Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17

Innan avresa

Att söka utbyte var inte en självklarhet för mig. Jag hade redan pluggat utomlands en gång innan och tyckte livet flöt på väldigt bra som det var. Men min nyfikenhet över att vilja uppleva något nytt fick mig ändå att skicka in en ansökan, och det ångrar jag inte en sekund. Tack vare utbytet har jag fått bo i fantastiskt fina Lissabon, träffat massvis med trevliga personer, lärt mig massor om den portugisiska tandvården och att torsk tydligen är en Portugisisk specialité eftersom att norrmännen (enligt portugiserna) inte kan tillaga den. 

Min förkärlek till södra Europa gjorde att Portugal blev mitt förstahandsval när ansökningen skulle in. Att ansöka till universitetet i Lissabon var enkelt, endast en blankett skulle fyllas i. De krävde inte heller några speciella vaccin, intyg eller liknande. Innan vår ankomst till universitetet, Faculdade de Medicina Dentaria da Universidade de Lisboa (FMDUL) hade vi ingen kontakt med det utländska universitetet, utan alla eventuella frågor besvarades direkt av internationella handläggaren på KI. Vi hade inte fått någon information från det utländska universitetet om när och var vi skulle infinna oss första dagen, så jag rekommenderar att maila den internationella handläggaren några dagar innan ni kommer fram och bestämma träff. 

Det är ett antal obligatoriska möten under året för alla som ska på utbyte, där lärare går igenom vad som krävs av dig innan utbytet och hur man bör planera sin tid. 
Det var väldigt skönt att det inte krävdes några förberedelser av universitetet i Lissabon innan vi kom dit eftersom på termin 8 var det en ganska stressig period precis innan vi åkte, med sluttenta i cariologi och litteraturöversiktsinlämning. Planera därför inför utbytet i god tid med t.ex. bokning av flygbiljett och boende. 
Tänk också på att hinna avsluta patientbehandlingar på VUX och meddela dina patienter att du kommer vara borta en tid. 


Ankomst och registrering

Vi kom till Lissabon 2 dagar innan utbytet började vilket räckte gott och väl. På den tiden hann vi fixa busskort, simkort, kolla upp hur vi skulle ta oss till universitetet och lära känna staden litegrann. Lissabon är en fantastiskt fin och relativt liten stad och vi blev helt kära i staden på en gång! Ett bra sätt att lära sig de olika stadsdelarna är helt enkelt att ta en karta i handen och strosa runt.

Att tänka på när det gäller busskort: Bussbiljetter för enkelresor går att köpa på alla stationer, men månadskort är lite krångligare... Det tar två arbetsdagar att få sitt busskort. Först måste man fylla i ett formulär och ta ett foto (typ passfoto) som ska vara på busskortet. Sedan får man komma tillbaka två dagar senare och hämta sitt färdiga kort. Giltig legitimation måste man också ha vid båda tillfällena. Enda tågstationen där man kan fixa såna biljetter är på Campo Grande på gröna/gula linjen.   

Erasmus corner som ligger på rua do Tiexeira 2 kan vara bra att besöka i början. Där kan de hjälpa till att fixa portugisiskt simkort och ge info om massvis med erasmusfester, resor och andra events som anordnas varje vecka. Det går att köpa ett Erasmus studentkort för 12 euro som ger gratis inträde på många klubbar och en hel del andra förmåner. På deras fester/event kan man träffa jättemånga utbytesstudenter från olika program från hela Europa. 

Skolan ligger på ett stort campus där fler andra utbildningar finns. Man tar sig lättast dit med tunnelbanans gula linje till Cidade Universitaria. 

På vår första dag i skolan möttes vi av deras Erasmus koordinator i entrén på skolan. Han var professor i endodonti och visade oss runt på skolan och kliniken. Vi fick hälsa på 5e årets studenter som var den klassen vi skulle gå i samt träffa tjejen som var ordförande för deras Student Association Group (motsvarande OF). Dit kunde vi alltid vända oss om vi behövde något som rörde skolan och det var dom som hade hand om sociala evenemang på skolan. 

Redan första dagen fick vi ett enormt varmt välkomnande från klassen och vi insåg direkt hur omhändertagande och snälla portugiserna är. Då skolan är relativt liten och alla känner alla så blev vi direkt igenkända som erasmus-studenter och alla studenter, sköterskor och lärare ville hälsa oss välkomna!  
Slutligen fick vi varsitt klädskåp i omklädningsrummen mot 5 euro i pant som vi fick tillbaka när vi åkte hem. Dagen efter började vi på riktigt på kliniken. 

Utanför entrén till tandläkarhögskolan

Ekonomi

I Portugal var det ganska billigt att leva jämfört med många andra storstäder i Europa. Ett tips är ändå att spara lite extra pengar inför utbytet då man ändå gör av med mycket pengar, plus att det kan vara kul att åka på utflykter under tiden där. 
Alla får ett Erasmusstipende på ca 3000 kr/månad, och utbytesstudierna är självklart CSN-berättigat. Utöver det finns andra stipendier att söka. 

Några exempel på vad saker kostar:
- Månadskort buss/tåg ca 32 euro
- Middag på enklare restaurang ca 8-10 euro
- Drinkar ca 5 euro
- Mat i mataffärer var i princip samma priser som i Sverige, fisk var dyrt...
- Simkort 10 euro/mån för att få gratis surf

Det är inte så bra flygförbindelser till Lissabon. Få flygbolag flyger direkt och det är generellt rätt dyrt att flyga dit, ca 3000-4000 tur och retur. Rekommenderar att boka flyg lång tid i förväg. Vi flög med TAP som då var det enda flygbolag som flög direkt. 
Boende delade jag med min svenska kursare och vi betalade ca 5000 kr/månad var. Det går att få billigare om man t.ex. bor lite utanför staden eller delar lägenhet/hyr ett rum. Jag hyrde ut min lägenhet i Stockholm vilket finansierade en stor del av boendekostnaden i Lissabon, så om möjligheten finns att hyra ut sitt boende hemma skulle jag rekommendera det, även om det är mycket att fixa. 

Boende

Boende fixas på egen hand. 
Vårt boende hittade vi på AirBNB, vilket vi bokade i december ca 3 månader innan utbytet. Det går att hitta billigare boenden än det som erbjuds på AirBNB men då vi inte visste vilka sidor som var pålitliga eller inte så kändes det bra att boka där. 
Vi bodde centralt i stan, i ett område som heter Madragoa. Det var enligt portugiserna själva ett väldigt "trevligt och typsikt/representativt" område för Lissabon vilket jag verkligen håller med om.
Han som hyrde ut lägenheten på AIRBnB hette Rodrigo Poppe och han hyrde ut många lägenheter i samma hus som ligger på Rua Vicente Borga 35. Alla var nyligen renoverade, fräscha med fint badrum och kök. Kan verkligen rekommendera att hyra av honom. 
Även om det är billigare att bo utanför stan så tror jag verkligen man får ut mer av vistelsen om man bor i stan. Universitetet ligger i utkanten av staden men dit kan man enkelt åka med buss eller tunnelbana (gula linjen till Cidade Universitaria - rakt in på campus). 
Då vi inte hade koll på hur bussarna gick i stan åkte vi endast tunnelbana/tåg när vi åkte kommunalt. Vår lägenhet låg ca 5 min från tåget (vilket vi tog till stranden och till ställen/småstäder väster om Lissabon) och ca 15 min promenad från tunnelbanan (vilket vi åkte till skolan/förflyttade oss i stan). 

Trevliga och centrala områden att bo i:
- Madragoa
- Bairro Alto
- Bica
- Chiado
Bild från området Madragoa där vi bodde

Studier allmänt

Upplägget i Lissabon är att studenterna läser mer eller mindre all teori de första tre åren, och har klinik de sista två åren. Så förutom några enstaka föreläsningar och tentor hade de bara klinik och därmed var vi schemalagda mer eller mindre mån-fre, 9-16. 

I Lissabon jobbar studenterna 2 och 2 på kliniken genom hela utbildningen. Vi svenskar blev indelade med varsin portugisisk student som vi jobbade med i de flesta kurser. Tanken var att vi skulle assistera varannan vecka och jobba på patient varannan vecka. Dock var det väldigt mycket uteblivanden och sena återbud så ibland blev det inte riktigt någon struktur... Det var jättekul att jobba ihop med en portugisisk student, då vi verkligen fick lära oss hur dom jobbar. 
Till skillnad från många andra utbyten behövde vi inte börja på preklin innan vi fick ha patienter. Det enda prekliniska vi behövde göra innan var att preppa för en krona på en plasttand (som vi fick köpa för 2 euro) inför protetiken. 

Kliniken fungerade i princip som den gör på VUX, men den var mindre modern. Studenterna jobbade i små bås och gick och hämtade brickor och material från gemensamma stationer i mitten av kliniken. Det fanns sköterskor som var väldigt hjälpsamma och gärna visade oss erasmus-studenter var vi hittade allt. I sterilen fanns också personal som hjälpte till att sortera disken.
Alla studenter hade köpt sina egna vinkelstycken, vi svenskar fick låna från skolan. De hade inte lika mycket instrument som vi var vana vid på KI, så ibland fick man ta det som fanns på brickan och använda bäst man kunde. 


Att ta med från Sverige till skolan:
- Klinikkläder, minst 2 uppsättningar så dom hinner tvättas i omgångar. 
- Eget visir
- Ev. handsprit

Munskydd och handskar finns att tillgå på kliniken, förkläden och handsprit använder de inte.

De flesta lärare på kliniken var väldigt trevliga och intresserade av oss erasmus-studenter.
Att få egna patienter var dock svårt. De hade brist på endo- och protetikpatienter när vi var där. Då de inte hade tillräckligt med patienter till sina egna studenter blev vi lite nedprioriterade. En av oss fick tillslut en endo-molar och jag fick preppa för en krona. Tyvärr hann ingen av oss klart med behandlingarna. Det var lärarna som delade ut patienterna, men ett tips för att få egna patienter är faktiskt att vända sig till studenterna i kursen och be dom hjälpa till att fixa patienter då det är studenterna själva som är ansvariga för oss på erasmus. 




Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Avtagbar protetik - Prótese Removivel

Här jobbade vi med proteser. Mycket rebasering och inslipning. Det var betydligt vanligare att göra proteser i Lissabon än på KI, så därav väldigt lärorikt. 


Bettfys - Oclusao

Inslipning av bettskenor, undersökning och diagnostik av nya bettfys-patienter. 


Karies - Clinica de Dentisteria

Restaurativ behandling av karies. De använde en hel del amaglam, vilket var kul att prova på. En av proffesorerna gav oss erasmus-studenter en helt egen föreläsning om amalgam för att vi skulle förstå vad vi jobbade med. 

Dessutom hade de kofferdam till precis allting... De hade inte samma kompositinstrument som vi använder på skolan, så här fick vi lära oss andra instrument och vara lite uppfinningsrika för att lösa problem.


Kirurgi - Cirurgia/Médicina Oral

Extraktioner, opex och oral medicin. En väldigt bra kurs med riktigt bra lärare. Fick se en hel del oralpatologiska tillstånd som jag inte tror att jag hade fått se i Sverige. Då de fick exa mycket mer där än vad vi får på KI upplevde jag att i den här kursen hade portugisiska studenterna mycket mer erfarenhet än vi svenskar. Alla hade redan opexat flera gånger. 


Ortodonti - Ortodontia 

Här jobbade de mycket med interceptiva behandlingar och extraorala drag.


Pedodonti - Odontopediatrica

Skilde sig en hel del från undervisningen hemma. T.ex. hade de kofferdam, klammer och lade bedövning för att göra fissurblockeringar. De hade ingen inskolning eller någon speciell behandlingsmetod för tandvårdsrädda barn. Lärarna var intresserade av systemet vi har i Sverige och hur alla barn kallas i obligatoriska åldrar. 


Endo -  Endodontia

Stort problem att vi inte fick egna patienter, lärde mig ingenting i endo tyvärr. De använde ingen maskinell rens även om det fanns på kliniken.


Parod - Periodontologia

plackinfärgning, MIB, puts, läkningskontroller. 


Fast protetik - Prótese fixa

Min favoritkurs på utbytet! Studenterna preppade för kronor, broar, pelare och fick även göra protetik-delen på implantatpatienter. En av lärarna var väldigt intresserad av oss svenskar och ville verkligen veta allt om hur tandvård fungerar i Sverige. Han visade oss de allra mest intressanta patientfallen på kliniken och lärde oss massor. Han var även den läraren som kämpade för att vi svenskar skulle få egna patienter. Tyvärr hade de patientbrist då många patienter tyckte fast protetik var för dyrt men jag hade turen att få preppa för en krona ändå. 




Språk och kultur

Att kunna portugisiska är inget krav för att åka till Lissabon. Alla lärare, studenter och (de flesta) patienter pratar helt ok engelska, därför fick vi ingen språkkurs där. Jag blev faktiskt lite förvånad över hur bra engelska de flesta pratade.
Om det var någon patient som inte pratade engelska så kunde den portugisiska studenten tolka åt oss. Nog blev det lite språkförbistring här och där med tanke på att ingen av oss har engelska som modersmål, men generellt gick det väldigt bra att kommunicera. 
All undervisning skedde på portugisiska men då vi inte var med på teorin var det inget problem för oss. Journalföring och annan administration skedde också på portugisiska och den delen fick våra portugisiska klinikpartners sköta. 

Efter några veckor hade vi snappat upp ett och annat ord. Inte tillräckligt för att kunna prata, men vi kunde ändå säga några ord till patienterna, hälsningsfraser och beställa mat på restauranger. 

Jag upplevde alla portugiser som väldigt öppna och trevliga. Det var alltid välkommet att fråga om hjälp, både i skolan och på stan. På skolan var både lärare och studenter intresserade av hur saker fungerar i Sverige och på KI, både på skolan och generellt i landet. Ofta var de imponerade över hur vi har det på KI då kliniken på deras skola inte alls är lika modern och fräsch. Att vi har CEREC på skolan var de väldigt imponerade över. 
Jag tyckte portugiserna var väldigt positiva och stolta över sitt land och kultur, framförallt över den portugisiska maten som består av mycket fisk, skaldjur och kött. 

En stor kulturskillnad är hur portugiserna hälsar på varandra. De kindpussas på båda sidor, även om de inte känner varandra väl. Så bli inte förvånad om patienterna vill kindpussas när de kommer, för det är så de hälsar där! 

Fritid och sociala aktivteter

Erasmus:
Vill man träffa andra utbytesstudenter så är det bäst att vända sig till Erasmus-corner på rua do Tiexeira 2. De anordnar fester dagligen, resor till andra ställen i Portugal varje månad, pubrundor och massvis med andra event. Gå in och kolla på deras facebook-sida där de postar alla aktiviteter. 

Kåren/campus:
Även skolans studentförening anordnar en del fester och aktiviteter. De har inte sittningar som på KI, men under tiden vi var där så anordnades en del andra event. T.ex. en portugisisk afton där vi bjöds på typsik portugisisk mat och fick lyssna på Fado. I slutet av vår vistelse hade de Dental Awards, som var en väldigt stor grej på skolan. Då fick alla studenter nominera och rösta på varandra i en rad olika kategorier, där vinnarna presenterades på en stor gala som avlutades med fest. Det var en jätterolig kväll, rekommenderar verkligen att gå på de event skolan fixar! Jättebra tillfälle att lära känna portugiserna mera! Info om fester/event fick vi genom posters som sattes upp i skolan samt facebook-event där vi blev inbjudna. 

Skolan hade inte alls lika bra cafée/matsal som på KI, inte heller några bra ställen att bara hänga och umgås. Att äta i matsalen kostade ca 3-4 euro men de hade sällan vegetariska alternativ. Vi gjorde som de flesta portugiserna, hade med oss matlådor som gick jättebra att värma i micro. Kan varmt rekommendera att gå runt på campus till andra fakulteters lokaler då det fanns trevligare matsalar och pluggställen att vara på än där just tandläkarstudenterna är.  


Träning:
Tydligen fanns ett gym på campus, men det gick vi aldrig till. Vi köpte ett gymkort på FitnessHut för 28€/månad istället. Det finns rätt många gym runtom i stan. Om man föredrar att jogga eller promenera kunde det göras längs med vattnet i hamnen. 

Pluggställen:
Det fanns ställen på skolan där man kunde plugga men vi hittade två caféer i stan som vi föredrog. Det ena heter Copenhagen Coffee lab och ligger på R. Nova da Piedade 10. Trevligt café med god mat, kanelbullar och skandinavisk känsla, där många satt och jobbade med laptops. Ett annat bra plugg-café är Hello, Kristof på Rua do Poco dos Negros 103, min favorit. Väldigt mysig känsla i typiskt portugisiskt område där spårvagnarna åker förbi precis utanför dörren. 

Resa runt:
Vi passade på att resa lite för att se andra delar av Portugal. Dels finns massa små orter i närheten av Lissabon som man kan göra dagsturer till, b.la. Cascais och Sintra dit man enkelt tar sig med pendeltåg från Cais do Sodré eller Rossio. 
Vill man resa längre är Porto eller Algarve-kusten trevliga destinationer. Vi bokade buss billigt med ett bussbolag som heter Rede Expressos (billigare än tåg). 

Tips på restauranger och barer:
Har nog aldrig varit i en stad som har så mycket bra restauranger och barer (speciellt rooftop bars) som i Lissabon. Dessutom är det billigt att äta ute, så passa på! Här är några tips: 

  • Pistolas y corazon - mexikansk liten restaurang med jättegod mat. Ca 150 kr för både mat och dricka.
  • A cevicheria - lite dyrare ställe men SÅ gott om man gillar ceviche
  • Zero zero - bra pizzeria med fin uteservering
  • Park bar - rooftop bar som blev vårt stammishak
  • Rio Marhavila - Rooftop bar i ett område som heter LX-factory
  • Timeout foodmarket - jättestor foodcourt
  • la boulangerie - världens godaste frukost
  • Nannarella - utan tvekan världens godaste glass!!

Nattklubbar
Lost in Rio
Urban Beach club
Lux
(finns många fler)

Shopping:
Runt om i Baixa-Chiado finns många affärer
Shoppingcenter som finns är t.ex. Colombo, Amoreiras och Armazens do Chiado.

Stränder:
Cascais 
Estoril
Carcavelos (surfstrand)
Costa da Caparica (större stränder med mer "los Angeles-känsla")

Park bar

Sammanfattning

Från utbytet fick jag inte tillgodoräkna mig några kurskrav hemma sen. Men däremot fick vi se en helt annan typ av tandvård, patientfall vi aldrig skulle fått se i Sverige, lära oss hur man gör amalgamfyllningar, lära oss andra tekniker och sätt att jobba på vilket var väldigt värt det med. 
Termin 8 är en stressig termin med en del stora tentor, många inlämningsuppgifter, och full rulle på kliniken. Det var obeskrivligt skönt att få en paus ifrån Sveriges kalla väder och all stress i skolan!
Jag utvecklades även som person under utbytet och känner mig fylld av energi inför termin 9. Jag insåg hur lyxigt vi har det med resurser på KI, att vi slipper köpa våra egna vinkelstycken och plasttänder. 
Jag är så tacksam över alla erfarenheter, nya vänner och ny kunskap som det här utbytet gav mig. Lissabon är en helt fantastisk stad och jag är så otroligt glad att jag fick bo där i 3 månader. 

Ett tips är att släppa alla tankar på kurskrav och allt man kanske missar i skolan, och ta tillfället att göra något av det roligaste som finns. Möjligheten att få plugga och bo utomlands kanske inte kommer igen, så ta vara på chansen!
Funderar du på att söka Lissabon kommer du inte ångra er, att åka på utbyte dit kan vara den bästa erfarenheten du kan ge dig själv! 


Rio Marhavila rooftop bar