Reserapport - KI-student
Lärosäte: Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17

Innan avresa

Valet av utbytesland var ganska enkelt, jag bestämde mig snabbt för att det var Tyskland jag ville åka till. Förmodligen eftersom jag läst tyska både under gymnasietiden samt en termin på högskolan. Valet av stad var dock lite svårare, jag hade funderingar på Berlin och München, men tillslut föll lotten på Heidelberg och Ruprecht Karls Universitet som enligt rankningslistor är ett av de allra bästa i Tyskland. Heidelberg är en mysig, vacker studentstad med anor från 1200-talet. 

Ankomst och registrering

Flyget från Arlanda gick på torsdagen och ögonkursen började på måndagen därpå. Det var skönt att komma fram några dagar i förväg, hinna landa lite innan allt drog igång. Jag var med på ett informationsmöte under fredagen, som alla de nya Erasmusstudenterna var inbjudna till, där de gick igenom lite praktiska saker. Den första veckan fanns det ett fullspäckat program med olika aktiviteter för de nya studenterna, under helgen följde jag med på en guidad tur av staden, vilken jag varmt kan rekommendera.

Ekonomi

Flyg till Frankfurt ca 1200kr tur och retur med SAS go.

Shuttle bus från Frankfurt airport – Heidelberg med Lufthansa express. 25 Euro, en dryg timmes resa.

Boende, rum i delad lägenhet, ca 3000kr/månad.

Mataffärer: samma prisklass som i Sverige.

Resturang: något billigare än hemma, framförallt med dryck.

ERASMUS-stipendie kan man söka om man är borta i minst 90 dagar.  

Boende

Jag hyrde i andrahand via wggesucht.de, jättebra sida om man vill ha någonstans att bo under lite kortare period. Jag hade sådan tur och hittade ett boende mitt på campus i Neuenheimer feldt några hundra meter ifrån sjukhuset. Delade lägenhet med en annan läkarstudent i ett relativt nybyggt hus.

En kurskamrat till mig fick boendet ordnat från universitetet, så det är också en möjlighet, dock vet jag att de helst vill hyra ut för en hel termin, och inte bara för några månader, men det är såklart värt att fråga.  

Studier allmänt

Jag läste psykiatrikursen hemma och åkte därefter till Heidelberg för att läsa Ögon, ÖNH och Neuro.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Ögonkursen – Augenheilkunde (2 veckor)

Varje morgon kvart i åtta till halv nio var det ögonföreläsningar. Dessa var schemalagda även under Öron-näsa-hals-blocket. Så totalt hade vi upp mot 20 föreläsningar. Utöver det var det fallbaserade seminarier, praktiska övningar samt placering på operation, mottagning, akuten samt avdelning. Vi fick även pröva på att utföra en kataraktoperation med en simulator, vilket var väldigt kul. Generellt var ögonblocket luftigt och det fanns vissa dagar då man bara hade förelsäningar/seminarier på förmiddagen och sedan var man ledig. I kursen ingick också en gruppredovisning där vi under ca 15 minuter skulle redovisa om ett förbestämt ämne. Vår grupp pratade om Staaungspapille, eller staspapill på svenska.

Överlag tycker jag att ögonkursen var relativt bra. Jag hade önskat att vi fått göra lite mer praktiskt, doktorerna jag träffade under min praktik var duktiga men kanske inte jättemåna om att undervisa, de verkade ha ett väldigt pressat schema så tid fanns inte riktigt tyvärr. Det var bra att vi fått öva lite praktiska moment på varandra med bland annat spaltlampa och ögonbottenundersökning.  


Öron-näsa-hals-kursen – HNO (2 veckor)

Öron-näsa-hals läste jag direkt efter ögonkursen. Även här hade vi föreläsningar, praktiska övningar, placering på operation samt mottagning. I denna kursen till skillnad från Ögon så ingick det OSCE med tre stationer. Vid den första skulle man hålla en fallpresentation med utgångspunkt från en patient man träffat på praktiken. Den andra var en teoretisk station där man slumpmässigt fick dra fem kort med frågor och svara på dessa. På den sista stationen testades praktiska färdigheter och man fick bland annat utföra otoskopi, epifarynx/larynxspegling samt näsinspektion. Inga stora svårigheter.

I slutet av ÖNH och Ögonkursen var det två separata multiple choice prov. Eftersom vi skulle skriva den skriftliga tentan hemma i Sverige behövde vi egentligen inte skriva dessa tentor, men jag valde att göra proven ändå, men såg det mest som ett inlärningstillfälle. Ett tips är att titta på gamla prov då de flesta av frågorna hade ställts innan i någon variant, fråga någon i klassen att dela Google Drive mappen.


Neurologi - Neurologie (4 veckor)

Den längsta kursen på utbytet. Kursen bestod till stor del av föreläsningar, seminarier och patientronder. Vi examinerades genom ett multiple choice prov samt OSCE (4 stationer). På en station var det en skådespelare där vi skulle ta anamnes, status, komma fram till utredning och behandling. På en station skulle vi tolka rtg-bilder, kunna slå reflexer och känna igen olika specifika gångstilar som är vanligt hos personer med olika neurologiska sjukdomar. 


Under praktiken var vi placerade på allmänneuro- samt rehabavdeling. Vi delade upp oss i små grupper och fick ta anamnes och status på ett antal olika patienter för att disskutera vad vi kommt fram till i storgrupp. Jag gillade det sättet att lära sig på. 


Neurokirurgi - Neurochirurgie (1 vecka) klinisk rotation 

Otroligt lärorikt och kul, kan varmt rekommendera en placering här om ni kan. Jag fick vara med på operation, mottagning samt en del på avdelningen. Läkarna är jättetrevliga och tyckte att det var roligt att jag var där. 

Språk och kultur

De flesta Erasmusstudenter gick en ca 1 månads lång språkkurs innan deras kurser började, jag hade och andra sidan inte tid med det eftersom jag ville hinna hem och skriva tentan i juni. Det gick bra ändå, lite svårt i början såklart. Under de första föreläsningarna på ögonkursen var det lite knepigt, men det gick rätt snabbt att komma in i det. All undervisning är på Tyska så det är bra att ha en språkkunskap på minst B2-nivå. Titta lite på tyska serier innan ni åker ner så kommer det att gå bra. 

Fritid och sociala aktivteter

Det fanns massor planerat för Erasmusstudenter under terminen, olika event och utflykter som man kunde åka på.


Jag umgicks dock mest med läkarstudenter från klassen, vi hyrde bil ett antal gånger och bilade till bla Schweiz, Schwartzwald och närliggande Nürnberg. Vi hyrde från AVIS vid 2 tillfällen och lyckades få en uppgradering av bilmodell båda gångerna. Vi körde tillexempel runt i en BMW X3 och betalade endast några hundralappar var för en helg. Ganska sweet. 


Annars utnyttjade jag Hochschulsport vilket var helt gratis för studenter. De hade massa olika sporter och träningsklasser av olika slag. Jag tog en hel del salsaklasser vilket var väldigt kul och ett bra tillfälle att lära känna studenter från andra program. http://www.hochschulsport.issw-hd.de/

Sammanfattning

Om du funderar på att åka på utbyte till Heidelberg så tveka inte. Du kommer inte att bli besviken. Tyskar är väldigt öppna och lätta och lära känna, och Heidelberg är en riktigt fin och mysig studentstad som ligger i hjärtat av Europa.

Utbytet var otroligt smidigt, vi skrev den skriftliga tentan i Sverige och fick tillgodoräkna oss allt vi gjort i Tyskland utan några kompletteringar.