs verkligen fick mig att kämpa med en kulturrelativistisk syn på världen, på ett annat sätt än jag är van vid och det gillade jag! Jag gillade också verkligen föreläsningarna och litteraturen, men inte seminarierna. Allt som allt tror jag att jag lärde mig mest utav denna kurs och jag skulle absolut vilja läsa fler kurser i antropologi. 


Gender, theory and society

Denna kurs introducerar en för begrepp och idéer för att förstå olika teorier inom genus. Även i denna kurs hade vi olika teman varje vecka. Den här kursen var lite annorlunda uppbyggd, först med föreläsningar, sen med tre seminarier varav det bara var ett av dem som var obligatoriskt och sen fortsatte det med föreläsningar. Under kursen hade vi först en tenta som kunde göras på dator hemma under två timmar, sen en plan för en uppsats som vi skulle presentera för en liten grupp och slutligen en uppsats vi skrev i slutet av terminen och som den största delen av betyget grundades på. Det fanns alltså ingen tenta i denna kurs. Jag tyckte att den här kursen har introducerat mig för många användbara begrepp och har också fördjupat mitt sätt att förstå genusfrågor och hur genusfrågor t.ex. är starkt knutna till den heterosexuella normen. Stundtals tyckte jag att kursen blev lite för teoretisk och jag skulle gärna ha velat att den var mer förankrad i konkreta exempel eller forskning och att det skulle finnas en större diskussion kring hur olika teoretiker skiljer sig. 


Allt som allt tyckte jag att vår lärare i den här kursen var fantastisk, det var lite obligatoriska moment och därför gick det att plugga hemifrån mycket, om man nu gillar det. Jag tycker också att den här kursen var den svåraste av kurserna jag läste, men att jag använt mycket av det jag läst i diskussioner och i mitt sätt att tänka angående olika genusfrågor.


Språk och kultur

Jag tyckte generellt att det gick bra att följa med i undervisningen. Det är också något man kommer in i efter att man börjat läsa den engelska litteraturen och lärt sig de engelska termerna (och som ofta inte är så olika de svenska). Jag tycker det är lättare att förstå än att kunna uttrycka mig på engelska och därför var det svårare att argumentera och diskutera på engelska än att förstå föreläsningarna. På skolan gick det också att få hjälp med akademiskt skrivande på engelska och MOVE anordnade frukostar där utbytesstudenter kunde komma och prata och träna sin engelska. Annars är det ju som alltid såklart bäst att bo med människor som pratar engelska så att det blir del av ens vardag.


Jag upplevde inte några stora kulturkrockar under mitt utbyte men nog finns det skillnader alltid, som man också märker mer efter ett tag och efter att man pratat mer med australiensare. Jag upplevde att det generellt fanns skillnader i hur vi ser på genus, droger, kultur och etnicitet och politik t.ex. Det var därför också väldigt roligt att få diskutera sådana saker i sociologin eller med ens nya vänner. Många av de kompisar jag fick var dock ganska lika mina kompisar hemma i Sverige. 

Fritid och sociala aktivteter

Det är inte svårt att hitta sociala aktiviteter att göra i Melbourne. Det finns för det första många olika klubbar på Monash som det går att anmäla sig till. Jag anmälde mig snabbt till MOVE som anordnade en del utflykter under terminen som jag åkte på. Förutom MOVE finns det också en massa olika klubbar där man får surfa, vandra, dyka, lära sig språk, titta på film, baka veganska cupcakes o.s.v. Det var populärt att anmäla sig till "Monash boardriders" som anordnade surfläger samt "Monash Outdoors" som anordnade läger där man fick vandra, paddla kanot och klättra. Dessa läger är populära så skriv upp dig snabbt om du vill åka. Skolklubbarna är bra sätt att få kontakt med andra studenter på skolan.


Jag försökte att få mina obligatoriska dagar i skolan koncentrerade under två dagar så att jag också kunde få en del hellediga dagar vilket också gjorde att jag hade möjligheten att åka till Nya Zeeland i nästan tre veckor vid påsken. Jag gjorde också utflykter bland annat till Great Ocean Road, Grampians, Otway National Park, Philip Island och Wilsons Promontory. Man har också chans att få ledig tid precis i början av terminen och därför kan det vara bra att ha sitt internationella körkort så att man kan hyra bil redan första veckan. Vi försökte också göra mycket roliga saker i Melbourne som har ett stort kultur, mat- och musikutbud. Varje dag finns det livemusik på någon bar i Brunnswick eller Fitzroy. I början hängde vi en del på stranden och ville lära oss att kitesurfa. Vill du lära dig någon vattensport rekommenderar jag att börja med det tidigt, då vattnet och vädret blir kallare och kallare under terminen. Detta misstag gjorde vi och sista gången vi kitesurfade försvann all känsel i kroppen och därmed också glädjen med att kitesurfa. Jag blev medlem ganska billigt på "Fitzroy swimming pool" vilket var härligt under mer höstiga men soliga dagar i slutet på terminen. Vattnet i utomhuspoolen är varmt och passar därför att simma i året runt och det gick också att plugga där i en solstol. Det finns också en app som heter JETsport som listar olika gratissporter i Melbourne som man kan anmäla sig till, detta kan vara utomhusyoga, att paddla stående och kickboxning på ett tak.


Vi passade också på att äta många måltider ute då middagar är relativt billiga och det finns otroligt många bra asiatiska restauranger. Det finns också en del stora konstmuséer varav vissa är gratis att gå på. Ett av de stora muséerna heter NGV och de har också klubbkvällar vissa fredagar då man kan köpa entré på nätet och se utställningarna gratis. Vill man shoppa billig secondhand ska man åka till SAVERS i Brunnswick som har riktigt billiga kläder, men det gäller att gräva ordentligt då det finns hur mycket som helst. Aldo är den billigaste mataffären och har ett bra pris på nötter på lösvikt. Annars är det bra att gå på Victoria night market innan de stänger för att köpa grönsaker billigt (pruta!). Det finns också otroligt många bra frukost- och brunchställen i Melbourne, så passa på. 


Andra tips jag samlat på mig är: Howler i Brunnswick är en härlig klubb/bar som är fylld med växter och som också har livemusik. Carlton club är en klubb med uppstoppade djur och palmer som spelar rolig musik även på vardagar. Section 8 är ett roligt dansställe utomhus med lyktor och mycket ringdans. Night cat är roligt att dansa på med ett snurrande golv, Workers Club är roligt att mingla på och Bomba en romantisk balkong. Acustico är ett mysigt café i Brunnswick med både soffor och wifi (och allt är asgott!) och är därmed det perfekta stället att plugga på. Dock stänger de flesta caféer vid 16.00 vilket gör att det kan vara svårt att plugga sent på café. Gå på Fitzroys marknad tredje lördagen varje månad för att shoppa snygga kläder och äta goda grejer, information finns här: http://www.fitzroymarket.com. 

Sammanfattning

Jag är glad att jag tog chansen att åka på utbyte. För mig var denna termin både lyxen att få slösa tid på långa frukostar i vår trädgård men också en termin att få tänka över mer existentiella frågor om vad man vill ha ut av livet, när man ser sitt liv lite på håll och har en paus från sitt vanliga liv i Sverige. (Detta kan också ha berott på att jag fyllde trettio under Australien-vistelsen!). Detta har gjort att jag kommit hem mer förvirrad än någonsin över vad jag vill göra. Det har varit mycket roligt att få komma till en ny storstad och lära känna nya människor från hela världen, men även de svenska psykologstudenterna jag åkte med, mycket bättre. Jag har haft en rolig termin och fått många nya erfarenheter som jag hoppas att jag kan göra något med. I värsta fall blir det bara många, goda minnen för livet och i bästa fall tror jag att dessa erfarenheter kan komma till nytta på många olika sätt. Jag vet inte nu om eller hur denna termin kommer att påverka min kommande yrkesroll men jag hoppas att detta i alla fall har gjort mig ödmjuk för hur olika människor lever och hur olika erfarenheter och samhällen formar oss. 


Jag skulle självklart rekommendera alla som är sugna på att åka på utbyte att göra det!