Reserapport - KI-student
Wilsons Promontory National Park i Melbourne tillsammans med vänner från Danmark och Kanada
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 16/17
Namn: Emma Eriksson
E-postadress: emmareriksson@hotmail.com

Innan avresa

Vad roligt att du funderar på eller har bestämt dig för att göra utbyte! Jag har svårt att komma på något annat som ger så stor personlig utveckling som ett utbyte gör och det var exakt därför jag ville åka! För mig fanns det aldrig några tvivel, jag skulle bara iväg och Australien var högst upp på önskelistan. Jag ville så långt bort från Sverige som möjligt och jag ville resa helt på egen hand. Allt som kändes utanför min trygghetszon ville jag testa.

Det universitet som fanns att välja på i Australien var Monash University i Melbourne och det var helt ärligt därför det blev det. Sedan visade det sig att det har väldigt gott rykte både inom Australien och utanför, vilket var en bonus. Information om möjlighet till utbytesstudier har varit återkommande under de första åren på psykologprogrammet men jag hade redan kollat upp vilka länder som fanns att välja på eftersom jag var intresserad av utbyte långt innan jag började studera vid Karolinska Institutet. Jag upplevde att Monash generellt är väldigt måna om sina utbytesstudenter och både tillmötesgående och omhändertagande. När du blivit antagen kommer en handläggare att ta hand om dig och kontinuerligt ge dig information via mail. Det är Monash väldigt duktiga på.

Att tänka på innan avresa

Visum
Sök visum i god tid. Processen att fylla i blanketten kan kännas oändlig eftersom det är tusen frågor de vill ha svar på och jag förstod kanske hälften. Däremot var det inga problem att få det godkänt för mig trots svårigheten att förstå innehållet.


CSN

Du kan söka studiemedel för utbytesperioden. Detta är en något krånglig process. Du ska få den summa pengar som motsvaras av en studietakt på 100%. Det blir lite komplicerat eftersom att CSN uppfattar det som att du läser i en takt på 75% då du läser dina poäng under en förlängd period. Den tidsperioden passar inte in i den vanliga mallen som CSN har för heltidsstudier. Du kan behöva ringa CSN ett par gånger och prata med olika handläggare innan du träffar någon som har varit med om detta förut och vet precis vad det handlar om. Ge dig inte!


Reseförsäkringar

KI har en försäkring som täcker det mesta under din vistelse så länge du befinner dig i Australien. Lämnar du landet har du inget skydd så om du har planer på att flyga vidare under eller efter utbytet kan det vara bra att tänka på en extra försäkring. En annan viktig sak är att om du behöver besöka sjukhus så täcker försäkringen bara kostnaden så länge du går till ett “public hospital”. Det gäller alltså inte för privata sjukhus eller liknande.


Vaccinationer
Jag behövde inte vaccinera mig inför utbytet men det skadar inte att kolla upp vad som gäller. Jag tror att de utbytesstudenter som ska vara placerade på sjukhus kan behöva vaccinera sig.


Flygbiljetter
Jag bokade biljett så snabbt som möjligt efter att jag blivit officiellt antagen av Monash eftersom det ska vara billigast. Jag bokade via Kilroy och de kan hjälpa dig med alla möjliga funderingar. Jag valde att betala extra för avboknings- och ombokningsskydd men bokade alltså både en tur- och returbiljett innan jag åkte.


Internationellt körkort
Översätt ditt svenska körkort till ett internationellt så att du kan hyra bil och upptäcka Australien. Körkortet kunde jag även använda när jag var på Nya Zeeland. En del tycker det låter läskigt att köra på vänster sida men jag tyckte ändå att det var lättare än jag trott. Är det mycket trafik är det ju bara att följa efter de andra bilarna! Kortet kan bland annat översättas hos Motormännen.


Olika abonnemang
Pausa/avsluta ditt svenska mobilabonnemang om du anser att det är mest fördelaktigt. Frys även ditt gymkort så att du inte behöver betala för det i onödan.


Stipendier
Det finns stipendier att söka. Jag lade inte så mycket kraft i detta men det kan finnas både från KI och även stipendier som din kommun erbjuder.


Hämtning på flygplats
Monash kan anordna så att en taxi hämtar dig helt gratis när du är jetlagged, hungrig och förvirrad på flygplatsen efter ett dygns resande. Ta den möjligheten! Information skickas ut i god tid från Monash.


Packning

Ångesten över hur jag skulle lyckas packa ned mitt liv i 30 kg plus 7 kg handbagage kom tidigt. Tänk över en extra gång vad du verkligen behöver ta med men även vad du inte kan leva utan. Utbytet är en period i livet då du lever något mer primitivt än vad du är van vid, och det gick hur bra som helst! Köp en eller två adaptrar och ta med dig en förlängningssladd med flera uttag. Detta kan du inte vara utan! Jag rekommenderar “Skross World Travel Adapter” som fungerar över hela världen. Tänk på att det blir kyligt i Melbourne i slutet av ditt utbyte så kolla vilka medeltemperaturer det brukar vara under de månader du är där. En del utbytesstudenter hade inte ens med sig jacka!

Ankomst och registrering

Jag anlände cirka två veckor innan föreläsningarna började eftersom att dessa två veckor innan skolstart ändå innebär en del obligatoriska dagar så som att du måste registrera dig i de kurser du vill gå. Dessa två veckor är även fyllda av aktiviteter som är en möjlighet för dig att skapa kontakter tidigt. Första dagen i skolan var väldigt informativ och du får veta allt du behöver inför dina studier på Monash.


Under de två första veckorna är det bland annat som en festival på campus med tält där mängder av studentföreningar representeras. De erbjuder massor av aktiviteter där du kan välja att delta i föreningar som passar dina intressen. Jag gick med i MOVE eftersom jag läst i tidigare reseberättelser om det. Det är en förening för utbytesstudenter som anordnar event hela tiden och ger stora möjligheter att träffa människor från hela världen eftersom i princip alla utbytesstudenter är med i den klubben. De har aktiviteter så som barkvällar men även abonnerade bussar till ett zoo eller till nationalparker för att hikea och se stränder osv. Utöver denna förening gick jag också med i Monash Boardriders eftersom att jag ville testa att surfa men de har också event för skate och snowboard. Surfandet blev mitt stora intresse under utbytet och jag var med på alla deras surfarläger och surfardagar. Jag rekommenderar att hitta någon förening som passar dina intressen för det gör verkligen utbytet extra givande och ger dig ett sammanhang.


Registreringen sker på plats i Melbourne. Först registrerar du dig på dina kurser och sedan gäller det att vara snabb när tiderna för lectures (föreläsningar) och tutorials (seminarier) kommit ut. Samma föreläsningar och seminarier ges nämligen vid flera tillfällen och hela den stora klassen ska delas upp på dessa tillfällen. Det är först till kvarn som gäller för tiderna och vissa tider är mer eftertraktade än andra av uppenbara skäl så som att en del ges sent på kvällen (en del har seminarie kl 18:00!) eller under en fredag då du kanske vill vara ledig för att kunna ta en weekend någonstans. Monash vägleder dig genom hela processen så du behöver inte veta hur allting går till redan nu. Monash har flera campus men alla mina kurser gavs på Clayton som är det största och ligger ca en timme kommunalt från city. Jag försökte att lägga mina seminarier och föreläsningar så att de inte blev så utspridda. Jag var ändå där ibland när jag hade tid eftersom Clayton är ett väldigt livligt och trevligt campus. Matheson Library på Clayton Campus är en bra plats för självstudier.


Ekonomi

Rent ekonomiskt upplevde jag inga större skillnader från Sverige utöver att boendet är dyrare. I övrigt blev jag varken chockad åt det ena eller andra hållet. Det var varken superbilligt eller superdyrt. Det finns vissa avgifter som inte går att undvika som exempelvis visumet som kostar drygt 3000 kr. Kåravgifterna var inte så höga och kunde dessutom ge rabatter på event och liknande.


Sparade pengar är bra att ha eftersom det kan bli en del extra kostnader när du väl är på plats. Många utbytesstudenter reser under utbytet, framförallt under påsklovet. Jag reste till Nya Zeeland lite spontant med några danskar som jag inte alls kände innan men det blev ett av de bästa saker jag gjorde under utbytet (utöver surfingen såklart). Vi hyrde en husbil och bilade runt hela södra ön på nio dagar. När min familj var på besök åkte vi även till Sydney. Sedan reste jag även runt mycket inom Melbourne och ut i naturen.


Vad gäller kommunaltrafiken så köper du ett busskort precis som i Sverige. Som student får du oerhört bra rabatt på ditt busskort, eller “Myki card” som det heter, och det borde du absolut utnyttja! Istället för att betala cirka 1000 kr i månaden betalar du 500 kr.


En sak som du kan göra ganska snart när du anlänt till Melbourne är att skapa ett australiensiskt bankkonto. Det är väldigt simpelt! Jag blev kund hos Commonwealth Bank och det var helt gratis. Andra stora banker som många vänner till mig hade är Westpac eller ANZ. Det underlättar bland annat när du ska betala din hyra och ta ut kontanter vilket används mer i Australien än i Sverige.


Jag skaffade även ett australiensiskt SIM-kort och köpte mobildata när jag behövde det. Optus blev det bästa alternativet för mig.


Boende

På flera ställen hade jag fått tips om att bo på hostel/hotell i två veckor medan jag skulle söka bostad på plats i Melbourne. Detta råd var något jag upplevde att de flesta av mina utbytesvänner också fått. En del bodde också första tiden på Airbnb. Det finns superbra hjälp att få från “Off-campus accommodation services” som är en tjänst som Monash erbjuder. De inte bara hjälper dig att hitta boende utan de har också många kontakter och vet vilka som är seriösa och inte. Jag upplevde att de var väldigt engagerade i att hjälpa alla elever att få boende så snabbt som möjligt. De är juridiskt kunniga och skyddar eleverna från att bli lurade vilket kändes väldigt tryggt. Om du beslutar att finna boende på plats: ta vara på denna tjänst som erbjuds helt gratis!


Jag rekommenderar att bo i en förort nära stan eller i innerstan. Jag hyrde ett rum i en villa i förorten Malvern som låg en kvart med pendeltåg från stan. Där delade jag kök och två badrum med fem andra. Rummet hittade jag via www.urbanstay.com.au. Jag uppskattade att inte vara inneboende hos någon annan för då skulle jag känna mig för mycket som en gäst. Här bodde vi alla på samma villkor. Jag fick en uppfattning av att de som bodde i korridor på campus var väldigt unga och att det var mycket fest i korridorerna. Sedan är det ju individuellt vad en föredrar men det kan vara bra att känna till. Det är dock viktigt att veta att kommunaltrafiken ända ut till Clayton inte existerar på natten och de som bodde där fick antingen ta sista tåget hem och missa delar av det roliga eller betala en über.


Studier allmänt

Monash University har väldigt gott rykte bland australiensarna. Det anses som ett av de finaste universiteten trots att det är ett ungt universitet då det bara funnits sedan 1958. Utbildningssystemet skiljer sig enormt från det svenska systemet och det vi är vana vid på KI. Betygssystemet är väldigt annorlunda då ditt betyg beskrivs som hur många procent “korrekt” du fått på en uppgift där 50% innebär att du fått godkänt. Det är viktigt att du vet vad som gäller för att klara kursen och att alla kurser har olika krav. Det finns även obligatoriska moment precis som på KI som du måste gå på för att överhuvudtaget få ut ett betyg. Dessa moment kan vara vissa uppsatser och deltagande i ett antal tutorials (seminarium).


En skillnad från att studera på KI är att på Monash läser du dina tre kurser parallellt under hela terminen. Jag upplevde inte att det var några problem. En sak jag vill uppmärksamma er på innan ni åker är att Monash har en mer intensiv period av studier i slutet av terminen där det kan vara flera uppsatser som du behöver arbeta med samtidigt. Denna “tentaperiod” förvånade mig eftersom jag är van vid att belastningen är mer utspridd över terminen. En annan skillnad från KI är hur en salstentamen går till, åtminstone i de kurser jag läste. Du vet exakt vilka frågor som kommer på provet. Din uppgift inför tentamen blir att formulera essäliknande svar på frågorna och memorera svaren.


Jag läste bland annat undergraduate-kurser vilket innebär att nivån är grundläggande. Under en introduktionsföreläsning gick de exempelvis igenom att en inte får kopiera material till uppsatser, att en ska komma i tid och så vidare. Det var lite märkligt att lyssna på när en själv kommit såhär långt i utbildningen. Eftersom jag läste undergraduate upplevde jag inte att studierna var svåra. Om du skulle lägga den tid du förmodligen gör när du studerar på KI så skulle det gå hur bra som helst tror jag.


De olika lärarna jag hade tyckte jag väldigt mycket om, särskilt de som ledde mina seminarier. Detta eftersom en får en ganska nära och personlig kontakt med dessa till skillnad från föreläsarna. Mina seminarieledare var väldigt varma och engagerade. En lärare stannade alltid kvar långt efter att seminariet slutat och svarade på andras och mina frågor kring uppsatsskrivande och liknande. Seminarieledarna skulle nästan kunna jämföras med ens gamla gymnasielärare! De vägledde oss, svarade på frågor, svarade på mail, påminde oss om deadlines osv.

Under ett seminarium är du i en grupp om kanske 20 elever och diskuterar aktuella ämnen som du precis hört om på föreläsningarna den veckan. Seminarierna varierar väldigt mycket beroende på kurs. Det kunde vara att vi fick en frågeställning som vi skulle diskutera fritt kring i mindre grupper och sedan i helklass eller att vi i små grupper får en fråga att finna svar på från litteraturen. Även att göra lekar så som att para ihop ett känt namn med varför den är känd. Allt detta gjorde vi under seminariet som varade i en timme.


Alla föreläsningar som jag hade filmades även så att du kan se dem hemma. Jag rekommenderar ändå att komma till campus på en del föreläsningar. Att uppleva studier i ett annat land är ju en stor del av utbytet och det som faktiskt skiljer ett utbyte från en vanlig resa!


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Jag valde kurser som tidigare blivit godkända och möjliga att tillgodoräkna sig vid psykologprogrammet på Karolinska Institutet. Det kändes både som en trygghet och var samtidigt kurser jag tyckte lät intressanta och som skiljer sig något från den inriktning vi vanligtvis har på psykologprogrammet. Den valbara perioden är din möjlighet att få läsa lite annorlunda kurser från vad du är van vid men som fortfarande är relaterade till psykologyrket. Därför läste jag sociologi, mänskliga rättigheter och antropologi.


Introduction to sociology

Det här är en väldigt grundläggande kurs och känns verkligen som en introduktion till ämnet. Vissa kunskaper har vi redan med oss från psykologistudierna eftersom sociologi och psykologi ibland överlappar. Det vi diskuterade under seminarierna kändes väldigt simpelt och inte som särskilt djupa reflektioner. Vi diskuterade bland annat hur vi formats till de vi är baserat på faktorer i vår miljö. Det som var mest spännande var att höra australiensarnas perspektiv och jämföra hur det skiljer sig från det svenska. Särskilt när vi diskuterade maskulinitet idag jämfört med vad det definierades som förut. Kursen bestod av en föreläsning i veckan och en tutorial. Vi fick skriva 2-3 mindre uppsatser under terminens gång kring de ämnen som behandlats under föreläsningarna. I slutet följde en lite större uppsats och en salstentamen. Jag anser att kursen var betydligt enklare än studierna vid KI. Sociologi som ämne är väldigt intressant och det var absolut en trevlig kurs att läsa trots att den var grundläggande.


Human Rights Theory 1

Den här kursen var mer utmanande än den i sociologi men den var fortfarande hanterbar vad gäller hur mycket den kräver av en. De engelska termer som användes under föreläsningar och seminarier är ganska avancerade vilket gör språket något svårare att hänga med i. Kurslitterturen är krånglig och kräver tid att ta sig igenom. Det verkar som att även australiensarna kunde tycka att litteraturen var tung om det är någon tröst. På det stora hela är det ändå inga större problem och jag skulle tro att du klarar dig väl på din engelska. Varje vecka var det ett online mini-quiz som du kunde sitta hemma och göra och som ställer ett par frågor på den artikel ni just haft i uppgift att läsa den veckan. Det kan låta som att det innebär mycket plugg men det var i princip bara att läsa artikeln och sen göra quizen. Vi hade även några mindre uppsatser under terminen som avslutades med en salstentamen. Kursen behandlar ämnen som grundläggande kunskaper om mänskliga rättigheter, flyktingkrisen, extrem fattigdom, tortyr som utpressningsmetod, ‘non governmental organizations’ för att nämna några.


Encountering cultures: introduction to anthropology 1
Det här är en väldigt unik, rolig och spännande kurs som jag uppskattade mycket! Vi hade väldigt kunniga och engagerade lärare som själva hade gjort fältstudier och forskning inom antropologi. De i klassen som ville fick till och med möjligheten att lära sig en lokal dans av en liten befolkningsgrupp som de visade upp för klassen. Det blev många berättelser från lärare om sådant de varit med om när de gjort fältstudier. Kursen bestod av föreläsningar och seminarier. Vi gick igenom ämnen som kapitalism, genus, nationalism, ‘embodiment’, materialism osv. Vi fick bland annat skriva en ‘annotated bibliography’ som innebär att söka artiklar inom ett smalt område och sammanställa den information som finns. Vi fick också skriva en större uppsats i slutet av terminen där vi gjorde en egen liten fältstudie genom att observa en utställning på ‘Melbourne Museum’. Under terminen var det några större quiz på litteraturen och dessa vägde ganska tungt för ditt betyg. Om det är något jag tar med mig i mitt framtida yrke som psykolog så är det vilken mångfald det finns av människor och att vi är så olika baserat på vilken kultur vi befunnit oss i. Det är en väldigt trevlig kurs som inte är helt relaterad till psykologi men som ändå känns givande.


Språk och kultur

Jag upplevde inga större problem med att undervisningen var på engelska. Jag insåg under utbytet att svenskar har en väldigt bra engelska och det tycker många australiensare också. Om en är intresserad så finns det språkkurser att läsa under terminen även fast det inte var något jag deltog i. Du kan även jobba med att lära andra ditt modersmål och få lite betalt för det.


Det är klart att det funnits kulturella skillnader men i det stora hela så är det australiensiska samhället ganska likt det svenska utöver att de är generellt mer utåt och engagerade i dig. Det känns som att de vill vara din vän och att de kommer en nära snabbt. Det är bra att ha i bakhuvudet att det inte enbart är den australiensiska kulturen du kommer möta utan kulturer från hela världen genom andra utbytesstudenter. Det är väldigt spännande att ta del av och även diskutera olikheter med dem. Jag minns i början när jag hade lärt känna ett par personer från Tyskland och vi skulle säga hejdå så lutade jag mig in för en kram medan de tydligen inte kramas förrän de är riktigt goda vänner så det var lite stelt men samtidigt något att skratta åt!


Fritid och sociala aktivteter

Det fanns något att göra precis hela tiden. Och var det inte saker som arrangerades av olika kårer jag engagerat mig i så upplever jag att utbytesstudenter generellt är väldigt framåt vad gäller att få nya vänner och vill hitta på aktiviteter hela tiden! Alla är ivriga att hitta människor att umgås med under denna korta period i livet. Kårerna kunde erbjuda, “under water hockey”, kanotpaddling, tennis, cheerleading, dans, wakeboard, surfing, hike, mountainbike, jogging och mycket mer.


När du inte engagerar dig i studentaktiviteter finns det oändligt med saker att göra i Melbourne och det har faktiskt blivit utnämnt till “Most liveable city” ett antal år i rad. Det finns hur många barer som helst med olika teman. Nationalparkerna kring Melbourne är fantastiska med en oslagbar natur där du kan campa och uppleva naturen. Där finns även stränder. Shoppingen är också hur bra som helst och det är roligt med helt andra butiker än i Sverige. Att bara gå runt i staden är en upplevelse i sig. Det finns olika marknader, event och festivaler som anordnas exakt hela tiden och dessa event brukar cirkulera på facebook så håll utkik. Det är en väldigt levande stad även på kvällarna. Det är fint att promenera längs Yarra River som slingrar sig runt staden. Även St Kilda Beach är ett trevligt promenadställe och där finns det många Kite-surfare och har du tur kan du skymta pingviner vid solnedgången. Oavsett intresse så finns det definitivt något att göra.


Om du har tid och pengar så finns det mängder av platser att resa till. Något som var väldigt populärt bland utbytesstudenterna var att göra östkusten, alltså Gold coast, Brisbane, Sunshine coast och Cairns bland annat. Sydney var såklart också populärt och många åkte till Nya Zeeland men även Thailand, Bali och Tasmanien. Det finns många häftiga alternativ!


Sammanfattning

Den typ av erfarenhet och personlig utveckling som ett utbyte ger tror jag är svårt att få genom något annat. Du utmanas socialt, din problemlösningförmåga, din självständighet, förmåga att anpassa sig efter nya miljöer och mycket mer. Du får uppleva världen på ett annat sätt en det klassiska en vecka utomlands med sol och bad för du bor faktiskt i ett annat land med andra värderingar och system. Det är det som är så häftigt! Alla dessa erfarenheter tar jag med mig i mina fortsatta studier på KI och sedan även in i yrkeslivet. Framförallt den personliga utveckling som jag gjort.


Mina sista råd är att tacka ja till allt. Gör allting som känns utmanande. Allting löser sig på ett eller annat sätt. Ta chansen att umgås med människor från hela världen. Det är fantastiskt roligt att ta del av andra kulturer och människor som formats i andra miljöer! Jag har svårt att se att någon skulle ångra ett utbyte och vad det ger en. Till sist hoppas jag att du får en riktigt givande upplevelse på andra sidan jorden! Du får gärna maila mig och fråga om precis vad som helst kring utbytet.