Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Newcastle
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17

Innan avresa

Varför ville jag åka på utbyte? När jag hade gått flertalet år på KI började jag känna att jag ville prova något nytt. Har alltid velat åka på utbyte sedan termin 1 och började drömma om det. När valet om var jag ville åka skulle göras tänkte jag ganska taktiskt med tanke på begränsade språkkunskaper - jag sökte mig till engelskspråkiga utbildningar, med Australien och Newcastle som förstahandsval. Sedan hade jag en otrolig tur och fick en reservplats till Newcastle någon månad sent!


  Inför ett utbyte i Australien behöver du ett studentvisum som du söker från den Australiensiska regeringens immigrations hemsida. För att få visumet så måste du också genomgå en hälsokontroll. Dessa saker kostade ganska mycket (Visum 4000, hälsoundersökning 4700, lungrtg 500). Innan du kan få visumet så måste du också bifoga ett Confirmation of Enrollment. Jag fick mycket hjälp med vad jag skulle förbereda och när från en lathund skriven av en tidigare student som varit på utbyte till Australien!

Ankomst och registrering

Jag ville skriva termin 9 tentan innan jag åkte ner och bokade därför ett flyg som gick lördag morgon innan kursstart i Newcastle. Pga tidsskillnaden tog resan ett drygt dygn och jag landade i Sydney 7 pm på söndagen ungefär. Det hade helt klart varit skönt att ha haft lite extratid i landet eller i staden innan måndag morgon och kursstart, men det blir svårare ifall du inte vill krångla med t9 efteråt. Universitetet i Newcastle har ingen introkurs de erbjuder när du kommer ner, så du behöver inte vara framme tidigare för något annat i alla fall.


Innan avresa hade jag ordnat med ett tillfälligt boende, ett rum en villa i området Birmingham Gardens som jag delade med min utbytesstudentkompis från Sverige. Då jag landade i Sydney tog jag därför en shuttle bus (bokad online innan) till huset i Newcastle, vilket var väldigt smidigt!


På måndagen för kursstart mötte vi upp kurskoordinatorn och de 4 norska utbytesstudenterna som också skulle gå kursen på sjukhuset (John Hunter Hospital) för en rundvandring innan uppropet.

Ekonomi

Generellt kändes Newcastle lite biligare än Sverige med mat/aktiviteter/ute. Det är dock rätt så likt hemma! 1 AUD var ca 7 SEK när jag var där, så jag blev väldigt bra på 7ans gångertabell under tiden. Kaffet på sjukhuset och på stan var Svenska cafépriser, tyvärr, men väldigt gott!


Kollektivtrafiken i New South Wales (staten som innefattar både Sydney och Newcastle) går bara med reskassa. Tyvärr får vi internationella studenter inte studentrabatt på detta, vilket gör att bussresor i Newcastle blir rätt dyrt. Jag betalade till exempel 4,5 AUD / resa till eller från sjukhuset vilket blir 60 SEK per dag! Tågresorna till Sydney är paradoxalt nog väldigt billiga och mer som pendeltåg än som SJ, även om det tar 3 timmar. Med tanke på hur dyr kollektivtrafiken är och det faktum att hela Australien är anpassat för bilar, så om du har körkort och gillar att köra bil kan du undersöka möjligheten att köpa en och sen sälja igen i slutet på ditt utbyte. Obs vänstertrafik!

Boende

Som tidigare nämnt bodde jag först i ett rum i Birmingham Gardens, en av Newcastles alla suburbs. Det ligger nära Universitetscampus, men där var vi bara på tentamenstillfället. Huset var av ganska dålig standard, men komplett kök, badrum och tvättmaskin fanns.


Efter några veckor flyttade jag ner till de centrala delarna av Newcastle då jag hellre ville kunna gå promenader bland folk och längs stränderna. Jag är väldigt nöjd med min flytt, även om det blev lite dyrare boende och bussresor. Nu bodde jag max 2 minuter från Newcastle Beach – en av flera stränder i staden. Nu bodde jag i ett separat rum med delat kök och badrum tillsammans med 5 australiensare. Rummet var relativt fräscht och högt i tak men blev väldigt kallt på deras vinter därför att det inte fanns element och bara ett glas i fönstret, burr! För detta betalade jag 180 AUD/vecka (ca 5000 SEK/månad). Företaget jag hyrde ifrån hette The Good Property Company och hade kontor centralt så att jag kunde gå dit ifall jag undrade någonting!

Studier allmänt

Den första veckan av kursen är en introvecka med föreläsningar, det var väldigt bra för att vi skulle kunna få lite ansikten på folk i klassen. Klassen vi hoppade in i var 2 olika skolor som slås ihop till deras 3e år (deras första kliniska år) och därför förstod inte de australienska studenterna att vi var där på utbyte först utan trodde vi bara kom från ”det andra campuset”, så vi fick presentera oss tydligt!


Vid kursstart kände vi oss fortfarande förvirrade och hade mängder med frågor. Den dåvarande kurskoordinatorn svarade på allt och lugnade oss – både i början och kontinuerligt under kursen!


Utbildningen var mer fokuserad på patofysiologi och verkningsmekanismer än vad KI brukar vara. Detta ledde till ett mindre tydligt fokus på det rent kliniska arbetet. Kursarna vi läste med var alla väl pålästa och sporrade mig att läsa på mer än jag kanske annars gör i Sverige – det blev alltså mer plugg.


Utbytet examineras via en utförlig OSCE, en multiple choice questions-tenta och en inlämning av en portfolio/student. Inkluderat i din portfolio ska en loggbok över kliniska aktiviteter finnas, vilket även KI vill ha sedan. Det ska även in flertalet uppgifter och signerade papper, instruktioner finns. Då tentamen närmade sig blev hela kursen nervös, för om de australienska studenterna inte klarar sin examination måste de gå om hela kursen!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI

Studierna på WACH-kursen (Women’s adolescent´s and children’s health) var uppdelat på 3 lika delar. 1/3 är barn, 1/3 är gyn&obs och slutligen är 1/3 valbara kurser 2x2 veckor. Under hela barn och hela gyn&obs var vi på John Hunter Hospital, med något enstaka undantag på tex en förskola. Under de 2 valbara kurserna kan du hamna på olika ställen beroende på vilka kurser du får. Jag gick tillexempel ”general pediatrics” på John Hunter och ”urogynaecology” på privat klinik i en annan del av staden. Det var intressant att se hur en privat klinik skiljde sig från det stora sjukhuset!


Utöver de kliniska rotationerna hade vi en föreläsningsvecka i början (nämnd ovan) samt en liknande föreläsningsvecka 2 veckor innan examinationsveckan. Veckan precis innan examinationsveckan var inläsning enbart. Då satt jag tillsammans med andra utbytesstudenter och pluggade + gick igenom OSCE stationer i universitetsbiblioteket i ”city”. Det är en bra idé att inte boka in resor denna vecka tror jag, då det fanns en hel del att läsa in. Istället kan du resa massor under 2 veckor på terminen då du får en sammantagen ledighet! Dessa veckor ligger i den 1/3 av kursen som har valbara kurser.


Något som jag inte förstått innan utbytet var att aboriginsk hälsa var ett ämne som skulle pratas mycket om under kursen. Det var ett väldigt intressant inslag tyckte jag, men långt från den svenska kursen.


VFU

På de kliniska placeringarna var det mestadels eget ansvar som spelade in för hur mycket du var där. Sedan skulle tiden loggföras med vad du sett under kliniken, precis som KI vill få in efter utbytet också. Jag tyckte bäst om då vi fick följa med på mottagningar med en enskild specialist så vi kunde ställa frågor och få mycket klinisk erfarenhet. Det är dock ganska lite av att göra själv, och mer att hoppa in och fråga på slutet.


Utöver kliniken hade vi också simuleringsövningar och barn-HLR träning.


Under gynekolog-kliniktiden fick jag inte göra lika mycket praktiskt som de som läste i Sverige men jag lärde mig ändå tekniken.


Läkarnas rang på sjukhuset var något jag tyckte var krångligt och som jag aldrig kom ihåg ordentligt (förkortningar som JMO, RMO och fellow to name a few) men eftersom jag var utbytesstudent var det okej!


PBL

Vi hade 1 PBL seminarium per vecka. Till dessa behövde vi förbereda oss ganska mycket för att kunna hänga med. Det var ett bra sätt att plugga varje vecka!

Språk och kultur

I och med att jag reste till Australien så klarade jag mig bra språkmässigt hela utbytet. De har rätt mycket slang men inget som är oförståeligt! Det är dock svårt att smälta in trotts att du kan engelska bra, för att härma dialekten är supersvårt...


Kulturmässigt är det inga stora skillnader mot Sverige. Det är lite mer relaxed stämning och allt är lite mindre effektivt. Till exempel hejar du alltid på din busschaufför och säger tack när du går av! Det är också lite mer gammeldags upplevde jag, men som nämnt inga stora skillnader.

Fritid och sociala aktivteter

Jag flyttade ner till staden och till stränderna så att jag kunde promenera och jogga där så mycket som jag ville vilket var fantastiskt! Stränderna är perfekta för surf eller kitesurf och om du vill bada i stilla vatten så finns 2 havsbassänger. Härligt!


Jag valde att ha ett gymkort på The Forum som är stans störta gym och har rabatterat terminskort för studenter. De har gym och gruppträningar och simbassäng och ligger både i city och på universitetscampus. Där kunde man träffa andra studenter om man ville.


Universitetet har också en förening som har massa aktiviteter för utbytesstudenter men den höll till just på campus. Terminsstart för övriga program utom läkarna termin 3-5 är senare, i februari nån gång, och det är då de aktiviteterna drar igång!

Sammanfattning

Jag är otroligt nöjd att jag åkte iväg till Newcastle! Jag har lärt med mycket om mycket och också känt mig trygg hela tiden. Kursarna du får lära känna är varma och trevliga - och när helst du får chansen kan du sticka över en dag/natt till Sydney eller någon mindre ort längs östkusten och upptäcka nya ställen.


Det är en perfekt mix av att allt är ganska likt hemma men att du får prova att byta språk och att flytta över halva jorden. Det kommer hjälpa mig inför framtidens yrkesroll, det är jag säker på. Jag kan verkligen rekommendera detta utbyte!