Reserapport - KI-student
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Agnes Turska
E-postadress: agnes.turska@stud.ki.se

Innan avresa

Redan på termin ett när jag fått höra om att man under utbildningen kommer att ha chansen att åka på ett utlandsutbyte visste jag att jag skulle söka. Möjligheten att få se hur studenterna jobbar på ett annat universitet kändes väldigt lockande och lärorik. Under tiden jag sökte erbjöd KI utbyten i Europa samt Uganda vilket gjorde valet ganska enkelt. Då jag alltid viljat åka till Afrika kände jag att det var ett bra tillfälle. Jag kände även att ett plus var att åka iväg i endast fem veckor vilket vi blev erbjudna att göra till Uganda just detta år jämfört med att åka iväg i tre månader som är tiden för alla andra utbyten. När jag och en av mina närmsta kursare Poppy blivit antagna till utbytesstudierna i Uganda blev vi väldigt glada. Malin var väldigt hjälpsam och det var hon som skötte främst kontakten med Makerere Univeristy. Vi fick även information om de rekommenderade vaccinen som bör tas. Gula febern är ett måste för att bli insläppt i länder i Östafrika.  Vi valde även att lägga till de rekommenderade vaccinerna vilket var tyfoid samt kolera. Det gula vaccinationskortet med giltiga stämpel måste senare tas med på resan. Malariaprofylax är även något man borde förse sig med innan avresa. Det vi fått höra var att ifall man bestämmer sig för att vara kvar i staden Kampala är risken för att utsättas för malariamygg inte lika stor men ifall man åker utanför är risken större. Dock tog jag det säkra före osäkra och köpte malariaprofylax för hela vistelsen. Probiotika är även någon som kan förslås då det ökar chansen att inte bli magsjuk vilket är lätt hänt i Uganda. 

Malin hade rekommenderat de boenden som de tidigare studenterna bott på. Vi undersökte saken närmare och gick med i en Facebook sida vid namnet ¨Kampala expats" som vi fått höra om. Där fanns många boenden som erbjuds runt om i staden och vi fick kontakt med ett boende som kallas för Bazinga apartaments. Mer om detta under senare rubrik "boende". 


Ankomst och registrering

Vårt flyg landade runt fyra på morgonen i Entebbe vilket är en närliggande stad till Kampala som skulle vara vårt hem de kommande fem veckorna. Från våra vänner hade vi fått höra om att det är bäst att inköpa ett lokalt simkort redan på flygplatsen då detta går smidigast. När vi avklarat denna uppgift träffades vi av vår hyresvärd som hade kommit för att hämta oss och köra oss till lägenheten. Vägen dit var ungefär en timme och under den tiden bildade vi oss en första uppfattning om hur livet i Afrika ser ut. Trots att klockan endast var fyra på morgonen var det folk ute överallt, barn som vuxna. Vår hyresvärd förklarade att det är alltid folk ute på gatorna, oberoende på tid på dygnet, vad alla människor gör ute förblev en mystisk fråga. 

Efter att ha blivit hemmastadda bestämde vi oss att ägna helgen åt att utforska staden innan skolstarten på måndag. Många nya intryck samt trevliga minnen skapades redan under vår första helg där. När det var dags att söka sig till skolan bestämde vi oss för att gå till kansliet för internationella frågor, där blev vi mycket varmt mottagna dock med en viss förvåning. Det påstods att de ansvariga inte fått mail om vårt exakta ankomst datum. Dock spelade detta ingen större roll då alla blev väldigt glada över vårt anländande. Vi blev tillfrågade om vad vi har för förväntningar och förhoppningar om att få göra på studentkliniken och detta skulle alla lärare ta hänsyn till under vår studietid på plats. 

Vi båda blev tilldelade en varsin student som skulle ta hand om oss lite extra och vara lite av en klinikparter. Det var även de som skulle se till att vi hade alla material som vi behövde på kliniken. Det är nämligen studenterna själva som inhandlar och ansvarar för att ha de dentala materialen under sin studietid. Det var även de som visade oss runt på sjukhusområdet och brukade äta lunch med oss. 

Ekonomi

Vi blev utbetalda ett stipendium från KI på 4000kr för vårt fem veckors utbyte. Detta täckte boendekostnaden. Dock kan man hitta billigare boenden med lite lägre standard i andra områden. Flygbiljetterna till Uganda kostar ca 4500kr tur och retur. Själva landet i sig är väldigt billigt, för att ge ett bra exempel kostar en mättande skollunch endast 10kr. Lokalmat är alltså väldigt billigt, om man vill äta västerländskt kostar det oftast lite mer men många ställen erbjuder en middag till pris av 50-60kr. Den lokala transporten är även väldigt billig. 

Vi betalde även en skolavgift som täckte tillgång till alla dentala material på 2000kr men även detta returnerades av KI.  
Lunch i skolan

Boende

Vi fick en del rekommendationer från de som varit på utbyte i Uganda tidigare. Dock valde vi att även leta själva. Airbnb är en hemsida som kan föreslås. Vi använde oss av en Facebook sida som heter "Kampala expats" där många lägenhetsannonser läggs upp. Det var även där som vi hittade vår bostad som kallades för Bazinga apartments som hyrdes ut av två kvinnor, en ugandier och en holländsk. Lägenheter låg i ett bra område som kallas Kololo och kändes säker. Det fanns en grind och en vakt som hade bra koll på vilka som bodde i byggnaden. Det vi även uppskattade var närheten till skolan och sjukhuset. Det tog endast 20 minuter att promenera till tandläkarhögskolans lokaler. I närheten fanns även en av de största shoppings centren samt en restauranggata. 

Själva lägenheten var möblerad och hade all utrustning man behöver. Vi hade ett varsitt sovrum med ett tillhörande badrum vilket vi tyckte var bekvämt. Detta boende kan verkligen rekommenderas! Lättaste sättet att kontakta de på är via Facebook. Dagen efter att vi anlänt hade vår hyresvärd kommit och kört oss runt i området för att vi skulle få en uppfattning om var vi kan handla, hur vi ska ta oss till sjukhuset etc. De kändes väldigt hjälpsamma och svarade alltid fort ifall vi fått några bekymmer i lägenheten. 

Studier allmänt

Tandläkarutbildningen i Uganda är lika lång som hemma på KI, dvs fem år. Skillnaden är att studenterna läser med läkarstudenter i tre år innan de delas upp och senare får en utbildning mer inriktad mot tandvård. Vi fick vara ned femte årets studenter som har klinik varje dag. Fjärde årets studenter är även med på kliniken men i form av assistenter. 

I Uganda har lärare en ganska auktoritär roll och studenterna har väldigt stor respekt för sina professorer. Vi tyckte att alla lärare var välkomnade och nyfikna på hur utbildningen ser ut i Stockholm, en del av de hade varit och hälsat på här hos oss på KI och ville att vi skulle hälsa lärarna som de hade fått lära känna. 

Patienterna är väldigt tålmodiga och respektfulla. De patienterna jag hade pratade engelska så det var inga problem med kommunikationen. Min kursare hade dock inte samma tur men det löste sig oftast genom att en av de andra studenterna fick hjälpa till med översättningen. Många patienter tyckte att det var lite roligt att bli behandlad av en utländsk student och hade många frågor om hur vi har det hemma i Sverige. Patientbehandlingen pågår oftast också cirka tre timmar som på vuxen kliniken och under den tiden hinner man alltid växla några ord även om annat än tänder och munvård.

Det gäller att berätta vad man vill syssla med och är intresserad av. Jag och Poppy hade pratat med studierektorn om att vi ville spendera minst en dag på käkkirurgen som fanns i närheten på sjukhuset. Vi blev välkomnade dit och fick vara med på en ameloblastom operation. Det var otroligt spännande då ameloblastomet var lika stort som en stor mango vilket vi aldrig ser i Sverige. Det var en väldigt omtumlande men samtidigt givande erfarenhet som jag aldrig kommer att glömma. Är du intresserad av kirurgi är det bara att fråga så brukar de alltid kunna ordna att man får vara med på en operation. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Mitt utbyte i Uganda var en fem veckors period under termin åtta på tandläkarutbildningen. Vid ankomst blev vi tillfrågade vad vi är extra intresserade av att göra. Jag ville hålla på med avtagbar protetik samt extraktioner vilket jag senare också fick. Under mina fem veckor gjorde jag två helproteser, flertal fyllningar och en del extraktioner samt parod behandling. Protetiken utfördes under noggrann dokumentation i en loggbok, detta möjliggör tillgodoräknandet av proteserna hemma på KI. 

Vår studieplan i Kampala var väldigt individuell anpassad, vi fick välja vad vi helst ville fokusera på. Vi var med på kliniken varje dag och deltog i vissa seminarier där kliniska frågor diskuterades. Kliniken är organiserade på så sätt att olika dagar har man olika avdelningar och därefter olika specialist lärare som kommer dit. På måndagar var det exempelvis alltid pedodonti och tidsdagar alltid protetik. 

En sak som är värd att nämna är att det alltid är värt att vara extra påläst inför en patientbehandling då du alltid ska presentera ditt fall för läraren och resonera kring hur du tänkt. Det är vanligt att man blir utfrågade om den teoretiska biten också och förväntas svara på frågor angående anatomi och allmän medicin. Inget ovanligt är även att flera av de andra studenterna samlas kring en sådan patientpresentation för att ta del av så många fall som möjligt. 

Språk och kultur

Språken som talas i Uganda är luganda samt engelska. De flesta människor talar mer eller mindre engelska så det är inga större kommunikations svårigheter. Även all undervisning sker på engelska så alla studenter och lärare pratar flytande. Det är väldigt skönt att känna att man kan kommunicera med alla utan problem. Det erbjuds även en kort språkkurs i luganda vid ankomst. Kursen sker under tre tillfällen och fokuserar främst på grundläggande grammatik och fraser. 

Uganda är minst sagt ett land som skiljer sig från Sverige markant. Det jag tyckte var väldigt härligt var att de flesta människor där verkar mycket mindre stressade och har en gladare inställning till livet än vad många européer kan uppfattas att ha. Trots att resurserna i landet är mycket mindre och många lever fattigt ser man leende ansikten överallt. Många barn kommer fram till en på gatorna och försöker få ens uppmärksamhet genom att hälsa eller ge en en kram. 

Uganda är ett land där man känner att man absolut sticker ut men inte alls på ett negativt sätt. Man blir visad ganska mycket uppmärksamhet men denna har alltid varit positiv i vårt fall. 

Den enda kulturkrocken som jag upplevde som negativ var att det mesta i Uganda inte sker den tiden man bestämt att det ska ske. Studenterna kommer sent, vilket även gäller lärare och patienter. Den svenska punktligheten är något man kan släppa lite under sin tid i Uganda och det är ingen idé att bli frustrerad om saker och ting inte händer precis då vi tänkt oss. 

Fritid och sociala aktivteter

Uganda är ett land som har mycket att erbjuda även under den tiden man inte behöver vara i skolan. Jag och min kursare Poppy hade bestämt oss att vi skulle uppleva så mycket som det bara går under den tiden vi var där. Det vi tyckte var bäst i början var att upptäcka staden Kampala till fots, man ser så otroligt mycket bara genom att promenera i de olika områden. Vissa delar av downtown är väldigt intensiva och hetsiga och efter någon timme vill man försvinna därifrån. Dock tyckte vi att det var värt att uppleva alla områden. 

Vi bestämde oss för att besöka de olika sevärdheterna i staden som Gaddafis moské, Uganda muséet, Bahai templet etc. Något som jag rekommenderar är att gå till Ndere center där man får uppleva en traditionell afton med god mat och massa dans föreställningar. Vi åkte även ut för att Ziplina mellan skyhöga träd utanför Kampala. Många andra studenter åkte för att water rafta och ut på mindre safarin, detta kunde organiseras genom skolan. Jag och Poppy valde dock att inte delta då vi senare på vår påskledighet skulle vidare på en safari i Tanzania. 

Kampala erbjuder även många bra restauranger, de flesta ställen vi tyckte om låg i Kololo området där vi även bodde. Där finns även ett antal uteställen varav vissa spelade väldigt bra live musik, två av de jag kan rekommendera är Big Mike och Fame. 

En aktivitet som jag uppskattade väldigt mycket som tandläkarstudenterna anordnade under vår tid där var en outreach ut i slummen. Det var organiserat av en kyrka och gick ut på att vi tandläkarstudenter skulle åka ut en helgdag och hjälpa de behövande som bor i slummen. Det pratades en del profylax i början men sen fick vi träffa patienter. Det var många som sökte sig dit och under fem timmars tid fick jag ta emot ca åtta patienter. Det kändes väldigt givande och man kände att man verkligen hjälpte många människor.

En annan sak jag och Poppy gjorde var att besöka Sanyu Babies' Home vilket är ett barnhem för småbarn i Kampala. Det är barn i ålder 0-3 år som hamnar där av olika anledningar. Det råder stor personalbrist och all hjälp uppskattas. Uppgifterna man får hjälpa till med är att mata barnen, hänga upp tvätten, bädda sängarna etc. Det uppskattas om man tar med sig lite nödvändigheter såsom blöjor eller barnleksaker. Dock märktes det snabbt att det barenen som bor på hemmet längtar efter mest är att få uppmärksamhet och lite närkontakt. Många ville bara sitta och kramas eller leka. De besöken tyckte vi var väldigt roliga och givande. 
Besök på barnhemmet Sanyu Babies' Home

Sammanfattning

Utbytet i Uganda var en fantastisk tid under termin 8. Det var en tid utfylld av massa nya intryck och lärdomar. Uganda är ett land med många konstraster gentemot Nordeuropa och det är väldigt kul att uppleva. Min tid i Afrika kommer jag komma ihåg resten av mitt liv och jag tror absolut att det kommer påverka mig som professionell i min framtida yrkesroll men även privat som person. Resurserna i landet är inte många och det är stor del av befolkningen som lever fattigt. Detta märktes även av på tandläkarhögskolan. Men vet ni vad, man klarar det, man kommer på små knep för att gå runt bristerna och genom det lär man sig massor! Tålamodet sätts på prov när man får vänta på den enda härdningslampan som finns på kliniken i en halv timme eller komma på att tillverka en egen avtryckssked för att man inte hittar någon förrådet. Detta är dock otroligt lärorikt och ger en insikt om hur mycket man ska uppskatta allt man har hemma. Det roliga är att trots detta är alla man träffar väldigt glada och positiva och det får en också att förstå att inställningen till livet är egentligen det viktigaste. 

Vill du åka till Afrika någon gång under livet skulle jag absolut rekommendera dig att ta tillfället i akt. Det är den bästa chansen du kan få! Som utbytesstudent får du träffa mycket av lokalbefolkningen i form av patienter och andra studenter. Uganda känns som ett väldigt säkert land där människorna är välkomnande och trevliga. Naturen runt om är otroligt vacker och efter den korta tiden som vi var där kände vi oss redan hemma. Det är definitivt en resa jag aldrig kommer att glömma!