Reserapport - KI-student
Lärosäte: Univerzita Karlova
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Ebba Hillstedt
E-postadress: Ebba.Hillstedt@stud.ki.se

Innan avresa

Varför Prag?

-Steg 1: Längta utomlands

-Steg 2: Googla ”utbyte läkarprogrammet KI” och klicka in på LINKs pingpong-sida med utbytesmöjligheter

-Steg 3: Uteslut utbyte till Spanien, Tyskland, Frankrike, Italien, Schweiz och Belgien pga icke-existerande språkfärdigheter

-Steg 4: Välj mellan de nordiska länderna eller Tjeckien

-Steg 5: Inse att längtan bort även inkluderar övriga nordiska länder och sätt slutligen (och tack och lov) siktet på Prag

Ansökningsprocessen

Den första delen av ansökan inför utbyte utgår direkt till KIs Internationella Kommittee (LINK) som nominerar respektive student till respektive utbyte.

Del 1 av din ansökan ska inkludera:

· Ansökningsblankett: elektronisk ansökan via pingpong

· CV med inkluderad redogörelse av språkkunskaper

· Meritintyg som du får från det organ inom KI eller MF som du varit aktiv inom

· Ladok-utdrag på engelska: som du själv kan ladda ner från www.lpw.ki.se

· Motiveringsbrev

· Personlig referens


Prioriteringssystemet för vilken student som får vilken plats är uppdelat i fem steg: 1. Terminstillhörighet 2. Meritnivå inom MF/KI 3. Internationell prägel 4. Motiveringsbrev och 5. Lottning.


Som T6-student hamnar man automatiskt ganska lågt i prioriteringen då den första hållpunkten utgörs av terminstillhörighet med förtur för de högre terminerna. Låt dock inte det vara en anledning till att inte söka. Jag fick med min dåvarande D-merit avslag till en början, men pga avhopp av en T7-student nominerades jag till slut till mitt förstahandsval Charles University, Prag.


Här börjar Del 2 av ansökningsprocessen som skickas till det universitet du nominerats till. Efter nominering får du ett mail från Charles University med instruktioner om hur du gör din ansökan via internet. Här ska du redogöra för vilka kurser du vill läsa samt vilken tidsperiod du vill vara inskriven vid universitetet.


Vilka kurser du bör läsa kan se lite olika ut under termin 6 då kursen ’Klinisk Medicin’ sträcker sig över både T5 & T6 och olika sjukhus läser olika ämnesområden i olika ordning. Det krävs därför en del fixande och trixande men det är värt varenda mail och varenda sekund av planering!


Så fort du blivit nominerad bör du kontakta studierektorn på det sjukhus du är placerad vid. Ta med dig ramschema för ditt sjukhus, förteckning av kurser som Prag erbjuder (vilket du får i mail av deras Erasmus-koordinator) och förbered förslag på vilka kurser du skulle vilja läsa. Min studierektor vid Södersjukhuset var otroligt hjälpsam och gjorde sitt allra yttersta för att jag skulle kunna få ihop mitt utbyte. Tillsammans gick vi igenom de moment som skall avklaras, vilka kurser jag borde söka och hur jag skulle gå tillväga för att tillgodoräkna mig kurserna i efterhand. Jag har gjort en checklista över de moment som ska ingå under Termin 6 som du finner i slutet av denna berättelse.


När det kommer till Charles universitet gäller det att vara snabb i svängarna och få iväg din ansökan så snabbt som möjligt. När jag ansökte var deadline i slutet på oktober. För första gången i mitt liv var jag ute i väldigt god tid och skickade in ansökan i juni men fick svar att jag pga min ”sena ansökan” inte hade fått de kurser jag önskade läsa. Efter diverse tjatiga (och fjäskande) mail fick jag till slut en reservplats och lyckades därefter få ihop mitt schema för terminen.


Erasmus-koordinatorn vid Charles University är väldigt hjälpsam men ibland måste man skicka lite påminnelsemail…

Ankomst och registrering

Jag flög till Prag en torsdag och började skolan efterföljande måndag. Eftersom jag redan hade boende fixat (se nästa rubrik), var det inte så mycket att ordna med innan skolstart och min första helg blev mer en semester! Dessutom hade jag turen att träffa några läkarstudenter på en fest på fredag, som alla skulle läsa samma kurs som jag efterföljande vecka, och som mötte upp mig måndag morgon.


Min fadder hjälpte mig även ordna busskort och förklara vilka spårvagnar jag skulle ta till respektive sjukhus. Om du känner dig osäker vart du ska första dagen rekommenderar jag att ta en uber, otroligt billigt och man slipper oroa sig för att hamna fel. En del studenter tog uber till och från skolan varje dag, vilket ger en liten bild över hur billigt det är…

Ekonomi

Efter att ha vant sig vid den finansiella statusen av en student i Stockholms innerstad var det en enorm frihet att få bli en Prag-bo för ett tag. Man kan köpa den där Take-Away-latten varje morgon, äta luncher och middagar ute, och bjuda vännerna i baren utan att tarmarna slår knut.


Tjeckien har precis som vi sin egna krona (CZK) som valuta, men med skillnaden att den är betydligt svagare än vår. Allt kostar precis som i Stockholm, fast i den tjeckiska korunan, vilket betyder att man kan dela allt på tre. En hamburgare på ett trendigt hipsterhak kostar alltså ca 150 CZK, vilket är 50 SEK!


Ett undantag i det billiga Tjeckien är dock hyrorna, som inte är riktigt lika billiga som resterande levnadsvanor. Dock betydligt billigare än Stockholm. Om man vill bo billigare finns det studentkorridorer som kostar mellan 1500-3000 SEK i månaden. De ligger en bit utanför Prag men vill man ha studentliv med korridorkompisar kan det säkert vara kul. 


· När man åker på utbyte inom Europa får man ett stipendium från Erasmus på 10,50 euro per dag. (Du får 70% innan ditt utbyte och 30% efter).


· Jag sökte även tre andra stipendier varav jag tilldelades ett á 15 000 vilket gjorde att jag hade råd att resa och uppleva mer av Tjeckien

Boende

Jämfört med Stockholm är bostadsmarknaden i Prag som att gå in i sin favoritbutik och få välja (nästan) precis vad man vill. (Om man bortser från att jag blev blåst på 5000 kr vid första lägenheten…).


Det finns många hyreslägenheter i Prag, somliga hyrs ut via agenter och en del hyrs ut via sidor som airbnb, flatshare och facebookgrupper. Det billigaste alternativet är att hitta lägenhet utan hjälp av agent (nedan finns en lista med grupper att söka i), men det absolut enklaste och säkraste är att anlita en hyresmäklare. Jag mailade ut vad jag sökte för typ av lägenhet till flera uthyrningssidor och fick snabbt igång en dialog med flera mäklare som hörde av sig när de hade lägenheter som passade önskemålen.


Jag hade den fina turen att två vänner från andra skolor i Stockholm också skulle på utbyte till Prag under samma tidsperiod, så vi beslöt oss snabbt för att bo tillsammans. En av killarna åkte ner en vecka före mig och sprang på ett tiotal visningar. Efter några dagars letande signade vi en 120 m2lägenhet med tre sovrum med dubbelsängar, stort kök och hall och badrum. Vårt nya hem låg i Praha 2 (”New town”) på en sidogata från ett av turiststråken, så vi fick bo mitt i stan men hade det ändå lugnt och skönt. Vår hyra var 4200 SEK per person med värme, el och wi-fi inkluderat. Man bör räkna med 1-3 månadshyror i deposition.


Det finns såklart även mängder med rum att hyra in sig i om man inte vill ordna en hel lägenhet själv. Boka ett hostel/hotell för dina 2-3 första nätter och maila till annonsörer snabbt (först till kvarn och ryker ofta inom 10 minuter) samt lägg upp en annons om vad du söker i facebookgrupperna.

  • Hemsidor (Fyll i intresseanmälan så kontaktar mäklarna dig)
    www.sreality.cz ,  www.expats.cz
  • Facebooksidor
    Flatshare in Pragueo Real estates in Prague (rent/buy/flatshare)
    Flatshare Prague
    FLATSHARE IN PRAGUE and FLAT RENTALS with NO COMMISSION
    Prague expats
    Prague buy/sell/trade
Påskmiddag med mina flatmates i vår lägenhet

Studier allmänt

Läkarprogrammet vid Charles University

Charles University erbjuder en läkarutbildning på engelska vilket gör att dina kursare kommer komma från världens alla hörn: Tyskland, Nigeria, Israel, Burundi, Norge… you name it! Detta ger en chans till inblick i ändlöst många länders sjukvårdssystem och hälsovärderingar. Som Erasmusstudent blir man lätt grupperad med de andra erasmusstudenterna, men mitt absolut bästa råd är att försöka umgås med de så kallade ”english-parallell”-studenterna så mycket som möjligt. Det vill säga de studenter som läser hela sin läkarutbildning i Prag. De kan grunderna i det tjeckiska språket vilket du kommer uppskatta när ni har praktik, och de besitter även guldgruvor av tips för Prag att dela med sig av efter att ha bott i staden i 4-5 år!


Programuppbyggnaden vid Charles University är ganska olik den vi har på Karolinska. I Prag läser man internmedicin år 5 och 6 istället för år 3. Internmedicinkurserna läses som blockkurser, vilket betyder att man läser enskilda områden mer intensivt under en begränsad tid (1-3 veckor). Alla dessa kurser är generellt förlagda mellan 8.00-12.00, för att man under eftermiddagarna ska kunna välja till valbara (eligable) kurser som går parallellt som strimmor.


Olika kurser ger olika antal ECTS, som är en motsvarighet till våra högskolepoäng. Som jag förstod det behövde man inte stirra sig blind på antal poäng, men det kan vara bra att få bekräftat från Karolinskas internationella koordinator att man läser tillräckligt många poäng. Jag läste totalt 29 ECTS samt gjorde 4 veckors VFU innan jag åkte- Jag valde även att skriva alla tentamen hemma (förutom hudmomentet), detta var absolut inget måste utan ett val jag tog för att känna mig 150% på att jag inte skulle missa något.

Övrigt om studierna

Det är helt och hållet utan att vara narcissistisk som jag kan säga att jag under mitt utbyte var absolut bäst av alla på hygien. (Skönt att få känna den känslan någon gång!!) Att sprita händerna mellan varje patient är inte standard, och när jag desinficerade mitt stetoskop blev det mer en reaktion av ”Haha Ebba, you’re so crazy..!” Men jag stod på mig och tjatade på om nosokomiala smittor, och efter ett tag verkade fler och fler tycka om både tvål och handsprit! Tips är att köpa en liten flaska handsprit att ha i rockfickan, det är ofta svårt att hitta på sjukhusen…


Under de kliniska momenten har man med sig sin egen labbrock, stetoskop och inneskor. Under rocken har studenterna sina egna kläder vilket ju inte heller är enligt hygienens alla drömmar. Det brukar gå att låna labbrockar från KI eller det sjukhus du är placerad på.

Att ta med för utbildningen:

· Labbrock

· ”Anständiga kläder” att ha under labbrocken, hela jeans och t-shirt är OK.

· Inneskor (träningsskor anses inte vara inneskor i Tjeckien, de flesta har slip-in)

· Stetoskop

· Passbild till kollektivtrafikkort

· Bevis på försäkring: mailas till internationella koordinatorn

· Vaccinationsbevis för Hepatit B: mailas till internationella koordinatorn

· Jag skulle även rekommendera att ta med ”Akut Internmedicin” för att kunna jämföra de svenska behandlingsdirektiven med de tjeckiska

Den vackra patologibyggnaden vid Charles University

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Nedan följer redogörelse för de kurser jag läste. Alla kurser förutom ’Basic ECG’ & ’Tropical Diseases’ hade kliniska moment vilket i Tjeckien innebär att man ska ha med sig en labbrock, inneskor, stetoskop och studentID (ISIC-kort som du får av universitetet). 


Blockkurser

Rheumatology

o 1 vecka, 2 ECTS

o Kursen hålls på ’Albertov Hospital’ vilket ligger väldigt centralt och är ett relativt modernt sjukhus. Reumatologikursen var den näst bästa kursen jag läste i Prag, efter infektion!

o Reumatologikursen har en teoretisk del med föreläsningar där det ställs mycket frågor till studenterna samt presenteras kliniska fall med mycket bilder. Den kliniska delen bedrivs både på öppenmottagning och slutenvård, och vi fick se många olika diagnoser och öva på diverse undersökningar. Extra spännande var att vi träffade många patienter med långt gången ankyloserande spondylit (tyvärr mindre spännande ur patientens synvinkel).

o Avslutningsvis examinerades vi i grupp med fallbaserad case-lösning. 


Pneumonology, Tuberculosis and Pulmonary Diseases

o 1 vecka, 2 ECTS

o Kursen hålls på ’Thomayerova Nemocnice’, vilket är ett äldre sjukhus som ligger lite utanför stadskärnan men som enkelt nås med metro och buss. Kursansvarig är väldigt sträng så se till att vara i god tid. (De studenter som kom sent den första dagen fick göra en muntlig tentamen sista kursdagen…)

o Hälften av kursen var teori med föreläsningar av hög kvalité. Det jag tyckte om mest var att de inkorporerade röntgenbilder i sina föreläsningar vilket är något jag ofta saknar i Karolinskas utbildning. De pekar ibland ut studenter som förväntas svara på riktade frågor så håll dig fokuserad!

o Praktiska delen av kursen var av något lägre kvalité och majoriteten av patienterna pratade inte engelska. Vid de praktiska sessionerna gick ca 4 studenter med en läkare som redogjorde anamnes och visade statusfynd.


Gastroenterology

o 3 veckor, 5 ECTS

o Kursen hålls på ’VFN – Vseobecna Fakultní’ vilket ligger väldigt centralt.

o Kursen är uppdelad 50/50 teori/praktik, där den teoretiska delen tyvärr inte håller särskilt hög nivå. Detta kompenseras dock av bra praktik där man får träffa många patienter inom slutenvård, observera flera gastroskopier och rektoskopier samt närvara vid ett kirurgiskt ingrepp.

o Kursen avslutas med en valbar muntlig tentamen som hålls speciellt för erasmusstudenter. I grupper om 2-3 studenter får man en slumpvist utvald diagnos som man ska redogöra för; inkluderande patofysiologi, symptom, utredning och behandling. Jag behövde inte göra tentamen då jag skrev delexaminationerna i Sverige, men jag valde att göra den ändå vilket var väldigt lärorikt! 


Dermatovenerology

o 2 veckor, 3 ECTS

o Kursen hålls på ’VFN – Vseobecna Fakultní’

o En kurs med bra teori med föreläsare som pratade bra engelska och som interagerade mycket med studenterna med frågor och övningar. Den praktiska delen var bra från och till, man var dock tvungen att ligga på och be läkarna översätta samt vid varje patient fråga om man fick undersöka.

o Kursen avslutades med tentamen som var uppdelad i tre delar:

  § Skriftlig del: 20 multiple choice frågor

  § Muntlig del 1: Man fick en bild på en hudåkomma och efter 10-15 minuter betänketid och förberedelse presenterade man sitt svar muntligt för examinatorn. I svaret ska följande inkluderas: visuell beskrivning av åkomma, sannolik diagnos, utlösande faktorer och förslag till behandling.

  § Muntlig del 2: Examinatorn ger tre kort med olika frågestälningar, efter ca 15 minuters förberedelsetid hålls en presentation inför examinatorn som ställer följdfrågor. Alla frågor som kan komma på examen finns i ”Exam Notes” som du får tillgång till i början av kursen eller via dropbox.


Haematology

o 2 veckor, 3 ECTS

o Kursen hålls på ’VFN – Vseobecna Fakultní’

o Enligt kursbeskrivningen ska kursen bestå av hälften teori och hälften praktik, men mängden praktik var i verkligheten betydligt mindre. Föreläsningarna var av blandad kvalité, likaså engelskkunskaperna…. Praktiken var riktigt bra vissa dagar, och helt värdelös andra. Studentgrupperna var väldigt stora, ibland 15 studenter och en läkare, i kombination med patienter som enbart pratar tjeckiska blir utfallet mindre bra…

o Som man kanske kan ana tyckte jag inte att hematologikursen gav särskilt mycket, men studenterna jag gick kursen med var engagerade i studiebevakning och återkopplade mycket till kursledningen, så förhoppningsvis förbättras den snart! 


Infectious Diseases

o 3 veckor, 4 ECTS

o En otroligt bra kurs som hålls på Bulovka Hospital samt Military Hospital.

o Bulovka är ett väldigt gammalt sjukhus som byggdes i början av 1900-talet, eftersom järnvägen ligger nära var det hit sjuka fångar samt soldater kom under andra världskriget.De har även en avdelning som är högspecialiserad för att ta emot hemorragiska febrar och andra högsmittsamma infektioner vilket var väldigt spännande att se!

o Military Hospital är ett supermodernt sjukhus som man når lätt med spårvagn, alla professorer och läkare pratade riktigt bra engelska och både teori och praktik höll väldigt hög nivå.

o Kursen innefattade väldigt många bra föreläsningar med mycket interaktivt lärande. Lärarna frågade ofta runt på avdelningarna vilka patienter som pratade engelska, och vi fick sedan ta anamnes och status med direkt återkoppling.

o Se till att jämföra de svenska antibiotika-riktlinjerna med de tjeckiska under tidens gång då de skiljer sig väsentligt för en del diagnoser. 

Valbara kurser

Hålls en eftermiddag i veckan, varierande dagar beroende på kurs.


Tropical Diseases

o 3 ECTS

o Kursen hålls vid ’Physiology Department’

o Kursen hölls varannan fredageftermiddag (13:30-15:00) och täckte in allt från turistdiarréer till hudmaskar. Vid varje föreläsning löste vi tillsammans ett hypotetiskt kliniskt fall som efterföljdes av en föreläsning.

o Överlag var det en bra kurs, men man bör läsa på sina maskar och protozoer lite innan, ibland går det lite väl snabbt och det blir svårt att hänga med om man inte minns grunderna.


Basic ECG

o 4 ECTS

o Kursen hålls vid ’Physiology Department’

o Eftermiddagskurs mellan 15-17 varannan onsdags. Den här kursen rekommenderar jag alla att ta, oavsett termin. Vi har alla klarat av EKG-undervisningen men är det något som tål att repeteras så är det ju EKG-kunskapen! Kursen går igenom allt från baskunskap till patologisk EKG-tolkning. 


Clinical Skills

o 3 ECTS

o Helt klinisk kurs där man en eftermiddag varannan vecka träffades i grupper om 4-5 studenter som tillsammans med en läkare fick prova på diverse kliniska moment. Tyvärr var nivån relativt låg jämfört med den svenska utbildningen och vi fick inte prova något som jag inte gjort tidigare, men samtidigt kan man väl aldrig öva för mycket! Exempel på moment som vi fick göra var ultraljud, venprovstagning, kapillärprov och blodgruppering.


Vinsten med utbytesstudier

Det har varit en minst sagt lärorik vår, både på ett personligt och professionellt plan. Mina teoretiska kunskaper har fördjupats enormt och jag har blivit mycket bättre på att förstå bakgrunden till många patologier då man i Prag trycker mer på det prekliniska. Den praktiska delen var som sagt betydligt mindre än vid Karolinska, men med komplettering av VFU-veckor känns det inte som att jag gått miste om så mycket. (Hoppas jag…) 


Det har även varit väldigt lärorikt att se de skillnader som finns mellan det svenska och det tjeckiska vårdväsendet. Likväl de skillnader som finns mellan läkarutbildningarna i respektive länder. Då Prag huserar läkarstudenter från hela världen uppstår det mycket diskussioner och jämförelser för hur vårdsystem och utbildningar skiljer sig, och jag var minst sagt stolt över att representera Karolinska. Tänk att det ska behövas några månader utomlands för att förstå hur fantastiskt utbildningssystem vi har i Sverige? och TACK till CSN! Alla andra studenter i Prag (förutom de svenska samt en Finska) levde helt och hållet på sina föräldrar… 


Potentiella hinder

Tjeckien är betydligt mer hierarkiskt och man ska som student ”veta sin plats” på ett helt annat sätt än hemma. Jag nämnde någon gång på en rast att man som student får dricka kaffe i personalrummet när man är på avdelning i Sverige, vilket alla tyckte var helgalet! Men med det sagt är det viktigt att förstå att man inte ska vara rädd för lärarna i Prag, så länge man är i tid och rätt klädd samt visar ett allmänt hyfs och respekt blir man väldigt väl behandlad. Dessutom är de instruerade att alltid hålla erasmusstudenterna nöjda… Kul för oss! 


Att tvingas arbeta över språkbarriärer var ibland utmanande, men gjorde mig också mer uppmärksam och problemlösande. Det var inte alltid lätt, men man kan komma förvånansvärt långt med teckenspråk!

Besök på avdelningen för hemorragiska smittor under infektionskursen.

Språk och kultur

Tjeckiska är ett väldigt svårt språk och jag har lärt mig så lite tjeckiska att man nästan skulle kunna tro att jag ansträngt mig för att inte lära mig det. Universitetet erbjuder tjeckiskakurser som jag såhär i efterhand önskar att jag hade läst! English-parallell studenterna som bott i Prag 5 år pratade knappt någon tjeckiska vilket visar hur svårt språket är. Däremot kunde de en hel del medicinsk tjeckiska vilket underlättade under praktiska moment.


Engelskkunskaperna varierar stort i samhället. De yngre generationerna pratar överlag bra engelska men i matbutiker etc. kan man aldrig räkna med att bli förstådd. Nu drar jag väldigt många över samma kam, men om man inleder ett samtal på engelska blir man ofta väldigt illa bemött. Att starta med ”Dobry den (hej)” och ursäkta dig själv innan samtalet är alltså KEY för ett trevligt teckenspråks/tjeckiska/svenska-samtal. Och trots några mindre trevliga konversationer i matbutikerna har jag under våren blivit hejdlöst förälskad i Prag..!

Fritid och sociala aktivteter

Det finns ett väletablerat socialt program för utbytesstudenter som erbjuder allt från fester till utflykter. Innan ankomst tilldelas man en fadder som lotsar en genom de första dagarna. Det var skönt att ha en local man kunde maila frågor innan avfärd och min fadder mötte mig även min första dag för att ordna busskort och studentkort. I övrigt valde jag att inte ta del av erasmusaktiviteterna då jag hade en del vänner i Prag sedan tidigare (samt att jag efter några år som student i Lund har avklarat det där med studentliv…) 

Turist i Prag

Eftersom de flesta kurserna endast är förlagda på förmiddagar har man trots en del egenstudier betydligt mer fritid i Prag än hemma. Den aktuella prisbilden gör dessutom att man har råd att utforska utan att behöva tänka för mycket på plånboken. Personligen föredrar jag att uppleva kultur genom att äta och dricka mig igenom den, och jag har efter den här våren gjort allt annat än att gå på diet.


Utöver att äta har jag spenderat mycket tid i parkerna i centrala Prag. Den bästa är Letna som är helt enorm med en fantastisk utsiktsplats vid en liten restaurang som heter Stalin (slå in Stalin på google maps så hittar du). Den näst bästa parken heter Riegrovy Sady och ligger i Praha 2, där finns en beer garden som är super för fredags-after-school. Eller så ber man om att få sin öl i take away glas och sätter sig i sluttningen och tittar på solnedgången gå ner över slottet.


Bästa Restaurangerna

Hergetova Cihelna

Kampa Park

Ginger&Fred

Hanabi

Coda


Bästa Barerna

Dancing House Rooftop

BlahBlahBar

Black Angel

Tretters

Hiltons Rooftop


Bästa Klubbarna

Roxy

Second Floor

Meet Factory

Bukanir


Bästa dagsaktiviteterna:

· På lördagsmorgon knallar man obligatoriskt ner till bondemarknaden vid Naplavka som sträcker sig längst flodkanten och håller öppet till 14:00. Här hittar du allt från praliner till färska grönsaker. Det allra viktigaste är att gå till marknadens slut där du i ett gult tält kommer hitta ditt livs bästa hamburgare. Du kommer få vänta i ca 20-40 minuter men när den sen serveras med stekt jalapeñoost kommer du förstå varför det var mödan värt. (Sen att den kostar 45 kronor är ju inte heller helt fel).

· Nära Naplavka finns även en bar som ligger på en platå i vattnet, och på baren finns en volleybollplan som man kan boka för en billig peng. Perfekt blandning av nytta och nöje.

· För att bocka av lite sevärdheter bör man ta sig upp till slottet. Det är en fin (om än folktät) promenad med fantastisk utsikt. Kom ihåg att gå igenom slottsträdgården vid sidan av slottet, samt att köpa friterad spiral-potatis på pinne på vägen ner.

Turist utanför Prag

Bussbolaget ”Student Agency” erbjuder chockerande billiga studentbiljetter både inom Tjeckien samt till närliggande länder. Att hyra bil är väldigt prisvärt så länge man är över 24 år, jag hyrde från ’RentPlus’ vilket kostade ca 150 kr/dag.


Under min vår i Tjeckien gjorde jag följande utflykter:

· Lake Macha: När våren kommer till Prag letar sig graderna upp emot 35°C. Hyr då en bil och kör till Lake Macha! Denna sjö med sandstrand är så nära kust man kommer i Tjeckien, vilket duger finfint! Området är avgränsat och det kostar om jag minns rätt ca 10 kronor att gå in och det finns även restauranger inne på området. Passa på att stanna på några av alla slott och borgar man passerar på vägen dit.

· Divoka Sarka: Helt ok bad/solställe som ligger i en park i utkanten av Prag. Absolut ingen flådig sandstrand men bättre än inget! Nås med metro, röd linje.

· Vyhlídka Máj: fantastisk utkiksplats längst floden ca 50 minuters bilfärd från Prag. Perfekt för en halvdags-utflykt! Inkluderar en lättare hajk på 15 min som helst avslutas med medhavd picnic.

· Spindleruv Mlyn: Skidåkning som lättast nås med bil, tar ca 3 timmar men är en rolig väg att köra och man får se mycket av Tjeckiens landsbygd på vägen. Absolut OK standard på skidbackar men det räcker med en dags åkning om man är erfaren skidåkare.

· Plzen: Med buss från Prag når du efter en timmes färd denna mysiga lilla stad. Tips från coachen är dock att inte åka en söndag, eftersom hela staden stänger ner just söndagar. MEN det viktigaste i staden har öppet alla dagar: Pilsner Urquells ölbryggeri!! Jag och mina flat-mates gick en guidad tur som avslutades med en kall Urquell direkt från fatet, serverat av en skäggig Tjeck i en ölkällare. Ett måste!!!

· Cesky Krumlov: En supermysig renässans stad som klassats som ett världsarv av UNESCO. Väldigt mysigt och vackert, och lite av ett ’must do’ i Tjeckien. Men för en med samma kulturintresse som undertecknad (ganska lågt) räcker det med en dagstur.

Friterad spiralpotatis på pinne.

Sammanfattning

Mitt utbyte i Prag är något av det bästa jag gjort. Jag har tidigare gjort två längre backpackerresor, bott i Norge och alltid tagit chansen att åka utomlands. Men att få bo i ett annat land såhär är något alldeles extra. Man lyckas på en termin integrera sig ganska väl i ett samhälle. Man hinner bygga ett socialt nätverk och hitta sina favoritställen. Det är inte alltid busenkelt att flytta utomlands själv, men jag tror att det är något av det mest personligt utvecklande man kan göra.


Vid skrivande stund har jag precis påbörjat Kirurgterminen vid Södersjukhuset. Mitt utbyte är godkänt, inlagt i ladok och det känns som att jag ligger i fas med mina klasskompisar. Prag gav mig även en stärkt strävan efter att finna prekliniska förklaringar till varför saker blir som de blir i kroppen, något jag verkligen ska hålla fast vid under både fortsatt utbildning som efterföljande karriär!


Om du efter denna läsning tvekar på om du ska åka till Prag tycker jag helt simpelt att du ska skärpa till dig lite och åka i alla fall.


Åk om du vill utvecklas såväl medicinskt samt på ett privat plan. Åk om du gillar vackra städer, god mat och dryck, kultur och härliga människor. Åk om du vill ha en fenomenalt rolig medicintermin! Tveka inte att höra av dig till mig om du har frågor eller funderingar. Jag hjälper mer än gärna till!


Bästa Hälsningar Ebba Hillstedt Ebba.Hillstedt@gmail.com, mobil 0760343376


Nedan finner du en checklista över vad du bör tillgodoräkna dig under klinisk medicin (T5&T6).

Checklista utbytestermin T6

Följande lista syftar till att underlätta för planeringen inför ditt utbyte, och för att säkerhetsställa att inga obligatoriska moment missas. Notera att kontaktpersoner kan komma att ändras.

PU

· Mentorsmöte med självskattningssamtal ska genomföras men går bra att göra via Skype, kom överens med din mentor

· Övriga obligatoriska moment behöver ej kompletteras

PV

· 1 vecka primärvårdsplacering

o Kontakta PV-ansvarig om förfrågningar gällande tillgodoräkning annars se till att hinna med din placering innan/efter ditt utbyte

VFU-placeringar

Samtliga placeringar löper under 1 vecka, kan skilja sig beroende på sjukhus. Be om att få ut ramschema för T5-T6 för att veta vilka placeringar som ska hinnas med/tillgodoräknas. Dina placeringar under T6 varierar även beroende på vilka placeringar du haft under T5.

Följande gäller för T5 + T6 på SöS:

· Akuten/Medicinakuten

· Externplacering (valfritt sjukhus som ska godkännas av studierektor)

· Geriatrik

· Kardiologiavdelning

· Medicinavdelning

· MIVA

· Primärvård

· St Göran (varierande avdelning) 

Hud

· Klinisk placering inom både dermatologi och venerologi motsvarande 40 timmar, varav minst några timmar inom venerologi

· Dokumentera dina placeringar noga med loggbok samt underskrifter, skall skickas in till hudansvarige för godkännande.

· Enklast är att examinera hudmoment i utlandet, annars skrivs delexamination 6 vid något av orginaltillfällena, anordnas inga extra tillfällen.

Infektion

· Delexamination 4 eller motsvarande examinering utomlands

· Kurser motsvarande infektion inkluderande kliniska placeringar. Få dessa godkända av studierektor på ditt sjukhus i förväg.

SVK

· Ska motsvara fördjupningskurs. Kursval ska fås godkänt i förväg av SVK-handläggare och tillgodoräknas i efterhand. ·

Examinationer

Under Klinisk medicin ska följande tentamen vara godkända/tillgodoräkas: OSCE + delexamination 1-6, A-HLR.

Utsikt från parken Riegovy Sady. Här satt vi ofta med en öl i handen och kollade ut över staden. Eller pluggade i solen dagtid :)