Reserapport - KI-student
Lärosäte: Nova Southeastern University
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 17/18
Namn: Hanna Emtorp
E-postadress: hanna.emtorp@hotmail.com

Innan avresa

Jag har alltid haft en dröm om att plugga i USA. Så redan i termin 1 när jag hörde att man kunde göra ett utbyte dit, så visste jag att jag skulle söka. När det var dags för vår klass att söka utbyte fanns det bara en skola i USA att välja och det var Nova Southeastern University i Fort Lauderdale, Florida. Passade mig perfekt som älskar sol och värme. Det man ska tänka på inför ett utbyte i USA är att man behöver ha rätt mycket pengar då det kostar en hel del.

Hela processen inför ett utbyte till USA är ganska lång och utdragen. När jag blev nominerad till att åka var det 4 månader kvar till planerad resa, och jag fick mitt visum 1 vecka innan avfärd så det var en lång process. Informationen från KI och skolan i USA var ganska dålig och man fick fråga mycket själv för att få svar. Det tog två månader innan vi ens hörde något från kontaktpersonen i USA.

  • Det första som händer är att man ska skriva på ett ”learning agreement” som lärarna på KI hjälper dig med. Då bestäms även datum för utbyte. Datumet behöver bekräftas från skolan i USA så du kan börja leta boende och flyg.

  • Skicka in ett learning agreement (KI fixar), ett kontoutdrag från banken på engelska som intygar att du har 3000 dollar, passkopia, samt ett intyg på att du kan engelska (KI fixar). Dessa dokument ska skickas till skolans kontaktperson i USA. 

  • Vi bokade direktflyg via Norwegian för 4000 t/r.

  • Boende i Fort Lauderdale är dyrt. Vi hittade boende via AirBnb väldigt nära skolan vilket var skönt.

  • Vi hyrde bil via rentalcars.com då man behöver en bil för att ta sig runt i USA. Betalade ca 12000 för 2 månader. Tänk på att det är billigare att hyra om man är över 25.

  • Skolan i USA kommer skicka papper hem till dig som du behöver för att kunna påbörja din visumansökan. Detta tog oss 2 månader pga sommarsemester vilket var oerhört stressande. Du behöver betala en SEVIS avgift på ca 1300 kr innan visumansökan. Du får tydliga instruktioner för hur det fungerar.

  • Visumansökan (j-1 exchange visa) görs på nätet och är rätt tidskrävande. Mycket information som ska fyllas i. Du behöver även ett passfoto (5x5 cm) för att bli godkänd. När ansökan är klar ska du boka en tid till USA:s ambassad. Då betalar man även in en avgift på ca 1200 kr som krävs för att få en tid.

  • Besöket hos ambassaden tog tid med långa köer, va i tid! Passet lämnas in och skickas sen till din adress. Tog ca 3 dagar för mig men kan säkert ta längre tid om man har otur. När du fått passet är man äntligen REDO att åka 😃

Ankomst och registrering

Allt gick väldigt smidigt redan på flygplatsen. Immigration i USA är lite speciellt men vi var ute från flygplatsen redan en timma efter att flyget hade landat. Biluthyrningen fanns på flygplatsen så det var smidigt. Resan till vårt boende tog max 20 minuter och familjen vi skulle bo hos välkomnade oss med öppna armar.

Vi valde att ha ca 2 veckor semester på plats innan praktiken började. Då kunde vi utforska landet och staden. Vi valde att åka till Orlando och Disney World samt Universal som var hur kul som helst, bara 3 timmar bort. Fördelen med att vara på plats innan praktiken drog igång var att man kunde förbereda sig och fixa med allt som behövdes.

Kontakten med skolan var under all kritik. All kontakt skedde på vårt initiativ och jag kände ofta att det inte fanns ett engagemang kring oss utbytesstudenter. Ibland fick man inte svar på mail, utan vi fick vara väldigt på.

Redan andra dagen vi var där åkte vi till skolan för att träffa vår kontaktperson, vi fick även träffa 2 fysioterapeutstudenter från NOVA. Detta var enda gången vi var på skolan och enda mötet med dessa personer. Efter det var vi helt på egen hand. Vi tillhörde ingen klass och blev inte bjudna till föreläsningar eller liknande.

Vi åkte därefter till kliniken vi skulle vara på och träffade våran handledare. Där var alla supertrevliga och man kände sig verkligen välkommen från första stund.

Ekonomi

Som jag tidigare nämnde så behöver man ha mycket pengar för att kunna åka på utbyte till USA. Det som kostar är boende, bil och flyg. Väl på plats i USA är det egentligen inga obligatoriska utgifter, men tänk på att det kostar att leva där. Tips är att försöka göra mycket matlådor så man slipper köpa mat varje dag. Tänk också på att ta med pikétröjor och beigea chinos/jeans då detta är klädkoden på praktiken. Så slipper man köpa det på plats. 


Boende är det som var dyrast under perioden. Vi hyrde ett rum (delade) hos ett supertrevligt äldre par och betalade ca 25000 tillsammans för 2 månader. Så ca 6500 kr/ månad och per person.


Allt som allt tror jag att jag la ut mer än 30.000 kr och det som är dyrast är boende, bil och flyg. Sen valde vi ju att lägga till mycket nöjesresor och shopping, då man ändå är i närheten av nöjesparker och shoppingcenter.

Boende

Det var väldigt svårt att veta hur man skulle gå tillväga för att hitta boende. Jag provade att maila skolan, men de kunde tyvärr inte hjälpa oss.

Vårt boende bokades tillslut via Airbnb.com. Vi valde att dela rum, inneboende i en stor villa med pool.

 Vi hade turen som hamnade nära skolan och kliniken, endast 5-10 min med bil, hos ett par som var väldigt vänliga. Vi fick låna mobiltelefon och GPS, hade tillgång till hela huset och de gav oss många tips och råd. De blev verkligen vår familj på plats och det var skönt att ha. Kan verkligen rekommendera att vara inneboende hos en familj.

Studier allmänt

Min kliniska placering var på en ortopedisk inriktad privatklinik som drevs av två fysioterapeuter. Det var primärvård och i princip alla patienter hade remiss till fysioterapi.

Första dagarna på kliniken var väldigt intressanta på många sätt. De arbetade mycket med modaliteter som värme, kyla, kompression, och massage. Mycket mer än vad jag var van vid. I princip alla patienter började med 15 min värme + 15 min massage. Sen avslutade de med is + kompression på skadan i 15 min. I början tyckte jag att det kändes väldigt gammaldags, men när man kom in i det och såg hur mycket patienterna uppskattade det så var det roligt att jobba så.

Varje patient har tid bokat i en timma, men oftast stannar de ca 2 timmar. Kliniken lade väldigt mycket vikt och tid på att patienten skulle ha det bra och att de blev nöjda. Amerikanare är väldigt sociala och vänliga och man kom patienterna väldigt nära. Det var en liten klinik med få anställda så det kändes som att jag var en del av en stor familj. Jag kände mig väldigt väl omhändertagen och så himla nöjd med min praktik.

En kulturskillnad jag reagerade på var hygienen. Här användes ingen handsprit, man behövde inte ha uppsatt hår, man fick ha ringar och klockor. Konstigt för en svensk att förstå. En annan kulturkrock var att man aldrig bad sina patienter att klä av sig. Alla undersökningar skedde med kläder på. De skrattade åt oss svenskar och tyckte vi var konstiga när vi berättade att vi undersöker våra patienter i underkläder.

Dagarna på kliniken var väldigt långa. Vissa dagar var vi där 8-20 men de normala arbetstiderna var 8-18. Även om det var långa dagar så hade jag väldigt kul och man hann träffa väldigt många olika patienter.

I USA är försäkring en viktig del av arbetet och de styr hur ofta patienterna får komma och när de inte får vara kvar längre. Det var svårt att hänga med i de olika försäkringssystemen och man ska vara tacksam över att bo i Sverige och ha gratis sjukvård.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
 

Denna praktik ersatte den valbara kursen inom fysioterapi. (Klinisk placering eller sensorisk stimulering). Vi var där 5 veckor och hade patienter precis som hemma i Sverige.

Vi fick däremot inte ha nybesök helt själva, så handledaren var alltid med i behandlingsrummet vilket hade både för och nackdelar. Det var skönt att alltid ha någon att bolla med, men saknade det ansvar man har ifrån Sverige då man är rätt självständig vid praktiker.

Vi skulle som examinationsuppgift hålla ett föredrag på ca 15 min om ett valfritt ämne inom fysioterapi. Handledaren fyllde i ett formulär efter praktikens slut där man blir bedömd över sin insats. Viktigt att ta med det hem till Sverige då det är det som används för tillgodoräknande. 

Språk och kultur

Innan jag åkte var jag väldigt nervös över hur det skulle gå med engelskan. Jag har jobbat mycket utomlands innan och pratar engelska flytande, men jag oroade mig för det medicinska och anatomiska språket. Men väl på plats var det inga problem. Alla är väldigt förstående om man inte kunde vissa ord eller uttalade det konstigt. Nästan tvärtom att patienter/handledare/studenter hjälpte mig isåfall.

Fritid och sociala aktivteter

 Vi blev första dagen vid mötet på skolan introducerade till 2 studenter som bjöd in oss till en middag med deras klass. Det kändes trevligt att få en introduktion till andra studenter som läser samma utbildning.


På kliniken som vi var på blev vi alla som en stor familj och vi umgicks mycket med de andra studenterna (från andra skolor). Vi umgicks även med vår handledare och hans familj på fritiden. Bland annat gick vi på fotbollsmatcher och på bio.


Det fanns mycket att göra i området vi bodde i: stränder, shopping, restauranger, barer, bowling osv. Mycket sporter man kunde åka och titta på som baseball, hockey, football, basket. Downtown Fort Lauderdale är perfekt för bar/restaurang häng.


Självklart blev det mycket strandhäng då vi var i Florida. Finns fantastiska strander längs hela kusten och kan verkligen rekommendera Hollywood Beach för sol och bad.

Sammanfattning

Det här utbytet har gett mig erfarenheter jag aldrig kunnat drömma om. Bara upplevelsen att få del av en annan kultur är guld värt. Ur ett fysioterapeutiskt perspektiv så har jag fått en annan inblick i hur man kan arbeta och fick många tips och råd som jag tar med mig hem. Vissa undersökningsmetoder och behandlingar som min handledare lärde mig är något jag inte fått från utbildningen i Sverige, så det ger mig en större bredd när jag arbetar i framtiden. Tveka inte, utan SÖK utbyte, man vinner så mycket på det.