Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Minnesota
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 16/17
Namn: Lars Anders Styrbjörn Ekman
E-postadress: lars.ekman@stud.ki.se

Innan avresa

Jag hade och har fortfarande inga planer på att göra min ST i USA men jag såg de sista valbara kurserna på KI som en stor möjlighet att se sjukvården i USA. Ett sjukvårdssystem som man hört mycket om och pratar mycket om men som jag i alla fall inte hade någon egentlig uppfattning om hur det fungerar mer praktiskt. Hade jag sökt ett utbyte under våren så hade jag nog mycket väl kunnat tänka mig att söka Australien eller Nya Zeeland. Men då det alternativt inte fanns så kändes USA som det givna valet för mig. Jag valde UCLA och NY i förstahand men räknad med att jag skulle få mitt 3e val i form av University of Minnesota.


Minnesota kändes som ett bra val på flera sätt. Dels så har jag aldrig varit i den delen av USA och det var kul att se något nytt. Dels är Minneapolis tillsammans med St Paul, Twin cities, ett storstads område med 3 miljoner invånare vilket innebär ett stort upptagningsområde och att det bedrivs avancerad sjukvård. En anledning till att välja Minneapolis är också att man hinner hem i tid till examen. Min sista kurs slutade fredagen som vi tog examen. Detta gick dock att lösa utan problem genom kontakt med koordinatorn för den sista kursen. De andra 2 studenterna som var där var i samma sits och båda kunde lösa det också. Så känslan är att University of Minnesota är hjälpsam, och om man är trevligt och intresserad så går det mesta att lösa.



Som med alla utbyten till USA är det en rad vaccinationer som skall göras, men inget som är vare sig svårt att lösa eller direkt krångligt. Krångligare att få alla intyg inför själva ansökan till KI skulle jag säga. Vad gäller båda ansökningarna så är det inget problem om man börjar kolla i tid. Karin Forslund på KI är en klippa som har kolla på allt, och alltid är bra på att svara, så henne kan man alltid kolla med om något skulle kännas oklart.


Jag upplevde också att kontakten med Minneapolis fungerade väldigt bra via fram för allt via Shannon Benson som också var väldigt hjälpsam.


Vad gäller Visum som räcker det bra med ett Visa Waiver då vi inte får några faktiska studie poäng i USA utan det vi får är svenska studie poäng efter tillgodoräknande.

Ankomst och registrering

Jag fick bra hjälp av Shannon Benson som är en övergripande student kontakt, koordinator, inför utbytet. Hon hjälpte till med det övergripande som att få kontakt med de enskilda koordinatorerna för de enskilda kurserna. Så jag hade fått all praktisk information inför utbytet i god tid och var där några dagar innan, dels för att jag hade möjlighet och dels för att lära mig hitta. Gjorde att jag han hyra en cykel och testa cykel vägarna bland annat. Samt turista runt i staden lite innan kursstart. Så jag skulle rekommendera att man är på plats 2 dagar innan start så har man gott om tid att hitta rätt.


Min första kurs var Ortopedi och det som saknades här var en introduktion i journalsystemet, då jag faktiskt de 2 första dagarna inte hade tillgång till det p.g.a. inloggnings besvär. Det var inte helt tydligt vad de förväntade sig av mig som student heller. Detta verkar ha varierat och andra studenter som åkte till UoM fick bra introduktioner i både journalsystem och anseende förväntningar. De andra kurserna jag läste var det tydligare vad som förväntades av mig.

 

För den träningsintresserad så har UoM ett grymt träningscenter som jag lyckades få tillgång till genom att kontakta Shannon. Det bestod av en inomhus hall för friidrott, en 50m simbassäng en 25 yards simbassäng samt 4 våningar gym och en klättercenter som hyrde ut friluftsutrustning. Riktigt bra faktiskt särskilt om man är där vinter tid! Månadskort kostade 38 dollar vilket är relativt billigt då man kunde träna nästan allt där. De hyrde också ut cyklar för 2 månader för ett rimligt pris, 43 dollar.

Ekonomi

Det kostar ju en del att åka iväg. Ca 2000 sek för vaccinationer och visa waiver. Jag betalade 7000kr för flygbiljetter tur och retur, då flög jag via NY dit för att semestra i 5 dagar innan kursstart. Sedan går det precis som hemma att leva billigt om man lagar mat och tar med matlådor. Finns också hyfsat billig mat att köpa i cafeteriorna på sjukhusen som är helt ok. Den stora utgiften blir boendet. Inga kursavgifter eller kåravgifter tillkommer vilket är skönt.

Boende

Vi skaffade alla boende via AirBnB dock på olika ställen. Jag bodde i ett område som heter Como, ligger Norr om campus, tog mig ca 10 min att cykla till campus. Trevligt område men väldigt lugnt. Mitt boende kostade 1000 dollar i månaden, vilket varken är billigt eller dyrt om man kikar runt lite. Går säkert att få billigare särskilt om man bor flera ihop. Men jag bodde hos en tjej som också arbetade på universitetet som forskare, hon var väldigt hjälpsam och via henne fick jag också ytterligare ett sätt att träffa nya människor i Minneapolis. Hon hade också väldigt många tips på vad man kunde göra i Minneapolis och vad som var värt att se. I min hyra ingick också alla basvaror osv så jag var extremt nöjd med mitt boende mycket på grund av hur hjälpsam hon jag bodde hos var. Tyvärr hyr hon inte ut längre annars hade jag verkligen rekommenderat det. Går även att hitta boende via https://rotatingroom.com men jag tycket det blev smidigast med AirBnB.


Annars skulle jag rekommenderar att man försöker bo relativt nära campus så att man kan cykla, vilket är väldigt smidigt i Minneapolis som har många cykelbanor. Kollektiv trafiken är relativt billig och fungerar helt ok men jag upplever ända att det var absolut smidigast att cykla även på vintern.

Studier allmänt

Består av 4 år pre-med efter high school även kallat under-grad. Sedan 4 år med-school, dock med ett klart kortare sommarlov än i Sverige så skillnaden i utbildningstid blir inte 1,5 år utan snarare ett halv år. Under de första 2 åren läser de preklin och sedan 2 år med sjukhusplaceringar. Redan efter 2 års preklin vet de flesta vad de ska rikta in sig på, vilket gör att de kan styra sin placeringar efter det. De har några större sjukhusplaceringar som är obligatoriska men de kan styra över en hel del av sina placeringar för att redan tidigt börja rikta in sig. Vilket krävs då de redan efter år 3 söker sina ST-tjänster.

 

Efter 4 års läkarstudier finns ingen AT utan de börjar direkt med ST. Alla ST tjänster tillsätts samtidigt genom att alla studenter söker samtidigt, blir kallade till en mängd intervjuer och rankar sedan de universitet som de vill till. Universiteten gör det samma och sedan hamnar man där man matchar. Om man inte skulle matcha har man möjlighet att vikariera ett år inför nästa omgång, detta är dock inte meriterande i direkt mening eftersom man missat första gången, men ger en möjlighet att till en andra chans. Studenterna rankas ganska tydligt på sina provresultat från de första 2 åren men också efter referenser, extra arbeten de skrivit. Då de flesta vet vilken nivå deras provresultat ligger på så söker folk universitet där de har en möjlighet att matcha då alla vill få direkt då alternativet är att kanske inte få alls. Detta skapar en väldig konkurrens mellan läkarstudenter men det gör också att mer eller mindre alla ST platser fylls på alla orter.


Under ST sedan som varierar beroende på vilken specialitet som man väljer så sker det en kontinuerlig utvärdering samt årliga tentor. Detta gör att den teoretiska nivån och även den praktiska är väldigt hög. Då även ST tjänsten är tydligare en utbildnings tjänst med tentor och utvärderingar, än vad jag uppfattar att den är i Sverige, så leder det till enligt mig en högre teoretisk och praktisk nivå generellt än i Sverige.


Vad gäller generella skillnader som student så är det ett mycket högre fokus på teoretisk kunskap i USA än i Sverige. Vi har i vissa avseenden fått göra mer praktiskt men har inte samma krav vad gäller utantill-kunskap. Att det i USA är naturligare att ständigt bli förhörd gör att man lär sig mer dock så upplevde jag generellt att man får göra mindre och har mindre egen patient kontakt som student i USA. Vilket gör att vi i Sverige kanske generellt är något bättre praktiskt vad gäller status samt patient interaktion på en student nivå.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Jag läst 3 olika kurser under mitt utbyte. 3 veckor ortopedi, 3 veckor anestesi och 2 veckor family medicin (primärvård) i den ordningen. Om jag skulle valt om så skulle jag valt att lägga family medicin först då det gav en väldigt bra inblick i systemet. Alternativt skulle jag valt 6 veckor anestesi istället för de 3 veckorna ortopedi då anestesin var en mycket bättre placering.


Ortopedi 3v, (ORSU 7185):

Jag valde egentligen generell ortopedi på ett mindre specialiserat sjukhus, men p.g.a. plats tillgänglighet så blev jag placerad på Fairview hospital som är det sjukhus som är mest specialiserat.


Dagarna började kl 07:00 med 1 timmes lektion/föreläsning tillsammans med ST läkarna och övriga studenter. I enlighet med amerikansk pedagogik så får man en hel del frågor, som om man inte kan går vidare till första års ST osv. Sedan följde jag antingen med på Mottagning, där jag ibland fick träffa patienten först själv men ganska ofta mest följde med och sedan diskuterade patienten alternativt bara auskulterade. Det var väldigt lite fokus på ortopedisk undersökning under ortoped mottagningen utan det fanns oftast redan MR eller röntgen och diagnosen var väldigt ofta redan bestämd och det som skedde var en diskussion om hur man skulle gå vidare. Jag upplevde att det var intressant att auskultera och diskutera patienterna men att jag, förutom en inblick i den amerikanska ortopedin, inte fick ut så mycket själv av mottagningarna. Jag var sällan med samma ortoped mer än en dag, vilket gjorde att jag fick se mycket olika delar inom ortopedin, dock så begränsade det hur delaktig jag kunde vara då det alltid är lättare att få göra lite mer efter att den överläkare man går med har lärt känna en lite. Mottagnings dagarna slutade oftast vi 18. Relativt korta dagar alltså i amerikanska mått.


De dagar jag inte var på mottagningarna var jag med på operation. Detta var kul, dock så var en stor del av operationerna väldigt specialiserad inom tumörkirurgi eller barnortopedi. Men jag uppskattade operations dagarna och fick vara med och assistera mycket, sy en del. Men framförallt så fick jag se väldigt mycket operationer om jag jämför med det fåtal ortopediska operationer som jag såg på min ortopediska placering på SöS. Operations dagarna slutade när sista op var klar, mellan 18-23, men oftast kring 19 tiden, så återigen ganska soft i amerikanska mått mätt.

Ingen särskild examination utan man utvärderades kontinuerligt och under morgonens föreläsningar.


Så det som var bra med Ortopedi placeringen var att jag fick se mycket operationer. Föreläsningar var alltid bra och intressanta. Mottagningarna var bra då jag fick se mycket, men hela placeringen var för högspecialiserad för det jag var ute efter. Då ska jag också säga att jag är intresserad av ortopedi och sommaren mellan T10-11 så vikarierade jag på ortopeden. Men jag tycker fortfarande att det var för hög specialiserat och det gjorde att det inte gav mig lika mycket. Så jag skulle bara rekommendera ortopedi om man verkligen vet att man vill bli ortoped och vill se högspecialiserad ortopedi.

 

Anestesi 3v, (ANES 7183):

Anestesin å andra sidan var väldigt bra. Mina dagar här bestod i att jag vissa dagar följde med en läkare som ansvarade för regional anestesi och en del operationer eller någon som var ansvarig för en större mängd operationer. Eller så följde jag med en narkossköterska som ansvarade för en sal en dag.


Jag uppskattade verkligen den här placeringen. Jag fick intubera mycket mer än jag fått göra i Sverige, totalt 20 st intubationer. När jag gick med narkossköterskorna fick jag ganska snabbt ta ansvar för vilka läkemedel jag ville ge när, alltid givetvis med en motivering varför och under övervakning men det var ett väldigt bra utbildnings moment.


Förutom dessa placeringar så hade vi 2 eftermiddagar i veckan föreläsningar/seminarier med överläkare och bara vi studenter,  som under min placering bara var jag och en till. Föreläsningarna fokuserade på fysiologi kopplat till anestesi. Under dessa fick vi också en hel del frågor men som alltid var fokus på att lära sig och det var helt ok att inte alltid kunna alla svar. Det var väldigt bra lärotillfällen.


Så en väldigt bra kurs där jag fick göra mycket praktiskt och fick repetera och fördjupa mig också teoretiskt. Rimliga dagar då som började kl 06 till ca 16-17 varje dag, endast vardagar.

Skall tilläggas att det också var en munta, själv med en överläkare och en skriftlig(multiple choice tenta). Muntan behövde man leverera på och klara, men var på en ganska rimlig nivå. Den skriftliga tentan sågs mest som ett lärande moment då alla studenter fick underkänt på den, men man gick igenom den efteråt som ett läromoment. 

 

Family medicin 2v, (Sub internship family medicine):

Jag hade turen att få göra min placering på Smileys Clinic vilket var en väldigt välfungerande klinik som också hade en Internmedicinsk avdelning på sjukhuset där tanken var att de framförallt skulle behandla patienter som var listade hos dem eller hos någon av de Family medicin kliniker i närheten som de hade ett samarbete med.


Det var en väldigt bra placering för att få en inblick i systemet med också där jag fick göra mycket både avdelnings arbete och på mottagningen.


Avdelning gick jag på en hel vecka vilket var 6 dagar, alltså också lördag, mellan 07-19 varje dag förutom en dag som man förväntades stanna till 23. På avdelningen så rondade jag tillsammans med ST läkarna (residence) innan överläkaren kom, då man återigen gick runt till alla patienterna och rondade igen. Sedan fortsatt avdelningsarbetet precis som hemma. Man fick ansvara för 2-3 patienter. Det var en bra och lärorik placering.


Sedan var jag en dag på BB, vilket till viss del sköts av family medicne också. Där rondades de nyfödda enligt samma rutin som hemma i Sverige.


Resterande tid var jag på kliniken(vårdcentralen) och här fick jag oftast träffa patienten först själv, rapportera till en ST som ibland kontrollerade allt jag gjort och ibland inte. Sedan rapporterade jag samma patient till överläkaren, tillsammans med ST, som sedan godkände/bestämde fortsatt handläggning efter diverse kontroll frågor. Givande för mig som student men kändes lite ineffektivt för ST-läkare att stämma av alla patienter med sin överläkare, men som sagt bra för mig.


Tillgodoräknande:

Inga problem att få kurserna tillgodoräknade. Behövs ingen loggbok utan det räcker med kursbeskrivingen som finns för varje kurs, samt det utvärderingsformulär som man skall skicka in. Tipset är att lämna fram formuläret dag 1 för varje kurs så att det är tydligt att man behöver få det i fyllt. Var inte något problem på någon av kurserna.

Språk och kultur

All undervisning är givetvis på engelska. Men det är inga problem för en vanlig svensk läkarstudent. Det man mest får höra är att de är förvånad över hur bra man talar engelska.

 

Kulturen är väldigt mycket mer öppen och pratsam men också i sjukhus miljön väldigt tydlig över vem som tar besluten, alltså överläkaren. Jag upplevde inte att det var mer hierarkiskt i USA än i Sverige. Det var tydligare att det var överläkaren som hade det yttersta ansvaret men det var inte på något sätt en stämning där man som student inte fick fråga frågor eller skulle vara tyst och göra som man blev tillsagd. Man kallar överläkaren för Dr Efternamn vilket kan kännas hierarkiskt. Jag upplever som sagt att det var en väldigt trevlig stämning men att det finns en tydlighet som kanske saknas i den svenska sjukvården ibland och där det snarare ibland, särskiljt på Karolinska Solna finns en hierarkisk negativstämning mot studenterna.

 

Amerikaner generellt är mer öppna och inbjudande en svenskar skulle jag säga och jag blev hembjuden av en av överläkarna på ortopeden för att vara med och fira Thanksgiving då han insåg att jag inte hade någon familj att fira med här i USA. Upplever att de flesta, inkluderat överläkare var intresserade av en student från Sverige och vad som skiljer Sverige från USA, eller bara vilket fotbollslag som var bäst (Ortopeder världen över är ju sportintresserade). Det gjorde också att det var lätt att lära känna folk utanför sjukhuset särskilt som jag bodde hos en tjej som var var väldigt inkluderande. Däremot så träffade jag väldigt få amerikanska läkarstudenter, och de jag träffade hade ganska fullt upp med sitt så här var det svårare att få någon kontakt för häng utanför sjukhuset.

Fritid och sociala aktivteter

Som tidigare nämnts finns enormt bra träningsmöjligheter om man vill träna.


Downtown är inte så kul, men det finns möjlighet att gå och se både NBA, NHL och NFL vilket är roliga event oavsett hur sportintresserad man är. Går också att gå på College matcher i en mängd olika sporter, vilket är lite billigare men minst lika bra drag skulle jag säga.


De finns en hel del bra restauranger i Minneapolis och en väldig massa mikrobryggerier. Några stadsdelar som jag kan rekommendera vad gäller mat och dryck är Dinkytown och Uptown, sedan bodde jag bredvid ett väldigt nice mikrobryggeri som hette Insight Brewing som är värt ett besök om man gillar god öl och gött häng.

Sammanfattning

Det kostar en del att åka iväg och man kommer få anstränga sig lite mer då det verkar som kurserna hemma i Stockholm var ganska softa. Men jag tycker helt klart att det var värt det för att få chansen att se ett annat sjukhus system och för att få chansen att uppleva USA på ett annat sätt än bara som turist.


Så jag skulle utan tvekan säga åk. Det är värt den lilla extra tid och ansträngning det tar att fixa med allting!


Om du har några frågor ang Minneapolis eller Minnesota så tveka inte att mejla och fråga. Jag nås enklast numera på lars_styrbjorn@hotmail.com.