Reserapport - KI-student
Franskan - ett redskap för framtida utomlandsuppdrag. Bild från en utställning av Läkare utan Gränser på universitetssjukhuset i Grenoble.
Lärosäte: Université Joseph Fourier (Université Grenoble Alpes)
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Gustaf Drevin
E-postadress: gustaf.drevin@stud.ki.se

Innan avresa

Jag sökte utbytet i Grenoble för att jag vill arbeta humanitärt i framtiden och franskan är ett oerhört användbart instrument inom såväl humanitära hjälpinsatser som policy-arbete på högre instans. Jag åkte således till Frankrike för franskans skull. Jag hade läst franska på högstadiet, ett år på gymnasiet och en halvårskurs i Nice, så jag hade en viss grund att stå på, men kände att den var lite bräckligt och ville gärna förbättra den.

Jag valde Grenoble och Université Grenoble Alpes (UGA) delvis för att jag inte var säker på att klara språknivån som krävdes för Paris. Till viss del var jag också oerhört sugen på att testa mina franska vingar i en mindre stad som inte har metropol-känslan. En språknivå ifrågasattes inte i Grenoble, kanske hade den inte gjort det i Paris heller, men jag var oerhört nöjd med mitt val. Det är en lagom stor stad och erbjöd ett härligt frilufts- och studentliv.

Informationen om utbytet är fantastiskt bra från KI:s sida framförallt. Du kan se alla möjliga utbyten och hur många platser det finns på varje universitet, och denna struktur ska KI ha stor cred för. Den internationella handläggaren på KI är fantastiskt bra på att förse dig med formella instruktioner likväl som informella tips som tidigare studenter delat med sig av. Mitt år var det Karin Forslund som satt som handläggare, en stjärna som du som blivande utbytesstudent kan kommunicera med i tid och otid. 

Informationen från partneruniversitetet är inte lika tydlig, utan kan vara lite dold i typiskt franskt byråkratispråk även om de försöker vara lite internationella. Men UGA är vana vid utbytesstudenter och erbjuder relativt tydliga tracks för dig att följa. Mitt tips är att undsätta tid för att läsa de dokument som skickas ut - de heter nästan samma sak och ser likadana ut, men det kan vara lite olika finstilta. Jag höll på att missa vaccinationskraven, vilket ställde till det lite veckan innan jag skulle iväg (lättlöst problem, få det gjort i god tid...).

Du bör tänka på, när det gäller Grenoble, att säkra vaccinationerna, försäkringar och stipendier i tid. Internationella studenthandläggaren på KI kan hjälpa dig en bra bit på vägen. Vaccinationerna smög upp lite på mig, erkännerligen. Jag har många vaccinationer i bagaget då jag rest mycket i låg- och medelinkomstländer innan. Men kraven Grenoble ställer är lite väl specifika, så glöm inte din lungröntgen, hepatit-blodtest och något slags bevis på att du haft varicella eller är vaccinerad. Fick lösa en del i sista minuten, vilket ej var optimalt. Om det skulle krocka totalt och du ej hinner få allt, finns möjlighet till att komplettera saknade hälsoundersökningar på plats på sjukhuset i Grenoble (de har en specifik arbetsmedicinsk avdelning som arbetar med sådant), men skulle ej rekommendera detta då det försenar allt och är både krångligt och potentiellt dyrt. En gedigen plan C eller D möjligen!
Avresedags!

Ankomst och registrering

Du ska vara på plats första dagen av nya månaden, då det är då UGA kör sina introduktioner för inkommande Erasmus- och utbytesstudenter. Du kommer ställas inför många nya termer, mycket nytt folk och såklart den franska kulturen på en och samma gång - sitt lugnt i båten och ta varje utmaning med ro. Tålamod är din vän. Det kan vara lite lätt att stressa upp sig i början över att missa massa detaljer eller inte hitta rätt klinik - det är okej, så ska det faktiskt vara i början av ett stort utbyte och efter att ha frågat någon på vägen in första dagen hittar även du till rätt lokal! Därtill kommer du slås av hur byråkratiskt administrativt Frankrike fortfarande är, men handskrivna papper och stämplar - glöm aldrig stämplarna! - som ska sitta där, här eller lite överallt.

Det finns ingen introkurs per se, men omhändertagandet inkluderar en halv eftermiddag i storgrupp med de som börjar sitt utbyte den månaden, från sex till kanske 20+ personer. VI KI-studenter kommer alltsomoftast börja i februari, om det nu är vårterminen du går, vilket är en av de större månaderna under vårterminen. Dock börjar största antalet studenter på hösten. Detta innebär delvis att du på hösten får fler att känna dig gemensamt förvirrad med (på gott och ont) men på våren kanske lär känna dina Erasmus- och utbyteskursare lite bättre. 

Fadderorganisationen för internationella studenter heter IntEGre och arrangerar tonvis med event för att göra de tusentals utbytesstudenterna på UGAs vistelse så socialt bra som möjlig. Jag gick på ett par av deras event och träffade folk jag hängde med under resten av utbytet. Särskilt de internationella studenterna är oerhört öppna och är där precis som du, om inte längre hemifrån, vilket gör att det är enkelt att samla folk med vilka du kan hitta på saker, även utanför det av IntEGre arrangerade. Möjlighet finns även att signa upp sig på de lokalare aktiviteterna som främst är menade för de franska läkarstudenterna, såsom temamiddagar. Håll utkik efter högtalarna och borden där dessa biljetter säljs, framför universitetsbyggnaden på medicinska campus (mittemot medicinar-biblioteket).
Vackert beläget Centre Hospitalier Universitaire Grenoble, i grytan som bildas av Alpernas kringliggande bergstoppar och dalar.

Ekonomi

Kostnadsläget i Grenoble är lägre än Stockholm, så du kan gott leva på CSN-bidrag med lite merkostnadslån för att täcka extraaktiviteter och en extra espresso på närmsta boulangerie. Många servicekostnader, såsom transport, är ofta lägre än i Sverige. Samtidigt är matkostnader nog i paritet med Sverige och Stockholm, särskilt råvaror samt fisk och kött. Det finns lågkostnadsmärken såklart, och är budgeten skral kan du hålla dig till dessa. Dock rekommenderas såklart att i alla fall testa på de franska råvarorna och fina matkulturen, vilket också innebär restaurangbesök. Restaurangerna är även de i paritet med Sverige, och det finns allt från små kebabhak till lyxrestauranger vid toppen av landmärket "la bastille". En espresso går på 2€, lunch på universitetsrestaurangen 3.25€, en pizza på 10€ och dagspass i skidbacken (exklusive utrustning men inklusive transport) ca 30€.

Det finns några outtalade obligatoriska avgifter och då framförallt vaccinationerna (jag tror det gick på 1500 SEK totalt för mig, men exakt summan erinras mig ej) och en studentförsäkring för klinisk praktik som du måste betala i Frankrike (200 SEK). I övrigt kan jag jag ej erinra mig fler obligatoriska avgifter. Medlemskap i sportklubben SUIAPS kostade kring 20€ har jag för mig, men då öppnas alla sportanläggningarna upp för dig. Om du vill spela sport på professionell nivå (dvs. spela matcher mot andra universitetslag) krävs läkarundersökning (ca 20€).

Tips på hur du håller kostnaderna nere följer. Främst gäller de typiska studenttipsen såsom att laga mat hemma, packa egen lunch (finns dock inte många gemensamma lunchställen med micros; ett på medicinarcampus) och liknande. Jag tyckte dock "carte Izly" var billigt och enkelt - för 30 SEK får du lunch med förrätt, sallad och efterätt på universitetsrestaurangerna. Izly-kortet fixar du online och via mail, så du behöver sätta upp ditt franska mailkonto, genom vilket du får en viss kod att använda för Izly-kortsaktivering. Jag vet inte hur en får tag på faktiskta kortet, men finns en schysst smartphone-app med QR-kod du scannar in. Fråga efter "la Restaurant Universitaire (RU) La Chantourne", öppet mellan 11:15 och 13:15. Chantourne tar bara Izly (men appen fungerar som sagt superb).
Transportkostnaderna är naturligt låga om du inte fyller 26 samma år som du är där (vilket jag såklart gjorde...), 15€ för motsvarigheten till SL-kortet, TAG, (men jag betalade 50€). Cyklar finns att hyra, vilket var i paritet med den lägre av TAG-avgifterna. Bor du i korridorsrum och ej i lägenhet kan du komma att bo nära sjukhuset, då behövs varken cykel eller TAG-kort annat än till resor runt i staden. Engångsbiljetter och dylikt finns självfallet.
IKEA ligger bra till i Grenoble. 10 minuter buss från generella universitetscampus och 5+10 minuter från medicinska campus/sjukhuset.

Boende

Bostad löstes enkelt då en uppmanas söka boende via universitetet, som sänder ut en länk med något svårkodade boenden du kan söka. Jag har från tidigare erfarenheter av boende utomlands och från ens olika studentboenden runtom i Stockholm förstått delvis vikten av eget space men även att ha lite vardagligt sällskap. Men, då korridorsrummen har mycket dålig standard till och med med franska mått och då min absoluta prioritet var att få tala så mycket franska som möjligt, valde jag ett delat lägenhetsboende kallat colocation ("coloc") där en har ett av två till fyra rum i en större lägenhet med delad toalett dusch och kök. Det var en perfekt lösning för mig och kan verkligen rekommendera detta. Tyvärr hamnade jag såklart i ett boende där den ena hellre pratade engelska då hon studerade på franska om dagarna och den andre inte talade franska alls. Men du kanske har mer tur.

Boendestandard och kostnad var båda helt okej i franska mått. Den nyrenoverade lägenheten, som låg i ett lägenhetskomplex, "Résidence Terralis", på Avenue Jules Flandrin, var stor och köket var fräscht och modernt, även om ugn saknades. Dusch och toalett delades mellan totalt tre studenter, vilket inte var något problem överhuvudtaget. Vi var av blandade kön, så om det är en dealbreaker för dig är du nu förvarnad, men det fungerade smärtfritt för oss. Kan rekommendera att du väljer ett gemensamt boende om du känner att franskan kommer hålla dig lite tillbaka, socialt sett. Jag kände att jag gjorde helt rätt val under de få besök jag gjorde hos kursarna som bodde i korridor. Boendet i delad lägenhet kostar mellan 200 och 300 euro, beroende på exakt rum. Jag kan verkligen rekommendera "colocation" och avråder nog faktiskt från att välja korridorsrum.
Du kan därefter ansöka om ett typ av studentbidrag från deras skatteverk, vilket betalas till universitetet och dras av från din hyra. Men, som så många andra reseberättelser varnar om, måste detta påbörjas direkt och göras med bestämdhet. Franska byråkratin gör att timmarna du tappar i köer och ändlösa dokument nästan inte gör det hela värt mödan. Men rekommenderat om din budget är skral.

Boendet låg relativt nära campus, men avskiljt av floden så en var tvungen att åka runt. Bästa transportmedel är nog att hyra cykel (cykelstad!) eller köpa motsvarigheten till SL-kortet, som kostar 15 euro om du gör utbytet innan året du fyller 26 men ungefär 50 euro om du gör det senare. Jag undersökte tyvärr inte andra möjligheter till boende då jag var jättenöjd med att få ett coloc. Facebook-grupper går att undersöka! Finns även franska motsvarigheter till Blocket, men det är inget jag kan uttala mig om.


Studier allmänt

Studierna i Frankrike skiljer sig märkvärt från de i Sverige. En har klinik på förmiddagarna och inläsningstid på eftermiddagarna (se senare stycke). Utbildningssystemet är i essäns annorlunda det svenska, då franska läkarstudenter ("externes") först måste klara sig bland topp 10-15% på ett stort intagningsprov efter år 1 för att få vara kvar i programmet. Slutexamen som skrivs efter sex år kulmineras i ännu en utgallring, nu på nationell nivå där de rankas efter antal poäng på en serie av slutexaminationer. Dessa poäng avgör specialitet, studieort och således framtiden för läkarstudenterna. Därför är inlärningen inriktat efter en standardiserad grupp av för landet gemensamma lärandemål, kring vilka studenterna förväntas studera. En grundskillnad är att rotationerna ("stages") i Frankrike sker i omgångar om tre månader, så du kommer med högsta sannolikhet inte träffa dina nyvunna vänner från första månaden på någon mer rotering, då då byter placering var 4:e vecka medan de franska studenterna är kvar på samma i stort sett hela ditt utbyte.

Undervisningen i Grenoble är lite annorlunda mot den svenska, då vi i Sverige åtnjuter lyxen av att få relativt individualiserade scheman, med studentmottagningar, seminarier med seminariefall och fokus på dig som student. I Grenoble är de franska läkarstudenterna sekreterare åt klinikerna, vilket gör deras kliniska placeringar mer till ett jobb (för vilket de även får betalt) än undervisningstillfälle. Det får effekten att vi som utbytesstudenter blir ganska fria att göra det vi önskar, så länge vi tar initativen på egen hand. En får fråga sig fram hos studenter, sjuksköterskor, labpersonal och olika läkare för att hitta pedagogiska moment i en annars ganska opedagogisk klinisk vardag. 

Lärarrelationerna är lite mer hierarkiska i Frankrike, då du förväntas tilltala professorer och läkare över ST-nivå som just "professeur", "monsieur"/"madame" eller "docteur". Ronderna är typiskt ickepedagogiska på en del avdelningar, där en gammal professor oftast står och småpratat över huvudet på såväl patienter som studenter och endast konfererar med den ansvarige ST-läkaren. Det är ingen utbildning i det kliniska arbetet på samma sätt som i Sverige, åtminstone inte den franska vård en stöter på i Grenoble. Istället finns en del kliniska moment intrycka i schemat för att lära sig vissa exempelvis kirurgiska tekniker eller undersökningsmetoder. Tips i Grenoble är att söka dig till ST-läkarna tidigt, då dessa "internes" gallrats fram hårt i Grenoble och således är kunniga men ofta ändå har god förståelse för vad du går igenom som student. Vissa, om än ovanligt, har även varit på utbyte och i så fall ska du hålla hårt vid dessa. 

Patientkontakt går absolut att få men på eget initiativ då en inte har samma typ av individualiserad utbildning i kliniskt format såsom på KI. Det finns inga moment där du egentligen går in först och sedan följs upp av en läkare. Dock finns oerhört mycket tid för dig som utbytesstudent att gå in till patienter när som helst under dagen för att prata i lugnt tempo, med patienter som ofta finner en glädje i sjukhustristessen att prata snällt med någon som så starkt visar intresse för språket. En utmärkt möjlighet att lära sig såväl franska som lite medicinsk undersökningsteknik. Ja, det var lite småklurigt med neuro- och psykstatus på franska första gångerna. Men om du bara ser till att hoppa in i det, kommer du snabbt komma igång och även tragglig franska räknas. Du kommer presentera ett patientfall per placering, detta görs på franska för dig som svensk och på engelska för de franska studenterna. En lär sig massor av att förbereda ett patientfall ordentligt, för det får en inte riktigt tillfälle till som utbytesstudent i kliniska vardagen, och sedan presentera på franska - välbehövligt medicinsk och lingvistisk träning. Det är för övrigt mycket tröstande att få höra att franska läkarstudenter tragglar lika mycket med engelska som en annan gör med franska...

Relationen mellan teori och praktik var svart-vit, då förmiddagarna spenderas på kliniken och post-lunch spenderas där du än önskar men där franska läkarstudenterna går på föreläsningar. Detta blev i mitt fall att jag studerade på bibliotek och caféer, eller fick välbehövlig träning och friluftsliv på fotbollsplanen eller i snowboardbacken då jag inte hängde med tillräckligt bra i franskan första månaden och därefter hade lite för mycket annat på gång samtidigt som jag kommit in i en egen rutin där jag studerade på svenskt material). 

Detta upplägg passade just mig mycket bra, jämfört med hur en måste gå på långa och ineffektiva föreläsningar ibland på KI, då jag hade en del stora åtaganden vid sidan om läkarprogrammet vilket gjorde att min tid i Grenoble tillades ännu ett par bördor vid sidan om lingvistiska barriärer och kulturomställningen. Det var super att få eftermiddagen fri från ca kl 11-14, så jag kunde planera in min dag. Mitt fall var lite speciellt, då jag förberedde mig för en vistelse på ett prestigefyllt forskningsprogram i USA, ledde en studentorganisation på KI och försökte skriva färdigt mitt examensarbete till en artikel. Men det gick fint, med disciplin och ett par tråkiga plugghelger. 

Vill betona vikten av att du - om du nu gör termin 9 - har en färdig plan i huvudet, lite: "okej, jag har fyra stora ämnesområden och fyra månader innan tentan i Sverige - hur ska jag lägga upp självstudierna?" Klura på om du ska ta all din extratid till att lära in franska fraser och fokusera ordentligt på franskan - jag hade inte möjlighet till detta då jag prioriterade mina andra åtaganden, men rekommenderar dig verkligen att läsa 80% i svensk litteratur för att få med dig stoffet till KI-tentan likväl som du kompletterar med 20% plugg på franskafraser så du inte är helt lost på kliniken. Som tidigare utbytesstudenter tenderar säga - allt löser sig när du väl är där och väl kommer igång! De här små hindren är till för att överkommas och det är från dessa du kommer växa under året.
Det finns gott med tid att bonda med sina franska kursare - tårta eller fikastund markerar början och slutet av en "stage"!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
"Stage" 1: "ophtalmologie"
En bra start på utbytet! Oftalmologiplaceringen var som alla andra 4 veckor lång. Just ögon erbjöd en lugn start till franskan och till kliniken, delvis då det är själva dekanus för utbildningen som också är professor och överläkare på ögonklinken men också för att oftalmologi verkligen passar väl om du inte kan språket fullt ut. Du kan blanda enklare fraser och förståelse för franskan, såsom "kliar det?", "vad fick du i ögat?" eller "har du huvudvärk?" med mer praktiska inslag såsom ögonbottenspegling/-fotografering eller syntester. Det var nervöst i början - att träffa franska studenterna och hänga med i deras vardagliga franska (som, vilket du säkert vet, är oerhört annorlunda från den akademiska/litterära franskan vi får lära oss i Sverige). Det visade sig nästan vara enklare att förstå läkarna och professorerna i början, då de tenderade prata lite långsammare och vara med i "teaching mode", med vilket ett lugnare och mer pedagogiskt språkanvändande följer.
Som av en slump fick jag under denna vecka en fotboll rätt i fejset och tappade en del av mitt synfält på vänster öga, vilket visade sig vara temporärt men fick ändå en lugnande konsultation hos min handledare på ögonakuten nästa dag. Tyvärr kom inte retinalkontusion som tentafråga, men den hade jag stenkoll på.

"Stage" 2: "psychiatrie de l'adulte"
Jag kokade av frustration när jag dagen innan min nästa placering, neurologin, fick reda på att jag ej skulle få plats där utan istället skulle hamna på psykiatrin. Trots att jag varit stenhård med att ha psykiatrin som sista placering med tanke på hur svag min franska var i början. Till dig som ska söka, lita in på att UGA följer ditt Learning Agreement, för vi Erasmus-studenter står längst bak i kön när kliniska placeringarna delas ut. Så, jag hamnade på depressions- och bipolaritetsavdelningen på vuxenpsykiatrin som andra placering, vilket var en oerhörd utmaning jag inte riktigt överkom. Språket hindrade interaktion med såväl personal som patienter. Morgnarna började med stor sittrond, där jag har problem med att följa med i de snabba vändningarna i språket och sättet som ett "mående" kan beskrivas på. Rejält utmaning. Därefter följde avdelningsarbete lett av ST-läkarna, där jag ofta föll bort en del då de franska läkarstudenterna tog sina patienter medan jag inte kunde franska tillräckligt bra för att göra detsamma. Jag kunde dock hjälpa till med konkretare uppgifter, såsom somatiskt status och undersökningar. 
Utmaningen att tala med personalen var följande: även om jag kunde den franska fackterminologin, är ju psykiatrin så oerhört bred och influerad av alla möjliga skeenden i ens liv att du behöver en gedigen vokabulär - där du också förstår alla associationer till vardagliga fenomen och ordval - vilket jag inte hade. Jag lärde mig oerhört lite psykiatri på kliniken och fick istället bränna igenom nästan hela Herlofsons "Psykiatri" för att uppnå våra svenska lärandemål.  Ta med din svenska kurslitteratur så säkrar du din inlärning, för i slutänden är det en svensk tenta du ska avklara och antagligen en svensk kontext du ska arbeta i.

"Stage" 3: "oto-rhino-laryngologie (ORL)"
ÖNH-kursen var nog min bästa placering tillsammans med ögon. Här började liksom studenterna "om" med en ny tremånaders-"stage", vilket gjorde att jag kom in i nya gänget direkt och vi blev också goda vänner. Det sammanföll dessutom med att en annan Erasmus-student gick på ÖNH, och vi kunde tala franska sinsemellan på ungefär samma nivå men utan att begränsas av "känna-sig-dum"-känslan. Morgnarna var tidiga, men ronderna effektiva vilket gjorde att en hade mycket tid över till att ta egna initiativ (eller få ut fler studietimmar av dagen). Vi studenter gjorde flera konsultationer tillsammans på inneliggande patienter, mottagning och till och från även på ÖNH-akutrummet. Stor kontrast mot psykiatriplaceringen, där studenterna var inne på sin sista månad tillsammans och redan hade sina rutiner. Här började jag även ta mig fler friheter i att tala med patienter - gå in på rum med mina instrument, ta anamnes enligt väl intränad mall och sedan undersöka i maka takt samtidigt som en upprätthåll samtalet. Mycket givande.

"Stage" 4: "neurologie"
Jag tyckte även den sista placeringen var bra, på "trouble de mouvements" dvs. väsentligen parkinsonism-avdelningen. Här var upplägget annorlunda, med förmiddagsronder som sträckte sig ibland över fem timmar. Här var tempot lägre och samtalen längre, av vilka jag kunde tillgodogöra mig mer och mer. Dessutom kunde en alltid ta reflexhammaren och göra neurostatus efter vi avklarat varje patient. Här fanns en checklista från neurokursen på KI att uppfylla, exempelvis göra minst 10 neurostatus. Här kände jag att min språknivå började komma ikapp med kliniken, och även om jag inte var självsäker på varje mening kunde jag ändå fungera och fick nu uppgifter samt egna patienter att sköta. Great success!
En bokstavligt talat målande bild av en fascinerande biverkan av parkinson-behandling. (Pinga mig om du drar hem en poäng på tentan tack vare denna bild).

Språk och kultur

Jag tyckte det var svårt att hänga med på allt som sades på kliniken. Jag har nog läst mindre franska än den genomsnittliga utbytesstudenten, då jag endast läste ett år på gymnasiet (steg 3) och inte hela vägen till steg 5. Kliniksnacket går ofta snabbt med förkortningar av facktermer samt en stor dos vardaglig slang-franska - en kombo som var en rejäl utmaning att överkomma i början. Föreläsningarna var enklare att hänga med på - med powerpointbilder och en professor som talar i lugnare tempo samt med akademisk franska istället för slangfranskan. Jag hade gått på många fler föreläsningar om tiden tillåtit, för de utgjorde en god källa till såväl franskaförståelse som medicinsk kunskap till tentan. Med tiden luckrar en upp språket, ord efter ord, missförstånd efter missförstånd - du kommer vara så mycket bättre på språket när du åker hem än när du åkte dit. Och det torde vara slutmålet för alla oss som åker på utbyte!

Språkkurser erbjöds absolut, en gång i veckan på olika nivåer. En var tvungen att ta ett slags intro-test för att avgöra din nivå, men de flesta av oss som började i februari missade det. Jag valde att försöka lära mig all franska jag kunde på kliniken och sociala event, istället för ännu en kurs för att traggla vokabulär och grammatik - men detta för att jag hade oerhört begränsat med tid pga mina andra åtaganden. Jag hade nog gått på kurserna om vi hade kunnat fixa in oss i efterhand.

Jag hade inte möjlighet att prioritera franskastudier före eller under mitt utbyte, vilket jag helt klart fick känna av. Min talade och framförallt muntligt förstådda franska är extrem mycket bättre idag, men eftersom jag inte studerade grammatik och vokabulär till samma grad utvecklades självfallet dessa inte lika mycket under min tid i Grenoble. Jag hade verkligen viljat läsa kvällskurser ett år innan utbytet och sedan ta alla språkkurser och sociala möjligheter i Grenoble för att trycka in maximalt med franska, men jag hade inte den bandvidden och det är faktiskt acceptabelt om du inte heller kommer ha det. Du kommer tillbaka till Sverige så oerhört mycket bättre på franska än när du åkte, och utvecklingsgraden väljer du enligt energi och tid du är villig att lägga på det.

Jag gick inte på många föreläsningar, men de utgör faktiskt en fin lärandesituation för både franska och medicin.

Fritid och sociala aktivteter

Det fanns gott med sociala aktiviteter i Grenoble för oss utbytesstudenter! Det kryllar av studentorganisationer som förgyller livet för de 50 000+ studenter som hänger i "Alpernas huvudstad". 2016 utsågs Grenoble till Frankrikes bästa studentstad, vilket synnerligen inte förvånar mig! En snabb googling visar dessutom att 16% är från utlandet. Förutsättningarna för ett socialt, aktivt och förgyllande studentliv finns verkligen. Jag valde att fokusera mer på fysiska aktiviteter, vilket förtvinat under mina fyra år i Stockholm. IntEGre arrangerar flera event för internationella studenter, och dessa hålls i den kanske inte så charmiga byggnaden "Aquarium" - men gemenskapen och nya kontakter gör det värt upprepade besök.

För det finns massor av idrott och rekreation. Var börjar en? Organisationen Service Inter-Universitaire Des Activités Physiques et Sportives (SIUAPS) är sport-navet. De erbjuder fysiska aktiviteter både som betygsatt kurs och som icke betygsatt extraaktivitet. Jag valde att återuppta den kära fotboll vars prioritet krossats av rigida studierutiner hemma på läkarprogrammet, men där fria eftermiddagsscheman gav mig möjlighet till uppstyrd, seriös och regelbunden fysisk aktivitet. Så jag deltog i träningar en gång i veckan under i stort sett hela vistelsen, och därutöver är det alltid gäng som spelar match på helgerna på fotbollsplanerna kring UFRAPS i östra delen av huvudcampus. Tyvärr missade jag laguttagningarna för matchspel inom SUAPS regi, de uttagningarna sker nämligen i januari... Men att bara få uppstyrda träningar med en f.d. professionell fotbollsspelare som tränare var ju rent guld. Därutöver erbjuds möjligheter till att glida nedför många av Alpernas snötäckta toppar, där jag passade på att köra snowboard i Les 2 Alpes. Det finns så oerhört många friluftsaktiviteter du kan förlora dig i i Grenoble, från bergsklättring, utflykter, lagidrotter, individuella idrotter och upptäcksfärder. Vinprovning, ostprovning, kaffeprovning... You name it. 

Trots min nervositet kring min traggliga franska gick det ganska lätt att få kontakt med andra studenter. Mina främsta kontakter kom via de som mina colocateurs kände eller som jag träffat via fotbollen eller snowboardåkningen, men även från sociala event såsom tapaskvällar, crêpeskvällar och internationella middagar. Du träffar tjogtals av franska läkarstudenter, som för det mest är oerhört tålmodiga och vänliga mot dig oberoende av din franskanivå, men de tenderar vara oerhört stressade med tanke på sin sluttentamen och då de också har som tradition att åka hem över helger etc. kan det bli en utmaning att få fatt på fransmän att hänga med regelbundet (utöver lunch). Det är således framförallt dina Erasmus-kursare och andra utbytesstudenter du kommer hänga med mest. Tips: prata franska från början, så du får träningen! 

Grenoble i sig självt är en mysig stad i lite Lunda- eller Uppsalaanda, med stor studentpopulation och massor av sociala events, men även med fantastisk natur och ett gediget idrottsliv. Ta med snowboarden, skidorna, mountainbiken och sportkläderna - Alpernas huvudstad har mycket att erbjuda. Du kanske måste googla efter möjligheterna, för jag hade lite problem att finna all info på ett och samma ställe, men när du väl hittat rätt kommer det göra din Grenoble-vistelse så himla bra!
Kunde valt en av snowboardbilderna, men vill gärna highlighta för dig de fina idrottsaktiviteter åt vilka du kan hänge dig!

Sammanfattning

Jag hoppas att mitt utbyte i Grenoble kommer göra mig mer lämpad för framtida humanitära uppdrag i frankofona länder eller för organisationer/institutioner när franskan är viktigt yrkesspråk. Jag har rest mycket och bott utomlands i några omgångar tidigare, så Grenoble handlade mer om språk, även om en utbytesvistelse kan vara väldigt givande på ett personligt plan gällande självständighet, problemlösning och personlig utveckling. Det var svårt att komma in i blandningen av akademisk, medicinsk och slangfranska på kliniken och jag var inte hundra procent flytande i dessa tre när jag kom hem, men mitt mål var också att vara bättre vid hemkomst än när jag åkte. Ett mål jag verkligen uppfyllde och som tack vare mitt utbyte gör mig till en mer lämplig kandidat för den typen av global arbete jag vill utföra i min framtida karriär.

Sammanfattningsvis har utbytesperioden i Frankrike varit en härlig upplevelse, där de stora utmaningarna med franskan på kliniken beblandats med skönt häng med häftiga personer från hela världen och ett antal dagar på fotbollsplaner och skidbackar. De utmaningar jag lyft fram i berättelsen är delvis grundade i mina övriga åtaganden utöver utbytet och läkarprogrammet. Så flera av utmaningarna kommer du klara av smidigare och ha mer tid till att ge dig själv möjligheten att studera franska vid sidan om, t.ex. genom att ta dig tiden att studera på både svenska och franska. Om du nu är osäker på Paris vs Grenoble är mitt tips att ha dina prioriteringar klara för dig - är det metropolens kaos och romantiska charm eller Alpernas friluftsliv och studentliv du eftersträvar? Du kommer inte ångra en termin i Grenoble i alla fall - ett ytterst underskattat alternativ för ditt utbyte!
Värdet inför framtiden - starkare språkarsenal för globalt arbete. Bild från en utställning av Läkare utan Gränser på universitetssjukhuset.