Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidad de Chile
Utbildningsprogram: Arbetsterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 16/17
Namn: Lena Zamora Staikidis
E-postadress: lena.zamora.staikidis@stud.ki.se

Innan avresa

Jag visste redan från början att jag ville åka utomlands under utbildningen. Jag gillar att resa och upptäcka nya kulturer då att åka på utbyte med KI var en perfekt alternativ för att få ett annat perspektiv av arbetsterapi i ett annat land . Jag pratar flytande spanska där är  en stor fördel för att kunna integrera mig snabbt och Chile var den enda land som är spansktalande.


Jag fick besked att jag skulle åka till Chile i T3 men valde att åka i T5 under min 5 veckors praktik. Det var lång längtan och tid mellan när jag fick veta och när jag skulle åka. Då hade jag tid för att förbereda mig. Jag pratade med en AT(arbetsterapeut)  student som åkte en termin innan  där hjälpte att besvara några specifika  frågor. Ingen  visum  krävs och när man kommer in  via migrationen  får man en 90 dagar turistvisum. 


Jag kontaktade Universidad de Chile ganska tidigt vilket gick inte så bra i början men sedan vände sig totalt. Jag hamnade i en position där min fördetta internationell  handläggaren.  i Chiles Universitet  sluttade jobba och en ny tog plats vilket var jätte stressande för jag fick ingen svar från deras sidan för några veckor .Med den nya handledare gick det flyttande och kommunikationen skedde via mail. Mitt första alternativ var att göra praktik på barnhabilitering och fick reda på att jag skulle göra detta innan avresa.


Universitetet har sommarlov  under februari månaden där det är bra att veta eftersom man får ingen kontakt med de under den här månad om en ska åka under vår termin.


Ankomst och registrering

Jag  reste helgen innan praktiken skulle starta. Jag fick veta att det skulle vara  ett  utbyte möte på måndag med andra två studenter som skulle starta samma vecka .Då fick jag veta namn samt adressen av praktikplatsen och vem  skulle vara min handledare. Under mötet fick vi info om olika aktiviteter som de skulle engageras i campus under terminen.


Under praktiken/jobb i Chile får man ingen kläder ifrån sitt arbetsgivare eller bara ett par uniform per år  så under en tidigare mail fick jag info att jag skulle ha uniformen eller nån typ av förkläde med mig .Jag tog en vit rock  som jag  hade från  förut vilket  gick inte att använda eftersom alla  hade uniformen med  färg och mönster av olika sorter och barnen blev förvirrade och tänkte att jag var läkare .Jag fick  låna en förkläde  från  en kollega som hade en  extra. Det var tur att vi var samma storlek då  fick jag  inte köpa en ny. 


Om man ska praktisera i en annan verksamhet ibland  det räcker med att ha  en vit rock  där man kan använda  ovan på  sina “vanliga “ kläder .Då det är bra att veta att  på universitets affär kan man hyra veckovis vita rockar  om det behövs.


Ekonomi

Biljetten är dyrt och jag köpte den fyra månader innan .Det var en risk att schema skulle ändras eftersom jag skulle bara åka under mina  5 veckors VFU och hade en kurs innan samt en  efteråt men köpte denna  ändå eftersom ville inte vänta längre pga. flygpriser ökar ju  konstant. 


Kostnader i generellt är likadana som i Sverige. Kollektivtrafik är dyrt att åka eftersom man inte får köpa en månadsbiljett eller liknande. Man får betala  per varje resa eller fylla på en kort som täcker en antal resor. Samtidigt  får man  betala beroende på vilken tid man åker och  då på rusningstid var dyrare än de andra  tider under dagen.
Boende

Jag hade tur att jag kände några chilenare från tidigare som bodde i Santiago där jag frågade om jag kunde stanna hos dem eller om de visste eller hade en kontakt. Så det var lättare för mig att få boende och fick inte att betala mycket för  hyran i dessa 5 veckors. Under kontakten med UC fick jag frågan om  boende så om du behöver hjälp med detta fråga din internationell  handläggaren. 

Studier allmänt

Själva praktiken  var  underbart och lärorik .


I kliniken jobbade fysioterapueuter, specialpedagoger, arbetsterapeuter ,psykologer och en läkare. Arbetsterapeuter hade sin eget  rum där   detta  var anpassade för sensory integration modell. Patienterna var barn mellan 2 månader till 16 år med olika diagnoser som CP ,autism, utvecklingsstörd ,ADHD ,osv. Sensory integration modell var helt nytt för mig och jag lärde mig hur kan en behandla vissa sensoriska känslor som kan leda till motoriska nedsättningar genom lek samt olika typ av utrustning. Man jobbade också med hjälpmedel, finmotorik samt med   nya intagna varje vecka innan de skulle komma in i systemet  till och med var  jag  på skolbesök.


En stor del av behandlingar i kliniken var TAA(Animal Assisted Therapy) och  detta  var unik för arbetsterapeuter. Vi besökte olika avdelningar på sjukhuset ,specialskola och dagis för att få interaktion och behandlingar med barn och personalen  samt genomgjordes  hundterapi en och en på kliniken. De hade hästterapi där olika professioner deltog för vissa barn med en blandning av diagnoser flera gånger i veckan. Man kunde se utvecklingen  även om en sort kort tid. Det  var en underbart upplevelse och ser fram emot att jobba och implementera detta mer i Sverige i framtiden. Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

Handledaren  förväntar sig att  du  ska skriva dagliga  rapporter om dina patienter  och diskutera  de  dagen efter .Detta kunde ske om du hade lite tid över under dagen eller om du inte hann att skriva de på plats skulle de vara färdiga dagen efter. Om detta hände man var tvungen att läsa och skriva på kvällen när en kom hem.

AT i Chile har bara praktiken sista veckorna i programmet vilket kändes en fördel för mig//oss  för att vi har flera tillfälle under hela programmen redan i T1  och då kommer man med lite kött på ben.


Språk och kultur

Från första dagen på praktiken var alla  jättetrevliga och välkomna. Jag kände mig som hemma. Som kultur är alla prat- hjälpsamma. Chile är en familj kultur och föräldrarna är involverade i barnets terapin  då 

en som terapeut har  en nära relation med föräldrarna. De befinner sig på plats under behandling och verbala rapporter  samt att guida föräldrarna med olika strategier eller instruktioner sker dagligen. 


I Chile pratar mycket snabbare spanska  än andra länder och använder många slang  för olika ord vilka man lär sig med tiden till och med använda  dessa i ditt språk. Journalen av dina patienter  måste skrivas men du får hjälp om det behövs av andra personalen. 

Fritid och sociala aktivteter

AT hade ledig på  fredagar .Schema var måndag till torsdag  kl 9 till 17 där man kunde göra andra aktiviteter på kvällen. Det var studenter från AT,fysioterapuet samt logoped programmen samtidigt som mig där det var lättare att knyta kontakt. 

Att åka  buss till nära staden kan en göra under helgen  och kan stark rekommendera Valparaiso. Om du vill resa till andra delar av landet det är flyg som gäller då det är bättre att planera med gott tid eftersom flygbiljetterna kan vara dyra. Jag åkte några dagar till San Pedro de Atacama och kan också rekommenderas men det olika resor som man måste göra för att upptäcka sandöken kostar pengar men mycket värda.
Sammanfattning

Som land är Chile underbart där alla är trevliga och glada. Santiago har mycket att erbjuda och den ligger mellan bergen där utsikten är obeskrivliga vackra. Kan rekommenderas att åka ditt med längre tid än 5 veckors för att kunna uttnyta olika delar av landet.Vad jag lärde mig under praktiken är det den typ av terapin som jag vill jobba i framtiden och kommer att fördjupa mig i Animal  assisted therapy .