Reserapport - KI-student
Goldy Gopher och jag
Lärosäte: University of Minnesota
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 17/18
Namn: Jenny Lord
E-postadress: jenny.lord@stud.ki.se

Innan avresa

Jag sökte utbyte inför sista terminen på KI då jag under hela utbildningen tänkt att det var någon jag gärna skulle göra, och plötsligt hade sista chansen kommit. Jag sökte ett antal utbyten i de olika LINK-anslutna engelsktalande länderna, och det var en lycklig slump att jag blev antagen till just University of Minnesota. Jag kände direkt att det skulle bli ett spännande utbyte, dels för att jag skulle få en inblick i det amerikanska sjukvårdsystemet och dels för att jag skulle få åka någonstans jag antagligen aldrig annars hade åkt och fått uppleva. 

Det fanns mycket information på universitetets hemsida inför utbytet, många kurser att söka och även mycket information om de olika kursernas innehåll. Det som också var skönt att veta var att även om vi inte fick antagningsbeskedet till de specifika kurserna förrän ganska sent, så kunde vi boka både flyg och boende tidigare då det gick att räkna med att bli antagen till University of Minnesota om man fått äran att bli tilldelad en plats från KI. 



Ankomst och registrering

Vi var 3 kursare från KI som åkte tillsammans från Stockholm lördagen innan kursstart i Minneapolis på måndagen. Det var det tidigaste vi kunde åka, precis efter IST som inföll fredagen dagen före. Det fungerade bra, vi bodde ganska nära universitetet och tog en promenad dit under söndagen för att ta reda på var våra respektive kurser började och hittade rätt utan vidare bekymmer. Campus är stort, mycket större än KI, men det går att hitta kartor. Det går även att ta sig dit med både bussar och lightrail (en sorts spårvagn). 

Jag erbjöds ingen introduktionskurs, men det fungerade ändå bra och jag lärde mig det jag behövde kunna allteftersom. Såvitt jag vet finns ingen fadderorganisation eller dylikt, åtminstone hittade jag ingen sådan (men jag måste också erkänna att jag inte ansträngde mig alltför mycket för att hitta en). Behovet hade nog varit större om jag hade anlänt ensam och inte tillsammans med två stöttande kursare att reda ut alla frågetecken tillsammans med. 

Ekonomi

Det som framför allt var kostsamt var boendet. Vi tittade på flera ganska dyra alternativ innan vi bestämde oss för ett mycket prisvärt boende som vi hittade via airbnb för endast ca 5000 kr per månad/person. I övrigt var kostnadsläget för mat och dylikt väsentligen jämförbart med svenska priser. Jag upplevde att det resebidrag vi fick tillsammans med det merkostnadslån jag sökt från CSN täckte de extra utgifter jag hade i samband med utbytet.   

Boende

Då vi alla tre studenter från KI gärna ville hålla boendekostnanderna nere kom vi snart överens om att leta gemensamt boende. Vi bodde hos Masha via airbnb på 24 th avenue S, i ett område väster om Missisippi och söder om universitetet som kallas Seward. Hon hyrde ut bottenvåningen på sitt mysiga hus, och vi hade allt vi kunde tänkas behöva utom möjligen egna rum att stänga in sig i. Planlösningen var inte optimal, men för oss fungerade det ändå förvånansvärt bra den begränsade tid vi bodde där. Läget var riktigt bra, med gångavstånd till Universitetet ( ca 2,5 km) och dessutom nära både buss och lightrail (som tog oss till Mall of America, st Paul och Downtown Minneapolis under helgerna). Med lokalbuss tog det ca 10 min till univeristetet, och det fanns också möjlighet att åka med universitetets egna shuttle bus från barnsjukhuset på "west bank" till universitetsområdet (inklusive sjukhus) på "east bank". Rekommenderas verkligen om ni står ut med att bo lite nära inpå varandra under vistelsen. 

Studier allmänt

Flera saker skiljde utbildningssystemet i Minneapolis från vårt system här hemma. Till exempel så betalar studenterna där en väldig massa pengar för sin utbildning, och blev närmast chockade över att höra att universitetsstudier är gratis i Sverige. Läkarprogrammet vid U of M såg också annorlunda ut i form av att utbudet av valbara kurser var mycket större, och att studenterna kan välja vilka kurser de vill läsa och när i högre utsträckning än vi kan med våra svk:er. Jag upplevde att deras valbara kurers upplägg i stor del var fokuserade kring praktiska placeringar med självständig inläsning, istället från det mer strukturerade och föreläsningstäta upplägget på våra svk:er, på gott och ont. Jag upplevde det som väldigt positivt att jag fick träffa många patienter redan från dag ett och på så vis en större inblick i verksamheten, sjukdomspanoramat och sjukvårdssystemet i allmänhet. Detta flexibla upplägg av kurserna gjorde dock att antalet studenter som vid varje tillfälle att läsa en särskild kurs kunde vara mycket få. Under båda kurserna jag läste var det bara jag och en student till som läste dem. Det gjorde på ett sätt kurserna mer personliga, men det gjorde det också svårare att verkligen lära känna amerikanska studenter då man inte riktigt hade en klass. Det positiva var att man fick göra mer under sin placering och i större utsträckning blev en del av teamet med residents och attendings, och inte bara en student i mängden. Det var också väldigt tacksamt att komma dit som svensk student då väldigt många i Minnesota har någon koppling till Sverige eller Norden, och därför visade stort intresse och gjorde det lätt att känna sig uppskattad. Ytterligare något som skiljde utbildningssystemet där från vårt här hemma är att det är mer hierarkiskt och man visar större respekt för de som är överordnade än själv. Detta var lite ovant, men jag upplevde att alla trots detta var väldigt trevliga mot varandra, kanske till och med trevligare än hemma. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag läste två kurser på 4 veckor under utbytet, först Clinical Hematology och sedan Dermatology (grundkursen, inte den avancerade kursen). Det var inte mina förstahandsval, men mina tredjehandsval (det lönar sig alltså att skriva fler önskemål!). Jag var mycket nöjd med båda dessa kurser och lärde mig mycket. Nedan följer en mer detaljerad beskrivning av kursinnehåll och upplägg.

Clinical Hematology:
Introduktionen första dagen var näst intill obefintlig och inte särskilt strukturerad. Jag fick en sökare och hjälp att hitta den fellow som var i tjänst, och blev mer eller mindre inslängd i arbetet. Eftersom att jag var helt ny och vare sig kände till rutiner eller journalsystem så frågade jag om det mesta, men det var inga problem och alla var mycket förstående och hjälpte mig att hitta och komma till rätta. Det var en annan läkarstudent som också läste kursen och hon visade och förklarade det mesta jag behövde veta. Jag upplevde det som att det var förhållandevis lätt att komma in i rutinerna, som bestod av sporadiska lunchföreläsningar (enligt ett schema) och utöver detta kliniskt arbete från ca kl 8-17. Kursen var upplagd så att jag fick vara en del av det hematologi-konsult team som fanns på sjukhuset. Det bestod av en attending, en fellow, en resident och så jag och en amerikansk läkarstudent. Hematologerna i teamet var supertrevliga och det var högt i tak för att ställa frågor och de tog sig tid att förklara och undervisa. Vi fick konsultremisser från olika avdelningar på sjukhuset och dessa fördelades mellan oss i teamet, varpå jag alltså fick en patient att läsa på, träffa och undersöka. Vi samlades sedan i teamet och presenterade våra respektive fall, varpå vi tillsammans gick runt till patienterna och lade upp en handlingsplan. Jag fick sedan journalföra denna plan för min patient. Det var ett väldigt kul upplägg då jag fick träffa många patienter med hematologiska frågeställningar. Hematologi är dock kombinerat med onkologi i USA; varför vi ibland också fick onkologiska konsultärenden. Detta gjorde inte mig något, jag tyckte det var intressant att även få träffa andra patienter. Ett fåtal halvdagar var även förlagda till en hematologimottagning, där jag mest auskulterade. Examinationen bestod av att jag presenterade ca 10 min för vårt lilla team om valfritt hematologiskt ämne. Det var väldigt avslappnat och verkligen ingen tuff examination. Mycket intressant kurs som jag kan rekommendera!

Dermatology:
Mycket mer strukturerad intro där jag fick en genomgång av kursen och en kursbok att låna första dagen. Även här var det jag och en amerikansk student som läste kursen. Kursen var väldigt uppstyrd med en föreläsning varje vecka enbart för oss två studenter, som täckte stora delar av kursinnehållet och en liten workshop där vi fick öva enkla dermatologiska ingrepp på grisfötter. Vi fick även delta på de föreläsningar som hölls för alla residents, dessa var mer specialiserade men ändå intressanta. Även denna kurs bestod mestadels av kliniskt arbete, men istället för att vara på sjukhuset var jag nu placerad på en dermatologimottagning i huset Clinics and Surgery Center (i anslutning till sjukhuset och universitetsområdet). En vanlig dag var jag på mottagningen ca 8-17 eller 18 (vilket var lyxigt jämfört med de tidiga morgnar och långa dagar mina kursare från KI som läste kirurgiska kurser hade). Jag fick träffa patienter självständigt och sedan presentera för den ansvarige läkaren (attending), varpå vi träffade pat tillsamans. Jag fick även göra enklare ingrepp och journalföra besöken - vilket tydligen inte alla utbytesstudenter får göra, men som KI-student är detta inget problem då våra engelskkunskaper är mer än tillräckligt goda. Dr Hordinsky var kursansvarig och väldigt omtänksam, hon bjöd även in mig till dermatologens personalfest på Weisman Art Museum, vilket var väldigt trevligt. Jag kände mig välkommen och också uppskattad av många patienter då jag träffade många som hade svenska förfäder. Examinationen bestod av ett bildspel där man skulle diagnosticera olika hudförändringar, det krävde en del inläsning men det erbjöds bra instuderingsmaterial. Jag kände att jag lärde mig mycket under kursen, och rekommenderar även denna om man är intresserad av dermatologi. 




Språk och kultur

Språket var inget hinder för studierna och inget man som läkarstuderande vid KI behöver oroa sig för inför utbytet. Även den medicinska engelskan gick snabbt att komma in i och flöt på bra, vi har mer än tillräcklig vana från all litteratur och alla artiklar vi läst under utbildningen. Det enda som var klurigt var de medicinska förkortningar som användes i journaler och dylikt, men de gick alltid att klura ut genom att googla eller fråga någon, och de vanligast förekommande lärde man sig snabbt. 

Den amerikanska kulturen skiljer sig som bekant från den svenska, fast det märktes kanske inte så mycket som jag hade föreställt mig. Man vistas trots allt vid ett universitetssjukhus och omges av högutbildade, medicinskt intresserade människor som bor i en multikulturell storstad, varför jag inte upplevde inte någon påtaglig kulturkrock. En stor skillnad var dock deras arbetskultur, då man förväntades arbeta många fler timmar där än hemma i Sverige. Många arbetade nästan dygnet runt och man visar inte samma respekt för människors privatliv där, jag fick känslan av att arbetet var hela deras liv i mycket större utsträckning. Jag saknade också våra svenska fikapauser.

En mycket intressant kulturell aspekt i just Minnesota är arvet efter de svenska utvandrarna, som lever kvar i förvånansvärt hög utsträckning. En roadtrip till gamla svenskbygder såsom Lindstrom och Mora rekommenderas starkt, då de erbjöd en otroligt fascinerade amerikaniserad svenskhet! 

Fritid och sociala aktivteter

Det finns en hel del studentorganisationer på campus och aktivitetsutbudet är stort om man är intresserad av detta. Man måste dock aktivt söka upp dem, något jag inte engagerade mig i att göra - två månader är en förhållandevis kort tid och det fanns så mycket annat att se och upptäcka. Det finns ett stort fint gym som även erbjuder fitnessklasser på campus, inte särskilt billigt men det var väldigt smidigt att gå dit efter skoldagen. Universitetsområdet är otroligt stort jämfört med KI, och det går campusbussar för att man smidigt ska kunna ta sig mellan olika delar av området. 

Staden är ju egentligen två städer, Minneapolis och Saint Paul. Det finns ett stort utbud av museér, rekommenderar American Swedish Institute (där vi var på luciakonsert!), Minnesota History Center Saint Paul och Mill City Museum i Minneapolis. Mall of America är också värt ett besök. 

Sammanfattning

Jag är mycket tacksam över möjligheten att få åka på ett utbyte via KI. Det gav mig både medicinskt användbara kunskaper och perspektiv på vården och vårdsystemet här hemma. Jag kommer att bära med mig mina erfarenheter både i min yrkesroll och genom livet i övrigt. Jag känner att mitt utbyte har givit mig ovärderlig erfarenhet, och jag rekommenderar alla som vill göra ett utbyte och får chansen att åka att ta den!