Reserapport - KI-student
Ronald Reagan UCLA Medical Center
Lärosäte: University of California Los Angeles UCLA School of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Carl Sars
E-postadress: carl.sars@stud.ki.se

Innan avresa

Pappersarbetet till KI som krävdes för att söka utbytet kan ha verkat kämpigt. Efter att du fått ditt nomineringsbeslut börjar den riktigt byråkratiska processen: nämligen att söka till UCLA.

Jag hoppas att det finns en digital lösning när du som läser detta ska ansöka. Vi fick en halv-digital: pdf:er mailade till oss som vi skulle printa, fylla i och skicka tillbaka med snigelpost. Med detta ”application packet” följde även en checklista med det som ska vara med i varje ansökan (en kopia av alla dokument per elektiv du söker). Det är som följer:


- Ansökningsformulär: utbyteskoordinator på KI signerar

- Bekräftelse på betalad ansökningsavgift: 300 dollar per elektiv

- KI betalar tillbaka avgiften till dig

- Fotografi enligt amerikansk standard - finns i vanliga fotoautomater för 100 kr.

- ’Letter of Good Standing’: utbyteskoordinator på KI fixar

- Official medical school transcript: LADOK-utdrag på engelska. Signatur och stämpel av KI:s utbyteskoordinator. -

Intyg om hälsoförsäkring: utbyteskoordinator på KI fixar

- Intyg om engelskkunnighet: utbyteskoordinator på KI fixar efter att man har skickat gymnasiebetyg och ev internationella språkcertifikat till denne. Man slipper därigenom att skriva TOEFL.


- Hälsointyg: jag som själv arbetade extra på en vaccinationsbyrå bad en kollega fylla i och intyga att jag var frisk. Vad gäller antikroppstitrar för MMR etc: det räckte för mig att fylla i att de var positiva, även om UCLA teoretiskt skulle kunna efterfråga en kopia på titersvaren. Säsongens influensavaccin behövs. PPD: trots tveksam evidens vill de ha två stycken PPD-tester tagna det senaste året även om du är BCG-vaccinerad, vilket jag var efter termin 3. Trots detta fick jag en remiss av ovannämnda kollega till Läkarhuset Odenplan och betalade 600kr för en lungröntgen. Fick röntgensvar på engelska som skickades till UCLA. Det visade sig att jag var lungfrisk. Skönt! Enligt tidigare reserapporter ryktas det om att sjukhuset på Olive View (och några andra) dessutom kräver ett specifikt hälsoformulär, E2, som inkluderar fingeravtryck. Detta behövdes dock ej för min placering på Olive View, men kan t.ex. behövas vid Harbor. Som vanligt: maila kurssekreteraren och fråga.


- UCLA HIPAA: online-utbildning i sekretess och säkerhet, man bifogar beviset på avklarad utbildning.

- Fotokopia av pass

- MITS Confidentiality Statement: Påskrivet sekretessavtal

- Ifyllt foto-ID-formulär.

- Om man söker sub-internships (400-kurser) måste man bifoga ett rekommendationsbrev från en läkare man har arbetat kliniskt med.

- CV lämpar sig även väl för 400-kurser. På plastikkirurgen berättade de för mig att deras chief residents hade haft möte med course chair och diskuterat lämpliga kandidater för detta sub-internship bl.a. med hjälp av CV.


Det finns som tur är en uppsjö av kurser att söka för oss internationella studenter, vilket är lyxigt i jämförelse med vissa andra utbyten. Det är endast vissa få kurser som inte erbjuds till internationella. När du valt ut vilka kurser du vill läsa och när, bör du dessutom ha en eller två reserver till varje kurs. Nu börjar pusslandet. Maila och åter maila med olika kurssekreterare för att ta reda på om det finns en ledig plats de veckorna du önskar gå kursen. Det kan även finnas en viss flexibilitet till vilka veckor du kan gå kursen, samt dess längd (4 veckor istället för 3 eller 2 veckor istället för 3 - maila och fråga!).


Snart inpå avresa fick jag länkar till att gå igenom träningsprogram online för journalsystemet Epic som används på UCLA. Det visade sig i slutändan vara rätt onödigt för mig (föga förvånande) men det måste ändå göras.


Visum: ESTA, förklarade att det var ”business” som gällde i immigration. Fick lite följdfrågor av den trevliga tjänstemannen som önskade en trevlig vistelse på UCLA.

Ankomst och registrering

Vi gjorde IST på en tisdag och på lördagen begav vi oss med direktflyg till LA. Kurserna skulle börja måndagen efter. När vi landade hade vi planerat att hämta ut varsin förbetald hyrbil som vi ordnat via pålitliga rentalcars.com. Vi hade traditionsenligt med oss körkort, pass och bankkort vi gjort betalningen med till biluthyrningsfirman. Tyvärr hade vi missat att de flesta biluthyrningsfirmorna bara två månader tidigare hade infört en ny policy: det krävs specifikt kreditkort (ej debit card = vanligt svenskt bankkort) för att hämta ut din hyrbil. Alternativet är att om man endast har debit card, vilket var fallet för oss, måste man kan uppvisa en hembiljett vid exakt samma datum som man ska återlämna bilen. Detta var ett problem då vi tänkte hyra varsin bil i sex veckor, därefter gemensam bil inför sista kursen och efterföljande road trip. Dessutom gick hembiljetten från New York och inte från LA. Vi fick därför absolut inte hyra bilarna. Vi tyckte det var lagom bisarrt med tanke på att hyrbilarna dessutom var förbetalda. Det blev istället en uber till vår lägenhet och efter ett skypesamtal till biluthyrningens kundtjänst fick vi våra pengar tillbaka. Därefter hyrde vi samma bilar för ungefär samma kostnad, faktiskt lite billigare som vi skulle hämta nästa dag. Planen var enkel: köpa billiga one-way biljetter hem från LA med Norwegian ställda till samma datum vi skulle lämna tillbaka hyrbilarna. Vi fick varsin pdf i mailen och därefter avbeställde vi flygbiljetterna vi aldrig tänkt använda och fick pengarna tillbaka. Däremot kunde vi visa upp flygbiljetterna som pdf för biluthyrningsfirman dagen efter, vilket de godtog och vi fick hyra bilarna. De avbokade flygbiljetterna var såklart inte giltiga vid tillfället, men det räckte för att ta sig ur deras snåriga byråkrati.

Mitt bästa tips: skaffa ett kreditkort.


Parkering på UCLA är dyrt, cirka 80 dollar i månaden. Detta kan vara värt att ta i beaktning vid kursval då många liknande kurser även ges på Cedars Sinai där parkering endast kostar 20 dollar som en engångsavgift. Kurssekreteraren för det första elektivet kontaktade mig i god tid för kompletterande information och frågade om jag behövde parkeringstillstånd och stämde träff inför första dagen. Där fick jag mitt parking permit och min UCLA-badge som fungerade som passerkort i dörrar och till scrubs-maskinen.

UCLA-badge

Ekonomi

Los Angeles är notoriskt dyrt att leva och bo i. Med det sagt så hade jag haft siktet inställt på detta utbyte en längre tid på läkarprogrammet och lyckats få upp en schysst reskassa. Därutöver erhöll jag resestipendie från KI och även stipendiemedel från en del privata stiftelser. Karin förser en med en lista på tänkbara stipendier. Det finns dock fler att söka om man är ute i god tid. Ett tips är att slipa ordentligt på ansökningsbrev och söka så mycket som möjligt, det må kännas tradigt, men det kan bli en fin timpenning. Jag lyckades få generösa stipendier från tre privata stiftelser. Utöver detta är andrahandsuthyrning av ens boende i Stockholm en god idé. Glöm inte heller att om möjligt pausa abonnemang på telefon och gym om det går, för att minska dina fasta kostnader. Det är alltid roligt att ha ekonomiskt svängrum och att kunna göra det man vill och handla en del i USA, så betänk detta när du gör din budget. Och det kostar ofta mer än vad du kan tro. Förutom boende (som jag skriver om nedan) var de fasta utgifterna hyrbil, bensin, mat, telefonabonnemang, parkeringsavgift. Eftersom att vi spenderade många timmar på sjukhuset och inte hade så mycket tid och ork efteråt blev det så att vi åt ute eller takeaway varje lunch och middag. Det var det värt eftersom att LA har en rik gastronomisk kultur och ett brett utbud. Det kändes även fint att unna sig det efter hårt slit på sjukhuset. Därutöver spenderades en hel del pengar på efterföljande rundresa i USA (mer om det under rubriken Fritid och sociala aktiviteter). Räknar jag med allt ovanstående samt hälsointyg, vaccinationer, lungröntgen, flygresor och en bra mängd shopping och många nöjen så blev mina totala utgifter ca 100 000 kr.

Boende

Jag och mina rumskamrater hade lusläst de flesta reseberättelser från UCLA och via dessa fått tips om Zen Retreats, Rotating Rooms och AirBnB. Då vi väl hade fått bekräftelse från värduniversitetet så var de boenden vi ville ha för det mesta uppbokade, så vi landade till slut i ett boende via AirBnB. Vi fick en lägenhet med varsitt sovrum, vardagsrum och kök samt en parkeringsplats på en gata några kvarter från stranden i Venice. Området är nästan det enda som inte är gentrifierat i LA. Våra grannars hus var stundom superfina och stundom lika slitna som det huset vi bodde i och det var inte sällan man somnade till ljudet av polissirener några kvarter bort. Men trots detta trivdes vi bra i Venice och kände oss alltid trygga. Vi bodde endast ett par kvarter från berömda gatan Abbot Kinney och hade nära båda till stranden och sjukhusen Ronald Reagan och Cedars Sinai. Dessutom ligger det intill Santa Monica som är ett väldigt trevlig område där jag kan rekommendera att man letar boende, men det är sannolikt lite dyrare också. Byggkvalitén på huset var tyvärr riktigt dålig, med papperstunna väggar där lyhördhet bara var förnamnet. Men i och med att vi inte ville flytta runt mellan kurserna och att vi mestadels endast skulle sova där och spendera så mycket tid på sjukhusen så blev det en bra kompromiss. Vi betalade totalt 26 000 kr per person för 55 nätter där.

Studier allmänt

Det finns många andra fina reserapporter som beskriver det amerikanska systemet vad gäller läkarutbildning och läkarkarriär samt olika kategorier av paramedicinare, så jag håller mig kortfattad. Tonvikten lägger jag på kliniska studier och praktik, då det är vad utbytet innefattar.


I USA krävs fyra års college (som undergraduate) och därefter kan man söka in till graduate school, t.ex. jurik eller medicin. Ytterligare fyra år på graduate school (medical school i detta fall) innan läkarexamen. Dessa utgörs av två års teoretiska studier och två års praktiska studier, liknande upplägg som i Sverige. I USA behöver läkarstudenterna klara av tre standardiserade test, United States Medical Licensing Examination (USMLE) step 1, 2 och 3. Det första är prekliniskt, de andra två kliniska varav det sista kan göras första året som arbetande läkare efter examen. Störst vikt läggs vid det prekliniska step 1 där en hög poäng ofta är starkt meriterande inför ansökningar till ST-tjänster (residencies, ST-läkare = resident). I USA gör man som bekant ST direkt efter examen och det första året på sitt residency benämns intern year. Då är det ofta mycket jourarbete. Det är väldigt strukturerat med läkarutbildningen och karriären i USA, där alla ST-block startar i juli och det är gemensam ansökning- och intervjuperiod i hela landet, medan vi i Sverige har en mer löpande och kryptisk rekrytering ofta med vikariat innan ST.


Kultur:

Generellt kan man som läkarstudent kalla interns (första-års residents/ST-läkare) och residents, inkl chief residents för deras förnamn. De brukar hälsa och presentera sig med förnamnet och därefter kallar man de detta. Det är möjligt att det är något mer formellt på östkusten, men detta var standard på UCLA. Fellows kunde man välja att kalla för efternamnet eller Dr. Efternamn beroende på hur stämningen var. Attendings (specialister/överläkare) kallar man för Dr. Efternamn om de inte säger något annat.


Vad gäller patientkontakt är det formellt Mr/Mrs/Ms Efternamn som gäller, om inte patienterna insisterar på att du kallar denne för sitt förnamn. Det är även mer autonomt styre av vården med otroligt (ibland orimligt många) sk. consent forms, samtyckesformulär som ska signeras av patienter inför alla typer av operationer, ingrepp, CVK, osv. I övrigt är det rätt likt med det vi är vana vid i Sverige enligt min erfarenhet.


Amerikanska läkare jobbar och sliter mycket och har ofta stora studieskulder med hög ränta. Särskilt slitigt är det på kirurgiska kliniker. Som svensk får man ett fint perspektiv och det mesta är sig likt, men jag tänkte bjuda på några handfasta tips för dig som ska tjänstgöra på kirurgisk klinik/operationsavdelning:


- Det förekommer ibland sk. pimping = förhör av dig som läkarstudent eller residents av de mer seniora läkarna. Anatomi är populärt. Gjordes med god och vänlig ton på båda mina kirurgiska elektiv.


- Den svenska läkarutbildningen är god och vår kunskap räcker långt. Däremot är det såklart givet att läsa på specifik anatomi eller läsa på om ingreppet/operationen inför.


- Vad gäller labprover så använder de ibland helt andra enheter och referensvärderna kan därför ibland kännas absurda (t.ex. kreatinin mäts i mg/dl i USA, referens 0,5-1,2). Oroa dig inte för detta, de är förstående att vi använder andra enheter och det är inget du förväntas kunna. Däremot att ha förståelse för trender och att något är avvikande och att kunna tolka det är ju något som förväntas.


- Inscrubbning: att få tvätta sig och stå i såret på operation är ofta något man frågar/ber om. Det sker annorlunda än i Sverige. Först: gå in och presentera dig för op-ssk i opsalen. Berätta att du tänker scrubba in (förutsätter att du fått ok av operatören, vilket alltid var ok för mig) och fråga om du kan ta fram handskarna du önskar, två par. Skriv upp ditt namn på whiteboard-tavlan. Hjälp till med patientflytt, positionering och annat småpyssel före och efter operation. Tvättritualen: blöt händerna, tag en desinfektionssvamp av valfri valör, tvätta och tvåla in ordentligt, skölj av, gå in i opsal med blöta rinnande händer. Där får du en steril handduk, därefter hjälper dig dig med rock och handskar. OBS: på med höger hand först, till skillnad från vänster i Sverige.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Jag läste tre kurser eller elektiv som det kallas, två som var 3 veckor långa och det sista elektivet som var 2 veckor lång läste jag gemensamt med mina rumskamrater. Det går att få till kurser även på veckor där de officiellt inte startar. Det är i princip beroende på om det finns plats dvs. om andra studenter eller residents roterar där då. Maila kurssekreteraren och fråga. Det går dessutom sannolikt att pussla med de flesta kursers längd, där det ofta går att förlänga 3 veckors elektiv till 4 veckor. Jag som är kirurgiskt intresserad hade initialt tänkt välja tre tunga kirurgiska kurser. I efterhand är jag glad att jag valde en annan approach med matnyttiga alternativ som fick från otroligt krävande till mindre krävande till minst krävande. Ett bra upplägg enligt mig.


SU499.01 Liver Transplantation, Ronald Reagan UCLA Medical Center


Vid detta elektiv är man baserad på 8 ICU (Lever-IVA på åttonde våningen) och det blir rätt mycket IVA-arbete när man inte är på levertransplantation. Men det blev även mycket tid på operationssal.


Första dagen: Flashback till termin 5, fast värre. Pulsen på topp. Försöker hålla blicken lugn, under ytan en storm. Jag känner mig totalt värdelös: hittar ingenstans, känns som jag inte kan någonting, tunghäfta. Skönt att mina rumskamrater hade en liknande upplevelse av första dagen. Efter introduktion på centraloperation med en trevlig op-ssk och fyra kinesiska utbytesstudenter får vi våra skåp och info om hur scrubs-maskinen fungerar. Hittade därefter till 8 ICU där jag ska träffa min resident. Han svarar inte på sms eller när jag ringer. Mindre bra, men det löste sig när jag frågade runt och hittade tillslut det rondande laget.

Jag och den amerikanska läkarstudent som lotsade mig igenom detta första elektiv hade senare ett möte med kursansvariga överläkaren Dr. K första dagen. Han förklarade vänligt att de haft svenska läkarstudenter tidigare och att jag var varmt välkommen. Upplägget enkelt: du är alltid tillgänglig för transplantation 24/7. En ledig dag per vecka. Du ska avlägga rapport om 1-2 patienter på eftermiddagsronden (attending rounds) om du inte är på operation.

Efter kvällsrapporten till nattlaget vid kl 19 blev jag approcherad av den fellow som var transplantationsjour: vi har ett uttag på gång. Jag följer med. Först: vila i jourrummet. Därefter middag, beställd från brasilianskt steakhouse som jag och tre transplantationskirurger avnjuter tillsammans. Därefter limousin (det blåste för hårt för helikopter) till ett sjukhus på andra sidan LA. Vi sov gott där ett par timmar innan vi var framme. Lite mer väntan innan själva uttagsoperationen. Det var en mycket speciell upplevelse som jag bär med mig länge. Därefter tillbaka till UCLA där min amerikanske läkarstudent-kompis möter upp vid 05:00 för att assistera vid transplantationen. Sedan hem. Min första dag blev 23h lång och kunde spegla ett typiskt jobbigt, men otroligt givande dygn under denna kurs.


Generellt om kursen:

På denna intensivvårdsavdelning ligger 24 oförskämt sjuka patienter, pre- och post levertransplantation (LTx). Upptagningsområdet är inte bara södra Kalifornien, utan patienter från resten av USA och även andra delar av världen kommer till detta välrenommerade transplantationscentrum. Varje morgon började kl 07, en generös sovmorgon i kirurgiska mått mätt. Då rondade vi alla patienter och det brukade ta mellan 3,5-4,5 timmar. Rondlaget består av:


- 1 Fellow, färdig specialist i kirurgi som subspecialiserar sig inom transplantationskirurgi. Leder ronden. Väldigt kunnig inom intensivvård. Ses ofta med en orimligt stor starbucksmugg i handen. Dessa jobbar konstant i två år. Lediga en helg per månad.

- 1 Intensivist. Det krävs att denne har gjort ett fellowship inom critical care (kan vara anestesiolog, medicinare eller t.o.m. plastikkirurg i botten).

- 2-4 Residents, ST-läkare som har sin placering på avdelningen. Kan vara ST i ÖNH, allmänkirurgi, kärlkirurgi, anestesi, plastikkirurgi eller urologi t.ex.

- Staff nurse. Ledningsansvarig sjuksköterska.

- 1-2 läkarstudenter.

- Randande från annan specialitet, t.ex. internmedicin, kunde dyka upp vissa veckor

- Infektionsläkare. Denne äldre man gjorde en egen rond och sprang förbi vår klunga ibland. När vi fick syn på infektionsläkaren brukade vår fellow muttra nåt innan denne kom fram till oss. Han var något av en karaktär, vänlig, men alltid uppgiven av den eskalerande antibiotikaresistensen. Han brukade förgäves ifrågasätta de extremt breda antibiotikavalen för samtliga patienter.


Ronden går till så att man utgår från läkarexpeditionen som i princip är en liten alkov med tre datorer i ena korridoren. Däromkring finns även fem stycken datorer på rullbord som smidigt kan tas med och så går vi runt och rondar och tar rapport från natten av den ansvariga sjuksköterskan utanför varje patientrum. Det man kan göra som läkarstudent för att vara behjälplig är att ta fram lablistor och dagens lungröntgen (ja, det är dagliga på samtliga patienter).

Efter evighetsronden brukar residents dela upp dagens arbetsuppgifter. Här gäller det att ta för sig och vara residentens bästa kompis. Till skillnad från Sverige förväntas det att du väldigt ofta frågar om du kan hjälpa till eller assistera med något. Det kan vara allt från att hämta nåt i förrådet (där man såklart inte hittar ett smack) eller assistera vid en cvk/artärnål. Jag fick även stå bredvid och titta på en del, men tar man för sig och hamnar med en utbildningsbenägen resident får man göra mer efter hand under deras uppsikt. Alla var väldigt trevliga men det krävdes lite tid med var och en för att bygga förtroende. Om det lugnt: passa på att fråga om det är lugnt att du går iväg och tar en kaffe eller något att äta. Ta varje chans till detta, sällan någon frågar dig om du vill ha rast. Och fråga om residentsen vill att du tar med något ätbart till dem, för även om du kan gå iväg är det ofta mycket de måste rodda med på avdelningen.


Exempel på procedurer jag fick göra på IVA: artärkateter, central venkateter, dra och sy drän, ta bort agraffer, paracentes, sätta v-sond, pigtail-drän.


På eftermiddagen är det en snabbare rond (attending round, alltså överläkaren är med), mellan 5 och 45 minuter beroende på hur undervisningsbenägen dagens attending var. Här pimpas det, men i vänligt format. Här förväntas du även presentera enligt deras format vilket inte skiljer sig nämnvärt från vårt svenska system på IVA. Rapport enligt SBAR och under ”A” går man igenom ”from the top” alltså: neuro, pulm, cor/circulation, GI, renal/endocrine, ID/Heme/coag och ins and outs (vätskebalans och infarter).


Transplantation: Fellowship inom transplantationskirurgi är två år och det finns två platser per år på UCLA. Första-års fellowen sköter rondarbetet och IVA och assisterar ibland på uttag och transplantation (de två turas om). Andra-års fellowen är mer senior och opererar mer. Oavsett jobbar de järnet och är alltid trötta. De ser exakt lika trötta ut som man kan föreställa sig någon som är konstant dygnet-runt jour med en ledig helg per månad. Den första-års fellow som gick transplantationsjour kom fram till mig första dagen och vi bytte telefonnummer. Därför extra bra att ha amerikanskt abonnemang eller kontantkort.


Levertransplantationer kan vara allt från 3 till 12 timmar eller längre. Här måste man verkligen vilja vara på operationssal och lära sig mycket. Det finns en informations-pdf med grundläggande patofysiologi och hantering av de flesta åkommor dessa leverpatienter har, samt beskrivning av transplantationerna och anatomin. Be kurssekreteraren om detta så mailar hon det. Läs på för egen del och för pimpning på operation och attending rounds.

Eftersom att det var flera amerikanska läkarstudenter som gick kursen samtidigt och många residents som roterade igenom så fick vi konkurrera om operationstillfällena. Dålig timing för mig, som efter första uttaget hamnade sist och fortsatte halka ner på listan över vem som skulle få åka på uttag. Missade därför tyvärr både helikopter och privatjet. Däremot kunde en fellow komma under ronden och säga att han/hon behövde assistans nere på operation (leverkirurgi eller annat som krävdes på ”deras” leverpatienter). Fick möjlighet att assistera på en explorativ laparotomi, leverresektion, backtable arbete vid LTx och tunnelerad dialyskateter. Kontentan: du är konstant jour och pga detta sov jag oroligt i tre veckor, väntade på sms i natten. Tillgängligheten är hundra procent och det kunde hända att min lediga dag blev det transplantation och då fick ledigheten kompenseras annan dag. Svårt att planera fritid denna kurs. Det kunde komma info om att jag skulle vara på plats för opstart vid 02:00 och så kom inte operationen igång förrän 07:00. För dessa stunder finns det jourrum på källarplan avsett för de som läser detta sub-internship.


Övrigt: Varje onsdag är det Grand Rounds för alla kirurgiska kliniker. Klockan 07:00 börjar det i en föreläsningssal på David Geffen School of Medicine tvärs över gatan. Klädsel: vit rock, chinos, skjorta, slips. Låga skor med eller utan klack och klänning/kjol bars av många kvinnliga läkare. Inga sneakers. Däremot förekom ofta att vissa bar endast scrubs, men rent formellt var klädkoden enligt ovan. Utanför dukas det upp med kaffe, juice, färsk frukt, bagels och annat trevligt. Bara att plocka på sig, visa studentlegitimation och slå sig ner på en av de bakre raderna. Här var det först en föreläsning om något intressant ämne (t.ex. endokrinkirurgi eller global kirurgi) följt av en morbidity and mortality konferens. Därefter enskilda workshops för residents och läkarstudenter. Jag gick på en av läkarstudenternas workshop som handlade om trauma och resuscitering. Det var ungefär som ett seminarium under termin 7 och gav inte så mycket. Hoppade därför kommande workshops.


En gång per månad är det Liver grand round. Som ovan fast i ett konferensrum där aktuella patienter drogs för en mindre skara läkare och de även diskuterade vilka som skulle få hamna på väntelistan för LTx.


Antal levertransplantationer: 3

Antal uttag: 1

Timmar per vecka: 60-80

Journalanteckningar: 0


SU391.02: Plastic and Reconstructive Surgery, Ronald Reagan UCLA Medical Center


Detta var den bästa kurs jag läst på läkarprogrammet. Första dagen inleds med att man får träffa kurssekreteraren Megan som är väldigt snäll och visade runt och berättade generellt om kursen. Därefter fick jag träffa min chief resident (sjunde-års ST, mest senior som ännu inte är färdig specialist/attending). Han förklarade upplägget för mig: gå på exakt vilka operationer jag vill, alltid välkommen överallt. Tjänstgöring en helgdag i veckan, men då inga elektiva operationer var planerade till helgen fick jag gå hem efter ronden de lördagar jag var inne.


Hela operationsprogrammet stod till mitt förfogande vilket passade bra då jag ville se många olika typer av ingrepp. Den andra viktiga aspekten min chief förmedlade var att ”vi jobbar som ett team”. Vi rondar tillsammans, därefter äter vi frukost tillsammans och därefter opererar vi tillsammans. Blir någon sal klar tidigt går man in till de som fortfarande är igång och hjälper till där om det behövs. Ibland kunde det bli riktigt gott om folk och frasen ”we’re having a party” yttrades ofta. Otroligt god stämning bland alla residents och op-ssk som var riktigt roliga karaktärer. Jag fick assistera på skin grafts, abdominoplastik, rhinoplastik, rhytidectomi, sårstängning, ansiktsfrakturkirurgi, omläggning av brännskador, Le Fort osteotomi, face flap, bröstrekonstruktioner med fri lambå och tissue expanders. Det var för mig som kirurgisk intresserad en toppenkurs med mycket operationstid och mycket möjlighet till att få aktivt delta i operationerna.


Ronder: från kl 06 en kort sittrond och därefter gick vi runt på vår egen samt alla andra avdelningar där vi var konsulter. Fick då möjlighet att se deras NIVA, THIVA, BIVA och SICU (Surgical ICU) – sjukhuset hade totalt över 80 IVA-platser vilket är häpnadsväckande. Ronden brukade ta totalt 30 minuter och därefter var det gemensam frukost i kafeterian. På ronden kan man vara behjälplig med att ta med omläggningsmaterial, saxar och assistera med doppler. På operation uppskattas det att man gör mycket av det som op-usk gör i Sverige: flyttar patienterna, optimerar läget och frågar om op-ssk behöver assistans med något annat. Att fråga om de vill att du ska ta fram dina egna handskar ur skåpet brukar även uppskattas.

Sammanfattningsvis var det här elektivet väldigt straight forward – högt i tak, många trevliga människor (både residents och attendings) och alla med ett väldigt skojfriskt humör. Dessutom med fantastiskt inspirerande och häftiga operationer inom ett brett område. Det har nog övertygat mig om att eftersträva en karriär inom fältet.


Timmar per vecka: 50-60

Antal operationer: 30-35

Antal journalanteckningar: 0


EM280.02: Emergency and Clinical Ultrasound, Olive View UCLA Medical Center


Det sista elektivet valde jag och mina rumskamrater tillsammans. Ultraljud är något som kan lämpa sig inom de flesta specialiteter och vi tänkte därför ta chansen att prova på under ett par veckor. I efterhand kan jag säga att det var helt rätt val. Det var en väldigt avslappnad kurs med relativt få timmar på sjukhuset, men väldigt mycket kunskapsinhämtning per tidsenhet. Upplägget var s.k. ”flipped class room”, teori före praktik. Man fick en länk till en Google Drive med instruktionsdokument. Där läste man på teorin och såg en del videos som var gjorda och kommenterade av kursledarna. Det tog några timmar per avsnitt, men det var väldigt pedagogiskt. Plötsligt klarnade mycket. Många av de funderingar man hade kring ultraljud från utbildningen började få sina svar. Det man går igenom är allt från basic ultraljudteori, fysik, proberna, vad de olika knapparna gör på apparaten etc. Därefter går man igenom olika avsnitt, nämligen: E-FAST, aorta, njure, hjärteko, lever/galla, thorax, DVT, ockulär, sepsis, IVC och hjärtsvikt.


Efter varje teoretiskt avsnitt fanns ett quiz man skulle klara av. Dagen efter teorin var det motsvarande praktik, ett s.k. scan shift. Det gjordes antingen på Olive View eller UCLA. Vi gjorde de flesta scan shifts på Olive View. Sjukhuset som även är beskrivet i tidigare rapporter väldigt annorlunda från universitetssjukhusen i LA. Det ligger ca 45 min med bil norr om LA. Populationen är mestadels spansktalande och ofta av lägre socioekonomisk status. Väldigt glada och pigga akutläkare som har stark undervisningsanda. Man får ultraljudsmaskinen och går runt på akuten och tar ultraljud på ungefär vilka patienter man än vill, ingen som inte ville medverka. Där tränar man på de praktiska moment som tillhör de teoretiska man gick igenom dagen innan, ett utmärkt sätt att lära sig. På ultraljudsmaskinen sparar man bilder och filmer som handledaren (eventuellt) kollar igenom för att se att man gör rätt. Ibland gick handledarna med och visade och gav oss hjälp om vi ville. En av de var en riktig surfer dude som var otroligt avslappnad, sa åt oss att inte oroa oss om några specifika volymskrav för antal ultraljud osv. Han ville gärna hänga med på vår road trip till Las Vegas kommande vecka och var smått avundsjuk. Han var en lättsam, rolig läkare som dessutom var riktigt duktig på ultraljud. Allt som allt en väldigt bra introduktionskurs till ultraljud som kommer vara användbart inom de flesta specialiteter och särskilt på akutmottagningen under AT.


Timmar per vecka: 20 plus självstudier i hemmet

Antal journalanteckningar: 0

Språk och kultur

Engelska. Det kanske räcker med det för den här rubriken tänker ni. Så tänkte jag först. Men ack så fel. Sjukhusengelska är rätt svar. Att börja använda engelska dagligen känns ovant i början och det kunde ofta bli frustrerande svårt att uttrycka sig i medicinska termer. Det kan vara allt från ett enkelt blodprov till kirurgiska instrument. Träna på det så kommer ni långt. Ett tips är att se på valfri Hans Rosling-video och testa själv: oerhört befriande att få låta svensk när man pratar engelska, det behöver inte verka som att man är uppvuxen i staterna även om vi ser mycket Hollywood-film hemma i Sverige. Mindre ansträngande dessutom. En annan sak som återfinns i nästan alla reserapporter från utbyten i USA är hur patologiskt förtjusta de amerikanska läkarna är i förkortningar. Akronym är deras gud. Jag tänker inte spalta upp allt här, dels för att ni finner det i massa andra reserapporter och dels för att det är svårt att avgränsa och ringa in det essentiella. Men läs gärna på om de vanligaste generella och för era kurser specifika förkortningar.

Fritid och sociala aktivteter

Det råder verkligen ingen brist på saker att göra i Los Angeles. Med en hyrbil har du dessutom nästan hela södra Kalifornien till förfogande. Under de första intensiva kurserna kan det kännas utmattande att hitta på aktiviteter under veckans enda lediga dag och en vilostund på stranden kan kännas lockande. Så må vara och jag rekommenderar därför att planera lite i förväg och bestämma med rumskamraterna vad ni vill göra under kommande helger – eftersom att så mycket finns att tillgå bör man planera och prioritera bland den uppsjö av underhållning och sociala aktiviteter som Los Angeles erbjuder.

Jag frågade även mina handledare och de amerikanska läkarstudenterna om vad de rekommenderade och fick därför många fina tips.

Här är en lista på förslag aktiviteter samt platser jag tycker är värda att besöka: Venice boardwalk, Griffith Observatory, Malibu, Santa Monica, Abbot Kinney/First Friday (stor samling av food trucks längs den välkända gatan i Venice på kvällen första fredagen varje månad), Silver Lake, se en ishockey- eller basketmatch, Hollywood Walk of Fame, The Grove och Farmers Market, The Getty, Silver Lake, Runyon Canyon hike, Tree of life/Wisdom tree hike (det finns många bra hike trails i LA). Efter vår sista kurs var klar hade vi planerat in en välförtjänt semester. Pacific Coast Highway var stängd pga stenras så vi tog den snabbaste rutten till San Fransisco och spenderade en helg där. Därefter vidare mot Yosemite National Park, vilket kan ha varit bland det häftigaste jag upplevt (rekommenderar Mist Trail). Sedan tog vi kurs mot Las Vegas där vi spenderade några dagar innan vi flög till New York som blev vårt sista stopp innan hemresa. Det blir sannerligen för mycket att skriva om alla dessa platser men generellt kan jag å det varmaste rekommendera ett liknande upplägg med 8 veckors studier i USA och därefter semester innan hemfärd till examen.

Road trip till San Fransisco

Sammanfattning

Det bästa jag gjort under läkarprogrammet. Det hade jag sett att många skrivit i sina reserapporter och jag är glad över att kunna instämma. Många orosmoment inför, mycket byråkrati, många investerade kronor, många långa dagar. Men det var det absolut värt. Svårt att längta hem när man slappnar av sin lediga söndag på stranden och tänker på de som är kvar i Sverige och bara räknar dagarna till examen. Vi lärde oss mycket på utbytet och fick ovärderliga erfarenheter och en god insikt i det amerikanska sjukvårdssystemet. Jag fick dessutom möjlighet att lära känna en handfull amerikanska läkarstudenter, något som enligt tidigare reserapporter är sällsynt. Det finns få skäl till att inte åka på utbyte, särskilt inte med dessa fina värduniversitet som KI erbjuder. En annan viktig aspekt som jag måste understryka är hur gynnsamt det var att få det amerikanska perspektivet på arbetsmoral. De jobbar väldigt många timmar utan någon form av jourkomp och med få eller inga raster. Att nu komma hem och arbeta 40 timmars veckor i landstinget känns som en lyx. Tänk att vi får fikarast flera gånger per dag!