Reserapport - KI-student
Westminster, London Eye
Lärosäte: Barts & The London School of Medicine & Dentistry, Queen Mary University of London
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17

Innan avresa

Att åka på utbyte är ibland det bästa man gör i sitt liv. Så, oavsett stressen och arbetet inför, jobba på och åk!

Internationella studier har varit en av mina passioner sedan tonåren. Jag åkte och studerade i flera länder runt omkring i världen redan på högstadiet och gymnasiet. För mig var det en självklarhet att åka på utbyte här på KI också. Mycket information får man via KI och odontologiska föreningen som visar möjligheterna till olika utbytes platser och länder. London valde jag för sin rika kultur och historia. Det är alltid en härlig känsla att lära sig att leva i sådana samhällen och utbytet passade perfekt med mina förväntningar. Dessutom är språket engelska vilket var ännu mera lockande för mig. Jag har också haft tankar med att jobba utomlands efter examen och London är en av städerna jag hade tänkt på.

Inför utbytet är det några grejer som ska göras. Att planera och komma igång i god tid är en bra idé. När man har väl blivit tilldelat en plats från KI ska man först och främst börja med att anordna ansökan till partneruniversitetet så fort som möjligt. Jag började direkt efter starten av år fyra på tandläkarprogrammet, cirka 7 månader innan utbytet. Mycket god hjälp och information fick jag från internationella koordinatorn vid bägge universiteten men också från Barts and the London School of Medicine and Dentistry:s webbsida. 

Innan man åker ska man tänka på att kolla sina vaccinationer i god tid samt skicka en hälsodeklaration. Sveavaccin är ett ställe att rekommendera i Stockholm. Utöver det så ska man boka en tid hos studenthälsan i London för kontroll av dessa vaccinationer/intyg. Ett tips är att boka denna tid innan man åker iväg. När man har väl blivit antagen från partneruniversitetet, vilket brukar vara någon gång i oktober/november, kan man boka flyget och leta efter boende. CSN ska man dessutom tänka på att söka/ändra sin ansökan i god tid inför utbytet. 

Man ska tänka på att utbytet i London genomförs från första april tills sista juni vilket innebär att en del av sommarlovet spenderas där. London är också en dyr stad att leva i så det gäller att samla på pengar så mycket som möjligt.


Barts and The London School of Medicine and Dentistry

Ankomst och registrering

Jag åkte med två andra kursare två dagar innan kursstart vilket jag kände var lagom bra. Vi flög med Ryanair och ankom till flygplatsen London Stansted. Därifrån rekommenderar jag att man tar Coaches (Bussar) in till stan närmast där man bor. På Barts and the London school får man inte så mycket introduktion utan man måste gå själv och visa fram fötterna. Det vill säga hur mycket man får ut från sitt utbyte beror mest på en själv. Det fanns inga faddersoraganistationer eller liknande men man hade kontakt med internationella koordinatorn mycket i början som visade och anordnade det mesta.

Skolan är mycket lätt att hitta (direkt framför Whitechapel underground station). Första dagen var jag på rundvisning och samtidigt anordnade jag alla kort som behövdes.  Sedan var jag och tog proverna hos studenthälsan. Några dagar in på första veckan fick jag börja arbetet på preklin.

På preklin i London får man prova mycket nytt och nyttigt. Där gör studenterna laborationsarbetet själva och fyller med Amalgam. Så som Erasmus tandläkarstudent fick jag prova på att vaxa upp tänder och göra några amalgam fyllningar på phantomgubbar. 

Efter de prekliniska arbetet väntade jag på svar på mina prover omtogs ifrån studenthälsan, samtidigt hade år fyra på Barts sitt inläsningsperiod inför tentorna och OSCE vilket gav mig tid för att utforska staden och plugga för mina egna tentor. 
Campus, Barts and the London School of Medicine and Dentistry

Ekonomi

London är en dyr stad att bosätta sig i. Det gäller att samla på pengar så mycket som möjligt innan avresan. På ett ungefär behöver man mellan 12 000-17 000 kronor / månad i London för att kunna leva bra och göra det mesta utav sitt utbyte.

Boendet är största kostnaden i London. Ett rum ligger minst på ca 7 000 kr / månad om man väljer att bo i lagom avstånd från centrala London. Vill man bosätta sig nära behöver man lägga mer pengar åt det. Sedan går det mycket pengar åt Oystern (resekort). Ett månadskort ligger cirka på 1400 kronor. Om man vill utforska staden så är Oystern något jag rekommenderar då man kan ta sig till nästan alla attraktioner och ställen med den. Man får ingen Oyster från skolan då utbytet är bara på 13 veckor och man behöver studera i mer än 14 veckor för att bli tilldelad en.

Mat kostar ungefär lika mycket som Sverige om man äter ute eller handlar från stora livsmedelsaffärer som Tesco och COOP. I skolan fanns det ingen matsal eller mikro-torg utan bara en liten Costa kaffe och en pub där man kan köpa mat med studentpriser. Åt mat brukade jag lägga cirka 3000-4000 kr / månad allt som allt.

Väljer man att resa utanför London och besöka attraktionerna så kostar det så klart. Shopping är också lockande i London speciellt i Oxford Street. :) 
Uppvaxning av underkäks incisiver, Preklin.

Boende

Jag valde att hitta boende efter ankomsten då jag ville utforska stället som jag skulle bo i och kolla områdena i London då jag aldrig hade varit där innan. Jag bokade först ett hotell ganska centralt i London i en vecka och därefter kollade jag på områdena jag gillade och försökte hitta boende som passade mig. Ganska snabbt hittade jag en studentrum ganska centralt i London för bra pris. Det tog cirka 35 minuter att åka till skolan men det tyckte jag var bra eftersom jag valde att bo centralt. Området som skolan ligger i klassas som mindre bra att bo i London. 

Områden jag rekommenderar att hitta boende i är: Victoria, Battersea, Tower Hill, Bank, Barbican samt Liverpool street. Ett tips är att studera T-banans linjer och kolla efter det vad som är nära och bra. Googla områden, det hjälper!

Jag delade mitt rum med 2 andra tjejer. Rummet låg cirka 10 min från centrala London och hade väldigt nära till många bibliotek och campus vilket var bra tyckte jag. Hyran låg på cirka 7000 kronor / månad. 

Länkar som kan vara bra att kolla i är följande:
https://student.spareroom.co.uk/accommodation/london
https://www.student.com/
https://www.spareroom.co.uk/flatshare/london?share_type=S

Jag hittade mitt boende genom första länken. Man kan också ansöka om att få bo i skolans egna studentrum vilket tar tid att få. Så jag rekommenderar att hitta boende själv.
Utsikten utanför mitt hus, Sloane Square/Battersea, London

Studier allmänt

I London är det mycket formellt mellan lärarna och studenterna. Man får absolut inte kalla en lärare med sitt tilltalsnamn till exempel utan det ska vara formellt. En lärare visar sin auktoritet mycket mera där. 

Studiesystemen är annorlunda. I London får man mera patientexponering och tandhälsan är mycket sämre där så mera intressanta fall till vår fördel. Man kan säga att man har cirka 4 dagars klinik där och en halvdag föreläsningar där. Under år fyra på tandläkarprogrammet åker studenterna och tjänstegör i tre olika kliniker.
Patientbokningar och gör man på samma sätt ungefär på alla tre kliniker och all journalföring sker på papper. Det mesta liknar hemma i Sverige men där skriver de mycket mera utförligt och måste presentera sina patienter som ett förhör till läraren på sal. Röntgen kan vara digitalt men också indirekt. Beroende på vilken klinik man befinner sig så är det olika rutiner man följer.

Kubskapsmässigt tyckte jag att båda utbildningarna låg i samma nivå. Jag kände mig mycket väl förberedd inför mina pass och det gick mycket bra till.

Ett tips under utbytet är att gå utanför schemat och auskultera  i specialistklinikerna som oral medicin och barn trauma kliniken. Mycket lärorikt och intressant dessutom.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Kurserna som undervisades under utbytet, som skedde under åttonde terminen, var ortodonti, pedodonti, vuxen tandvård samt käkkirurgi.

Inom ortodonti var det många seminarier och terapiplaneringar för det mesta. Jag träffade några patienter men bara för terpiplaneringer inte för att iföra någon behandling. Barn och ungdomstanvård löper under fjärde och femte året i London så därför får man ett pass av Ortodonti respektive pedodontic varannan vecka. Däremot kan man alltid välja att gå extra och auskulterat i barnkliniken.

Inom pedodonti var det patienter som vi tog in på revision undersökningar som vi fick jobba på. Det liknar Sverige ganska mycket. Däremot har Barts en akut mottagning för barn. Där kan man vara och auskultera vilket är mycket givande och intressant.

Vuxen tandvården är mera invasiv på Barts. Man väljer ofta att extrahera tänder istället för att rotfylla dem till exempel. Man har dessutom mera patient exponering på cirka 4-5 patientbehandlingar per vecka. Man får följa sina patienter och kalla dem och så vidare. Rutinerna kan skilja beroende på vilken klinik man finner sig i igen.

Käkkirurgi innehöll mycket pappersarbete men var mycket givande. Jag fick extrahera flera tänder där som var komplicerade. Seminarier hade man också nästan varje vecka innan passet började där studenterna fick presentera olika fall. 

Allt som allt så tyckte jag att kunskapsnivåerna lågt lika till mellan båda universiteten men i London är det mer pappersarbete och mera presentationer inför behandlingar men lärarna och personalen är mottagliga och hjälper till mycket.



Språk och kultur

Engelska var språket som all undervisning skedde på såklart. Som en student från Sverige fanns det inga hinder för mig att prata och uttrycka mig. Det var lite pirrigt i början men sen så kunde jag prata flytande och lärde mig även alla medicinska termerna på engelska. London är en stad med diversitet och det var inte ovanligt att man träffade på folk som hade bristfällig engelska. 

Min engelska utvecklades mycket under min resa även om jag fick höra ofta att jag hade bra språkbruk redan. Några veckor in adaptera jag till och brittiska accenten. Det är en utmaning i sig att prata ett språk men ännu mera utmanande att kunna jobba med språket och kunna tandläkartermerna. Mycket kul och lärorikt var det.

Gällande kulturen så har London är rik och fantastisk kultur. Jag älskade att gå till de olika slotten och museerna. Man lär sig mycket och utvecklas både som person men också som människa i sin etik och moral. I London måste man vara mycket artigare när man pratar till exempel än det är hemma i Sverige.

Gällande språkkurserna så får man ingen språkkurs på engelska utan man måste på eget intiativ lära sig det som fattas. Men i alla fall så var alla på skolan och till och med utanför skolan väldigt hjälpsamma och välkomnande. 

Fritid och sociala aktivteter

På Barts fanns det inga arrangerade aktiviteter utan man får utforska staden på sitt eget intiativ. Innan jag åkte jag hade inställningen att jag ville lära mig England i sin helhet. När jag var väl i London och hade bosatt mig gjorde jag en lista över ställena jag ville se och besöka och jag följde den listan. Jag åkte till och med till andra städer och utforskade dem.

London är mycket stor med många olika områden och ställen. Man har verkligen allt och saknar inget. från historia till modernitet och från sport till shopping och så vidare. Ville man träna så hade skolan sitt eget gym men jag tyckte att det var så mycket roligare att göra det utomhus.

Ställen jag rekommenderar att utforska och se är: Natural History Museum, Kensington, Hyde Park, Regent's Park, Camden Town, Greenwich, Central London, Westminster, Science Museum, Madame Tussauds och Tower Hill. Gillar man Harry Potter så är det en värld för sig också.

Städer jag rekommenderar: Oxford, Brighton, Eastbourne och Cambridge. 
Eastbourne

Sammanfattning

London utbytet är en av de bästa grejerna jag har gjort i mitt liv. Jag har utvecklats mycket som person och lärt mig massor. Mycket skönt är det också att komma ifrån stressen och se hur andra pluggar vid olika institutioner i Europa. London är en härlig stad också. 

Sammanfattningsvis så har jag lärt mig massor och utvecklats inom tandläkaryrket men också som människa. Min engelska är dessutom mycket bättre och mina kunskaper är mycket bredare. Under utbytet lärde jag mig att finns flera vägar som leder till bra resultat också och jag fick tänka många gånger utanför boxen.

För er som är intresserade av utbytet, åk! Tveka aldrig! Ni tjänar mycket mer än vad ni förlorar.
The Olympics Stadium, Stratford