Reserapport - KI-student
Lärosäte: Barts & The London School of Medicine & Dentistry, Queen Mary University of London
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17

Innan avresa

Vilka motiv hade du till att söka utbyte?
Redan sedan första året på Karolinska Institutet har jag varit fastställd att åka på utbyte, i alla dess former. Detta främst för att jag älskar att resa, uppleva nya kulturer, se hur tandvården fungerar utanför sverige och träffa nya, likasinnade människor. Efter att, under utbildningens gång, har varit på ett flertal kortare och fantastiskt roliga utbyten i bland annat Ungern, Uganda och Portugal kändes ett 3 månaders utbyte HELT RÄTT. Erfarenheterna, både akademiska och sociala, som jag hade fått genom tidigare internationella utbyten hade varit ovärderliga och var jag ivrig att utöka dessa och samtidigt utvecklas ytterligare som person.

Varför valde du att åka till just detta universitet?
Efter flertalet samtal med äldreterminare och timmar av reseberättelse-läsande bestämde jag mig för att åka till London. Mitt val att söka till storstaden London och universitetet Barts and the London school of medicine and dentistry var mångfaldigt. Först och främst lockade staden; jag har länge fantiserat om att bo och jobba i en stad som London, en stad som aldrig sover, så detta kändes som en fantastisk chans att få ett smakprov. För det andra var det universitetet som lockade; Barts and the London school of medicine and dentistry är ett gammal erkänt universitet, därtill finns flertalet duktiga professorer, ett välutvecklat käkkirurgi departement samt tandvårdsbehov hos patienter som är helt olikt det i sverige. 

Hur upplevde du informationen om möjligheten till utbytesstudierna, både från KI och från partneruniversitetet?
Information om utbytesstudier på KI har jag upplevt som väldigt lätt tillgängligt. Jag har fått information via Odontologiska Föreningen (OF), äldreterminare, KI:s hemsida, studentmejlen samt Internationella Dagen som hålls en gång per år. 
Även informationen inför utbytesstudierna har varit väldigt bra, lätt tillgänglig och smidig. Internationella studenthandläggaren har varit otroligt hjälpsam med alla blanketter, dokument och vaccination/hälsoformulär som ska skickas in till partner-universitetet. Allt kändes väldigt smidigt då det främst var studenthandläggaren som skötte den initiala kontakten med partneruniversitet innan avresa. De enstaka email-kontakterna som jag hade med universitetet i London, upplevde jag också som smidiga. 

Finns det något särskilt man bör tänka på, t ex särskilda vacciner eller intyg?
För att åka på utbyte till London är förberedelserna innan avresa tämligen mer krävande än de andra utbytesorterna och därför är det viktigt att börja i tid (något studiehandläggaren hjälper till med mycket). Vi behövde gå till vaccinationscentralen för att få en fullständig vaccinationshistorik och hälsoformulär med blodprov, som sedan ska skickas in till universitetet i London. Tyvärr blir detta i slutändan ganska kostsamt, cirka 1200kr. 

En sak som är särskilt viktigt att tänka på inför sitt utbyte i London är att vid ankomst kommer dessa formulär kontrolleras med ett blodprov, som tar cirka 4 veckor att få tillbaka svar på. Innan detta svar, får man inte börja jobba med patienter på studentkliniken i London. Detta var ett problem som uppstod för oss; vi hade en period på cirka 3-4 veckor där vi inte hade något att göra. Detta kan dock lösas genom att till exempel boka en resa till London några veckor innan registrering för att ta blodprovet. 

Ankomst och registrering

Hur lång tid innan kursstart bör man vara på plats?
Vi åkte till London 2 dagar innan första skoldagen för att ha tid att någorlunda stadga oss i staden, ordna transportkort men också samla oss innan registreringen. Detta anser jag verkligen vara fördelaktigt, och något som hjälpte oss mycket i början. 

Erbjöds det någon introduktionskurs?
Väl på universitetet, blev vi hjälpta av en av våra studiehandläggare i London att fixa våra student ID-kort och passerkort samt fick vi en kort rundvisning och introduktion. Jag tyckte att mottagande på värduniversitetet var tämligen ostrukturerat, då studiehandledarna även hade andra ansvarsområden att ta hand om. De första dagarna på universitetet var ofta korta, och de diverse formaliteterna (registrering, skol-inloggning, access) som skulle fixas blev utspridda över de olika dagarna som gjorde att det tog längre tid att börja med det "akademiska". Ett tips till framtida utbytesstudenter till London är att redan innan avresa emaila värduniversitetets studiehandläggare och specifikt boka tid för de olika formaliterna som skall göras innan start, så det blir mer struktur de första dagarna. 

När väl all registrering var avklarat, fick vi äntligen börja med det akademiska på universitet. Vi fick ett prekliniskt arbetskort, som en sorts introduktionskurs, där vi skulle visa våra tandvårdskunskaper. Detta innehöll både praktiska och teoretiska arbetsmoment såsom amalgam fyllningar, kronpreppar, temp-ersättningar och tand uppvaxning (något som var helt nytt för oss). Både arbetskortet och upplägget, var väldigt likt vad vi i tidigare terminer gjort på Preklin. Varje avklarat moment skulle visas för en protetiker, som sedan godkände. Arbetskortet var inte så svårt, och lätt att bli godkänd på. 

Fanns det någon fadderorganisation?
Väldigt olikt Karolinska Institutet, fanns det tyvärr ingen fadderorganisation på universitetet, och inte heller några andra utbytesstudenter då vi var där. Dock är alla lärare och studenter där väldigt välkomnande, sociala och öppna för att umgås och visa runt så det är inte svårt att integreras in i skolan, men det gäller att man själv också är öppen och ligger i. 

Ekonomi

Hur upplevde du kostnadsläget?
Att London är en dyr stad är inte något överraskande, därför var vi noga med att spara så mycket pengar som möjligt innan avresan. De största ekonomiska bovarna var nog boendet och kollektivtrafiken, förutom detta är priserna på till exempel mat, äta ute detsamma som i Stockholm! Boende: Vi bodde i studentrum anordnat av skolan vilket kostade oss ca 150 pund per vecka som också då inkluderade bredband. Därtill köpte vi kudde, täcke, lakan, kastrulle, tallrikar, glas, bestick och annat - dock kan detta köpas till ett billigt pris på PRIMARK. Transport: Att ta sig runt med kollektivtrafik är dyrt i London. För att kunna åka kollektivtrafik behöver man ha ett "oyester card" som är Londons motsvarighet till SL-kortet. Det kostar ca 2,4 pund/resa eller så kan man skaffa månadskort för 126 pund. Jag köpte endast 1 månadskort, resterande tid fyllde jag bara på mitt oyester kort allt eftersom. Som jag även kommer nämna nedan, är det lätt att ta sig runt i London på fot. Mat: När det kommer till mat och äta ute är priserna detsamma som i Stockholm. Det finns många stora supermarkets som kan liknas vid ICA maxi och Pulsen i Flemingsberg. Nära vårt studentboende hade vi två matvarukedjor Co-op och Sainsbury local, här hittade man allt från mat och alkohol till toalettpapper och mobilladdare. Co-op var dessutom öppet dygnet runt vilket är ett plus i sig. På campuset där vi bodde fanns också en mini-supermarket dock var priserna lite dyrare där. Kostnaderna för att äta ute är också detsamma som i Stockholm, och precis som i Stockholm beror priset helt på vart man vill äta!

Var det några obligatoriska avgifter i samband med utbytet, t ex kåravgifter eller vaccinationskostnader?
Som tidigare nämnt, så var vi tvungna att åka till en vaccinationscentral för kompletterande vaccin och blodprov samt en vaccination/hälsokontroll vilket blev en extra kostnad på 1200kr. På studentkliniken i London har de dessutom en särskild dresscode som innebär att man måste ha finskor som täcker hela fötterna samt finbyxor, så detta var ytterligare en extra kostnad som lades ut i samband med utbytet. Även dessa kan köpas till ett billigt pris på PRIMARK. 

Tips på hur man håller kostnaderna nere.
1. Byt ut kollektivtrafiken mot promenader. London är en stad där det är lätt att ta sig fram via promenad, dessutom är finns det något som händer vid varje hörn vilket gör promenaderna till sköna upplevelser. Detta är något vi gjorde mer och mer vid slutet av utbytet. 
2. Laga maten istället för att köpa ute. Detta kan göras vid heldagar i skolan, annars tycker jag att det är en culinarisk upplevelse att äta ute i Londons miljarder olika restauranger. Något man bara inte får missa under sitt utbyte. Så om ni är matfantaster som jag, är detta inte något som man ska vara för ekonomisk medveten om. 
3. Hitta studentboende att hyra. Dessa är oftast mycket billigare och roligare att bo samtidigt de oftast ligger i bättre områden. 
4. Rabatt-hemsidor. Det finns massor med roliga saker att göra i London, dock kostar alla turistattraktioner ganska mycket. Därför är det en bra idé att söka på internet efter 2for1 deals eller rabatt appar såsom groupon. 

Boende

Att hitta boende i London var väldigt svårt. Eftersom vi var tre som skulle åka från Stockholm så ville vi gärna bo ihop, vilket gjorde bostad jakten ännu svårare. Vi sökte boende på gumtree.com vilket är en motsvarighet till blocket. Vi sökte även på privata studentboende förmedlingar Urbanest Student Accommodation (uk.urbanest.com) och International Student House (ish.org.uk) som vi läst från tidigare reseberättelser, dock utan framgång då de oftast vill ha studenter som går hela terminer. 

När vi kom till London bestämde vi oss att bo på hotell en vecka för att samtidigt leta boende (vi fick en väldigt bra deal genom booking.com). Vi tänkte att det skulle vara lättare att leta när vi är i staden - little did we know... Det finns mycket bedrägerier i London, och många som vill lura så därför är det väldigt viktigt att vara försiktig och helst inte hyra från privata personer på till exempel gumtree.com innan man sett lägenheten. 

När vi började på universitetet berättade vi vårt problem för vår studiehandläggare som sedan ordnade boende för oss på universitetets campus. Första två månaderna bodde vi på campuset i Mile End som ligger ca 20 minuters gång från tandläkarhögskolan och den sista månaden bodde vi på ett campus närmare stan i Barbican (i Dawson Hall). Vi bodde alla i singelrum men på samma campus. Detta var verkligen det bästa boendet som vi kunde tänka oss. Det var nära till allt, gångavstånd till universitetet och bäst av allt var vi mitt i student-smeten. 

Det första boendet i Mile End var "en suite" vilket innebär att toalett och dusch ingår i rummet och man delar kök. Detta boende hade en väldigt bra standard, det var modernt och fräscht. Det andra boendet (Dawson Hall) var bara ett rum och man delade både kök, toalett och dusch. Boendestandarden här var lite lägre, dock var rummen större och studenterna härligare. Dessutom är delat badrum och kök ett sätt att lära känna fler - så om ni funderar att bo i studentlägenheter (vilket jag verkligen tycker ni ska göra) när ni är i London så rekommenderar jag Dawson Hall!
Båda rummen kostade 150pund per vecka, vilket är ett mycket bra pris för att bo i London. Campusområdena var också väldigt fina och det det var alltid liv på gården. 

Att bo på studentboende under mitt utbyte var verkligen helt underbart, det gjorde allting så mycket roligare. Jag lärde känna många nya studenter på det sättet. Detta är verkligen något jag rekommenderar alla att göra!

Tips! 
1. Kontakta universitetets student accommodation center och/eller värduniversitetets studiehandläggare så tidigt som möjligt, och ligg på de med studentboende!
2. Fråga utbytesstudenter som kommer från London till KI om någon de känner hyr ut sitt studentrum; de har tydligen ett forum på deras hemsida där folk annonserar ut sina studentlägenheter - till bra priser!

Studier allmänt

Utbildningsystemet på universitetet i London skiljer sig från KI på det sättet att de, istället för att ha en tenta efter varje avslutad kurs sporadiskt under terminen, har en tentaperiod där de tentar av alla sina diverse kurser. Förutom det är det, från vad jag har uppfattat det, ganska likt KI när det kommer till det teoretiska. Sedan är det såklart så att vi läser olika ämnen vid olika tillfällen, men från vad jag uppfattade när jag kom dit låg vi ungefär på samma nivå kunskapsmässigt. 
När jag pratade med studenterna på skolan, så förstod jag att de började med kliniken vid ett senare skede än vad vi gör (termin 5 jmf med våra termin 4). Sedan har de mer frekventa kliniktider och utför sina egna labbarbeten själva om de så vill, eller ifall de har en lärare på sal som insisterar. 

Under vår utbytestid, så hade de i princip klinik varje dag förutom på onsdagar då de hade föreläsning. Likt KI, är studenterna indelade i olika grupper, där alla grupper har olika scheman. Kliniken var uppdelad i käkkirurgi ett pass i veckan och ped/ort ett pass i veckan, sedan hade de vår motsvarighet av vuxenkliniken 2 hela dagar i veckan. Ett av VUX passen var ute på "landsbygden" (ca 1 h från tandläkarhögskolan), där man fick se lite "sjukare" patienter och en lite mer konservativ klinik (med analoga röntgen). 

Systemet på vuxenkliniken där var likt det vi har på KI. Vi fick ta ut våra patienter från en "patient-administratör" sedan ringa och boka in de, därefter följde vi patienten till terapiplaneringen var avslutad (eller vi var tvungna att åka hem). 

När det kommer till student-lärar relationen finns det en viss hierarki i England. Där man kallar lärarna för Dr. Efternamn, och mycket sällan är det något som argumenterar mot läraren. Det är läraren som bestämmer och som student ska man bara följa. Eleverna blir dessutom betygsamma på kliniken vilket gör att de flesta studenter inte vågar fråga läraren om de undrar något, för att inte få ett sämre betyg. Jag tycker det här med poängsättningen har både för och nackdelar. Fördelarna är att studenter kommer mer pålästa och förberedda till passen däremot vågar de inte fråga något med risken att få sämre betyg. Studenterna blir ofta, både innan och under passets gång, förhörda angående området de utför behandlingen i - svåra frågor som lätta. Sedan finns det ju olika sorters lärare, vissa mer strikta än andra, men överlag fann jag (som en utomstående student som ej blev poängsatt) de mycket hjälpsamma, duktiga och snälla. 

En skillnad mellan KI och universitetet i London var deras Dresscode på skolan. De var tvungna att ha "smart clothes", dvs finskor som täcker hela fötterna samt fina byxor (båda skulle vara svarta) - inga jeans. Om man inte hade detta blev man tillsagt på sal. Till dessa smart clothes hade de en vit bussarong och rock. Dock användes rocken endast på labbet och i princip ingen annanstans. En annan olikhet var röntgen; för att ta röntgen på skolan var man tvungen att beställa en röntgen bild och sedan skicka patienten en våning upp för att någon annan skulle ta bilden. När vi var på "landsbygden" så var det analoga röntgen apparater som gällde - vilket faktiskt var roligt att lära sig. En sista stor skilnad från KI var att de skrev sina daganteckningar för hand, och mycket mer utförligt och enligt en särskild mall. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Jag deltog i kurser som motsvarade vuxentandvård, parodontologi, pedodonti, ortodonti, käkkirurgi, akuttandvård och en kursmotsvarighet till våran att utvecklas till tandläkare (vilket oftast var föreläsningarna på onsdagar). 

Vuxentandvård
som jag nämnde tidigare var vuxen tandvården mycket likt det vi har i sverige. Vi tog ut patienter från en patientadministratör som vi sedan ringde och bokade in. Vi uträttade en terapiplan som vi sedan följde. Dessa patienter var oftast parod och fyllningspatienter. Fyllningarna kunde vi göra både i komposit, gpa och amalgam. Det var roligt att använda sig av amalgam då vi inte har fått göra det på KI. När det kommer till protetik och endodontiska behandlingar, får man verkligen vara på de om man vill få något sådant att göra, dessutom fick ganska lite tid att bli klar med våra behandlingar (då vi var tvungna att vänta på blodprovsresultaten så länge)

Pedodonti
Vi hade ped en halvdag i veckan. Det var roligt att se hur det gick till med pedodontin på skolan, och det var väldigt likt KI, Man blev tilldelad patient som man skulle ringa och boka. Dock var det brist på barnpatienter, så det blev oftast att vi fick sitta och auskultera. Det fanns även en Barnakut som man kunde boka sig in på när man var ledig, där fick man göra mycket mer - till exempel extrahera tänder och så vidare. Jag fick se några onlays på barn, något som är väldigt vanlig i England. Detta var mycket intressant att se, då vi inte har mycket av det i sverige. 

Ortodonti
Även ort hade vi en halvdag i veckan. Där fick vi främst göra undersökningar och askultera, hjälpa till. Vid undersökningarna här hade de en särskild mall som gjorde så att hela US gick smidigare till. Den var mycket bra.

Käkkirurgi
Likt på skolan i sverige, så blev man tilldelad patient när man kom till käkkirurgi passen. Oftast var det tillräckligt med patienter för alla men ibland (som till exempel precis efter lov eller måndags morgon) så blev de mycket återbud (som på KI). Precis som vi hade läst på de tidigare reserapporterna, blev vi tilldelade ganska många tänder att extrahera, vilket var väldigt roligt. Då det är brist på detta i utbildningen i sverige. Tandläkarna på sal här var mycket strikta när det kom till daganteckningarna, och kunde ofta förhöra på anatomi och medicin innan patientbehandlingen. 

Akuttandvård
Här fick vi komma i mån av tid, till exempel om en patient hade avbokat. Patienterna på detta departementet var redan inbokade. Det fanns även en Barnakut som man kunde boka sig in på när man var ledig, där fick man göra mycket mer - till exempel extrahera tänder och så vidare. 

I början av alla klinikpass, oavsett ämne, var man alltid tvungen att presentera sitt fall för tandläkaren på sal, och då blev man ofta förhörd på området kring den patientbehandlingen man skulle utföra. Så det var viktigt att läsa på innan patientbehandlingarna så att man inte gjorde bort sig. Detta tyckte jag var en jättebra grej (ibland super läskigt), men det fick mig verkligen att komma förbered till klinikpassen, vilket sedan resulterade i att jag själv också lärde mig mer!

Det har verkligen varit mycket lärorikt att se hur man jobbar i England och hur studenterna får göra och hur skolsystemet går till här!

Språk och kultur

Att följa undervisningen, som då självklart var på engelska, var lätt och gick bra. Det enda problemet som stöttes på var vid det kliniska arbetet när jag skulle förklara vissa behandlingar eller liknande och inte kunde komma på det motsvariga engelska termen och vice versa. Vid dessa fall, var lärarna oftast mycket hjälpsamma och förklarade så att jag (och i vissa fall patienten) förstod. 

Det erbjöds inte några språkkurser, så vid utbyte till London bör man ha en grundläggande engelska kunskaper både vid skrift och tal. 

Hur upplevde du den nya kulturen?
London är, likt andra storstäder, väldigt mångkulturellt och jag upplevde en slags högre tolerans mellan invånarna. Då det är en stad fullt med olika etniciteter och människor från världens olika hörn, var folket här mycket öppna och villiga att hjälpa till, minst sagt mer sociala. Några större kulturkrockar var jag inte med om, ibland fanns det språkbarriärer mellan mig och patienterna men oftast var patienterna förstående och det löstes på ett bra och vänligt sätt. Den enda stora kulturskillnaden som jag tänkte särskilt på är den tydliga hierarkin som finns i England. Detta var även, som jag tidigare nämnt, tydlig på universitetet. 


Fritid och sociala aktivteter

Då universitet inte hade någon organisation motsvarande Internationella Utskottet på OF som ansvarar för utbytesstudenter samtidigt som det endast var vi 3 från KI som var utbyte där; så arrangerades inte några sociala aktiviteter för oss, eller möjligheter till idrott. Dock var det väldigt lätt att få kontakt med de andra studenterna, då alla var otroligt snälla och öppna för att hitta på aktiviteter. 
Dessutom är London en stad i konstant rörelse och det finns alltid något att hitta på, alltid nya events att gå på oavsett om man gillar att festa, gå på museum, parker, mat eller läsa böcker. Det är en storstad med verkligen allt. Vi hade redan innan bestämt oss att göra mycket under vårt utbyte och jag hade köpt en London travel guide som jag var bestämd att upptäcka allt i - så det var bara att hitta nya kompisar som ville göra de med oss. Jag har insett att det är viktigt att våga gå utanför sin bekväma zon när man är på utbyte - för det är då man har som roligast (oftast). 

Utöver studenterna på universitetet, finns det ju även jättemånga svenska som är i London - därav finns det även många grupper för dessa på facebook såsom svenskar i London. Det finns även gemensamma grupper för andra erasmusstudenter i London. På facebook finns det mesta. Det viktiga är att vara utåtgående, social och öppen för det mesta. 

Tillsammans med våra nyfunna vänner gjorde vi allt möjligt som pubar och fester, sightseeings, matfestivaler, olika marknader och såklart alla de obligatoriska turistattraktionerna som London Eye och Afternoon tea. 

Sammanfattning

När jag tänker på tiden i London blir jag verkligen glad, för jag inser vilken fantastisk erfarenhet jag har varit med om. Alla de olika känslorna, båda positiva och negativa, alla nya människor jag har träffat och fantastiska patienter jag har fått ta bort tandsten på. Att vara på kliniken i London är på sätt och vis helt olikt från att vara på KI, och det är verkligen inte en dans på rosor. Tandhälsan är mycket sämre samtidigt som resurserna på kliniken är mindre, och behandlingarna blir utdragna och ibland helt annorlunda från vad vi hade gjort på KI. Men nu i efterhand kan jag inte annat än att känna mig starkare som student. Detta utbytet har verkligen lärt mig hur jag anpassar mig till en ny miljö, till andra behandlingsmetoder och skolsystem. Jag har efter mitt utbyte även insett hur bra vi faktiskt har det på KI och hur bortskämda vi faktiskt är med våra moderna kliniker, dyra material och välfungerande system - Och inte minst alla våra duktiga och snälla lärare på sal!
3 månader i London, har verkligen utvecklat mina kulturella och språkliga kunskaper men även lärt mig tålamod under interaktioner - en ovärderlig egenskap som framtid tandläkare. 

Även om det låter klyschigt, så tycker jag verkligen att åka på utbyte till London har utvecklat mig till en bättre kliniker och människa. Jag är så glad för denna tiden, den har varit fantastisk och det är verkligen något man som tandläkarstudent måste göra!