Reserapport - KI-student
Lärosäte: La Trobe University
Utbildningsprogram: Tandhygienist
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Olivia Yang
E-postadress: siv200812@hotmail.com

Innan avresa

Som en tandhygieniststudent har jag alltid intresse av tandvård i omvärlden: Hur fungerar ett tandvårdssystem och vad kan en tandhygienist göra i ett annat land? Jag hade tur att få chans att åka till Australien, La Trobe University i Bendigo i fem veckor för utbytesstudier, studielivet där gav mig ett nytt inblick av tandvård. Här kommer lite av mina erfarenheter som jag vill delar med er.

 

Det är viktig att ha en tydlig tidsplanering innan avresa. Innan man åka till Australien behöver man tid att:

·         Få antagningsbesked från Australien.

·         Samla alla dokument för att ansök om visum.

·         Få en hälsoundersökning om Australiens ambassaden kräver det.

·         Vaccinera sig.

·         Göra ett hygientest och ett brandövningstest.

·         Ansök ett polisintyg, ett vaccinationsintyg

·         Boka flygbiljetter när man har fått visum.

·         Skaffa studentboende.

 

Jag hade sökt turistvisum för att åka till Australien, men innan ansökning är alltid bra att ta reda på vilket typ visum ska man ansöka. Det finns information i Ambassadens hemsida, om man är fortfarande osäker kan man maila studiehandledare i La Trobe. Jag har ett kinesiskt pass så jag måste posta mina dokument till Australiens ambassaden i Berlin för att söka visum, dock hade jag fått en hälsoundersökning i Sibyllekliniken för att ambassaden kräver det. Jag fick visum tre veckor efter jag postade mina dokument och hälsoundersökningsresultat.

 

La Trobe hade skickat mig en lisa med alla krävande vaccination tillsammans med antagningsbesked. KI erbjuda studenter en del vacciner och de vaccinerna som KI inte erbjuda behöver man betala själv.

 

Man måste ha ett polisintyg, man får inte ha praktik i kliniken om man inte ha polisintyg. Jag fick mitt intyg två veckor efter jag skickat in min ansökan.

Ankomst och registrering

Jag anlände till Melbourne 1:a Februari, airport pickup som La Trobe anordnat skjuts mig till mitt boende i Bendigo. Han (airport pickup) har även hjälpt mig att skaffa SIM-kort, besiktat studentboende om det är någonting trasig.

 

Jag var på plats tre dagar innan praktik, dagen innan praktik träffade jag andra utbytesstudenter, rektorn och studenthandläggaren samt en ”fadder-student” från La Trobe, vi fick introduktion till Bendigo, La Trobe och praktik. 

 

Ekonomi

·         Visum: 3000 kr.

·         Hälsoundersökning: 4500 kr

·         Vaccination: Jag betalt 700 kr, men det kan varierar beror på vilka vacciner man tidigare har fått

·         Boende i Bendigo 4500 kr i månaden

·         Maten, trafik: ca 2500 kr i månaden

 

En stor del av utgift betalt jag i Sverige, den största utgiften jag hade betalt i Australien är boende. Maten i Bendigo kostar billigare än i Stockholm. En middag i restaurang där kostar ca 200 kr. 

Boende

När jag var i Australien var sommarlov där, därför de flesta studentboende var lediga. Studenthandläggare ordnade ett studentboende åt mig, boende kostar ca 4500kr och ligger nära La Trobe, det heter Orde House och det var som studentkorridor i Sverige. I Orde House hade jag mitt eget rum med en luftkondition, ett skrivbord, en garderob och en säng med sängkläder. Alla som bor i Orde House delade två toaletter, fyra badrum ett kök och ett tvättrum.

           

Man kan även ordna bostad via ”Airbnb” eller ”Flatmates”, man kan hitta billigare bostad där.

 

Jag rekommendera att bo i Orde House, medan jag bodde där hade jag träffat två utbytesstudenter som kom från Finland, en student från Singapore och tre studenter från La Trobe, studenterna jag träffat där var tandhygiensitstudenter och tandläkarstudenter. Vi fick lära känna varandra och delat våra upplevelse från kliniken. Vi har blivit bra vänner under kort tid. 

Studentboende - Orde House

Studier allmänt

Jag hade praktik i Bendigo sjukhus, tandvårdsavdelningen, det är ett offentlig sjukhus som ligger mitt i stan, alla tandhygieniststudenter från La Trobe få praktisera där. Under första dag i kliniken lämnade jag mitt polisintyg och vaccinationsintyg. Klinikkläder och skor köpt jag själv från HM, det var en mörkblå topp, ett par svart byxor, ett par svarta skor som är vattentäta. Information vi fick från rektorn var att vi skulle ha auskultation i kliniken första veckan, från den andra veckan börjar vi få våra egna patienter, men på grund av tandvårdsavdelningen ska flytta till ett nybyggd sjukhus, därför fick vi auskultation i första två dagar, sedan började vi träffar våra egna patienter.

 

Tandhygieniststudenter och tandläkarstudenter har klinik i olika plan, därför såg inte jag om hur tandhygienist och tandläkare samarbeta där. Tandhygienistprogrammet på La Trobe Universitet består av två och ett halvt år varav de första år läser man bara teori och från det andra året läser man både teori och praktik, under sista halvåret har de mest teori. Tandhygieniststudenter där får även lära sig att göra temporär krona till barnpatient, vilket lära inte vi på KI.

 

I Australien hade jag träffat mer barnpatienter än jag hade i Sverige, men jag fick inte behandla dem för att jag hade inte haft kurs i pedodonti.

 

Likheter på kliniken: 

·        Första besök är hos tdl, sedan thyg göra undersökning fullständig UK.  

·        Fissurförsegling och fluorlack för barn och ungdomar med hög kariesrisk. 

·        Visa samband mellan plack och tandsten, förklara hur karies uppstår. 

·        Använda GIC (glasjonomer) till fissurförsegling. 

 

Skillnader på kliniken: 

·          I Sverige använda vi etanol att sprita bordet och stolar. I Australien använda våtservetter, alla maskiner (t.ex röntgen) som inte använda under behandlingen täckas av plastpåsar.

·          I Sverige är undersökning intraoral. I Australien är undersökning intraoral och extraoral (läppar, TMD, lymkörtlar). 

·          I Sverige infärga med diaplack, färger är röd-rosa. I Australien infärga med GC-gel, färger är rosa, blå och lila. 

·          Fissurförsegling i Sverige – torrlägg med Drytip, vaddrullar, salivsug alternativt sugögla. I Australien torrlägg med kofferdamm med klammer, ytanestesi innan man sätta på klammer.  

·          I Sverige får thyg MIB:a på ungdomar med ultraljud. I Australien får thyg MIB:a på ungdomar enbart med handinstrument, få ytanestesi, ingen lokalanestesi.  

 

 

Likheter på tandvårdssystem: 

·          Nästan alla tandvård är avgiftsfri till barn och ungdomar, inklusive asylsökande. 

·          ”Fluortanten” kommer ut till alla skolelever.  

 

Skillnader på tandvårdssystem 

·          I Sverige är åldersgränsen för gratis tandvård upp till 21 år (snart 23 år). I Australien är åldersgränsen för gratis tandvård upp till 12 år , det är enbart avgiftsfri på offentlig tandvård. 

·          I Sverige finns tandläkare och tandhygienist. I Australien finns tandläkare, dental therapist, tandhygienist och oral health therapist. 

·          I Sverige finns ingen tandvårdsbidrag till barn och ungdomar. I Australien kan låginkomst familj får tandvårdsbidrag för barntandvård.  

·          I Sverige behöver inte köpa tandvårdsförsäkring till barn och ungdomar. I Australien behöver familj köpa tandvårdsförsäkring till barn och ungdomar. 


Introduktionshäfte för GC-gel infärgning

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 3 på KI

Jag var i Australien i januari, vilket var sommarlov där. Jag hade bara praktik i Australien, ingen lektion.

Språk och kultur

I Australien pratar man engelska, vilket underlättat mig som redan kan engelska, svårighet jag hade där var att en del äldre patienten pratar australiska engelska, ord och uttryck kan vara helt nytt för mig vilket var svårt för mig att förstå. Lärarna och studenterna där är hjälpsamma, det finns alltid en student eller lärare i närheten för att kunna hjälpa mig.

 

Bendigo ligger i södra Australien och staden har ca 86000 invånare. Guldräven gjorde denna stad blev den rikast staden under den viktorianska tiden. Stadshuset som ligger i Bendigo centralen är ett byggnad som byggdes upp under viktorianska tiden.

 

Värdet var mycket varmt och torrt när jag var i Bendigo, under dagar kan temperaturen stiger upp till 35 grader.

Fritid och sociala aktivteter

Om du är intressera av att åka till Melbourne, finns bussar från Bendigo Centralstation till Melbourne.

Om du tycker om att vara i museum, missar inte Stadshuset och Bendigo Art Gallery,

Om du tycker om att läsa, skaffa ett La trobe studentkort så få du låna böcker där.

Om du tycker om tränar, finns ett gym i närheten av orde house, man kan även skaffa ett "gym-kort" så man får använda gymmet i La Trobe, men jag har aldrig varit där. 

 

Allt som finns i stockholm finns även i Bendigo, men butikerna i Bendigo stänger vid kl.15 på fredagar och under helgen, dock finns inga bussar på kvällen och man måste boka taxi eller få skjuts av vänner när man kom hem sent på kvällen. När jag var i Australien var studenterna där i utbytesstudier i andra länder, så jag träffade de bara under de första två veckor. 

Två grå känguruer i närheten av Orde House

Sammanfattning

Jag rekommenderar varmt utbytesstudier i Australien, det var mycket lärorik och bra chans för oss att utföra teori i praktiken. Dock är en bra chans att använda ett internationellt språk i kliniken, vilket är ovanlig på KI.

 

I Australien fick jag se ett helt nytt tandvårdssystem till skillnad från Sveriges tandvårdssystem, jag har även sett hur tandhygienister där genomföra behandlingen och vilka instrument de använda.

 

Efter utbytet åkte jag iväg tillsammans med min kompis som bor i Australien, jag tog en veckans semester där för att se de unika miljö och djur i Australien. 

 

Sist men inte minst, att åka för utbytesstudier är en upplevelse man kanske bara ha en gång i livet, varför ta inte man chansen?

Utsikt från Bendigo centralparken.