Reserapport - KI-student
Vårglädje iklädd KI-tröja med slottet och Charles Bridge i bakgrunden.
Lärosäte: Univerzita Karlova
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Marina Malmqvist
E-postadress: marinamalmqvist@live.se

Innan avresa

Chockbeskedet, vi skulle åka på utbyte om mindre än 4 månader. Då de flesta erasmusutbyten normalt sker i slutet av vårterminen skulle vårat däremot gå av stapeln i januari till mars. Anledningen till detta var för att vi skulle få vara med studenterna som läser sista året vid Charles University i Prag för att det skulle vara jämförbart med våra kliniska kunskaper vid termin 8. Detta lät ju fantastiskt!


Den tidigare avresan föranledde att planering behövde ske. Dock hade inte det självaste antagningsbeskedet inte anlänt. Vi visste att vi skulle åka jag och en till tjej på tandläkarprogrammet. Tiden gick och vi fick ett datum då skolan ville att vi skulle komma, den andra januari? Oj, nej det är ju i princip på nyårsdagen tänkte vi. Vi frågade därför om att få komma en vecka senare på grund av att vi hade två examinationer den veckan. Inga problem sa skolan. Fantastiskt, detta gick ju som på räls.


Med avsaknad av ett faktiskt antagningsbesked valde vi att chansa och bokade både boende och resa innan vi hade antagningsbeskedet i handen. Det visade sig att det skulle gå hur bra som helst, i slutet av december anlände ett antagningsbesked. 


Att åka i januari kändes både positivt och negativt. Det positiva var att vi kunde komma hem till våra patienter innan sommarlovet och att vi skulle slippa de värsta månaderna i Sverige. Och att vi endast skulle behöva skriva en tenta under utbytet. Men det betydde också tidspress att vara färdig med sina patienter så pass mycket att de skulle klara sig i minst tre månader. Tävlingen mot klockan hade börjat och det gällde att planera varje klinikpass ut i minsta detalj.


Drömmen om en vår i Prag var dock bara att glömma. Vi hade hört att våren i Prag är bland de vackraste! 


Motto för utbytet kom att lyda: I Sverige gör vi så här…

Utsikt över Prag från slottet

Ankomst och registrering

Vi anlände till Prag, Tjeckien den 6 Januari och skolan började den 9 Januari. Vi hade därför helgen för att orientera oss i staden, vilket var perfekt. Vi bodde i Praha 1 och skolan ligger i Praha 2. Vi kunde från Praha 1 promenera nästan överallt. 


ATT TA SIG FRÅN FLYGPLATSEN: Resan från flygplatsen tar cirka 30 minuter och kostar 32 CZ, dvs omkring 10 svenska kronor. För att åka kommunalt från flygplatsen åker man lättast buss 119 mot nádraží veleslavín för att sedan byta till tunnelbanans gröna linje mot Depo Hostivař, förutsatt att du skall åka in mot centrala Prag. Det är väldigt smidigt och billigt. Att åka taxi tar ungefär lika lång tid men kostar väldigt mycket mer.

Vi hade helgen på oss att orientera oss i stan, lära oss hitta till skolan och upptäcka staden. 

Till vår förskräckelse var det precis lika kallt i Prag som Sverige.



VÅR FÖRSTA DAG: Vi hade bestämt tid med vår kontaktperson på Charles University, First Faculty of Medicine, på måndag morgon för att hon skulle hjälpa oss till vår första lektion. Vi hade haft mycket god kommunikation med henne innan vi anlände. Hon var otroligt hjälpsam. 

Vi visste inte vad vi skulle göra mer än att det skulle vara någon form av seminarium och att vi skulle vara ombytta. Då hon inte visste hur vi skulle få tillgång till omklädningsrum så fick vi byta om på en toa och förvara våra saker i hennes rum. Hon följde oss till vad som visade sig vara kliniken. Dagen inleddes med en form av seminarium som skulle vara en patientredovisning dock visade det sig att ingen hade förberett ett patientfall något som resulterade att läraren satt och frågade ut studenterna om parodontologi. Efter en timme kom det patienter till kliniken. Ingen har ännu berättat för oss hur det fungerar, gett oss ett schema eller introducerat oss till kliniken eller hur det fungerar. Studenterna jobbar oftast två och två. Men vi blev inte ihop parad med någon eller fick en uppgift.


Vi gick runt och observerande och ingen verkade till en början vilja ta hand om oss eller visa oss hur det fungerar i Tjeckien. Lärarna var skeptiska till vår kunskapsnivå då vi är ett år bakom studenterna här. Under dagen uppstod flera små quiz från lärarna. Skeptismen var förståelig när vi såg vad studenterna kunde. Kunskapsskillnaderna var väldigt stora men var generellt på en väldigt låg nivå. Flera av studenterna visste inte hur man satte en matris, ta fickstatus, identifiera karies eller exkavera karies för den delen.


Tillslut fick vi en fantom som vi fick visa en klass 2 preparation. Lite lätt förvirrade och besvikna begav vi oss åter till vår kontaktperson för att skriva på lite papper och för ytterligare information. Tyvärr hade hon inte den information vi ville ha. Efter mötet gick vi och gjorde studentkort till skolan. Det var även dessa som skulle ge oss tillgång till omklädningsrummet, där man behöver sitt eget lås och det bara är att ta första bästa lediga skåp, det tog dock flera dagar innan kortet var aktiverat och fungerade i skolan. Detta kortet skall även blippas inne på sal när du kommer för att visa din närvaro, och även blippas när du går hem, lärde vi oss efter 3 månader.


Anländer man som vi i böjran av Januari kommer man utanför det sociala erasmusprogrammet. Då de flesta studenter anläder kring början av Mars. Vi blev tilldelad varsin buddy som skulle kunna liknas en fadder, av den lokala kårföreningen. Personligen träffade jag dock aldrig min fadder, då denna aldrig hörde av sig till mig. 


Entren till Skolan

Ekonomi

Det mesta i Tjeckien är relativt billigt, se upp för turistfällor, det är otroligt mycket turism centralt i Prag! 


Man kan behöva något form av simkort till sin telefon vi använde oss av operatören vodafone, ett datapaket på 1,5G kostar ca 400 CZ eller 3G kostar 600 CZ. Vi klarade oss på att endast köpa surf till våra telefoner då man kan använda facebook, whatsapp eller liknade för att skicka meddelanden eller ringa.


Att äta och dricka kan vara väldigt billigt. Allt är generellt mycket billigare än i Sverige. 


En lunch eller middag beroende på kvalitet och vad du väljer att äta, brukar ligga mellan 100-300 CZ (dvs mellan 40-100kr).

En öl ute brukar kosta mellan 30-65 CZ, beroende på storlek (dvs mellan 10-26kr).


I övrigt tillkom det inga extra kostnader förutom, bostad, telefon, träning och övrigt nöje. 


Jag skaffade inget busskort då vi hade så nära till allt. Men om man är under 26 rekommenderar jag att investera i ett tre månaders studentbusskort, dock fick du inte köpa detta om du var över 26 trots intyg. Annars kostar resorna mellan 4-10 kronor i lokaltrafiken så att köpa enstaka biljetter är heller inte dyrt. Köp enkelbiljetter på en bemannad station eller i en automat, komihåg mynt. Dessa stämplas på bussen eller innan du går ned i tunnelbanan.


Rekommenderar användning av kontanter när du äter ute, åker buss mm och att använda kort i bättre butiker. 


Vi upplevde att det var svårt att hitta en bra välsorterade mataffär om man bor i Praha 1 eller 2. Rekomenderar att söka efter Tesco om man bor centralt, det finns en ganska stor och väldigt bra affär centralt. Annars finns flest små mataffärer med ett mindre utbud som är något dyrare. 

Vy mot slottet

Boende

Vi ordnade bostad via AirBnB och bodde i en mycket fin tvåa i centrala Prag precis vid national museet, metrostation Muzeum. Det vill säga i Praha 1, skolan ligger i Praha 2 vilket gjorde att vi hade gångavstånd till skolan och det mesta i stan. 


Vi betalade drygt 11000 svenska kronor för denna bostad vilket är väldigt mycket. Men det var svårt att hitta seriösa, bra och prisvärda centralt belagda lägenheter ifrån Sverige. Men när vi har talat med studenter under utbytet betalade majoriteten mycket mindre så det går att hitta billigare lägenheter. Dock är vi supernöjda med våran nyrenoverade lägenhet med näst intill mer saker än man har hemma. Vår värd var superbra. Den enda nackdelen var den superhårda sängen. Sådant är dock otroligt svårt att kontrollera över internet. Vill man bo i studentkorridor som de flesta erasmusstudenterna gör kan man bo superbilligt kanske under 3000 svenska kronor men där delar de flesta toalett, kök och det är inte könsuppdelat. De flesta studentbostäder ligger också längre bort. Vår bostad låg 5 minuter från skolan.  Vi har träffat ett antal under utbytet som blivit lurade så se upp och använd en seriös agentur, och betala alltid via agenturen och inte till en privatperson.

Studier allmänt

Det blir vad man gör det till. Du har tid att studera och hänga med i teorin hemma då du har mycket fritid, då du inte behöver gå på deras teoretiska undervisning som oftast äger rum på eftermiddagarna. Du får självklart ta del av deras undervisning om du så vill. 


En vanlig dag i Tjeckien skulle kunna se ut såhär:

8:00-9:00 – patientpresentation eller metod/material presentation presenterat av en student.

9:00-12-13:00. Patientbehandling/assistans.

13:30 Lunch hemma i lägenheten.

14:00 Träning/promenad/sightseeing

16:00 Tid för plugg

19:00 Middag

20:30 Öl på lämplig pub

22:30 Sovdags

 

Jag var otroligt skeptisk i början och det tog mig nästan två månader att börja uppskatta det vi fått under dessa månader. Eftersom vi på KI är väldigt fokuserade på antal ska jag berätta vad jag i slutändan har fått göra under min tid på Charles University. Jag har vid slutdagen behandlat patienter vid 23 klinikpass och assisterat under 25. Slutfört två endodonti behandlingar. Varit med och behandlat en 11 leds bro, extraherat 5 tänder, gjort 11 fyllningar varav en amalgam fyllning, gjort ungefär 7 fullständiga undersökningar, sett deskvamativ gingivit, lichen planus och pemfigoid och depurerat 3 gånger. 


Varje patientpass är 4 timmar långt och blir du inte klar i tid så finns det stor chans att läraren kommer att stanna kvar vilket gör att det aldrig är stressigt och du hinner oftast göra flera saker vid varje pass om du är självständig och inte behöver så mycket lärarstöd. I början handlar det om att vinna förtroende, visa vad du kan och att du förstår. Om tillgången på patienter varit större hade det funnits möjligheter att göra ännu mer 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Utbytet bestod av 13 veckor klinik 8-13, generell vuxentandvård. Närmare bestämt 9 veckor med år 5 och 4 veckor med år 4.

På kliniken utförs protetik, extraktioner, endodonti, parodontologi och konservativa behandlingar.

Ingen pedodonti, ortodonti eller större kirurgi utförs på kliniken.


VAR INSTÄLLD PÅ INLEDANDE PROBLEMATIK: Jakten på patienter var det största problemet och det centrala hindret under hela utbytet. Med så mycket kliniktid jämfört med sverige där vi har omkring 18 klinikpass på en hel termin hade vi nu omkring 60 pass på 13 veckor. Vi fantiserade över hur mycket vi skulle hinna göra. Men dagarna gick och det verkade inte finnas några nya patienter. Det kom patienter men dessa var redan dedikerade till några studenter och kom det in en ny patient var det som hunger games och den som syntes mest, skrek mest och stod längst fram fick den. Vi blev även rekomenderade att hitta egna patienter pågrund av den rådande bristen. 


Det var en sköterska som hanterade all patientbokning, som inte talade engelska. Vi försökte otaliga gånger kommunicera med henne då lärarna inte kunde hjälpa oss att få patienter. Vi fick vår första patient genom att en snäll student gav en till oss. Därefter bestoen stor del av tiden att assistera någon vid undersökningar, fyllningar, endodonti eller protetik. 


Varje dag gick ut på att gå fram till bokningspärmen (en handskriven kalender) titta på patienterna för att se om det fanns en patient utan namn och då kunde vi hoppas på att få den. Men flertalet gånger togs patienter ifrån oss för att någon annan student behövde den ”mer” enligt dem.


Inledande fick vi göra enkla undersökningar, parodontal behandling, extraktioner och några fyllningar.

När vi väl fick en patient med omfattande behandlingsbehov var det otroligt svårt att boka in för flera besök. Om vill du träffa patienten igen måste (oftast) samma lärare finnas på sal och alla lärare finns på sal särskilda dagar. Samt ska du extrahera måste en kirurg vara med. Denna inforamtion finns inte att tillgå utan framkom under tiden. Samt skall du göra konservativ behandling måste du befinna dig i ena delen av kliniken och om du gör protetik en annan del av kliniken.


Ju längre tid som gick desto mer fick vi göra. Den största delen av patientbehandlingarna skedde den sista månaden. 


PATIENTER: De flesta patienter pratar inte engelska så det är svårt när man är van att kunna kommunicera, informera, instruera sina patienter ordentligt. Jag rekommenderar varmt att använda Google translate i så stor utsträckning som möjligt. Samt att aldrig låta en lärare lämna ditt bås utan att denna har berättat vad som har sagt mellan patienten och läraren. Försök ta reda på om någon pratar någorlunda bra tjeckiska och be denne komma in för att dra lite information för patienten. Samt se till att lär sig enkla grund ord som värk, gapa, stänga, anestesi, fyllning, extraktion. Patienterna uppskattar verkligen när man försöker och är otroligt tacksamma för vårt svenska arbetssätt. Vi är varsamma, omtänksamma och bryr om patienten. Det är ofta väldigt fattiga människor som kommer till kliniken med mycket dålig tandstatus. Tänk på att fråga läraren vad det kostar om det kostar något för patienten. Vissa saker ingår i deras försäkring och andra måste de betala extra för.


JOURNALSYSTEM: XDENT. Alla journalhandlingar skall skrivas på tjeckiska i datorn i deras journalsystem samt skrivas ut signeras av läraren och sparas i en pappersjournal. Du har ingen egen inloggning till systemet utan en lärare behöver logga in och har du otur så försvinner läraren och ingen vill hjälpa dig och du förväntas skriva en daganteckning på tjeckiska. Men journalföringen löser sig, de kommer att hjälpa dig tillslut. Ha en god attityd och bra inställning det är inte svårt man kan klippa och klistra när du väl förstår vad vissa delar betyder. Använd Google translate, det kommer fel och knasigt men läraren kommer att rätta texten. Rekommenderar att spara gamla journalanteckningar. Vissa lärare ber dig skriva på engelska så översätter de texten. 


KÖSYTEM: Ville du ha hjälp av en lärare, ja då var det bara att ställa dig och köa vid personen. 


HYGIEN: Aseptiken var under all kritik alla använde handskar på rent gods. Så var försiktig rent gods är nödvändigtvis inte rent. Spritande av handskar. Ingen gör rent båset innan patienten kommer, utan de förutsätter att det städades dagen innan. Nagellack, smycken, långärmat och utsläppt hår, det finns inga regler för detta. Vi blev ifrågasatta för att vi ville göra rent båset innan patienten kom in. De enda med god hygien är alla kirurger de har väldigt god koll på aseptiken under behandlingen. FYI: Det kan vara en god idé att repetera alla extraktionsintrument, du kommer att bli frågad vad de heter och hur de används. 


RISKER: Anestesi läggs i små plastkanyler som är en otrolig stickrisk. Det finns inga långa kanyler och de är mycket grövre än i Sverige. För mandibular injektion används den såkallade Gow gate tekniken eftersom nålen är för kort att göra så som vi brukar lägga den. Det finns inget som heter säkerhet för dig och säkerhet för patienten. Ingen använder skyddsglasögon och det finns självklart inga plastförkläden.


ETIK: Det råder absolut en brist på patientrespekt i Tjeckien. Få samtalar med sin patienter på skolan, flera satt med sina telefoner eller samtalar med varandra vid behandling eller på kliniken. Man märker också att det finns en utpräglad doktorshierarki.

Jag och Alexandra i ett bås på klinken

Språk och kultur

Vi gick i den engelska gruppen, som betalar för sin utbildning och som under sina 5 år förväntas lära sig tjeckiska trots detta kan endast ett fåtal tjeckiska. Vilket innebär att de flesta kommer att lämna Tjeckien efter utbildningen och därmed inte förstår mervärdet i att lära sig kommunicera med sina patienter.

Det erbjuds språkkurs dock krockade kursen med vår undervisningen så vi kunde tyvärr inte ta del av den.


Det är hierarki och lärarna skall tilltalas med efternamn eller doktor gärna både och. Eftersom journalen måste skrivas på tjeckiska borde det egentligen ligga ett språkkrav på universitetet.


Om du har tur pratar din patient lite engelska då blir det genast enklare. Men tänk på att alla dokument, papper, tidigare journaler, tandteknikersedlar är på Tjeckiska eller ska skrivas på tjeckiska. 


Trots språkförbistringar är patienterna väldigt tacksamma och har ofta med sig presenter trots att de har mycket dålig ekonomi.


Google translate var din bästa vän. Den behövs till och med i mataffären för att du skall komma hem med rätt saker.

Att vara trevlig och serviceminded är ett undantag och ingen självklarhet. Så bli inte överraskad på restaurangen eller i affären det är bara The Czech Way. 

I skolans trapp

Fritid och sociala aktivteter

Prag är en riktig feststad med ett otroligt nattliv. Det kostar dig inte många kronor att gå ut och det händer något varje dag.


Prag ligger nära flera länder, närhet med tåg till bland annat Österrike, Tyskland, Polen. Ja möjligheter till att se ytterligare städer i Europa finns verkligen.


Det finns gott om studentaktiviteter. Man kan hitta flera aktiviteter bland annat i dessa facebook grupper;

Student Zone Prague (arrangerar olika evenemang för studenter, fester resor mm.)

ESO 1. LF UK (erasmusgrupp för studenter på Charles University, medicinska fakulteten)


Vare sig du gillar långa promenader eller fest 7 dagar i veckan kan du njuta av staden.


Du behöver sällan använda lokaltrafiken om du inte vill ta dig ur kärnan. Du kan alltså promenera nästan överallt om du så vill. Eller ta en Uber för oftast inte mer än 30 svenska kronor, inom stadskärnan.

Det är en otroligt vacker stad med mycket kultur. Du hinner inte tröttna på vackra promenader och sevärdheter under 3 månader.


LOKALA TIPS:

Lokal –  ”Ölbingo” & traditionell mat

U supa – Ölbryggeri

Karlovy Lazne – En av Europas största klubbar, 5 våningar, obs turistigt!

Roxy – nattklubb, house musik (dyrare inträde, men ofta kända DJs)

Nebe – stammis studentklubb (billigt inträde, bra happy hour)

Vzorkova – klubb/bar obehagligt och extremt oklart, ett måste!

Café Savoy – fransk lyxfrukost

Puro gelato – bästa hemmagjorda glassen

Steampunk prague – drinkbar och klubb i källaren

Jazz Republic – gratis live jazz

Burrito loco – bästa nattmaten

M1 – klubb mittemot nattmaten

La bodeguita del medio - kubanskt ställe, live musik, klubb, restaurang

Fashion club – klubb med utsikt över stan

Las Adelitas - bästa margaritan och kycklingsoppan

Potrefena husa narodni – ät ett knä!


Studenterna i klassen pluggade väldigt mycket och kanske inte hade samma möjlighet till turism som vi önskade. Men självklart fanns det några stjärnor som tog sig an oss och visade Prag, hjälpte oss och gav bra tips. Det finns dock väldigt mycket erasmusstudenter i staden och dessa vill mer än gärna turista och uppleva staden.


PLUGGA: Vill du inte plugga hemma erbjuds det inte några pluggytor i skolan. Vi gick till ett pluggcafé: Cafédu med gratis wifi och till Academy of Sciences Library. Det sistnämnda kostar ett par svenska kronor och då får du wifi också, men är jättemysigt och vackert. 


EGET INITIATIV: Vi tog kontakt med en ansvarig på skolan som även är en form av tandläkarguru här i Tjeckien, han har en otroligt stor och lyxig privatklinik Askepion, där flera av lärarna arbetar. På tisdag eftermiddagar erbjöds vi vara med och assistera när han hade patienter. Här fick vi se sinuslyft, implantatoperationer, biopsitagning och benagumentationer med autologt ben från en höftkula. Det finns alltså fler möjligheter om man vill bara Du sätter gränserna för ditt utbyte. (och självklart byråkratin kring skolan och begränsningarna du får där, men varför vara negativ) NJUT HA KUL OCH LÄR DIG NÅGOT! 

I Wien, Österrike.

Sammanfattning

Utbytet har gett mig väldigt mycket perspektiv och framförallt en otrolig tacksamhet för den utbildning jag får på KI. Jag har lärt mig massor under min utbildning på KI och vår klinik fungerar helt fantastisk om man jämför med det studenterna kämpar med dagligen i Tjeckien. På KI är man öppen för förändring man lyssnar på studenterna, det är ett trevligt klimat och miljö. Här finns det ett sätt som är rätt och det är bara så.


Du lär dig tänka varför du gör på vissa sätt, ifrågasätta, reflektera och bli mer självsäker. 


Allt är frustrerande i början. Vi skrev många mejl hem till Sverige för att få förändring. Det finns mycket potential till ett fantastiskt utbyte. Möjligheten att ha drygt 60 klinik pass. På en hel termin på KI har du omkring 18 VUX pass.


Den kliniska utbildningen var väldigt upp till en själv det fanns bättre och sämre studenter som överallt. Det är mycket upp till dig vad det blir av din tid utomlands.


Ta möjligheter, stå på dig, visa framfötterna och tänk på vad deras studenter får när de kommer till KI! 

Glada KI studenter när våren anlände till Prag