Reserapport - KI-student
Lärosäte: Nova Southeastern University
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Kalle Westergren Eriksson
E-postadress: Westergren.kalle@gmail.com

Innan avresa

Tanken var först att jag skulle åka på utbyte till Chicago på utbyte, men efter ett möte med Karen och Ann-Mari fick vi veta att det fanns två lediga platser till Florida. Vi har båda haft en fascination till landet USA efter alla filmer, musik och kulturella influenser USA bidragit med. En stor anledning till att vi valde just Florida var dels för att det innebär praktik på en led-muskel klinik. Vi både kände att praktiken under utbildningen var de kurser där vi lärde oss allra mest och gav oss en möjlighet att hänga upp den teoretiska kunskapen på. Vi visste att USA har ett helt annat sjukvårdssystem än Sverige, som vi gärna ville se för och nackdelar med och vi ansåg att USA är ett av de länder som ligger i framkant när det kommer till kunskap och utbildning inom fysioterapi. En stor anledning var självklart också möjligheten att få uppleva och lära känna en liten del av landet, maten och folket. Sen skadade det inte att vara i 25 gradig värme under kalla vintermånader.


Då vi blev nominerade lite senare i och med bytet fick vi veta exakta datum lite senare än vad som hade varit optimalt. Det var många mail fram och tillbaka mellan oss, Karen och Ann-Mari. Universitetet och praktiken var väldigt flexibla och vi kunde nästan helt själva välja vilka veckor som vi ville komma vilket gjorde det hela mycket lättare. Ann-Mari och Karen har skickat flera studenter till USA och vi fick tidigt veta vad som behövdes från oss gällande visum och annan information.


Det är många papper som måste fixas för att få studentvisum i USA. Det är en relativt lång och utdragen process på ambassadens hemsida, intervju (väldigt kort) på ambassaden, samt försäkran om ekonomisk trygghet i form av ett intyg att pengar (ca 35 000) finns på våra privata konton. Det var även många pappet till och från universitetet för att vi skulle kunna bli registrerade på universitetet. Karen hade bra koll på vad som behövdes och när.

Vi var som sagt ute i sista stunden och det löste sig fint men ett tips är att hålla koll på exakt vad som behövs för att få visum.

Vi behövde inte ta några speciella vaccinationer inför resan vilket var skönt.


Ankomst och registrering

Eftersom Ann-Mari skickat flera studenter till USA visste hon att det kan vara skönt att komma några dagar före och landa i nya landet och staden. Så vi åkte ner en vecka innan kursstart. Det gav oss även tid för att åka till NOVA University för att träffa den amerikanska koordinatorn som vi haft kontakt med innan ankomst. Väl där fick vi presentera vilka vi var och så ordnade dem våra provisoriska studentkort för NOVA som dels behövdes under praktiken men som även gav oss möjlighet att träna på Universitetets gym. Vi fick en kort rundtur av Universitetet och campus (extremt stort). Vi fick prata med den tidigare koordinatorn (som var svensk) som också hälsade att vi kunde höra av oss om det var något. Koordinatorn tog även våra kontaktuppgifter och vidarebefordrade dessa till den fadderansvariga studenten i klassen. Alla var väldigt välkomnande och vi fick flera meddelanden från studenter som hälsade oss välkomna och bjöd med oss till att delta en dag i skolan, mer om det senare,
Vi åkte sedan till praktiken för att hälsa på att medarbetare och våran handledare. Vi kände oss väldigt välkomnande och receptionisten skrek ut “ooohh the sweedes are here”. Vi fick en rundtur på kliniken där handledaren visade vilka olika typer av behandlingar som fanns och en kortare genomgång av gymmet. Vi fick även med oss böcker med information kring de olika modaliteter som vi skulle använda oss av under kursen och som vi inte är så vana vid i Sverige, ex laser, ultraljud och game ready. Detta för att vi skulle känna till grunderna samt vilka inikationer och kontraindikationer som fanns.

Kort och gott så fick vi ett väldigt bra välkomnande.

Ekonomi

Vi var förberedda på att det skulle kosta en del att åka på det här utbytet. Dollarn var ganska stark när vi åkte och låg på ca 9 kr också. Vi hittade bra och billiga flygbiljetter från norweigian som kostade ca 3500 tur och retur med direktflyg. Vi blev rekomenderade att hyra bil redan i sverige för att vi då fick försäkringar som vi inte skulle fått om vi bokat på plats. Vi hittade en enkel men fräsch bil från biluthyraren Alamo som totalt under dessa 7 veckor kostade 12 000. Eftersom jag är över 25 år blev detta relativt billigt jämfört med vad det hade kostat om vi båda var under 25 år. Boendet kostade ca 22 000 för 7 veckor. Avgifterna för visum låg på ca 1000 kr totalt och var inget man kunde komma runt då dessa var administrationskostnader.
Totalt skulle vi uppskatta att resan gick på ca 40 000 kr och då det stipendium vi fick endast täckte 1/8 av detta kommer man behöva betala från egen ficka. 
För att hålla ned kostnaderna kan det vara värt att ha med sig matlåda till jobbet för att slippa åka iväg och köpa lunch som givetvis kostar mer. De flesta på jobbet hade matlådor varje dag. Maten kostar ungefär lika mycket som i Sverige. Att äta ute är lite billigare men grönsaker och frukt är tyvärr ganska dyrt vilket inte gjorde detta till den nyttigaste i historien. Bensinen är billig i USA och vi betalde inte mer än 2500 på bensin under hela resan. Det tillkommer även tullavgifter om man vill åka runt litegrann.
VI tror absolut att det går att hitta ett billigare boende än vad vi gjorde, vi hade inte tänkt betala så mycket men det blev tyvärr så, mer om det under boende. 
Vi kände också att när vi väl var i USA ville vi inte snåla för mycket och åt ute relativt ofta och gjorde en del utflykter, mer om det under fritid :)

Boende

Tidigare studenter som kommit har kunnat på hos en tidigare anställd på Universitetet, detta var tyvärr inte möjligt för oss och vi fick hitta vårt boende själva. För att göra det tittade vi på hemsidor som studenthousing.com och Airbnb.com. Det fanns framförallt många alternativ på Airbnb. Vi hittade först ett boende hos en kvinna där vi skulle fått ett eget rum i hennes lägenhet till en totalkostnad på ca 12 000 kr för 7 veckor. Tre veckor innan ankomst avbokade hon denna då det visade sig att hennes hyresvärd skulle utföra renoveringar i huset. Så där stod vi i lite smått panik då de flesta husen var upptagna ialla fall någon gång under vår vistelse. Vi fick då istället ta det lite dyrare boendet som kostade runt 22 000 för båda två. Det boendet fungerade lite som ett hostel där hyresvärden hyrde ut samtliga rum i villan, där alla fick dela på toaletten, köket och tomten. Det fungerade väldigt bra och det gjorde också att vi fick träffa massa människor från olika länder och städer som kom och stannade allt från 2 veckor till 2 dagar.
Den enda nackdelen var att det kostade lite mer än vad vi hade planerat. 

Boendet låg i Hollywoood (Inte samma som vanliga hollywood) som är den stad som ligger rakt under fort lauderdale. Det var ett mysigt villaområde som kändes säkert till 100% med tennisbanor precis brevid som vi fick nyttja gratis och gratis parkering. Vi bodde ca 3 km från  hollywood beach och hade en bilfärd på ca 25 minuter till praktiken.

Försök att boka ert boende så snart det går då de billigaste husen blir bokade relativt snabbt. Tänk också på att det finns risker med att boka privat så som vi gjorde då värden kan avboka utan någon skyldighet att hitta något substitut till er.

Tänk också på undersöka exakt vart boendet är så det inte ligger för långt bort från praktiken.

Studier allmänt

Spenderade totalt 6 veckor på Orto sport inc som är en ortopedisk klinik med patienter som kommer från de flesta försäkringsbolag. Det fungerar ju som sagt lite annorlunda i USA och patienterna kan välja att antingen betala själv för sin rehabilitering (dyrt) eller så får de ett visst antal besök från deras försäkringsbolag. Patienterna på mottagningen var en blanding av tydliga rehabriktlinjer (ex höftplastik) till andra muskuloskeletala skador med lite friare rehabtyglar. Behandlingen är väldigt lik den i Sverige när det kommer till träning. Det som skiljer framförallt är att det är vanligare med passiva behandlingar såsom laser, ultralljus och liknande. Detta lärde man sig snabbt och handledaren hade inga problem med att vi studenter själva bestämde om det var läge att använda oss av det. Jag tycker att vi fick relativt stora friheter att bestämma över patientens rehabilitering och kände oss inte bevakade från handledaren.

Eftersom patienterna kommer från läkare med en fastställd diagnos är det inget långt nybesök där man undersöker vad "problemet" kan vara utan består till största del av muskeltester och goniometermätning. Under undersökning tar man knappt av några kläder då detta kan anses som opassande. Dettta var något som handledaren tidigt sa till oss då han visste att vi hanterar detta lite annourlunda i Sverige. Om man är inne i ett behandlingsrum har man också alltid dörren lite havt öppet, detta är för att patienten inte ska kunna säga att något "konstigt" hände medans man var inne i rummet och därmed kunna stämma kliniken.

Handledaren Howard är en mysig man i ca 50 års åldern som har drivit kliniken i ca 10 år och man kände inte att man behövde skämmas för att fråga dumma frågor utan det kändes mer som att han gärna ville berätta och förklara.
Praktiken var på två olika ställen då det fanns två mottagningar, tre dagar i veckan var i på den stora mottagningen med alla medarbetare och två dagar var vi ensamma med Howard på en mindre mottagning. Den stora mottagningen ligger i Davie, florida och den mindre ligger i margate, florida.

TIll en början kändes allt väldigt nytt i och med nya fraser, namn på övningar och röresler och nya modaliteter men vi tyckte även att man kom snabbt in i det. Det är en mycket mindre omfattade journalskrivning vilket var skönt då man ibland hade svårt att formulera sig proffisigt på engelska med medicinska termer, Howard gick igenom journalerna och det var inget vi behövde skriva från dag ett.

Så länge man tar in, lyssnar och lär från början så kommer själva arbetet att gå galant.

Patienterna är väldigt välkomnande och tycker att det är väldigt kul att träffa svenskar och har massvis med frågor och tips på saker att göra medans vi är här. Det är en väldigt trevlig och familjär stämmning på mottagningen och samtliga medarbetare är jätte trevliga.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Vi var som sagt på Ortho sport inc under 6 veckor. Dagarna var relativt långa och vi var kvar på praktiken lika länge som handledaren vilke ofta bedtydde 8-18.
Första veckan som vi var där fanns det även en fysioterapistudent från ett lokalt universitet. Vi följde honom första veckan för att se hur han arbetade och vad arbetet innebär. Detta var väldigt bra då det blev en liten mjukstart och gav oss en möjlighet att ställa massa frågor. Vi hjälpte självklart till med det var han som var ansvarig för patienterna. Efter att han hade slutat fick vi ta över patienterna och det fylldes även på med flera.

Vi fick genomgång av alla de modaliteter som vi inte var vana vid. Handledaren släppte oss relativt fria, vi fick till en början undersöka med honom gällande träningsupplägg till patienter för att se att vi var på rätt spår. Men efter ett tag var vi nästintill självgående. 

Vi fick spendera en dag med klassen då det först var teoretisk undervisning av nackrelaterade problem som sedan på eftermiddagen följdes upp med praktiska moment. Vi fick exempel på övningar och även lära oss att manipulera nacken vilket vi inte alls är vana vid i Sverige. Läraren var väldigt kunnig och engagerad vilket var kul. Han kom fram och visade hur vi skulle manipulera och sedan var det bara att köra. Det var ett högre tempo än i Sverige vilket vi tyckte var bra, kanske för att vi bara var där i en dag. 

Under praktiken ska varje student hålla i en föreläsning (ca 20 min) om valfri fysioterapeutsik modalitet/tillstånd/träning eller liknande inför de andra medarbetarna på praktiken. Detta var ett roligt och bra sätt att gå in lite djupare i något ämne och lärorikt då andra studenter föreläste. 

Det fanns inga direkta examinationer men Howard fick massor av mål som han skulle bedöma oss utifrån (som kom från NOVA) och beskriva hur väl vi uppnått detta mål. 

Det bästa med utbytet var att man fick väldigt många timmar med patienter och fick träna på att kominucera och förklara träning, skador och smärta på ett förtåligt sätt, dessutom på ett främmande språk. Jag tycker också att jag fått en mycket bättre patientkontakt efter utbytet och känner mig mer bekväm i min roll som fysioterapeut. Här var vi väldigt självgående och patienterna har ett väldigt stort förtoende för oss vilket gör att man axlar rollen som kunnig lite snabbare än i sverige.

Det som kunde varit bättre var det fakutm att det var väldigt lite undersökning vilket gjorde att man knappt tränade på det alls, vilket jag anser att det är för lite av redan från början i utbildningen. Detta kunde göra att det blev lite enformigt att endast träna patienterna i gymmet, framförallt då det var samma patienter som kom 3 gånger i veckan. Men då fick man å andra sidan lära känna dom bättre :)

Språk och kultur

Språket var till enbart engelska med något undantag då en patient pratade spanska. Det är många spansktalande i Florida och vi kände många gånger att vi var bättre på språket än patienterna, Handledaren tyckte också att vi pratade väldigt bra. Språket var aldrig något problem vid komunikation med patienterna. De gånger som det kunde upplevas som svårt var då man skrev remisser eller intyg till läkare och var tvungen att formulera sig medicinskt. 
De använder sig också ofta av många förkortningar. Det var omöjligt att lära sig alla men vi snappade upp de vanligaste relativt snabbt, en vanligt förkortning kunde t.ex. vara TIW som betydda three times a week. 
Vi Svenskar är bra på engelska och de kunskaper vi får via grund och gymnasieskolan är klart tillräkligt för att klara sig bra.

Kulturen är inte en enormt stor skillnad från Sverige. Vi har i de flesta fall relativt lika värderingar även om allt i USA blir några grader större. Vi var där väldigt nära inpå att Trump hade blivit vald till president och då kunde man märka att vissa ämnen inte var några som vi diskuterade eller pratade om då vi hade lite olika syn. Men båda jag och Johan kom väldigt bra överens med samtliga patienter, personal och folk i allmänhet.
Folket är mer öppna i USA än i Sverige och det är lätt att börja prata med i princip vilken person som helst. Alla är välkomnande och vi blev inbjudna till middagar, fick restips, mattips och likande från i princip varje person vi pratade med.

De flesta var också väldigt intresserade av att höra om Sverige. Vissa hade bilden av ett kallt land utan elektrisitet, vissa såg ett nästintill komunistiskt land medans vissa var mer pålästa och såg Sverige som ett land i framkant när det kommer till jämnlikhet och politik. Det finns som i alla länder folk med olika åsikter och värderingar. 

Fritid och sociala aktivteter

Eftersom vi kom en vecka tidigt passade vi på att åka runt lite. Vi bilade ner till Key öarna som är en rad av Öar söder ut. Resan dit var riktigt häftig då det stundtals bara är en biväg mitt i havet. Vi åkte ut på aligatortur i the everglades som är jättelika träskmarker i Florida. Vi tog oss ner till Miami beach och tittade på alla dyra bilar, båtar och hus.
Sedan passade vi på att hitta på saker under helgerna då det som sagt inte fanns jätte mycket tid över under veckodagarna. Vi tog en helg i orlando och gick på Universal vilket var riktigt coolt att se. 
Jag åkte iväg och hoppade fallskärm över en av Floridas största sjöar.
Vi var och firade st patricks day på en äkta Irlänsk pub.
Och så solade vi och badade självklart en hel del också.

Efter att vi träffat klassen och utbyt kontaktuppgifter med dom blev vi även inbjudna till att festa och umgås med dom. Vi blev injudna till en dag av att lära oss screeeningtester såsom FMS och Y balance test. Vi skulle umgåtts mer med klassen om vi hade haft mer fridtid över men åka ofta bort över helgerna.

Då vi spenderade nästan alla dagar med Studenten på praktiken umgicks vi mycket med honom, hans flickvän och kompisar. Dom bjöd med oss på diverse utflykter och middagar vilket var ett stort plus. Vi följde även med vår handledare till hans sons baseboll match för att försöka oss förstå oss på den sporten.

Eftersom vi fick tillgång till campus och gymmet på universitetet fick i även tillgång till gymmet och tennisbanor på campus som vi utnytttjade då vi hade tid.

I hollywood var det relativt lung om nätterna och ville man festa eller dansa var det bästa alternativet att ta en taxi till fort lauderdale där det fanns ett större utbud av uteliv. Har var vi ute med klassen och det fanns alla typer av barer och klubbar. Självklart kunde man även ta sig ned till Miami och festa på mer exklusiva ställen med kända DJ:s men det kände vi inte att plånboken riktigt tillät.

Det finns massor av aktiviteter att göra i Florida och det bästa är att läsa på ex Tripadvisor eller likande för att se vad som tilltalar just dig. 

Sammanfattning

Att åka utomlands och plugga är ett stort privilegium och får du chansen ska du definitivt ta den. Det är något som jag kommer att tänka tillbaka på med ett stort leende. Jag och Johan var väldigt nära innan vi åkte och har definitivt blivit ännu närmare efter denna resa.
Jag har alltid velat åka till USA och jag tycker att det var så häftigt att jag efter ett tag vande mig vid att vara där att det kändes som att vi bodde där.
Folket är jätte trevliga, maten är (om man gillar hamburgare och pizza) väldigt god, vädret är toppen och det är lite som man säger "allt är större där borta".
Det kanske inte är ett land där jag känner att jag vill arbeta då jag inte riktigt tycker att dom har ett välfungerade sjukvårdssystem (även om man som fysio tjänar 4 gånger så mycket) men det har varit extremt kul att uppleva och jag ångrar inte en sekund att jag åkte.
Jag skulle gärna åka tillbaka till staden som turist och jag skulle gärna åka tillbaka och hälsa på personerna vi träffade.