Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Libre de Bruxelles
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 17/18

Innan avresa

Bryssel var inte mitt första val, men jag blev ändå väldigt nöjd. Vid ansökan valde jag att söka endast fransktalande länder då min franska är något jag länge velat jobba på. Vid ansökan valde jag därför Frankrike som första val då jag tänkte att deras bristande engelska skulle tvinga mig att faktiskt prata franska. Det var en massa småsaker som skulle ordnas innan avresa. Då jag inte var den mest effektiva fixade jag med detta vid olika tillfällen vilket resulterade i att jag lätt glömde bort vad jag hade gjort och vad som fanns kvar att ordna. Så ett tips är att ta en förmiddag till att ordna med allt, på så sätt sparar du tid. 

Då terminen inte startade förens i mitten av September i Bryssel gjorde jag så att jag gjorde hela ögonmomentet hemma i Sverige innan jag åkte vilket blev perfekt eftersom placeringarna man kunde göra minst där vara 1månad långa. Jag passade då också på att gå på ÖNH föreläsningarna första dagarna vilket jag kan rekommendera då detta gjorde att jag kände mig något bättre förberedd inför min första placering. 

Ankomst och registrering

Jag åkte så fort jag gjort klart ögonkursen i Sverige. Jag hade ett möte med ansvarig för utbytesstudenter samma morgon som jag anlände. Detta var en torsdag och jag skulle sedan på måndagen efter påbörja min första placering på ÖNH. Detta räckte visserligen gott och väl för att ordna det som krävdes inför ens första placering. Däremot vet jag att många valt att komma dit redan veckor innan för att ordna med boenden och för att gå på event ordnade för utbytesstudenter. De hade som en fadderorganisation "B-Erasmus" som ordnade utflykter till andra städer och som även höll i de stora festerna. För att bli medlem var man tvungen att åka till dem vilket visade sig problematiskt för mig då de endast var på plats tider då jag hade mina placeringar och då de dessutom höll till på det andra campuset som ej var för medicinstuderande. 

Ekonomi

Jag ansökte om merkostnadslån och hade pengar sparade så detta tillsammans med Erasmus-stipendiet räckte gott och väl. Vid kursstart var man tvungen att betala en registreringsavgift på 12euro. Ville man bli medlem i B-Erasmus kostade detta 10euro. Dessa pengar tjänade man dock lätt in då man ofta fick någon typ av rabatt om man gick på deras fester. Jag levde inte så ekonomiskt när jag bodde där och har därför inga bra tips på hur man sparar pengar. 

Boende

Det var nog här jag hade mest besvär och där det faktiskt hade varit en fördel att komma fram tidigare. Jag hade läst tidigare reserapporter där det stod att man kunde få bättre och mer prisvärt boende om man inte tog hjälp via universitetet vilket jag tyckte lät bra. Jag började därför leta boende via olika hemsidor och boka in några visningar under min första helg. Jag ville inte boka något utan att faktiskt ha sett stället. Jag gjorde dock misstaget att börja mitt letande med alldeles för höga krav, jag ville bo centralt och helst ha något eget. Problemet med dessa ställen var att de flesta ville ha någon som skulle hyra längre än bara 3-4mån. I och med att jag dessutom kom sent var det mycket som redan var uthyrt. Mitt val av boende påverkades också av att jag inte visste var mina två efterföljande placeringar skulle vara, en central lokalisation tänkte jag därför skulle vara bättre så jag inte fick alltför långt till de olika sjukhusen. Det slutade med att jag bodde på två olika ställen. 1/3 av tiden utanför "city" och 2/3 av tiden centralt. Boendet utanför city låg nära Hopital Erasme där jag gjorde min första 1mån placering. På båda ställena blev det delat boende, vilket såhär i efterhand är något jag verkligen rekommenderar om man hittar ett boende med människor man kommer överens med. 

Studier allmänt

Mitt utbyte innefattade placeringar (Stage) och inte hela kurser varför jag inte gick på några föreläsningar och egentligen inte heller träffade så många andra läkarstudenter så har på så sätt inte fått en riktig inblick i deras utbildningssystem. ULB hade krav på placeringar som var minst 1mån långa och de flesta placeringarna fanns att ansöka om. Jag skulle nog säga att det på sjukhusen var något mer hierarkiskt än i Sverige men dock mycket mindre än jag trott innan. Jag försökte att på varje placering gå med läkare av olika "grad". Allt från ST-läkare, till Specialister och Professorer för att lära mig så mycket som möjligt. De var mycket trevliga allihopa och väldigt välkomnande vilket jag annars här i Stockholm inte alltid tycker de är. Det var ingen som verkade tycka det var jobbigt att ha en läkarstudent med sig.    
Utbildningen i Belgien höll precis på att ändras när jag var där och om jag uppfattade det rätt skulle de nu gå från 7år till 6års utbildning. Vilket skulle innebära problem för några utav studenterna jag träffade eftersom man då var dubbelt så många som skulle ta examen till sommaren. På placeringarna skulle jag säga att studenterna utnyttjades mer än vad vi gör i Sverige då de ofta fick ansvara för mycket av det administrativa kring att lägga in eller skriva ut en patient. 

Se till att hålla hårt i alla papper du får som ska skrivas under och planera redan innan med den professor som ska skriva under din sista vecka på placeringen då det inte är säkert att de alltid är på plats. Jag var tyvärr inte ute i god tid med detta och fick därför åka tillbaka till sjukhuset några gånger för att få alla underskrifter jag behövde. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

ÖNH - Hôpital Erasme (1mån)

Min första placering. Mycket bra placering där jag både fick vara med på vanliga mottagningsbesök med olika läkare från ST-läkare till professorer. Spenderade också en hel del tid på operation där jag fick assistera om inte någon ST-läkare var med och skulle lära sig vilket det dock ofta var. De var väldigt måna om att lära ut och alla var verkligen super trevliga och verkade ha en mycket bra relation även med andra specialiteter och andra yrkesroller. Jag fick vara med och undersöka mycket på mottagningsbesöken och de flesta läkarna tyckte om när man ställde frågor emellan patienterna och kunde även förhöra en ibland. 

Neurologi - Hôpital St Pierre (1mån)

Blev på denna plats tilldelad en handledare som under min månad såg till att jag alltid hade något att göra. Han såg till att jag fick se både hur avdelningsarbete gick till, här var jag med och skrev in samt undersökte de patienter där man misstänkte något neurologiskt (det var en blandad avdelning för internmedicinska patienter så de andra studenterna fick ta lite allt möjligt). Var även med på mottagningsbesök med honom eller andra specialister, både vanliga mottagningsbesök och speciella mottagningar för EMG som de själva utförde. Min handledare var ansvarig för neurologiska patienter som kom in på akuten också så han såg till att alltid ringa mig när de var något han tyckte jag borde följa med på. Följde med tekniker när de skulle till intensivvårdsavdelning och utföra EEG. Även här var alla mycket trevliga och välkomnande. 

Psykiatri - CHU Brugmann (1,5mån)

Valde att avsluta med en placering på psykiatrin vilket jag tror var smart då man nu kommit in i språket mer och det var därför mycket lättare att hänga med på patientsamtalen, även om patienterna här inte alltid pratade sammanhängande. Gjorde halva min placering på en avd där patienterna låg inne för psykos, schizofreni, suicidförsök m.m. Gick med ny läkare varje vecka, fick vara med både på deras avdelningsarbete och även på mottagning som de hade 2 fm eller em i veckan. Hade även möjlighet att hänga med på föreläsning som erbjöds varannan vecka.  Andra halvan av placeringen spenderade jag på något de kallade  "L'unité de crises". De var en korttidsavd där patienter stannade 5dagar där läkarna jobbade i team med ansvarig sjuksköterska samt psykolog. Många av patienterna var "lättare" suicid-försök eller depressioner men de var också patienter med bipolaritet, schizofreni m.m. som bara behövde eller ville ha en kortare inläggning för justering av medicinering m.m.

Efter detta fick jag i Sverige ta igen 2 psykjourer. Skrev tentan med resten av mina kursare vilket var perfekt. 2,5v Ögonplacering gjorde jag hemma på SÖS innan jag åkte iväg. 

Språk och kultur

Som alltid är det en fördel om man kan språket när man gör sina kliniska placeringar, speciellt i möten med patienter. Hade sedan tidigare bara gymnasiefranska (steg 5) som jag dessutom inte använt på mycket länge. Språket var nog det svåraste med utbytet men det var ju också därför jag åkte. Många av läkarna kunde dock engelska varför det alltid löste sig när språkkunskaperna inte räckte. Språkkurser erbjöds men dagtid då jag inte hade möjlighet att gå. Bryssel är tvåspråkigt, franska och flamländska, även om det i praktiken kändes franskt. Inga krav fanns på sjukhusen att kunna flamländska, många av de fransktalande läkarna kunde bara franska (och ev engelska). Däremot kunde många flamländare franska och även engelska i högre grad kändes det som. 

Fritid och sociala aktivteter

Bryssel är en mycket internationell stad, du träffar många människor från överallt i världen även på platser som inte är kopplade till universitet eller olika utbytesföreningar. Bryssel ligger väldigt bra till så passade på att resa runt i både Belgien och Europa under helgerna. Gick att hitta både billiga tåg och bussbiljetter. ULB och organisationen B-Erasmus ordnade en massa aktiviteter från sport till dagsturer och festligheter. Du kunde hitta mat från världens alla hörn så jag åt inte många måltider hemma. 

Sammanfattning

ÅK, åk, åk. Tveka inte. Definitivt bland de bästa terminerna under utbildningen och så utvecklande för en själv både privat som person men också inom ens yrkesroll. Du träffar så mycket härliga människor som alla är i samma situation som du vilket gör att de är så mycket mer öppna för nya relationer. Visste egentligen inte vad jag skulle förvänta mig av Bryssel men blev mycket positivt överraskad och som sagt också perfekt läge för att bekanta dig med många andra länder i Europa.