Reserapport - KI-student
Lärosäte: Albert Einstein College of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17

Innan avresa

Jag valde att testa på att studera utomlands för att se hur det fungerar och det land som intresserat mig var USA, mycket på grund av deras undervisningskultur. 


Ansökan till KI och värduniversitet

Tar ett tag att få ihop alla papper och dokument, samt ordna med vaccinationer. Så var ute i god tid med det som ska med, och följ checklistan efter punkt och pricka så kommer allt med och allt blir bra. 

Sedan när man väl blivit accepterad är det bra att tidigt sätta igång med ansökan till värduniversitet. Det är en hel del webbaserade kurser samt licens för att få praktisera som student i New York som kostar ett par hundralappar. För själva "licensen" säg det att de bara tar emot bankcheckar, men jag skickade kontanter och det godtogs. 


Visum

Det är många formulär som ska fyllas i för visum. Var ute i god tid med dessa, själv processen från att man bokar in sig på ambassaden till att man får visumet går vanligtvis väldigt fort, ett par arbetsdagar. Däremot är det som sagt mycket dokument och formulär som ska fyllas i som tar lite tid att ordna med. 


I teorin ska det gå bra att åka på ESTA och man kan alltid försöka undersöka huruvida det är möjligt att det räcker med ESTA. Det skulle spara en hel del tid.. 


Resa

Flera flygbolag har direktflyg Stockholm - New York. Var ute i god tid och försök få biljetter via någon kampanj så kommer man ofta väldigt billigt undan. 




Ankomst och registrering

Jag kom till New york två dagar innan kursstart. Det var lagomt för mig, jag upplever alltid att jetlaget är mindre när man reser västerut. Dessutom tyckte jag dagarna hemma efter IST var mer värda än att anlända så fort som möjligt till New York. Det är inget med studierna som kräver att man kommer tidigare. De som väljer att bo på campus kommer att behöva gå på någon introduktion på campus första dagen; har man eget boende behöver man inte gå på denna utan kan börja kursen direkt. 

Ekonomi

New York är en dyr stad. Detta beror även på stor del på vad dollarkursen är på, under mitt utbyte var den på ca 9,20. Upplevde som att det framförallt var dyrt med mat på Manhattan. Kring 20-35 dollar för lunch/middag. Däremot på sjukhuset är maten billigare och i nivå med svenska priser, däremot är det ingen mat att hänga i julgranen precis men den duger för ändamålet. 

Boende

Jag ordnade med boende via airbnb, framförallt för att det kändes tryggt. Valde att bo på Manhattan och det är dyrt men jag tyckte det var värt det för det är ändå det man vill uppleva snarare än Bronx. En etta kostade ca 25-30k/mån. Det går dock att hitta billigare än så, och om man kan tänka sig ett rum i en lägenhet kan man få det för 7-12k/mån. Andra har rekommenderat craigslist.org men där känns det mer osäkert om det är seriöst eller inte. 

Om man vill bo på Manhattan skulle jag rekommendera Upper east side, i andra hand Upper west side. Det går förhållandevis fort då att ta sig till sjukhuset, ca 20-40 min. 

Det finns möjlighet att bo i studentkorridor på campus, detta var inget jag undersökte närmare utan hänvisar till tidigare reseberättelser med studenter som bott där. 

Studier allmänt

Det är ett annat system i USA där de först läser pre-med och sedan ansöker till en 4 årig medical school. De två sista åren är de kliniska åren när de gör placeringar, "rotations". Bortsett från att det är en 4 årig utbildning med renodlat läkarprogram är en skillnad att det inte finns AT-läkare som har fasta rotations, utan istället finns interns som är motsvarande AT-läkare men där placeringarna är mer skräddarsydda efter vilken specialitet man valt att göra sin ST (residency) inom. 
Som student kommer man ha mest kontakt med intern och residents men även specialistläkare (Attendings). Det finns ingen gradering likt den i Sverige med specialistläkare och överläkare, utan alla specialister är attendings.  

Läkare rent generellt i USA har en mer undervisande stil än svenska diton. Detta tar sig i uttryck att man ofta blir utfrågad av saker, och ofta går det nivåvis där man första frågar de som är lägst i hierarkin, då läkarstudenter eller interns, och sedan successivt svårare frågor upp till residents. Alla deltar också på ett annorlunda vis, t ex förväntas läkarstudenter ha träffat patienterna innan residents kommer in och träffar patienterna, som i sin tur träffar dem innan attendings. Så man är inte en "svans" på samma sätt som i Sverige. 

Överlag under mina studier var det ingen som var otrevlig utan att bli utfrågad är mer hur de fungerar snarare än att de försöker sätta dit en. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag läste båda mina 4 veckors kurser på Montefiore Medical Center - Moses. Det är ett privat sjukhus, det ligger bäst till om man bor på Manhattan då det inte tar mer än 3-5 min att gå från stationen till sjukhuset. 
Generellt sett är arbetar kirurger mer än medicinare i USA. Subinternship kurser brukar vara tuffare också, då de kurserna är ämnade för personer som vill söka sig till den specifika specialiteten, vilket gör att de dels är mer av fördjupningskurser men också att de som vanligtvis läser de kurserna är mycket drivna.

Transplantation and Hepatobiliary surgery
Detta var min första kurs på mitt utbyte. På denna kurs får man se transplantationskirurgi (lever, pankreas och njure) samt tumörkirurgi (lever, gallvägar och pankreas). Transplantationskirurgi genomförs av de som genomgått ett 5 årigt general surgery residency följt av ett fellowship i transplantationskirurgi, således har de "ensamrätt" på sådana patienter. Tumörkirurgin i övre GI-kanalen har större konkurrens då det finns tre fellowships som kan leda till att man arbetar mestadels med det (Surgical oncology, hepatobiliary surgery samt transplantionskirurgi). De har förhållandevis höga volymer och det är ett par transplantationer i veckan. Tumörkirurgi likaså ett par operationer/vecka och då vanligtvis stor kirurgi såsom leverresektioner och pankreasoperationer. 

Man är schemalagd 06:00-18:00. Det är lite chief residents (sistaårs ST/resident) beroende hur arbetstiderna egentligen är. Mina varierade från att vara där tidigare än så, till att komma in lite senare till operationerna startade kring 7:30. Man kommer arbeta framförallt med resident och fellow (dvs en som subspecialiserar sig inom transplant). Det finns vissa schemalagda aktiviteter som njure- och leverkonferenser där man går igenom patienter och handläggning. M&M konferens där man går igenom komplikationer och dylikt samt diskuterar hur man skulle kunna undvika dessa. Grand rounds, hålls vanligtvis av en expert inom ett område, kan röra sig från allt ifrån bråckkirurgi till nya endovaskulära interventioner på hjärtklaffar. 

Till sin natur är transplantationskirurgi väldigt oförutsägbart. Och vill man se mycket på denna kurs kommer man få stanna en del nätter, jag scrubbade in på 37 operationer på mina 20 dagar och då var majoriteten av dessa operationer stora ingrepp. Ett tips är att vara med på organuttag, det är en utmärkt lektion i anatomi. Samtidigt är avstånden ibland långa och tiderna från uttag till operera in organen i mottagaren ska hållas kort får man ibland flyga privatjet för att hämta organ (två gånger under mina fyra veckor, varav det fanns chans 4 ggr men ej fanns plats). 

Radiology Subinternship
Denna är indelad i olika sektioner, t ex DT (här kan man välja t ex thorax, buk, head/neck, neuro, muskuloskeletal) och MR, UL mm. Inte interventionell radiologi (även om jag skulle vara förvånad om det ej gick att anordna). Kurssekreteraren var fenomenal och ordnade med allt på ett smidigt sätt. Studierektorn ville att man skulle ha en bra tid och göra det man intresserade sig av mest och att de var väldigt flexibla för att göra tiden så bra som möjligt.
Jag valde att vara på DT buk. Det var ganska lätt att få en ganska passiv roll, man satt bredvid attendings eller residents medan de tolkade bilder. Tyvärr gick det inte att ordna med inlogg så man själv kunde sitta och preliminärgranska. Däremot lät de en tolka medan de satt och tittade på. Man lärde sig väldigt mycket och det är en mycket nyttig kurs att läsa då mycket av dagens vård baseras på röntgen. 
På denna kurs var det kontorstider som gällde. Varje dag var det teaching session med residents, här gick olika av överläkarna på de olika sektionerna igenom ett ämne varje dag. Dessa var lärorika men rent generellt på mycket hög nivå, men man fick i alla fall se mycket röntgenbilder. 


Sammanfattningsvis skulle jag rekommendera båda kurserna jag läst. Det är också värt att ta en lite tuffare kurs och en kurs där man inte spenderar lika mycket tid på sjukhuset för att hinna uppleva NY. 

Språk och kultur

Jag tror inte man som svensk behöver vara orolig för språket. Det språkmässiga som kan vara svårt i början är alla förkortningar de använder i journaltexten. Läkemedelsnamnen i USA är oftast substansnamnen. Man kommer dock fort in i detta. Likt tidigare reseberättelse är det bra att vara överdrivet vänlig, för att inte uppfattas som passiv-aggressiv..

En annan sak att kolla upp kan vara klädkod på kliniken. Det varierar. På transplantationskirurgi kunde jag komma till sjukhuset i vilka kläder som helst och sedan byta om till scrubs. På röntgen var det väldigt casual och man fick ha vad som helst i stort sett. Vissa har dock krav på finbyxor, skjorta och slips. 

I övrigt är inte skillnaderna mellan NY och en europeisk storstad inte så stora bortsett från storleken, och det är väldigt internationellt. 

Fritid och sociala aktivteter

Det var inga sociala aktiviteter som utannonserades till utbytesstudenter. Detta är säkert annorlunda om man väljer att bo på campus. Vad gäller hur många läkarstudenter man stöter på är det olika från placering till placering, när jag började min röntgenkurs hade de precis haft sin och ingen var där. På transplantationskursen var det en annan student där 2 av 4 veckor. Det är i stort sett då man träffar andra studenter. 
Överlag är det emellertid inte svårt att träffa andra personer i New York, många är väldigt öppna. Aktiviteterna man kan testa på i NY är oändliga. Det är bara gå runt på stan så finns det massa roliga och spontana saker man kan hitta på!

Sammanfattning

Det är en hel del jobb att ta sig iväg på utbytesstudier men inget som ska skrämma bort en. Antalet dokument och så ser värre ut än vad det är. Det är fantastiskt att få avsluta sina studier på KI med att åka iväg och testa på något annat. 
För mig var det en mycket rolig erfarenhet! Det är en helt annan typ av undervisning- och arbetskultur som varit givande att testa på. NY är dessutom en stad som aldrig gör en besviken.