Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Evelina Mattsson
E-postadress: evelinamattsson_@hotmail.com

Innan avresa

Redan innan jag sökte till sjuksköterskeprogrammet på KI, visste jag att jag ville åka på utbytesstudier. Framför allt då jag hoppas kunna arbeta internationellt i framtiden. Vad är då inte bättre än att haft möjligheten att ha provat på det under sin utbildning? Innan jag sökte till KI tog jag därför kontakt med studievägledaren för att få en inblick i vilka utbyten som var möjliga. Detta gjorde att jag var väl förberedd på vad som skulle behöva göras för att bi beviljad utbyte. 


Mitt förstahandsval på min ansökan var Sydney, Australien just för att de har engelska som modersmål och för att jag alltid drömt om att få vara i Australien en längre tid. Jag valde att ansöka om den längsta utbytesperioden som University of Sydney erbjuder, vilket resulterade i att mitt utbyte var 11 veckor långt totalt. Dock kan studenter välja en kortare period om ni skulle vilja. På grund av att jag var fast besluten om vart jag ville på utbyte var jag noga med att förbereda mig i god tid för både ansökan och för mina utbytesstudier. Låt mig säga att det är en lång och tidskrävande process, MEN det är värt det! Mina utbytesstudier i Sydney är något av det bästa jag gjort under min utbildning och jag lärde mig massor. Efter mina utbytesstudier är det nu en stor chans att jag i framtiden kommer åka tillbaka för att arbeta som sjuksköterska i Australien. 


Steg 1 – ansökan till KI 

Första steget till utbytesstudier är att göra en ansökan till Karolinska. Ansökan ska innehålla en ansökningsblankett, ett CV på engelska, utdrag ifrån Ladok på engelska, ett motiveringsbrev, ett referensbrev och ett intyg på uppgivna meriter från KI och kåren. 


I ansökningsblanketten får du skriva in de universitet och land du är intresserade av, samt sätta de i rangordning. Det är sedan Karolinska som bestämmer utifrån de ansökningar de får in vilka studenter som får åka vart på sina utbyten. Är du precis som jag, fast besluten om vart du vill åka, se till att lägga lite tid på denna ansökan. Så här gjorde jag: för att bättra på mitt cv, samt förbereda mig inför utbytesstudier, så tog jag en distanskurs (English for international nursing) på Linneus universitetet, jag såg till att jag inte låg efter med tentor eller examinationer, jag bad min handledare på en av mina första praktikplatser att skriva ett referensbrev för mig och jag fick intyg på uppgivna meriter från KI genom att vara fadder på kollot för de nya studenterna (vilket jag egentligen bara gjorde för att det var väldigt roligt). Men det viktigaste är nog att få till ett bra motiveringsbrev om varför just du ska bli vald att få åka till ditt förstahandsval, så lägg störst vikt på motiveringsbrevet. 


Steg 2 – Ansök till University of Sydney. 

Grattis! När du kommit till detta steg, så är du en bit på vägen. När du har fått godkännande från KI kommer du att få en mängd mail. Mitt tips är att direkt ta kontakt med ansvarig på universitetet. Jag skickade ett mail till ansvarig och presenterade mig och sa att om det var något de undrade över kunde de fråga mig direkt. Därtill är man tvungen att skicka in en officiell ansökan till universitet i Sydney och detta görs över internet. Det går att påbörja ansökan och sedan spara för att gå vidare vid ett senare tillfälle om så skulle behövas. Jag fyllde i allt jag kunde själv och bokade sedan in ett möte med KI:s handledare för utbytesstudier och skickade iväg det tillsammans med henne. När du skickat in ansökan, börja då förbereda dig för den verifikation som du kommer behöva göra när du kommer till Sydney. 


Steg 3 – Förberedelser för verifikation. 

Verifikationen innehåller en kopia på ditt pass, vaccinationsintyg, formulär angående tuberkulos, formulär för ”code of conduct”, formulär för ”student undertaking/declaration” och polisutdrag från både Australien och Sverige. Dessa förberedelser tar längre tid än vad man tror, så börja i tid. Mitt tips är att göra en lista på alla dokument som behövs och bocka av då dokumenten är iordning. Håll alla papper samlade i en mapp. Du kommer behöva ha orginaldokumenten med dig till Sydney och visa upp på universitetet. 


Vaccinationsintyget kan man få i skrivet av sjuksköterska på CityAkuten. Detta kostar ca. 1000 kr. Behöver du ta vaccinationer eller göra påfyllningar kostar även detta, men man kan man få rabatt som KI student, då CityAkuten och KI har ett samarbete. Du behöver då kunna uppge att du är student. Vissa vaccinationer är t.o.m. gratis, så som tuberkulosvaccination (vilket du måste ha). Därtill behövs labbprover, som visar att du är immun mot vissa sjukdomar, t.ex. om du haft vattkoppor. Se då till att ta med skriftlig information angående hur svarsresultaten ska redovisas och visa detta till sjuksköterskan som tar dina prover. Detta kommer sedan skickat till dig på posten. Detta är det som tar längst tid under förberedelserna, så börja i god tid. 


Polisutdraget från Australien görs via internet och kostar ca. 400 kr. Även polisutdraget från Sverige kostar ca. 100 kr och görs via internet och skickas sedan med brev hem till dig. 


Steg 4 - Köp flygbiljett och ansök om visum. 

 Mitt tips är att köpa flygbiljetten så fort du vet vilka datum som gäller. Jag åkte termin 5, som för mig var vårtermin. Tänk på att läsåret ser helt annorlunda ut i Australien. Då de har sommarlov januari-februari fanns det endast möjlighet för mig att göra utbytet i slutet av termin 5, mars-juni (Australiens höst). Mitt utbyte var på 11 veckor och jag var där en vecka innan skolan började, vilket gjorde att min totala tid i Australien skulle bli strax under 3 månader. Då reglerna kring visum ofta förändras, så rekommenderar jag att ringa till den australiensiska ambassaden som ligger i London. Berätta din situation och fråga vilket visum som behövs. När jag åkte, så räckte det med ett turistvisum (som godkände kortare studier) och som gav mig 3 månader i Australien. Det var gratis och gick att ansöka om via internet. Mitt visum godkändes på en dag. 


Detta kan låta överväldigande, men jag lovar att det är värt det. De ansvariga på University of Sydney är hjälpsamma och snabba på att svara på eventuella frågor som uppkommer. Så fråga, fråga, fråga. Fråga om allt. Jag frågade exempelvis i vilken del av stan det var bäst att bo i J Även detta kunde universitetet hjälpa mig med. Det var en stor trygghet att veta att universitetet kunde hjälpa mig med så mycket då jag åkte ensam, d.v.s. var den enda sjuksköterskestudenten från KI som åkte på utbyte.

Ankomst och registrering

Jag kom till Sydney en vecka innan skolan började. Jag skulle rekommendera att vara i Sydney i alla fall 4-5 dagar innan skolstarten. Detta för att kunna lära känna staden lite och eventuellt hitta ett bättre boende. Veckan innan skolan började blev jag inbjuden till ett möte med de ansvariga på University of Sydney, samt fick en rundtur på campus och fick delta i ett kulturellt event som anordnades på campus. Jag slängdes in i Australiensisk kultur och bjöds på krokodil- och kängurukött till lunch. Det var en otroligt fantastisk första dag på universitetet. Utöver detta varma välkomnande fick jag en studentfadder. Dock träffade jag honom inte mycket under min tid på universitetet. Det var även under denna första ”intro-dag” som jag fick mitt schema för de kommande 3 veckorna, samt fick veta vilka placeringar (VFU) jag skulle få. Så var inte stressad över detta innan, utan allt kommer att falla på plats när du är på plats. Första veckan på universitetet så följde en av de ansvariga med mig till varje föreläsningssal och presenterade mig för både föreläsarna och studenterna. Därtill fick jag träffa en klinisk ansvarig och tillsammans med henne gå vi igenom de mest grundläggande kliniska momenten, så som att ta blodtryck o.s.v. Jag blev väl bemött av all personal och av alla studenter. Jag kunde inte fått ett bättre välkomnande.

Ekonomi

Att åka på utbyte till Sydney kostar en del, men KI hjälper till med ett resebidrag. Hur mycket bidraget ligger på beror på hur många veckor du kommer vara på utbyte. Då jag var iväg i 12 veckor totalt fick jag det största bidraget, som låg på ca. 7000 kr. När du har lämnat in din reseberättelse efter att du kommit hem ifrån ditt utbyte kommer du få resterande 1000 kr av ditt bidrag. Utöver bidraget är du beviljad CSN. Då dessa regler kan komma att ändras skulle jag rekommendera att läsa på deras hemsida www.CSN.se eller ringa till dem. När jag åkte hade jag möjligheten att ta mitt vanliga studielån samt skulle kunna ta ett extra lån som var till för just utbytesstudier om det var så att jag ville. Därtill finns det flera stipendier man kan ansöka om. Googla och ansök om så många som möjligt. Detta hjälpte mig ekonomiskt under mitt utbyte. 


Förbered dig på att vaccinationer, beroende på hur många du behöver och har sedan tidigare, kommer att kosta pengar. Tips är att gå till CityAkuten där du som KI student får rabatt. 


Flygbiljetten till Australien kostade för mig ca. 10 000 kr tur och retur. Försök att boka denna så tidigt som möjligt, så får du den billigare. 


Boendekostnader i Sydney är generellt sätt dyrare än Stockholm. Även här kan man själv reglera priserna beroende på hur man bor, samt i vilken stadsdel man väljer att bo i. Jag betalade mellan 5000-8000 kr/månad. I Australien betalar man hyra veckovis och ofta tillkommer en s.k. bond, d.v.s. en deposition som man betalar vid inflyttning, men får tillbaka då man flyttar ut. Bonden brukar ligga på ca. två veckors hyra. Så var beredd på att kunna lägga ut ca. 4000-6000 kr i bond. 


Matkostnader är ungefär som i Sverige. Coles och Aldo är de största matvarubutikerna och har ofta erbjudanden, vilket gör att man kan spara in pengar. Frukt och grönsaker är generellt sätt aningen dyrare. Jag lagade mest min egna mat och tog med lunchlådor till skolan och praktiken. Cafeer och restauranger är däremot billigare än i Stockholm. Dock beror matkostnaderna helt på hur mycket ni äter och om ni väljer att äta ute. 


Buss/tåg/färja är dyrt i Sydney. Ta med promenadskor och gå så mycket som möjligt. Detta är även bästa sättet att upptäcka staden. För att åka kommunalt behöver man ett opalcard som man ”tappar” varje gång man går på och av. Priserna är beroende på sträcka, tid på dygnet samt om det är i rusningstrafik eller inte. Om ni bor nära universitetet/sjukhuset där ni gör praktik kan dessa kostnader minskas. 


Utöver detta skulle jag rekommendera att ha en lite större budget för fritiden, då det finns massa roliga aktiviteter i Sydney och staden bör upplevas när man väl är där.

Boende

Det är lätt att hitta boende i Sydney! När ni åker till Sydney skulle jag rekommendera att boka in på hostel första veckan. Väl på plats, kolla då upp lägenheter och gå på visningar innan ni skriver på kontrakt. Jag skulle rekommendera att hyra ett ”short-term” då utbytet är under en begränsad tid. Boende går lätt att hitta via facebook-grupper: 


”Svenskar i Sydney” 


”Svenskar i Sydney – Boende, Köp & Sälj” 


”Northen beaches property to rent” 

 (Detta är för ett specifikt område, men borde finnas liknande sidor för andra områden också) 


Utöver facebook-grupper finns även hemsidor: 


www.gumtree.com 


www.flatmate.com 


Jag delade en lägenhet med 3 andra svenska tjejer i området Pyrmont. Där hade jag gångavstånd till universitetet (ca.30 minuter) och gångavstånd till tåget (ca. 20 minuter) som tog mig till sjukhuset. Jag skulle rekommendera att bo nära universitetet till en början för att hålla busskostnaderna nere. Därtill är det lätt att från denna plats upptäcka alla delar av Sydney. Jag älskade Manly (norra delen av Sydney) och flyttade dit min sista månad. Detta gjorde att jag kom närmre sjukhuset och på så sätt hade kortare väg att åka varje dag. Så mitt tips är, bo inne i centrala delen av Sydney till en början och om ni hittar ett område ni älskar, så kan ni flytta närmre det. Som sagt, boende är lätt att hitta.

Studier allmänt

Totalt var mitt utbyte 11 veckor, varav 3 veckor var på universitetet och 8 veckor på praktik på Royal North Shore Hospital, ett traumasjukhus som ligger i norra Sydney. 


På universitetet deltog jag i en mix av föreläsningar, seminarium och kliniska labbar. Detta var från både årskurs 2 och 3, vilket gjorde att det var svårt att följa en röd tråd i själva utbildningen. Det var ca. 2-3 klasser per dag, vilket gjorde att skoldagarna inte var särskilt långa. Något som de ansvariga på University of Sydney hade ordnat så att det fanns tid för mig att upptäcka staden. Ta vara på denna fritid för då praktiken startar är det långa dagar på sjukhuset. 


Skillnader mellan studierna på KI och på University of Sydney.

Till skillnad från Sverige och studierna på KI, så är student-lärare relationen mer personlig på University of Sydney. Förläsarna visste namnet på studenter och det skedde ofta diskussioner mellan förläsare och studenter. Studenterna är generellt sätt mer muntligt aktiva under föreläsningar/seminarium/labbar. De ville ofta höra hur det fungerade i Sverige och om det var skillnader i hur sjuksköterskorna arbetar. En annan olikhet mellan studierna i Australien och i Sverige är att i Australien lär sig studenterna mer specifik och djupare kunskap om läkemedel, dess biverkningar och hur de ska administreras. Samma gäller för olika sjukdomstillstånd. På KI får vi en mer översiktlig läkemedelsgenomgång som vi sedan kan utveckla och fördjupa på våra praktiker. Även de kliniska labbsalarna skiljde sig mellan University of Sydney och KI. De kliniska labbsalarna var fantastiskt fina och liknande ett sjukhus. Jag fick delta i simuleringar och vi fick praktiskt prioritera och rapportera över patienterna (dockorna). Labbsalarna på University of Sydney var ett förstorat och modernare KTC, som vi har på KI. Detta var mycket lärorikt och hjälpte mig mycket för mina kommande praktiker på australiensiska sjukhuset. 


Praktik. 

Själva praktiken var uppdelad så att jag var på en avdelning i 2 veckor vardera, d.v.s. jag var på 4 olika avdelningar under min 8-veckorsperiod på sjukhuset. Praktiken är måndag till fredag (inte röda dagar) och är antingen morgon- eller kvällspass. Mina 2 första veckor var kvällspass på en neurologiavdelning. Därefter hade jag 2 veckor kvällspass på en avdelning för ryggradsskador. Därefter 2 veckor dagpass på intensiven. Därefter flyttades jag över till det privata sjukhuset och hade 2 veckor dagpass på deras intensivvårdsavdelning. Praktiken var intensiv, men jag lärde mig massor. Under praktiken har man en handledare från skolan som kommer ett antal gånger under arbetspasset och hör hur det går. Jag hade två fantastiska handledare, som hjälpte mig med mycket mer än vad de hade behövt. De gav tips på boende, sevärdheter och mycket mer. 


Examinationer och betygsunderlag.

Under praktiken hade jag ett formulär med mål som skulle uppnås för att jag skulle bli godkänd på kursen. Detta formulär är liknande BeVut och jag gick igenom det tillsammans med mina handledare. Det var endast praktiken som var betygsgrundande. Under tiden på universitetet behövde jag inte göra ”exams” utan den tiden fungerade som en förberedelse för praktiken.


Klädsel. 

Det är strikt klädsel på sjukhuset och som student var jag tvungen att ha specifika kläder. Jag fick ta med egna skor och byxor, men fick låna en skjorta av universitetet. Tänk på att skorna måste vara stängda skinnskor och byxorna ska vara mörka, kostymliknande byxor och får inte vara för tajta. Förutom detta, gäller samma som i Sverige, så som kortklippta naglar, inga smycken och uppsatt hår. Ett professionellt utseende och beteende är av stor betydelse.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

På universitetet i Sydney kallades min kurs för ”Nursing Fieldwork in Australia” och räknades som 6 credit points. Detta kunde jag tillgodoräkna mig för den valbara kursen (15hp) samt ledarskapskursen (15hp) som ligger i termin 5 på sjuksköterskeprogrammet. Är du osäker på tillgodoräknandet skulle jag rekommendera att boka in ett möte med programansvarig. Det var hon som hjälpte mig med detta. Se till att dokumentet ”learning agreement” är ifyllt innan dess att du åker, så att det inte blir några konstigheter när du kommer hem. Efter ditt utbyte kommer du få hemskickat ett transcript som är ett intyg på avklarade studier på universitetet i Sydney.

Språk och kultur

I Australien pratar alla engelska och var det något jag inte förstod, t.ex. under min praktik, så var alla, såväl personal som patienter positiva till att förklara med andra ord. Australien är mångkulturellt och jag fick chansen att träffa på människor från många olika kulturer. Australien är generellt sätt mer ”öppet” än Sverige, t.ex. att man pratar med sådana man inte känner i korridorerna och hissarna. Jag fick uppfattningen om att människorna i Australien var välkomnande och gärna ville dela med sig av upplevelser och deras egna kultur.

Fritid och sociala aktivteter

Jag var ensam sjuksköterskestudent från KI att åka till Sydney på utbyte och jag var nervös över att inte känna någon. Detta var inget problem när jag väl var där. Dock hade de flesta välkomstträffarna och eventen för utbytesstudenter redan varit då jag anlände till Sydney då terminen redan startat. Eftersom jag tog en mix av klasser så var det inte det lättaste att lära känna andra studenter på universitetet. Däremot är människorna i Australien mer öppna, så är man social tillbaka är det inga problem att hitta vänner att umgås med. Ett tips är också att dela lägenhet med några andra personer. Jag umgicks till största delen med mina rumskamrater, samt elevordförande för sjuksköterskeprogrammet på universitetet. 


Ta vara på fritiden och helgerna och upptäck Sydney. Här är en lista på ett antal ”must-do” när ni är i Sydney. 

  • Besök operahuset.
  • Gå gratis rundvandring i staden. Finns information på bl.a. www.imfree.com.au 
  • Promenera i Botaniska trädgården.
  • Gå coastal walken från Coggee Beach till Bondi.
  • Åk med färjan till Manly. Prova på att surfa. Finns surfskolor i både Bondi och Manly.
  • Fika på ”The grounds of Alexandria". 
  • Åk till Palm Beach och ät lunch på The Boat House.
  • Åk till Blue Mountains nationalpark och promenera runt i vacker natur.
  • Ta tåget till Morrisett park och klappa vilda kängurus.
  • Shoppa på Pitt street.
  • Strosa i The Rocks. 
  • Besök helgmarknader runt om i Sydney.
  • Gå ut på klubbar/krogar. Det finns ett stort utbud av detta.
  • Ät acaibowl på ”Bare Naked Bowls” (mitt favoritställe) 

Och om ni får chansen ta en weekend och upptäck någon stad utanför Sydney. Jag åkte t.ex. till Byron Bay över en helg och det var ett helt fantastiskt ställe.

Sammanfattning

Utbytesstudierna till Sydney var något av det bästa och mest lärorika jag gjort. Australien är ett fantastiskt land och jag lärde känna många nya vänner. Praktiken var intensiv, men otroligt lärorik. Var beredd på långa dagar och att ta in mycket ny information. Alla förberedelser och pappersarbete, samt kostnader är helt klart värt det. Detta är något jag rekommenderar starkt! Jag kommer förhoppningsvis åka tillbaka till Australien efter min utbildning och kanske till och med arbeta där.