Reserapport - KI-student
Praça do Comércio
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandhygienist
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Johanna Hindersson
E-postadress: johannahindersson@gmail.com

Innan avresa

Jag har alltid varit intresserad av att uppleva andra länder och kulturer. Valet att åka på utbyte var därav väldigt enkelt att göra, det enda dilemmat jag hade var vart jag ville åka. Efter att har sökt information om de olika universiteten som var möjliga att ansöka till, hade jag äntligen bestämt mig för att välja Lissabon som förstahandsval. 
Främsta orsakerna varför jag valde Portugal var på grund av den vänliga och sociala befolkningen, deras underbara natur och student vänliga omkostnader.

När jag väl hade fått min nomineringsplats började förberedelserna för att åka iväg. Allt det administrativa som skall göra tar överraskande mycket tid. Patienter skall informeras, epikriser skall skrivas för att inte tala om planeringen om hur skrivningen examensarbetet skall skrivas medan jag är på utbytet. Flera möten avsattes till att diskutera och planera vilka kurser som fås tillgodo. Jag började söka efter boende en aning försent och önskar att jag börjat söka så snabbt jag fick bekräftelse från Lissabon.

Eftersom utbytet varar i 3 månader fås ett Erasmus- stipendium som är ca 10 000 kr, vid avresan fås en del av summan och resten fås sedan när reserapporten är inskickad. Inga visum eller specifika vaccinationer behövs innan avresan. Jag gjorde kopior av mitt pass, EU-sjukvårdskort, försäkringskort och andra viktiga dokument och lade sparade dem på ett moln, ifall något av dokumenten skulle komma på villovägar. 

TIPS!
  • Planera väl och våga fråga hjälp om något är oklart.
  • Börja söka bostad och flygbiljetter i tid.
  • Sök efter andra stipendier.
  • Kontrollera giltighetsdatum på pass och EU-sjukvårdskort. 

Ankomst och registrering

Jag anlände till Lissabon ca en vecka innan startdatumet, detta gav mig tillräckligt med tid att bekanta mig med min nya omgivning, skaffa transportkort och se vad olika Erasmus-organisationer har att erbjuda. Det första jag gjorde var att skaffa mig medlemskap i en Erasmus-organisation, när jag blev medlem fick jag automatiskt ett portugisiskt telefonnummer. Telefonnumret behövde jag sedan när jag registrerade mig vid värduniversitetet, samma dag visade de mig runt campus och de olika klinikerna. De hade ingen introduktionskurs för mig och jag hade oturen att jag var den enda av deras utbytes studenter som kom så tidigt på året så de arrangerade ingen språkkurs åt mig.
 
Att ta hjälp av de olika Erasmus-organisationerna var det bästa jag gjorde, de erbjuder billiga utflykter, chansen att träffa andra Erasmus-studenter, billiga språkkurser, hjälp att ansöka om transportkort mm.


Hemsidor värt att besöka:

Cabo da Roca

Ekonomi

Det är relativt billigt att bo och leva i Lissabon, men eftersom det även är en populär turiststad finns det saker som är dyrare. Genom att fråga studenter eller till exempel hyresvärden kan man få bra tips om billiga matplatser. Genom att handla grönsaker och frukt från lokala marknader och undvika internationella produkter, kan man hålla matkostnaderna nere samtidigt som man äter gott. Att äta ute kostade ca 6-7 euro för en varmrätt, men det finns även billigare i student områden som Alameda och Arroios. Jag rekommenderar att använda Tripadvisor för att hitta billiga restauranger.

Transportkortet (Viva card) kostade 7 euro att beställa och då kommer det på 10 dagar, ifall du vill ha det redan följande dag kostar det 12 euro. När jag vill beställa mitt Viva card bad jag hjälp av min Erasmus-organisation och det fyllde i blanketten tillsammans med mig, de gav mig även fotot som behövdes till ansökan. När jag väl fick kortet betalade jag 42,65 euro i månaden. Det portugisiska telefonnumret kostade mig 10 euro i månaden. 

Jag använde mig mycket av Uber under min vistelse om jag snabbt ville komma ner till centrum, sträckan var 9 km och det tog ca 20 minuter, detta kostade mig endast 7 euro. 

Erasmus-stipendiet kommer hjälpa dig enormt under utbytet men det lönar sig även att undersöka om det finns andra stipendier att söka. Jag fick även ett annat stipendium som gav mig 10 000kr extra att spendera på att uppleva Portugal.

Hemsidor värt att besöka:

Boende

Jag var tvungen att själv hitta min lägenhet och använde mig av Erasmus Life Lisboa, som är en av Erasmus-organisationerna i Lissabon. Det enda du behöver göra är att skicka in en ansökan till dem med dina önskemål och de söker fram ett passande objekt till dig. Eftersom jag var väldigt sen med att söka lägenhet var jag tvungen att ta ett lite dyrare rum. Rummet jag hyrde var i en lägenhet med en annan Erasmus-student och det kostade mig 400 euro i månaden. Bostaden låg 5 minuter från campus i ett område som heter Benfica. 

Ifall du vill bo ännu billigare fanns det rum för 200-300 euro men där är du oftast tvungen att dela med upp till 14 andra personer. Boendestandarden är lägre än i Sverige och det kan vara väldigt kallt inomhus iallafall i början på året.

Frukost på min balkong.

Studier allmänt

Utbildningstiden för att bli tandhygienist i Portugal är tre år lång, och motsvarar den två åriga grundutbildningen samt påbyggnadsutbildningen på KI. Under mitt utbyte var jag tillsammans med de studenter som gick tredje året, de var redan väldigt duktiga och snabbheten var redan intränad då de har mycket mer patienter än vad vi har på Vuxenkliniken. Klinikkläder och instrument var studenterna själv tvungna att betala men under tiden jag var där fick jag låna de saker som jag behövde. 

I Lissabon har de ett rullande system där hälften av de studerande är ute på en klinik och arbetar medan andra hälften är på kliniken vid universitetet, tack vare detta system får studenterna mycket mer patientkontakt. De hade nyligen övergått till ett elektronisk patientjournal-system, men de gamla pappersjournalerna användes fortfarande, trots att allt var på portugisiska så var det inget problem då jag alltid hade en annan studerande som var med och översatte när jag vari i behov av det. 
Överlag så hade jag inga problem med språket när jag hade patienter då de flesta pratade bra engelska. Vi hade ca 1,5h på oss att göra undersökningen samt utföra mekanisk infektions behandling, att hålla sig inom tidsramen var lite svårt i början då det tog lite tid att komma in i deras rutiner.  Alla på kliniken var väldigt ivriga på att ge tips och hjälpa till, detta gav mig en stor fördel för att öva upp mina kliniska färdigheter.  Undersökningen som gjordes på patienten bestod av en bettfysiologisk undersökning av ansiktets muskler och lymfkörtlar därefter gjordes det en helt vanlig munundersökning som jag var van vid att göra hemma i Sverige. 

De använde sig ett analogt röntgensystem vilket var helt nytt för mig, jag fick ingen skolning om hur den skall användas men jag försökte vara med så mycket jag kunde när de andra eleverna använde den. Bildtagningen var exakt samma princip som vi hade lärt oss på röntgenkursen på KI, det enda som var annorlunda var framkallningen av bilderna då det tog upp till 8 min att framkalla en bild. Detta lade en press på behandlaren att få en bra bild på första försöket då en omtagning av bilder skulle minska på tiden man sedan hade kvar för att ta bort tandstenen. Receptionisterna ansvarade för att studenterna hade patienter vilket var annorlunda än på KI då det är studenterna som ansvarar för att ringa patienter. Ett besök hos tandhygienist studenten kostade 20 euro men inkluderade inte saker som till exempel röntgen eller fluorlackning. I och med att Portugal är ett fattigt land är det därför önskvärt att att blir klar på ett besök, det som även kom som en chock till mig var att flera patienter inte ville att man skulle ta röntgenbilder då det kostade extra. 

Varje måndag hade de patienter med någon typ av funktionshinder och de var väldigt stolta över att få erbjuda mig en inblick till något som vi inte har möjlighet till på KI. Att få vara med på sådana besök var väldigt givande och var absolut något extra som man kan ta med sig när man börjar arbeta som tandhygienist. Jag fick även chansen att vara med på ortodonti-pass med tandläkarstudenter. 

Jag hade 2 dagar klinik i veckan, med två patienter varje dag, antalet klinikdagar bestämde jag tillsammans med en av lärarna på plats. De övriga dagarna i veckan använde jag till att skriva på examensarbetet samt plugga på alla tentor jag skrev i Portugal. Tentorna skrevs samtidigt som studenterna på KI. Jag fick hjälp av studenterna på klassen då de skickade sina anteckningar till mig, detta hjälpte mig enormt då vissa föreläsningar var väldigt svårt att få ett grepp om enbart med hjälp av powerpointen. 
Nya båsen på kliniken.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 4 på KI
Under utbytet var jag inte tvungen att delta i den portugisiska undervisningen då jag läste kurserna på KI på distans. Jag var dock tvungen att hålla en presentation om KI samt ta upp ett patientfall och reflektera över det. 

Språk och kultur

Under utbytet har jag fått lära mig att det är helt normalt att pussa en främling på båda kinderna när man träffas för första gången, detta var den första kultur chocken för mig. Portugiserna är väldigt sociala och hjälpsamma speciellt om man försöker prata lite på portugisiska. När man är ute och äter med dem är det vanligt att middagen börjar först kl.21 och sträcker sig 2-3 timmar framåt, det är även vanligt att alla delar på flera olika maträtter, vilket inte är så vanligt i Sverige. 

Ifall du ville lära dig portugisiska fanns det flera språkkurser man kunde gå, priset varierade från 65-120 euro beroende på hur ofta och vilket svårighet du ville ha. Själv gick jag ingen språkkurs utan valde att lära mig på egenhand och det gick hur bra som helst, lokalbefolkningen var väldigt villig att lära mig enskilda ord och fraser vilket jag uppskattade. Fastän man inte kan mycket portugisiska upplevde jag att man trots kan kommunicera hur bra som helst om den man talar med inte kan engelska, har fick man en chans att vara kreativ med hjälp av bilder, handrörelser och spanska ord. 

Erasmus-organisationerna erbjöd rundvandring runtom hela Lissabon vilket gav dig en utmärkt chans att få uppleva historiken och den vackra gamla staden medan du lär känna människor från resten av världen. 


Min rumskompis hund som jag fick ta med på promenader.

Fritid och sociala aktivteter

Det fanns enormt mycket aktiviteter som erbjöds för Erasmus-studenter, allt från utflykter till matlagningskurser. Om man går med i en Erasmus-organisation i Lissabon får du chansen att varje dag ha någon sorts aktivitet, de erbjuder verkligen allt. Är du intresserad av sport så har de även olika typer av grupper för till exempel fotbollsintresserade, volleybollslag osv. Om du vill resa runt landet själv är det även väldigt billigt. 

Själv åkte jag ner till södra Portugal till en by som heter Lagos i slutet av utbytet med några vänner jag hade fått under utbytet. Vi åkte ner med tåg och bodde i en lägenhet som vi hyrde på airBnB, vi var där i 6 dagar och det kostade mig endast 55 euro för transport och boende. Ett annat tips är att åka till Madeira, flygen dit kostar endast 22 euro från Lissabon.


Cristo Rei

Sammanfattning

Utbytet var det bästa valet jag har gjort under min tid på KI, jag ångrar inte en sekund. Jag har fått växa som människa genom alla de intressanta och oersättliga människokontakter jag haft för att inte tala om att ha fått lära sig mer om ansvar då jag varit tvungen att ordna det mesta själv. Jag hoppas även att denna period har gett mig vänner för livet från andra delar av världen.

Eftersom jag hade mer patienter i Lissabon än vad jag hade haft på KI under samma tid har det gett mig en sorts trygghet i det kliniska arbetet. Utbytet har lärt mig mer om olika patientkontakter och hur man ibland måste kompromissa då patienter inte har möjlighet till den optimala behandlingsgången.