Reserapport - KI-student
Lärosäte: Nova Southeastern University
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Johan Löfgren
E-postadress: johan.lofgren@stud.ki.se

Innan avresa

Vi fick tidigt information om möjligheten till utbytesstudier under utbildningens gång. När jag fick reda på att åka möjligheten fanns att åka till Florida på utbyte och dessutom med min närmsta vän i klassen så var det ingen tvekan. Möjligheten att få testa på att praktisera i ett annat land såg jag som mycket givande och lärorik. Att Florida lockade extra mycket berodde på att praktiken där var inriktad på led/muskel vilket jag har störst intresse för och dessutom är klimatet där mer tilltalande än februari månad här hemma. 

Det märktes snabbt att våra kontaktpersoner från KI var erfarna när det kom till att hjälpa studenter iväg på sitt utbyte. Vi hade även kontinuerlig mailkontakt med vår kontaktperson från Nova Southeastern University som var universitetet som vi var kopplade till i samband med praktiken. 

Det är mycket papper som måste fixas med visum mm och det gäller verkligen att vara ute i god tid. Vi trodde att vi var ute i god tid men i slutet blev det stressigt ändå, så se till att planera er tid väl. Vi behövde inte ha några speciella intyg eller vaccinationer. 


Ankomst och registrering

Vi var på plats i Florida en vecka innan själva praktikperioden började och nu i efterhand kändes det som att det var helt rätt. Vi fick då möjlighet att lugnt och sansat flytta in i vårt boende och se oss omkring innan allvaret började på riktigt. Det kändes som att detta var bra då vi fick en vecka att dels börja prata engelska men också en vecka att upptäcka och se Florida samt slappa och ta det lugnt inför den hektiska praktikperioden. Vi valde mellan att åka dit en vecka tidigare eller stanna en vecka efteråt men nu i efterhand så längtade man hem i slutet och det var välplanerat att ha gjort turistveckan innan.

Dagen efter vi hade landat så hade vi möte inbokat på universitet med vår koordinator för att allmän information och vårt NOVA-kort som gav oss tillgång till gym, bassäng och tennisplaner mm på NOVA- campus. Sedan åkte vi till praktikplatsen och blev introducerade till vår handledare och de andra som arbeta på kliniken. Vi blev direkt väldigt bra bemötta från både personal från Nova och från handledare så det kändes väldigt bra och nervositeten som hade känt innan minskade. Bemötandet vi fick på praktikplatsen var väldigt bra och det märktes att det hade varit svenska studenter där innan då vår handledare redan innan visste vad vi skulle fråga. Ekonomi

Det blev en ganska dyr resa för oss då boendesituationen inte blev som önskat plus att dollarn var stark och låg på ca 9 kr. Men utöver det så kan man säga att priset på mat och varor var likt det som vi var vana vid hemma i Sverige. Det som framför allt var mycket billigare var bensinen. 

Vi hyrde också en bil då kollektivtrafiken i Florida inte är som här hemma. Vi hyrde bil från ett biluthyrningsföretag som heter Alamo. Som tur var min klasskompis som jag åkte med över 25 år och då är det billigare att hyra bil än om man är under 25 år i USA. Bilkostnaden hamnade runt 12000 kr. Våra flygbiljetter tyckte vi var relativt billiga och jag rekommenderar verkligen Norwegian när man ska börja kolla efter biljetter. Priset för flyg tur och retur på ca 3500 kr. 

Kostnad för visumansökan och lite andra småkostnader kopplade till ansökningarna blev till slut en del pengar, uppskattningsvis 3000-4000 kr. Tipsen som jag kan ge är att återigen vara ute i god tid för att hålla kostnaderna nere samt hitta boende med tillgång till kök för att kunna laga mat och fixa matlådor till praktiken. Kort sagt kan man säga att vi fick betala mycket pengar ur egen fick till denna resa då stipendiet låg på ca 5000 kr och bara egentligen täckte flygresan. Uppskattningsvis spenderade vi ca 40 000 kr per person men då levde inte vi snålt utan vi åt ute en hel del och betalde mycket för flera olika nöjen, vi tänkte inte att vi skulle snåla då denna resa är något man gör en gång i livet. 

Boende

Tidigare studenter som åkt till Florida fick sitt boende fixat från universitetet men det gick inte denna gång. Vi fick därför börja leta efter boende och vi kom snabbt fram till att AirBnB var det billigaste och smidigaste alternativet. Vi hittade till slut ett rum som vi kunde hyra men ett par veckor innan avfärd fick vi reda på att vi inte kunde bo där då det hade strulat till sig för hyresvärden. Paniken spred sig snabbt och vi hittade ett annat boende till slut men dock betydligt mycket dyrare. Boendet gick totalt ca 22 000-23 000 kr delat på två personer.

Boendet som vi till slut fick tag på var ett rum i en stor villa med tillgång till kök som man delade med andra gäster. Själva boendet i sig tyckte vi var mycket bra. VI hade tillgång till parkering, wifi, kök, toalett, stor uteplats och även möjligheten att socialisera med andra gäster från olika delar av världen. Men det var också dyrt och egentligen betydligt dyrare än vad vi hade tänkt oss från början. 

Vi bodde i en stadsdel som heter Hollywood och det tog ungefär 25 minuter att åka till praktiken. Det var härligt villaområde med närhet till både tennisplan och stranden.

Studier allmänt

Vi praktiserade på en klinik där i princip alla patienter hade muskuloskeletala besvär och då väldigt många av patienterna som kom för rehabilitering efter operation. Relationen mellan oss studenter och vår handledare var mycket bra, professionellt sett så var det likt det som vi var vana vid hemma men också att han var väldigt mån om att vi skulle få en bra vistelse medans vi var där. All personal på kliniken var intresserade och hjälpte till med mycket, de lagade klassisk amerikansk mat till oss och gav oss tips om saker vi inte fick missa medans vi var där. 

Patientkontakten var också lik den vi var vana med hemma i Sverige då vi blev ansvariga för våra egna patienter och sen fanns handledaren där som stöd och gav oss feedback. Stor skillnad där jämfört med hemma i Sverige är att risken finns att man kan bli stämd. Dörrarna in till behandlingsrummen lämnades därför alltid lite på öppna för att ingen skulle kunna ljuga om någonting, detta var en helt ny upplevelse för oss. 

Till en början var det lite svårt med språket då man skulle förklara rörelser och övningar för patienter på ett språk man inte använt på det sättet innan. Men man kom ganska snabbt in i det och vår handledare var verkligen tillmötesgående och fick oss verkligen att inte känna oss dumma om det var så att vi tappade några ord utan han försökte bara hjälpa till. Det kändes väldigt tryggt. Själva kommunikationen med patienterna var något som började lite knackigt men sedan flöt det på bra. Amerikanarna var mycket intresserade och vill prata mycket med oss då dem förstod att vi var från Sverige.

Den största skillnaden mellan det vi lärde oss hemma i Sverige och det vi praktiserade i USA var de passiva behandlingsmetoderna. Vi använde oss mycket av värme, kyla, soft tissue mobilization (finare ord för massage), ultraljud och elektrostimulering. När det kom till träningsbiten så var det mycket som var likt, inga stora skillnader där. En annan stor skillnad var hur mycket tid man hade med patienterna. Vi hade betydligt mer tid med varje patient än om man jämför med hemma i Sverige och det vi var vana vid, det upplevde vi som bra för oss fysioterapeuter men också självklart för patienterna. 

En annan stor skillnad var USAs sjukvårdssystem och det är en djungel i sig. Det förväntades inget av oss att vi skulle kunna något om det utan vi snappade upp lite under tiden vi var där. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Vi valde då att att åka och praktisera i USA istället för att göra klinisk fördjupning i Sverige. Upplägget som sådant var likt en praktikperiod i Sverige. Då vi var i slutet av vår utbildning förväntades det att vi nästan skulle vara självständiga. Det var långa dagar på praktiken, ca 8-18 varje dag och man var bra trött på kvällarna efteråt. Kliniken heter Ortho Sport Inc och alla patienter som kom till kliniken hade tidigare träffat läkare som bedömt att de var i behov av fysioterapi, allt beroende på alla försäkringsfrågor. Detta medföljde att patienterna som kom till kliniken redan hade fastsatt diagnos och vi skulle sedan behandla detta. Det som vi var vana vid hemifrån med detektivarbetet att försöka luska fram vad som ställer till patientens problem var inte på samma sätt här utan undersökningen var mycket kortfattad. Ett typiskt nybesök eller "initial evaluation" som amerikanarna kallade det gick ut på att mäta rörlighet, styrka och sedan komma fram till en rehabiliteringsplan tillsammans med patienten. 

Det var också mycket som var nytt med de modaliteter som de använder i USA som vi inte är vana vid här hemma som tex värme och kyla mm som jag nämnde tidigare. Vi lånade böcker av vår handledare för att sätta oss in mer i detta. Mycket av dagen på praktiken gick åt att spendera i gymmet med patienterna och lägga upp träningsprogram. Det var utmanande men också mycket roligt. Eftersom praktiken varade i sex veckor fick man verkligen följa med på hur patienten förbättrades till skillnad från praktikerna hemma i Sverige. 

Vi blev också inbjudna att spendera en dag på campus med en fyisoterapeutklass där vi hakade på underen vanlig dag. Just den dagen så var nacken som stod på schemat. Vi började med lite teori som sedan övergick till praktiska moment. Vi lärde oss om övningar kopplade till nackbesvär och vi fick oss manipulera nacken på varandra. Detta var något som vi blev väldigt förvånade över då det var helt annat upplägg än vi var vana vid. Tempot var högre på föreläsningarna och föreläsarna var mycket kunniga och även intresserade av oss. Vi spenderade också mycket tid av dagen med att prata med studenterna i klassen och det var mycket roligt och intressant och dem hade väldigt många frågor som dem ställde till oss om hur det var i Sverige både som fysioterapeut men också som privatperson. 

Vi hade ingen riktig examination på det sättet utan när praktikperioden började ta slut ska alla studenter på denna klinik hålla ett kort föredrag om någonting kopplat till fysioterapi. Jag och min klasskamrat pratade om svänghjulsträning och det var mycket uppskattat. Det är verkligen inget jätteallvarligt och så länge man har förberett sig så kommer det inte vara några problem. Vår handledare fyllde även i ett formulär med delmål och mål efter praktiken på liknande sätt som vi var vana vid från praktikplatserna i Sverige. 

Det som jag tyckte var bäst med utbytet var att alla man träffade på kliniken, på campus eller utanför var väldigt trevliga och genuint intresserade av oss. Vi fick träna på att prata engelska med patienter och nu i efterhand var det mycket givande. Möjligheten att under längre tid följa patienterna och även ha längre tid med dem under varje besök var mycket positivt och det uppskattade jag verkligen. 

Det som både jag och min klasskompis tyckte var mindre bra var avsaknaden av undersökning och möjligheten att öva att på undersöka patienterna. Men upplägget är ju annorlunda i USA och det var helt klart värt att åka dit. 

Språk och kultur

Eftersom att vi svenskar generellt är bra på engelska efter undervisningen vi fått sen vi var små så tyckte alla att vi pratade mycket bra engelska. Jag var lite nervös och orolig innan när det kom till språket men det släppte ganska snabbt då man märkte att alla tyckte att vi pratade bra och att det inte var några som helst konstigheter att förstå varandra. 

Den största kulturella skillnaden som jag upplevde var att man i USA på ett helt annat sätt än vad man är van vid i Sverige tänker mer på sig själv. Vissa personer såg på sjukvård som något man hade tjänat ihop till och inte något som alla hade rätt till. Det fanns så klart personer som tänkte mer likt som vi här i Sverige gör men det fanns också tydliga skillnader. 

Trump hade precis vunnit valet och blivit president när vi var där och man märkte att det var en het potatis. Vissa avskydde det hela medans andra tyckte att så länge aktiemarknaden gick bra så var det inget fel på honom. Både jag och min reskamrat tyckte att det var intressant och vi pratade med både patienter och annat folk som vi lärde känna vid sidan av om detta men man var ändå lite försiktig och mest bara lyssnade utan att riktigt i alla lägen säga vad man själv tyckte. 

Överlag så är personerna i USA mer öppna och mer lätta att prata med än här hemma. Där är det inget konstigt att prata med en främling och både jag och min reskamrat upplevde det som befriande. 


Fritid och sociala aktivteter

Som jag nämnt tidigare så passade vi på att verkligen se Florida och vi lade även en hel del pengar på detta. Det första vi gjorde var att köra bil ner till Key West för att se de fantastiska öarna och detta rekommenderar jag verkligen. Vi passade även på att åka "airboat" i träskmarkerna som finns runt om i Florida där vilda alligatorer finns och vi blev medbjudna till en irländsk pub där vi firade st patricks day. Eftersom jag är ett stort Harry Potter-fan var Universal ett måste och det rekommenderar jag till alla, det var riktigt roligt att ha varit där. 

Vi spelade också mycket tennis mot varandra då vi är jämndåliga och som fysioterapeuter kunde vi ju inte sitta still hela tiden. Det blev en hel del bad och sol och även lite fester som vi blev medbjudna till från andra studenter. 

Vi tyckte vi lade ner mycket tid och pengar på att åka runt och uppleva olika saker men det fanns väldigt mycket kvar att se. Florida är stort och jag rekommenderar verkligen att man redan innan kikar på lite saker som man kan tänkas vilja se och uppleva

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag verkligen inte ångrar att jag åkte på detta. Upplevelserna och erfarenheten man fick under denna resa är något som jag alltid kommer att bära med mig. Att få möjligheten att på ett annat språk få leda patienter från en annan kultur är något som var väldigt lärorikt och detta är något som jag kommer att ta med mig in i min yrkesroll här hemma i Sverige. 

Om man vill uppleva USA och vill testa på hur det skulle vara att vara fysioterapeut i ett annat land så finns det ingenting som hindrar en från att det skall bli verklighet. Så om ni är sugna, tveka inte på att söka!