Reserapport - KI-student
Lärosäte: Tufts University
Utbildningsprogram: Arbetsterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 16/17
Namn: Charlotta Mårtensson
E-postadress: agnes.charlotta.martensson@gmail.com

Innan avresa

När jag fick höra talas om att göra utbytesstudier i USA blev jag genast mycket intresserad. För det första för att utbytet till Tufts University i Boston var det längsta utbytet på en hel termin. Jag ansåg att det kunde innebära att jag skulle få tid att komma in i kulturen, skapa nya kontakter och verkligen få känna mig som en student i en ny stad. Jag hade också hört väldigt gott om Tufts Universitys utbildning och besökt Boston tidigare och fann staden intressant och trivsam.


Att åka till Boston och studera innefattar att du måste ha ett studentvisum för att få komma in i landet. Detta är en något omständlig procedur, men misströsta inte, om du är väl förberedd kommer du troligtvis inte stöta på hinder. Man skulle kunna säga att processen sker stegvis, d.v.s. att du införskaffar dig dokument och det leder till nästa dokument, sedan får du ditt DS-2019 från Tufts (via post, ett certifikat som innebär att du är giltig att ansöka om J1-visa) tills du till sist får komma till ambassaden och sedermera få ditt visum och kan åka in i landet. När jag åkte behövde jag ett J1-visa och här kommer några tips som du kan göra i förväg innan du får komma till ambassaden där du väl lämnar över dina pappershandlingar. Följande saker kan du förbereda i god tid, så slipper du känna dig jäktad innan mötet på ambassaden.


Vaccin. Leta reda på dina gamla vaccinationskort från när du var barn, alt. ring skolan du gick i när du fick vaccinationer. Tufts University kräver att en läkare från en svensk vaccinationsklinik skriver under ett dokument med de vaccin du fått tidigare, samt de som Tufts kräver att du ska ha för att få börja studera där. Hör av dig till Tufts Medical Center via email när du vet att du är antagen så kan du i lugn och ro införskaffa dig dina vaccin. Somliga vaccin bör även tas efter 6 månader ( ex Hepatit A & B) och är du ute sent, så har du inte de marginalerna. 


Pass. Se till att du har ett pass som är giltigt ytterligare 6 månader från att du tänkt lämna landet.


Foto. Ett måste innan besöket på ambassaden och inför registreringen du gör online för det visum du tänkt söka. På USA:s ambassads hemsida upp en bild på dig som kräver speciella mått och bör tas av en proffsfotograf och inte en fotoautomat. Risken är att bilden inte blir accepterad och således behöver du ta om bilden vilket kan komma att kosta dig mer pengar. Noggrann info finns på ambassadens hemsida.


Bank statement. Om du finansierar ditt eget uppehälle (ej skolavgift) när du är i Boston behöver du ett utdrag från ditt konto på en summa, stor nog att täcka din hyra, mat etc. För mig räckte det med en screen dump från min dator där summa, namn, personnummer och bank fanns inkluderat.


Dokument från skatteverket. Du behöver ett dokument från skatteverket där alla dina relationer listas. Det innebär ett dokument som listar dina föräldrar, deras födelseort och ev även listar din make/maka. När jag åkte kunde jag göra detta på plats hos Skatteverket, detta kan dock ha ändrats och sker enbart online. Du får då dokumenten hemskickade, men var noggrann så att du får rätt dokument. Mötet på ambassaden måste du boka själv på deras hemsida. 


Det kan vara olika lång väntetid på att få komma dit, se därför till när du har alla dokument att boka tid och ta med alla handlingar som ambassaden kräver så att du inte behöver gå dit flera gånger. Jag upplevde mötet på ambassaden som artigt, korrekt och relativt snabbt. De ställer några frågor och om du har alla papper, pass och foto så går det ytterst smidigt. När beslutet är fattat får du ditt pass tillbaka och ditt visum, sedan är det bara att förbereda sig inför det stora äventyret i Boston!

Ankomst och registrering

Jag valde att flyga till Boston en vecka innan skolstart. Detta för att hinna få tid att känna in staden, se var skolan låg, ha tid att köpa kurslitteratur och bekanta mig med området jag skulle bo i. Jag åkte på vårterminen och ankom till Boston, Logan Airport en kall januari kväll. Efter att ha gått igenom tullen, som fö. gick väldigt smidigt om du har alla papper tillgängliga, tog jag en taxi till mitt boende i Medford. Flygplatsen är mycket välorganiserad, tydlig skyltning och har wi-fi. I samband med min ankomst hade även den ansvariga läraren på Tufts önskat att jag skulle höra av mig för ett möte innan kursstart. Jag fick en personlig introduktion av skolan och rundtur i de lokaler jag skulle ha undervisning. Min mottagande lärare uttryckte stor entusiasm över att ha en svensk student från KI och introducerade mig även för en elev som jag kunde kontakta om jag hade frågor om studier eller övrigt. Två dagar innan kursstart hade även International Center en introduktionsträff för allmän information gällande visum, sjukvård och dyl. på universitetet. Träffen avslutades med en gemensam middag på en närliggande restaurang som Tufts. Det kan vara trevligt att delta på detta dels för informationen, men också för umgänget.

Ekonomi

Det kostar en del att åka på utbyte till Boston i en termin. Det kan dock skifta en del, allt beroende på vad dollarkursen ligger på när du åker och är där. En dollar kostade ca 10 kr när jag åkte och gick sedan ned till 9 kr i slutet av min vistelse. De stora utgifterna under terminen är flygbiljett, månadshyra, samt en obligatorisk engångssumma på försäkringen från Tufts som kostar ca 2000 dollar. Denna summa går inte att rubba och måste betalas innan kursstart. Betalning och registrering av försäkringen görs helt online via Tufts Medical Center. 


Att leva i Boston kan bli antingen helt acceptabelt eller ganska dyrt. Generellt sett är det dyrare att leva i Massachusetts än i Alabama, men det är också billigare i Boston jämfört med New York City. Allt beroende på den individuella statens skattesatser. Att äta ute på en pub eller enklare hak kostar ca 10-20 dollar. Finare krogar från 18 dollar och uppåt. På Tufts campus kostar en lunch ca 6-10 dollar. Det lönar sig i längden att ta med mat till skolan, som är utrustat med mikrovågsugnar och att om du har möjlighet laga middag hemma, iaf på vardagarna. Nästan alla studenter i min klass hade med sig mat till skolan och åt regelbundet middag hemma. Priserna på matvaror varierar också mycket från affär till affär, mycket större skillnad i pris på samma vara beroende på var du handlar. Jag bodde nära en livsmedelsaffär som heter Whole Foods, där var det dyrt. Min veckobudget spräcktes på ett inköp. Jag fick senare tips av en trevlig kvinna på Tufts International Center att handla billigare på matkedjor som Market Basket eller Stop & Shop. Personligen vill jag slå ett slag för China Town där man kan finna billiga matvaror eller lördagsmarknaden nedanför Little Italy där du kan fynda fantastiska grönsaker och frukter för en spottstyver. Vad sägs om 5kg apelsiner, eller 10 paprikor för en ynka dollar?!

Boende

Jag rekommenderar att bo någonstans i Medford eller Somerville. Det är två distrikt som ligger nära skolan och se gärna till att ha gångavstånd om bussen inte skulle gå, vilket händer. Det är även fördelaktigt att bo nära då det kan ta lång tid att transportera sig med kollektivtrafiken, samt att det kan bli kostsamt då ett månadskort kostar mer om du åker tunnelbana och ännu mer om du åker pendeltåg. Boston är även en stad som är välsignat med säsonger och under vinterhalvåret kan, om snön faller, kollektivtrafik vara helt inställd. Då kan det vara skönt att veta att man kan komma hem med genom att promenera. 

 Hyran på ett boende i Somerville och Medford är en summa som kan variera. Jag lärde känna personer som betalade mellan 700-2000 dollar för ett rum/månad. Jag hyrde via airbnb hela perioden, något jag varmt kan rekommendera. Många som har långtidsuthyrning ut via airbnb har en månatlig rabatt, vilket gör att summan kan minska något. En rekommendation är att hyra via en förmedling så att du har ett avtal med hyresvärden som kan vara en trygghet för dig om något skulle ske, alternativt att gå med i en Facebookgrupp för studenter på Tufts och se om du kan hyra in dig i något av de studenthus/lägenheter som Tufts tillhandahåller. Det kan vara svårt att få ett helt eget boende i en av Tufts egna lägenheter som de hyr ut, då trycket är högt och främst är för undergraduates (De som läser på kandidatnivå). Jag rekommenderar att undvika Craigs list i största möjliga mån, dels för att du inte alltid vet vem du hyr av och att annonserna kan vara bluff och kräva pengar i förskott som du aldrig får igen i form av depositioner etc. Jag betalade 12500 sek för ett rum med delat badrum, kök. inklusive internet och tv i West Medford, ca 4km från skolan.

Studier allmänt

Studierna på Tufts University är började i mitten på januari och slutade i mitten på maj när jag var på utbyte. Totalt behöver du, som utbytesstudent, ta totalt 3 credits vilket motsvarar 30hp. Det är väldigt strukturerade kurser och där betygskriterierna ser något annorlunda ut än vid KI. Ex. är det förväntat och också betygsgrundande att du närvarar vid både föreläsningar, labbs och tentativa tillfällen och moment. Olika delar av kursen betygssätt i procentantal. Ett exempel kan vara att 5% av ditt betyg innefattar att du är aktiv i klassdiskussioner, 15% att du närvarar vid alla tillfällen och 25% betyget från dina Midterms osv. Denna information ligger på Tufts interna webbplats, likt Ping Pong, som du får åtkomst till när du börjar dina studier. En rekommendation är att komma på alla schemalagda moment, inte bara för att det är betygsgrundande utan främst för att föreläsningarna håller en mycket hög nivå. Det kan inkludera inbjudna gästtalare eller patienter som berättar om upplevelser och erfarenheter vilket är oerhört lärorikt och intressant. Speciellt eftersom att staten Massachusetts inte tillåter att du gör praktik på det visum du har. Att få möta patienter, anhöriga eller yrkesverksamma arbetsterapeuter inbjudna till föreläsningar gjorde att jag ändå fick en inblick i hur arbetsterapeuter arbetar i Boston och en uppfattning om hur vardagen för en vårdtagare ser ut. Dina kursare läser oftast även fler kurser än vad som förväntas av dig. Somliga upp till sex kurser på en termin. Kurserna löper parallellt med varandra och examineras oftast i form av papers, salstentor eller sk. labbs. Jag tyckte att studierna höll ett högt tempo och jag hade lektioner alla vardagar i veckan. Dock var det så oerhört intressanta kurser och mina medstudenter var fantastiskt hjälpsamma och trevliga att jag kände mig motiverad att ”Go the extra mile” för att närvara, våga diskutera på engelska i klassrummen och insupa all lärdom att ta med mig hem. Mycket av studierna jag genomförde byggde även på diskussioner i klassrummen och lärarna, samt eleverna, var mycket uppmuntrande och intresserade av min åsikt som utbytesstudent. De flesta kurser har Midterms och Finals, vilket innebär att halvvägs in i kursen, samt i slutet av kursen har du ett tentativt moment som är betygssgrundande. Ett tips är att hålla ångan uppe och planera dina studieveckor så att du inte hamnar efter när det väl är dags för de större tentorna. När jag studerade vid Tufts behövde jag ha 77 % rätt på Midterms och Finals, alternativt A eller B i betyg på Papers för att bli godkänd. Ett tips är att vara engagerad, visa intresse och framförallt kommunicera på lektionerna, då kommer du med stor sannolikhet klarar studierna galant!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

Jag läste totalt tre kurser á en credit, här följer en beskrivning av varje kurs nedan: 


 OTS 229 Older Adult :En kurs som behandlar den äldre populationen i samhället. Detta med fokus på sociala, psykologiska och funktionella aspekter på den äldre individen i samhället. Samtal gällande åldrande och genus, sexuell läggning och “moderna problem” som den åldrande generationen idag ställs inför togs upp på föreläsningar och hur man som arbetsterapeut kan möta detta och de problem klienten ställs inför. Kursen hade både en psykosocial inriktning, samt ett mer medicinskt fokus och vilka åtgärder en arbetsterapeut kan komma att behandla, tex syn, hörsel och smaknedsättning. Detta demonstrerades tydligt I workshops där vi studenter fick sätta oss in i hur dessa funktionsnedsättningar kunde komma I uttryck. Jag vill personligen ge ett extra slag för denna kurs. Då praktik uteblev under min vistelse, ansåg jag denna kurs ett komplement då jag fick möta anhöriga och personer med Parkinsons sjukdom och intervjua dem, samt pröva flertalet hjälpmedel i klassrummet samt göra hembesök hos varandra för att identifiera hinder i vardagen för fysiskt funktionsnedsatta personer. Vi fick även möjlighet att vara delaktiga i ett program som gällde äldre och deras körbarhet, kallat “Carfit-Event. Denna kurs erbjöd även stor möjlighet till reflektion kring etiska dilemman och livets slutskede i en Amerikansk kontext, vilket jag fann oerhört intressant som utbytesstudent.


 OTS 227 Psychosocial Dysfunction :Denna kurs innebar i stort sett en introduktion till arbetsterapi inom psykiatri. Det var en grundlig introduktion till psykologiska inriktningar på behandlingar och hur arbetsterapin formats utifrån detta och hur arbetsterapin tagit plats och verkat i den psykiatriska sfären. Kursen innehåller även en del information om hur arbetsterapin ser ut och verkar i USA idag, samt lär ut en mångfald av bedömningsinstrument som kan tillämpas i samma kontext. I Denna kurs hade vi ”Labbs” som kan likställas med grupparbeten, där vi fick lära oss att identifiera problem med psykisk funktionsnedsättning och dra lärdom hur man effektivt kliniskt resonerar fram mål med dessa patienter på olika sätt. I denna kurs fick jag även en stor portion läromässig rikedom som styrkte min roll som arbetsterapeut. En bonus i denna klass var att läraren hade en terapihund som deltog stundtals vid föreläsningarna!


 OTS 230 Running Effective Groups: An Interdisciplinary Experience Jag var förmånlig som fick läsa denna kurs, då den innefattade en mindre skara elever på på max 12 personer som behövde både akademiskt godkännande och även personligt godkännande från läraren. Vi var åtta godkända elever när jag läste denna kurs, som går ut på att identifiera mönster gällande strukturer, dynamik och kommunikation i mindre grupper. Eftersom det var en interdisciplinär kurs hade vi en redan utbildad arbetsterapeut, samt en högstadielärare i klassen. Vi fick erfarenheten att lära oss hur man leder, planerar och utvecklar mindre grupper b.la inom den arbetsterapeutiska sfären. Denna kurs innebar inte enbart veckomässiga inläsningar, utan även analyser från varje lektion samt ett absolut närvarande i klassrummet. Aldrig har jag kommit så nära lärare, samt studiekamrater som i denna kurs. Den gav en enorm utveckling inom att leda grupper, men också att våga kommunicera och ifrågasätta och utmana andras tankar och idéer.

Språk och kultur

Kulturen i Boston är mycket lik den svenska, men folk är mycket mer sociala och utåtriktade. Bli inte förvånad om det småpratas på bussen, i affären eller hälsar på gatan du går på. Jag tyckte det var mycket trevligt och jag kände mig välkommen av denna typ av kultur och jag fick också en möjlighet att komma i kontakt med personer utanför skolan och känna mig som mer än en utbytesstudent. Jag kände mig rätt bekväm med att prata engelska och ju mer tiden gick desto mer växte ordförrådet och självsäkerheten i samtalen ökade och bidrog även till ett rikare utbyte. Ett tips är att försöka prata på lektionerna, försök säga någonting eller prata på rasten för att utveckla språket och ta del av det sociala. Massachusetts är en demokratisk stat, men USA är stort och alla delar inte samma uppfattning som den relativt lilla staten Massachusetts. Jag hade förmånen att resa till de södra staterna av USA efter mitt utbyte och jag tror att det är viktigt att ha i åtanke att USA, likt Sverige, har delade åsikter gällande kulturarv, sexualitet och politik. På Tufts University studerar personer från hela landet och det kan vara viktigt att lyssna och reflektera över studenter och lärares åsikter samtidigt som att vara en god representant för KI.

Fritid och sociala aktivteter

Jag fick ett tips av en student redan på mitt möte med International Center innan studierna började och det var så bra att jag tänkte föra vidare detta: Studera på veckodagarna och se till att vara klar till helgen. Jag tyckte att detta tips var inspirerande och jag försökte följa det så mycket som möjligt. Går du i skolan, likt jag gjorde, varje dag i veckan med läxor och dyl. är det skönt att få en paus på helgen. Det är också då som mycket av stadens event händer, samt att andra elever är ledig så man kan gå ut och käka eller ta en öl. Det finns även ekologiska marknader, quizz och föreställningar på helgen som kan vara spännande att gå på. Det finns även ett gratis gym att träna på nära Campus Medford, där skolan ligger.


 Klassen jag gick i var också social, men hade mycket studier då de läste deras sista termin på mastersprogrammet. Dock firade vi födelsedagar tillsammans eller hade knytkalas i klassrummet vid avslutning. Det togs tid för det sociala, det ansågs viktigt, vilket var inspirerande att se och uppleva. Passa på att fira de nationella högtiderna när du är där! Vill man umgås med andra studenter så kan man, det erbjöds flertalet olika event under terminen och klasskamrater som ville äta middag och umgås. Boston är en mycket öppen stad politiskt och är gästvänliga, trots att de inte anser sig vara det. Detta med parallell till de sydliga staterna som anses mer gästvänliga och karismatiska. Jag delar inte deras uppfattning, de var ytterst generösa i Boston, både lärare, studenter och övriga människor. På Tufts tar eleverna hand om varandra, skjutsar hem klasskamrater på kvällen, delar med sig av mat om någon är hungrig och erbjöd alltid hjälp med studierna när jag frågade. 


 När jag fick besök av mina föräldrar gjorde vi utflykter norrut till bla. Main, vilket var en oerhört fin upplevelse. Att få se den nautiska naturen och självklart att få äta en riktig nyfångad hummer! Personligen har jag varit i NYC förut, så jag valde att inte åka dit under mitt utbyte med hänsyn till min begränsade ekonomi. Vill man åka dit och har medel för det går det direkttåg på några timmar från South Station, Boston och är definitivt något man bör pröva om man ej varit där förut! Man kan också turista rejält ”i sin egen stad” när man är i Boston. Du har med din studentlegitimation gratis inträde till flera utmärkta museer i Boston, samt erhåller rabatt på närliggande caféer till universitetet. Kolla upp och utnyttja gärna dessa!

Portland, Maine

Sammanfattning

Att få möjligheten att åka till Boston och ta del av Tufts Universitys utbildning har varit en ynnest för mig. Det absolut bästa beslut jag tagit under hela min utbildning. Att det kostar en extra slant väger upp mången gång om mot det utbytet jag upplevde! Det är obetalbart anser jag, så här i efterhand. Alla papper som ska in och ansökan av visum är som bortglömt. Kvar i rampljuset finns alla starkt lysande möten, samtal, skratt men också tårar av känslosamma möten och utbyten. Att få ett långt utbyte anser jag vara ytterst värdefullt för att ta del av kultur, etik och verkligen få en övergripande bild över det komplexa land som du besöker och som USA verkligen är.

Mystic River