Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Aya Alturaihi
E-postadress: aya.alturaihi@stud.ki.se

Innan avresa

Att åka på utbyte har varit något jag alltid velat göra. När jag började tandläkarutbildningen på Karolinska Institutet och fick reda på att de erbjuder utbyte till flera olika länder blev jag väldigt glad. Jag började då redan från första terminen samla på mig med meriter för att öka min chans till en utbytesplats. I början hade jag ingen aning om vart jag ville åka. Alla städer lät väldigt spännande och roliga. Anledningen till varför det blev just Lissabon var på grund av att jag ville ha en stad med mycket sol och värme. Då stod det mellan Lissabon och Valencia och eftersom jag inte kan någon spanska (tyvärr) så valde jag Lissabon som mitt förstahandsval.

 

Månaderna innan utbytet var väldigt stressiga. Man ville ändå ligga bra till i kliniken så man inte ligger efter när man kommer tillbaka. Sedan ville jag inte lämna någon av mina patienter mitt under behandlingen och åka iväg. Man ska därför vara beredd på att det kommer bli en hektisk period precis innan utbytet och därför är det viktigt med en noggrann planering.

 

Något som också är väldigt viktigt att tänka på innan avresa är att boka flygresa och boende i tid så det inte blir för dyrt och stressigt sista minuten. Flyg bokade vi under jul med TAP Portugal (Portugals flygbolag) för ca 2000 kr. Detta är det enda flyget som åker direkt till Lissabon utan mellanlandning. Även boende bokade vi under jul via airbnb.com. Skulle verkligen rekommendera det! 

Ankomst och registrering

Vi åkte till Lissabon 3 dagar före skolstart för att lära känna området och kunna i lugn och ro hitta omkring i området. Ankomsten till Lissabon gick smidigt. Från flygplatsen tog vi taxi till lägenheten som tog ca 15 min. Vår hyresvärd mötte upp oss precis utanför lägenheten. Precis utanför ankomsthallarna fanns det en kö för att ta taxi.

 

1 mars, som var en onsdag, var vår första skoldag. Vi åkte buss till skolan som låg 20 min från lägenheten vi bodde i. I skolan mötte vi utbytessamordnaren på universitetet som också var deras endodonti lärare. Han välkomnade oss och visade oss runt i skolan och kliniken. Han introducerade oss även för våra portugisiska kursare som vi skulle jobba med på kliniken. Att tänka på när man är i skolan i Lissabon är att ha tålamod. Deras system är väldigt långsam och rörig. Vi registrerade oss inte förrän några veckor in på utbytet och även kort för att kunna komma in i omklädningsrummet fick vi inte förrän 2 månader in på utbytet. Vi fick ragga upp portugisiska studenter som fick hjälpa oss med detta då det var rätt så rörigt.

Ekonomi

Att åka på utbyte kräver att man ha extra sparpengar med sig utöver CSN lån. Jag visste att när jag väl åker på utbyte vill jag gärna göra massa resor och utflykter som säkert kommer kosta extra. Av den anledningen såg jag till att ha sparade pengar innan jag åkte. Generellt är prisnivåerna något lägre än i Sverige. Utelivet är mycket billigare än i Sverige och många gånger tog vi Uber för att förflytta oss runt i staden vilket också var billigt. En resa på 20 minuter tog ca 50-60 kr med Uber. Dock köpte vi även ett månadskort för lokaltrafik då vi bodde en bit ifrån skolan och behövde ta buss. Ett månadskort kostade 35 €. Till skillnad från att köpa ett SL kort på Pressbyrån här i Sverige är det extremt mycket krångligare att införskaffa ett sådant kort i Lissabon. Man var tvungen att fylla i en lång blankett och klistra på ett foto på sig själv (som passfoto). Denna blankett skulle lämnas in och sedan fick man vänta i några dagar för att sedan komma tillbaka och få sitt kort. Väldigt onödigt och jobbig process tyckte vi.

 

Att äta ute samt handla mat är något billigare än i Sverige. Maten som serverades i skolans caféteria var väldigt billig. För 3,5 € fick man lunch, efterrätt och kaffe. Dock är deras mat extremt kolhydratrik (de har till exempel både ris och pommes till maten) så ibland lagade vi mat hemma och tog med matlådor.

 

Jag kände att CSN samt stipendiet man fick från skolan hade räckt ifall man inte hade gjort massa aktiviteter, ätit ute ofta, rest osv. Eftersom vi hade sparat extra pengar ville vi njuta till fullo av utbytet. Det blev därför mycket shopping, restauranger, taxi, resor. Det var så mycket vi ville göra och hinna med i denna stad.

Boende

Vi valde att hyra en lägenhet via airbnb.com. Priset för lägenheten (en 3:a) vi fick var ca 900€/mån, dvs. 450€ per person. Den låg i Campolide, ett område som inte är mitt i centrum men ändå nära till både skolan och stan. 20 min med en buss kunde vi åka in till Cais do Sodre (stan/ hamnen). Lägenheten var fräsch och precis som bilderna på airbnb. Något att tänka på gällande bostad i Lissabon är att deras lägenheter ofta har dålig isolering. Det var ofta kallt på kvällarna. Portugiserna är inte vana att ha element på hela tiden då det kostar mycket. Istället tar de på sig en extra kofta eller något liknande för att hålla sig varma. Så, trots att det är ett varmare land man åker till tänk på att ta med några extra varma kläder.  

Studier allmänt

Upplägget skiljer sig rätt mycket från KI. De börjar med kliniken inte förens fjärde året och då får de göra enkla fyllningar, rotfylla endast premolarer/ incisiver och andra enkla behandlingar. På grund av detta fick vi som åkte vara med de som går femte året som jobbade mer med protetik och lite svårare behandlingar. Dock så hade de väldigt mycket klinik sista året jämfört med hos oss på KI. Två eftermiddagar i veckan har de teori, resterande tid spenderas på kliniken. Vi behövde enbart delta i de kliniska momenten som var mån, tis, tors från kl 8.00 till 16.00 samt ons och fre till 12.30. I deras klinik jobbar man alltid i par. Vi blev tilldelade en portugisisk partner som vi skulle jobba med. Något som också skiljde var att de behandlande inte hela patienten som vi får göra på KI, utan här är varje ämne schemalagd med exempelvis endodonti på torsdag förmiddag, kirurgi tisdag eftermiddag osv och när patienten är färdigbehandlad inom ett specifikt ämne remitteras den vidare till annan student för fortsatt behandling.

 

Kliniken är inte lika modern som på KI, här använder man pappersjournaler och analog röntgen bildtaggning. Det ska sparas så mycket som möjligt på all material. Ibland fanns inte det som behövdes för att utföra vissa behandlingar pga dålig ekonomi. Studenterna fick köpa sina egna klinikkläder och egna handstycken (en highspeed för ca 700€).

 

Första månaden fick vi generellt inte arbeta kliniskt, utan det blev mest att man assisterade eller gick runt och observerade. Detta var självklart väldigt tråkigt och tröttsamt. Vi påpekade detta ett flertal gånger för lärare och studenter. Det var inte förrän mot mitten på utbytet som jag fick en krona att preppa.

 

Vad gäller lärarna skiljer också det mot hur det är på KI. Här är det väldigt auktoritärt och man ska bemöta lärarna med stor respekt och tilltala dem med Dr och inte deras tilltalsnamn.

 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Avtagbar protetik:

Avtagbar protetik patienter fanns det gott om. På denna kurs jobbar man med två andra portugisiska studenter, så det blev svårt att följa upp samma patient. De jag jobbade med var snälla och delade på arbetet så vi alla kunde göra lika mkt kliniskt. De hade många tips som de gärna delade med sig.

 

Bettfysiologi:

På denna kurs jobbar man med sin portugisiska klinikpartner. Tyvärr fick jag inte ut något alls utav denna kurs. I många av passen talade studenten portugisiska med patienten som hade besvär och hade knappt tid att översätta eller förklara något.

 

Kariologi:

I denna kurs jobbar man kliniskt varannan vecka och assisterar varannan vecka. Eftersom de använder mycket amalgam i Portugal så fick vi inte göra någon amalgamfyllning förrän vi hade gjort en på en plasttand. Här lägger de kofferdam innan man preparerar, något som jag tyckte var riktigt konstigt då de flera gånger borrade hål i kofferdamen och fick lägga dit en ny. Deras syn på vad som är ett aktivt karies skiljer sig från vårt. De ansåg att allt som var missfärgat (som hos oss skulle ses som avstannat angrepp) skulle lagas. Här lagades till och med D1:or.

 

Kirurgi:

Detta var den kursen som var mest givande och som var mest ordentlig planerad än alla andra. Vi fick jobba varannan vecka och assistera varannan vecka. Här fick jag extrahera rotrester, något jag inte hade fått tillfället att göra på KI under extraktionskursen. Lärarna här var väldigt pedagogiska och gav massa tips och idéer vid extraktion.

 

Ortodonti:

I denna kurs jobbar man med två andra portugisiska studenter. Denna kurs var inte så givande. Man fick för det mesta assistera eller bara stå bredvid när studenterna pratade portugisiska med patienter och lärare. Varannan vecka hade klassen teori vilket innebar att vi var lediga då.

 

Pedodonti:

Denna kurs hade vi efter ortodonti (förmiddagen var fördelad på dessa två kurser). Här fick man se barn med mycket svårt karierade tänder. Sättet att behandla barnpatienter skiljer sig väldigt mycket mot hur det är i Sverige.

 

Endodonti:

Precis som i Sverige hade de portugisiska studenterna också brist på endo tänder. Sistaårseleverna behandlar enbart molarer. Så chansen att vi skulle få en molar att rotfylla var ganska liten, då de själva klagade på att de låg efter och behövde de tänderna de kunde få. Dock sa läraren att de kan komma extra patienter och då kan vi ta emot dem. Efter en månad skulle jag äntligen få en tand, en premolar att rotfylla. Dock kunde patienten inte komma torsdagar fm, som var den enda tiden man kunde göra endo. Så, för det mesta blev det assistans som gällde under den kursen.

 

Parodontologi:

Här fick man mest depurera samt registrera fickor. De registrerar nämligen alla fickor och inte bara de patologiska. Denna kurs var den minst givande av de alla.

 

Fast protetik:

Här var det stor brist på patienter då många pga. den ekonomiska krisen väljer billigare behandlingar så som avtagbar protetik. I början fick vi mest vara med och titta på, men sedan ville lärarna engagera oss i patientbehandlingarna också. Lärarna i denna kurs var väldigt entusiastiska över att lära och förklara för oss. De ville att vi skulle preparera en plasttand för att se hur vi låg till gällande preparationer av kronor. Sedan skulle vi tilldelas patient. Efter ungefär halva utbytet fick jag en krona att preparera vilket var riktigt kul.

Språk och kultur

I Portugal pratar många bra engelska, dock lite svårare med de äldre. I skolan talade de flesta studenterna väldigt bra engelska och förklarar gärna och översätter ifall det behövs. Vissa lärare talade engelska mer än gärna, medan vissa andra helst undvek det. Jag lärde mig endast några ord på portugisiska men för det mesta fungerade det bra med engelskan.

 

Fritid och sociala aktivteter

Kåren på skolan arrangerade en del fester under tiden vi var där. De har en fest som kan liknas med riksstämman som vi har, som kallades Dental Awards. Detta var årets höjdpunkt som alla studenterna pratade om.

 

Våra kursare ville gärna ta oss ut och visa oss Lissabon men då de gick sista året tog skolan upp mycket av deras tid. Vi hittade på en hel del på egen hand, bland annat utflykter till Sintra, Belem, en resa till Algarve och Porto och mycket annat. Men det bästa med staden är att bara strosa runt och njuta av alla gamla byggnader, vackra områden och härliga rooftops.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har detta utbyte varit något av det bästa jag har gjort i mitt liv. Jag har fått uppleva hur det är att vara student i ett helt främmande land. Denna möjlighet har även öppnat upp mina ögon för hur bra vi har det i Sverige med vår utbildning och levnadsstandarden. Själva universitetet är jag ganska besviken på då jag hade hoppats och förväntat mig att de skulle engagera oss utbytesstundenter mer i deras patientbehandling. Men staden, människorna, stränderna och solen kompenserade för allt detta.

 

Lissabon som stad har en hel del att erbjuda och det var detta som gjorde utbytet så underbart! Allt från vackra stränder, mysiga rooftops, härliga barer, och intressanta platser och områden.

 

Oavsett var man väljer att åka på sitt utbyte så tror jag att det kommer bli fantastiskt!