Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 17/18
Namn: Susanne Dahlbom
E-postadress: sudahlbom@gmail.com

Innan avresa


Här i min reseberättelse tänkte jag ge dig som vårdstudent hjälp och tips på vad du bör kolla upp innan samt vad du kan förvänta dig av utbytet. Kom ihåg att viss information, tex priser kan variera.

Att bli antagen
Det finns flera saker som du kan göra för att öka dina chanser att bli antagen till ett utbyte. Att engagera dig inom Medicinska föreningen, SSEK och inom Kis buddy-program är en bra start. Tips: Börja förbered dig i tid genom att engagera dig tidigt under din utbildning. Detta är också något som är väldigt kul och som jag rekommenderar!
Se även till att förbereda din ansökan i tid då många papper och underskrifter ska lämnas in. Mer info om ansökan finns på pingpong under utbytesstudier.

Före utbytet
Jag tror det var i mars jag fick reda på att jag blivit antagen av KI för att åka på utbyte till Australien. Redan här behöver massor förberedas och ordnas inför utbytet. Tiden är rätt så knapp, deras termin börjar i juli, så se till att sätta igång direkt. Dessvärre fanns det under VT17 ej någon information att tillgå via internationella koordinatorn kring visum, vaccinationer med mera. Detta ledde till att vi (jag och den andra antagna sjuksköterskestudenten) behövde påbörja ett eget detektivarbete. Som ovan nämnt, så är det mycket som kommer att behöva fixas och det kostar. Tänk igenom om du har ekonomin och tid att avsätta till detta (när jag nu läser igenom gammal mail korrespondens med båda universiteten så inser jag att stressen var påtaglig).


Visum
Det var struligt att ta reda på vilket visum vi som sjuksköterskestudenter behövde för att få vistas i Australien samt för att få utföra praktik på ett sjukhus. Min klasskamrat listade tillslut ut vilket visum vi behövde, internationella koordinatorn hade här ingen information. Det kluriga var dock att vi inte kunde ansöka om visumet förens Monash accepterat oss, endast KI hade accepterat oss hittills. Detta ledde till att det var på håret att vi fick visumet i tid. Visumet vi skaffade var Student subclass 500 (3570 kr). För att få söka detta visum (som en bör ha för att få stanna så pass länge och för att få genomföra praktik på sjukhus), så behövs även en hälsoundersökning inkl. lungröntgen göras. Dessvärre så är det monopol på detta i Stockholm och den enda kliniken man kan göra detta på är Sibyllekliniken. Undersökningen tog 7 minuter (4700 kr). En lungröntgen måste även genomföras (536 kr). Tips: Boka hälsoundersökningen i tid!


Vaccinationer
Se till att du har alla vaccinationer som krävs för att få göra praktik. Monash har ett dokument där alla står listade, se dock till att ligga på dem så du får årets dokument i tid. Fick mejla flertalet gånger innan jag fick rätt dokument. Vaccinationerna måste sedan signeras av en läkare (Sibylleklinikens läkare gör ej sådant utan att ta extra betalt, tips: gå till din vårdcentral). Årets influensamedicin har normalt inte kommit ut så tidigt som under våren, så detta måste göras i Australien. Jag gjorde det vid Monash hälsocentral (450 kr).
Behöver du fylla i dina vaccinationer tillkommer såklart kostnader för detta.


Boka flyg samt förbereda boende
Se till att boka flyg i tid för att få ner priset. Tips: Jag bokade Norwegian billigt till Bangkok, sedan ett lågprisbolag (tror det var jetstar) till Melbourne. Fick ner priset rejält.

Ankomst och registrering

I Melbourne
Jag studerade på Clayton campus som ligger en bit utanför city. Clayton var ett modernt och fint campus med mängder av fik och restauranger. Clayton har även ett fint gym och tennisbanor som jag rekommenderar. Det är smidigt att ta sig runt med buss och tåg i Melbourne. Tips: Skaffa MYKI och se till att du får den discount (50%) studenter kan få, detta fixar du på WES och sedan på ett kontor där de säljer buss och tågbiljetter.
Jag skaffade ett bankkonto för att betala min hyra och för att det är billigare än att använda mina svenska kort. Tips: Rekommenderar ING-bank med gratis uttag runtom i världen.

Melbourne är en fantastisk stad med mängder att göra. Testa deras berömda kaffe, strosa i China town, testa windsurfing i St kilda eller sitt och läs i den imponerande biblioteksbyggnaden mitt i centrum. Saker händer hela tiden i Melbourne och det är alltid någon utställning, konsert eller festival på gång. Melbourne har också ett bra nattliv ifall du är intresserad av att utforska Melbourne nattetid. Ta dig tid och upptäck dina egna smultronställen!

Morgonpromenad i St Kilda

Ekonomi

Stipendier
Som du märker så kostar det mycket innan man ens har kommit iväg till utbytet. KI delar ut ett stipendium på 7500 kr (varav 1000 kr betalas ut efter utbytet). Tips: Vårdförbundet delar även ut ett resestipendium. Dock så gick jag miste om detta då den internationella koordinatorn ej fyllde i det papper jag bad hen fylla i upprepade gånger. Kändes surt, speciellt då Vårdförbundet i efterhand sa att jag hade fått det tilldelat till mig om pappret hade fyllts i i tid.

I Australien
Jag valde att resa mycket i Australien. Om du är intresserad av att göra detsamma, se till att lägga undan pengar till det. Det behöver dock inte bli så dyrt! Tips: Att re-locate bilar är ett billigt och bra sätt att ta sig runt billigt i Australien (detta om du känner dig trygg med vänstertrafik vill säga).

Boende

Boende ordnade jag på plats. Finns mängder av facebook-grupper där folk söker rumskompisar. Jag använde mig av Fairyfloss och fick boende i St Kilda med en polska och en nederländska. Min hyra för ett rum låg på 8000 kr i månaden med egen toalett och dusch.
Rummet delade jag med min pojkvän.  Bodde jättefint och fräscht, nära flera barer, restauranger och fik. Hade 5 minuter till stranden och nära till Luna park. Rekommenderar verkligen St kilda!


Tips: Tänk på att husen är dåligt isolerade här och att det är KALLT i Melbourne under deras vinter. Se till att ta med dig varma kläder samt regnjackan.

Studier allmänt


Studierna
Studierna innebar att jag bara var på campus några dagar i veckan, vilket gav mig mycket tid till annat. Jag upplevde inte studierna så krävande, annars kan man såklart spendera tid med att studera extra. Jag studerade distanskurser via Sverige för att fylla ut tiden lite samt reste en del under de längre loven. Tips: Köp ej litteratur, finns att låna på biblioteket på campus.



I ena kursen så ingick 2 veckor praktik. Jag hamnade då på en in reach unit vid Monash Health. Kan jämföras med hemsjukvård. Teamet åkte runt till boenden för äldre och hjälpte till med katetersättningar, såromläggningar samt höll i utbildningar för personalen. Detta då sjuksköterskorna på boendena ej hade den kunskapen. Inför praktiken så måste du köpa speciella kläder, en monashtröja (320 kr), svarta kostymbyxor samt svarta ”finskor”. Detta är även kläderna du kommer behöva använda under ”lab” (KTC).


Vi hade lab med kursen inom midwifery (nur2005, rekommenderar den kursen!). Fick lära mig om förlossningar, hur de går till och vad jag bör göra, bedöma nyfödda med hjälp av APGAR med mera.


Inför praktiken måste även en hel del papper skickas in. ”Arbeta med barn”- papper och ett utdrag ur polisregistret (australienska, ej svenska). Jag kommer ej ihåg vad detta kostade men kan nog googlas. Har för mig att det var ca 150 kr. Information om detta kan du få via din kursansvarige lärare.

Min upplevelse av praktiken
Jag ifrågasatte alla sjuksköterskor jag träffade under min praktik kunskap och om de ens hade en legitimation. Inga basala hygienrutiner följdes, smutsiga kissindränkta händer rafsade i lådor fulla av rena omläggnings material, hos patienter med MRSA med sår så hanterades hygienen katastrofalt, ingen handdesinfektion så långt ögat kunde nå (Tips: köp egen), ingen sekretess, patienter som ignorerades med mera. Ja, som du märker så var praktiken minst sagt en chock för mig och jag tröttnade på att påpeka brister efter ett tag.
Nu hade ja bara 2 veckor praktik men om du har en längre praktik, se till att byt så att du faktiskt får lära dig något.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

Val av kurser
Ta reda på vilka kurser du ska läsa och lägg fram ett förslag till programrektorn under ett möte. Hon var tillmötesgående och hjälpsam med detta.
Jag läste T5 i Australien och bytte ut: Vård av äldre i en föränderlig livssituation (12 hp) (T6)Ledarskap, pedagogik och samverkan i sjuksköterskans yrkesutövning (7,5 hp) (T5) och valbar kurs (7,5 hp) (T5).
Till:
NUR3005 - Chronic Illness Management in Primary Care, 
NUR2005 - Introduction to Maternity and Paediatric Nursing och NUR2007 - Introduction to Palliative Care .

Språk och kultur

Jag vet att många inte söker utbyte då de är oroliga över sin engelska. Detta är något du inte behöver vara! Många studenter i mina kurser hade engelska som andra språk (många studenter från Kina samt Malaysia). Dessutom så finns det hjälp att tillgå för att förbättra din engelska. Själv gick jag på en kurs i academic writing för att förbättra min engelska. Tips: Våga fråga och våga göra misstag. Ingen tycker det är konstigt att en som har engelska som sitt andraspråk gör misstag eller missförstår. De är snarare imponerad av hur mycket du faktiskt förstår!

Den australienska dialekten kan vara svår att förstå till en början (även för min amerikanske pojkvän). Ge det lite tid så kommer du snart in i språket och lär dig slang uttrycken de använder. Några av de mest udda jag kom över finns här nedan:

Salvation army - Salvos
Afternoon - Arvo
Barbeque - Barbie
Mosquito - Mozzie
Gas station - Servo
Thank you - Ta

Fritid och sociala aktivteter

Fritid
Du får arbeta extra på visumet och det är enkelt att få jobb i Melbourne. Lönen är inte heller så dålig! Jag gav svensklektioner till en australiensare vilket var både kul och gav en liten inkomst.
På min fritid så reste jag även mycket och tog tennislektioner vid Monash university (rekommenderar verkligen det!). Monash university har en outdoor group som jag och min pojkvän gick med i. Med dem reste vi till Wilsons Promitory bland annat. Andra resor vi gjorde själva var till Cairns, Airlie beach, Brisbane, Sydney, Tasmanien, Nya Zealand, Great Ocean road med mera. Passa på att utforska så mycket du kan och så länge din plånbok håller.

Sammanfattning

Sammanfattning
Min utbytestermin har gett mig oförglömliga minnen och bidragit till att min akademiska engelska utvecklats. Dessvärre så kostade utbytet mer än vad jag var förberedd på och tiden var knapp innan utbytet började, så jag hann inte jobba ihop så mycket heller. Utbytet kostade ca 10 000 kr redan innan jag kommit iväg till Melbourne (flyg ej inräknat). Detta var kostnader jag ej var förberedd på och som ingen informerat om.

Hoppas den här berättelsen hjälpt dig att förbereda dig och kanske till och med inspirerat dig till att våga söka (!). Melbourne är en fantastisk stad och Australien ett underbart mångkulturellt land med härliga människor och med ett fascinerande djurliv. Ta chansen och åk, men se till att vara förberedd!