Reserapport - KI-student
Lärosäte: Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 17/18

Innan avresa

Hade redan varit på utbyte i Heidelberg terminen innan så kände mig hyfsat hemma där. Valet stod mellan Berlin och Heidelberg igen och tyckte det var ganska lätt när jag redan hade bekantat mig med Heidelberg.

Fick, som förra gången, inte tillgång till infon på kurswebben utan fick ringa veckan innan terminsstart för att få den upplåst. Där ingår allting såsom schema, gruppindelning och var uppropet äger rum. Kursinfon behövs med andra ord. Så mitt råd är att se till att få tillgång till den i god tid i förväg och inte förvänta sig att få den automatiskt. För det sker tydligen inte alltid. Vem man kan vända sig till är iallafall ganska tydligt på deras allmänna infosidor och det går alltid bra när man kontaktar dem.

Ankomst och registrering

Heidelberg är ingen jättestad och det tar således ingen längre tid att rudimentärt bekanta sig med resvägar och var man har viktiga funktioner. Kan dock vara värt att anlända någon eller några vardagar innan kursstart. Därmed kan man ha tid till att ta hand om det administrativa som att registrera sig, få ut studentkortet och lämna in försäkringsintyg och så vidare. Kontoret för internationella studenter, där man gör ovanstående, har nämligen något begränsade besökstider som tenderar att infalla vid tider på dagen som krockar med obligatorier när kurserna väl har dragit igång. Studentkortet används för att äta på studentrestaurangerna Mensa, låna böcker på biblioteket samt intyga att man har rätt till studentrabatt i kollektivtrafiken ifall man skaffar åkkort.

Kan också rekommendera deras Buddy-program då man får en tysk fadderstudent tilldelad. Kan vara bra att ha när man är ny i stan.

Ekonomi

Kostnadsläget är generellt lägre än i Stockholm även om Heidelberg anses som dyr stad med tyska mått. Även gamla stan som är en stor turistmagnet i Heidelberg har generellt sett lägre kostnader.

Om man tänker köpa resekort för kollektivtrafiken lönar det sig att göra det redan från dag 1 då de har ett rabatterat sådant som gäller för studenter hela terminen.

För den som tänker resa mycket med tåg och Deutsche Bahn finns det såkallade BahnCard att köpa. De finns i olika varianter som ger t.ex. 25% eller 50% reduktion på tågresan och gäller olika länge. Probe BahnCard som gäller i 3 månader är utmärkta ifall man nu inte tänker sig att man ska stanna så länge som ett år. Dock viktigt att vara medveten om att man ska annullera dessa i förväg så att de inte förlängs automatiskt till ett års prenumeration när provtiden går ut.

Vad gäller gym och sportaktiviteter så finns det Hochschulsport som drivs av universitetet och har ett vitt erbjudande därav tlll förmånlig kostnad. Man loggar in på Hochschulsports hemsida och anmäler sig med matrikelnummer och namn. Gymmet har väldigt begränsat med platser och är populärt så därför viktigt att logga in direkt på morgonen när anmälningssidan öppnar först på terminen och anmäla sig med en gång. Annars finns såklart privata gym i stan men de är dyrare och har inga korttidserbjudanden för kunder som inte kan binda upp sig länge. Dock sägs det att man kan skriva upp sig på ett sådant gym på det kortaste kontrakt de har, t.ex. 6 månader, och sedan säga upp sig i förväg helt enkelt.

Boende

Studentboende i Heidelberg är oftast i formen av Wohngemeinschaft där flera studenter bor i samma lägenhet med eget rum men delar övriga lägenheten. Universitetet har studentbostäder i området precis kring sjukhuset som fungerar jättebra. Plats där är inte garanterad men det är billigt boende och nära till sjukhuset så väl värt att ansöka om. Annars är gamla stan som ligger i en annan del av staden både det roligaste och vackraste området man kan bo i. Oavsett var man vill bo så är sidan WG-Gesucht (WG=Wohngemeinschaft) den största för bostadsannonser och värd att kolla in.

Bostadsläget är såklart bättre än i Stockholm men som en universitetsstad med många studenter och ej obegränsat boende så är det alltid en del studenter vid varje terminsstart som har svårt att hitta något och får inleda terminen på hostel. Bra att börja bostadsjakten med lite marginal, även om de flesta annonserna verkar komma ut månaden innan terminsstart.

Studier allmänt

Medicinstudierna i Tyskland är i allmänhet mer teoretiskt inriktade de första fem åren och sedan har de ett år på slutet som kallas Praktisches Jahr och där de får nästan all sin praktik. Detta märks på de skriftliga tentorna som efterfrågar lite mer detaljkunskaper och lite mindre kliniskt resonerande ibland. Hursomhelst så har de ju även där OSCE och klinisk undervisning och praktiska inlärningsmål. Fast den kliniska praktiken får man nog räkna med är lite mindre extensiv än på KI när man läser kurser och inte gör kliniska rotationer.

En styrka i Heidelberg är universitetsbiblioteket som är väldigt välbesökt men som man trots det alltid kan sitta i lugn och ro och studera i, även sent på dagen då de har öppet från kl 8 till strax efter midnatt. Måste faktiskt säga att deras bibliotek fungerar bättre än KIs på dessa sätt.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI
Pediatrik
4 veckors kurs med skriftlig tenta och OSCE. Jättebra kurs med pedagogiskt upplägg. Framförallt de interaktiva fallen på kurswebben var riktigt bra. Där har man till varje föreläsning lagt upp ett passande fall som man arbetar sig igenom med symtom, diagnostik, behandling och så vidare. Kan göras antingen inför eller efter föreläsning på temat. Supereffektivt sätt att lära in.

Praktisera fick man göra 2 timmar i taget 3 gånger i veckan på olika pediatriska avdelningar. Ibland mer lärorikt, ibland mindre men oftast bra tillfälle att få öva anamnestagande och status. Praktiken delades upp på olika underavdelningar till pediatriken som t.ex. neuropediatrik eller gastropediatrik så man fick se ett ganska brett spektrum av patienter. Också KTC-artade övningar inför OSCE vilket var bra.

Gynekologi
Också 4 veckors kurs med skriftlig tenta och OSCE. Hade nyligen gjorts om i grunden då det klagats på bland annat för lite (läs "noll") praktik under den. Fortfarande lite mindre praktik än under pediatriken och inga interaktiva fall men ändå ganska bra kurs och även den med KTC-övningar inför OSCE.

Klinisk genetik
2 veckors seminariemodul samt frivilliga föreläsningar varje torsdag under terminen. Mer eller mindre helt teoretisk kurs. Täcker in lite mer än motsvarande kurs på KI verkar göra. Kan inte säga något om tentan då den låg efter att jag hade åkt hem.

Språk och kultur

Det är bra att komma väl förberedd språkligt men samtidigt lär man sig jättemycket på att vara där och leva med språket. Jag lärde mig mer än vad jag hade trott så om man vill förbättra sin tyska så finns det nog inget bättre sätt än att faktiskt vara där språket talas.

Det svåraste är kanske när patienter eller föreläsare har någon kraftig dialekt som det finns ett flertal av i trakten. Men det kan man ju också vänja sig vid med tiden. Universitetet erbjuder en månads språkkurs inför terminsstart men vet inte om den är bra eller ej.

Kulturellt är det aningen mer formellt uppbyggt även om man kan dua med de flesta läkare. Däremot med patienter är det verboten då det skulle uppfattas som respektlöst.

Fritid och sociala aktivteter

Erasmus Student Network anordnar bra aktiviteter för utbytesstudenter som inkluderar exempelvis pubkvällar och helgresor.

Lättast såklart att få kontakt med andra utbytesstudenter då de tyska redan har sitt vanliga liv och därmed kan vara svårare att få kontakt med jämförelsevis. Dock är tyskarna i allmänhet vänliga och hjälpsamma samt intresserade när de får veta att man är utbytesstudent.

Mycket av studentlivet är centrerat till supergemytliga gamla stan med sin höga koncentration av krogar och barer. Även de flesta sevärdheter som slottet och julmarknaden återfinns där. Rekommenderar därför boende i den stadsdelen om man får chansen. Bakom slottet finns Himmelsleiter som är en promenad som leder högt upp på Königstuhl med en fantastisk utsikt över staden. På andra sidan floden finns Philosophenweg som även den är värd att vandra.

Se ekonomistycket för mer om gym och sport.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis otroligt värt det lilla extraarbetet man får lägga ned på att ordna och planera ett utbyte. I gengäld får man chansen att uppleva ett annat land på riktigt, förbättra ett språk och träffa nya människor som man annars inte skulle träffa. Rent akademiskt tror jag också att det är bra att testa på ett annat studiesystem med sina egna plus och minus. Kanske är det lite mindre praktik än vad man skulle få med sig från kurs på hemmaplan, men å andra sidan kanske man får med sig lite mer teori som även den kan vara viktig i framtida yrkesroll. Man får en uppskattning för vad som är bra på KI, vilket är mycket, och samtidigt en förståelse för vad man inte tycker är lika bra. Heidelberg måste dessutom vara ett av de bästa valen i hela KIs utbytesprogram. Bra universitet med drivna studenter och jättefin stad där det är enkelt att leva studentlivet. Rekommenderas starkt.